Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Χυμοί ή φρούτα; Τί κάνει καλό στην υγεία μας;

Χυμοί ή φρούτα; Τί κάνει καλό στην υγεία μας;

Aνεξάρτητα από το φρούτο και τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χυμού, η πιο πλήρης και ποικίλη πηγή θρεπτικών ουσιών, είναι ολόκληρα φρούτα.

Τα οφέλη της φλούδας
Η φλούδα των πιο θρεπτικών φρούτων όπως τα μούρα, τα μήλα, τα σύκα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια, τα σταφύλια, τα δαμάσκηνα, τα σμέουρα, οι φράουλες και οι σταφίδες, αποτελεί την «περιοχή» όπου λαμβάνουν χώρα σημαντικές βιολογικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της «ζωής» των φρούτων.

Σε αυτό το σημείο του φρούτου, αλληλεπιδρά ο καρπός με το φως και σχηματίζει μια ποικιλία από χρωστικές που απορροφούν διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός. Αυτές οι χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των καροτενοειδών, έχει βρεθεί πως αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία. Η φλούδα ολόκληρων φρούτων όπως τα σταφύλια, βοηθά επίσης στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Δυστυχώς, όταν φτιάχνουμε χυμό, δεν κρατάμε συνήθως τη φλούδα κι έτσι δεν επωφελούμαστε από τις σημαντικές της ιδιότητες.

Προσοχή! Στη φλούδα συσσωρεύονται και τα περισσότερα φυτοφάρμακα, γι’ αυτό, αν την τρώτε, θα πρέπει να προτιμάτε τα βιολογικά φρούτα.

Τα οφέλη του λευκού μέρους μεταξύ της φλούδας και του καρπού
Εκτός από τη φλούδα, η οποία είναι μια κύρια πηγή ινών, το σαρκώδες μέρος του καρπού, περιέχει επίσης φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα καλό παράδειγμα για τα οφέλη για την υγεία, αυτού του μέρους. Το λευκό μέρος του πορτοκαλιού αποτελεί σημαντική πηγή φλαβονοειδών, ενώ τα ζουμερά χρωματισμένα τμήματά του, περιέχουν την περισσότερη βιταμίνη C.

Στον οργανισμό μας, η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή συνεργάζονται για την καλή μας υγεία. Εάν το λευκό μέρος του πορτοκαλιού, αφαιρείται κατά τη διάρκεια παρασκευής του χυμού, τα φλαβονοειδή χάνονται και άρα και τα οφέλη τους. Η απώλεια αυτή είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είναι προτιμότερο να τρώμε το πορτοκάλι ολόκληρο και όχι ως χυμό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε λίγο μόνο από το λευκό μέρος.

Ο χυμός έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε ίνες
Ξέρετε τι ποσοστό ινών χάνεται κατά την παρασκευή χυμού από τα φρούτα; Ένα φλιτζάνι χυμού μήλου, χωρίς τη φλούδα και το λευκό ενδιάμεσο μέρος, δεν περιέχει καθόλου σχεδόν φυτικές ίνες.

Για να φτιάξετε 230 ml χυμό, χρειάζεστε περίπου 4 μήλα. Αυτά περιέχουν περίπου 12-15 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Και σχεδόν όλα αυτά τα 15 γραμμάρια χάνονται στην παραγωγή του χυμού.

Μήπως οι χυμοί είναι ανθυγιεινοί;
Η απάντηση εξαρτάται από το ποια φρούτα αντικαθιστά και πώς καταναλώνεται. Ο χυμός από κομμάτια του φρούτου που δεν έχουν φυτικές ίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, είναι ουσιαστικά μόνο πηγή ζάχαρης που στερείται σημαντικών θρεπτικών συστατικών, τα οποία βοηθούν στο μεταβολισμό και την πέψη.

Ο χυμός φρούτων αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο γρήγορα από ό, τι ολόκληρο το φρούτο και το επίπεδο της ζάχαρης που μπορεί να ληφθεί από τον χυμό είναι υψηλότερο από το επίπεδο που βρίσκεται στα φρούτα.

Πρόσφατη έρευνα του Harvard School of Public Health, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον δύο μερίδες συγκεκριμένων φρούτων κάθε εβδομάδα –ιδιαίτερα μούρων, σταφυλιών και μήλων- μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μέχρι και 23%, σε σχέση με εκείνου που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα.

Επίσης, όσοι έπιναν τουλάχιστον έναν χυμό φρούτων κάθε μέρα, αύξησαν τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, έως και 21%. Οι ερευνητές βρήκαν ότι αντικαθιστώντας τρεις μερίδες χυμών φρούτων την εβδομάδα, με ολόκληρα τα φρούτα, μειωνόταν κατά 7% ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη. Ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης του χυμού φρούτων –που περνά στο πεπτικό σύστημα πιο γρήγορα από τα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες- μπορεί να εξηγεί τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης χυμού και του κινδύνου για διαβήτη.

Επιπλέον, πολλοί χυμοί φρούτων που πωλούνται στο εμπόριο, περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό πραγματικού χυμού και πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες. Ως εκ τούτου, είναι εύκολο να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα θερμίδων χωρίς να προσλάβουμε θρεπτικά συστατικά. Προσοχή λοιπόν, ώστε να διαβάζετε τις ετικέτες προσεκτικά.

Σημείωση:
-Εάν για εσάς ο χυμός φρούτων αποτελεί αντικαταστάτη των αναψυκτικών, τότε σίγουρα οι -ειδικοί θα είναι υπέρ.
-Εάν στο χυμό σας, μαζί με τα φρούτα, προσθέτετε και λαχανικά, κρατάτε πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για την υγεία.

Πηγή:argolidatora.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία

    Η έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα», που είναι αφιερωμένη στη ζωή των νομάδων και μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Μεσόγειο συνεχίζει...

  2. Γνωρίζετε γιατί τα φίδια έχασαν τα πόδια τους;

    Αξονικές τομογραφίες ενός μακρόστενου πλάσματος που ζούσε παράλληλα με τους δεινόσαυρους πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια δείχνει να...

  3. Από περιστέρια οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Μία νέα startup φιλοδοξεί να δίνει σε πραγματικό χρόνο και κατά παραγγελία μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο...

  4. Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

    Κρατήστε τα τυριά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.Ποτέ μην τυλίγεται τα τυριά με πλαστική...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron