Αρχική » Φυτά

Φυσικά και δυναμογόνα ελιξίρια ζωής

Φυσικά και δυναμογόνα ελιξίρια ζωής

Απλά και Δυναμογόνα Ελιξίρια Ζωής για το Φθινόπωρο και το Χειμώνα

Συνταγή
-1 βολβός ωμού παντζαριού βιολογικής καλλιέργειας.
-1 καρότο βιολογικής καλλιέργειας.
-½ φρέσκο λεμόνι βιολογικής καλλιέργειας.

Πλένουμε καλά και τεμαχίζουμε το βολβό παντζαριού και το καρότο. Στη συνέχεια βάζουμε τα τεμαχισμένα παντζάρια και καρότα στο μπλέντερ με ένα ποτήρι καθαρό νερό, ώστε να πολτοποιηθούν. Στο υγρό που θα προκύψει στύβουμε το λεμόνι και ανακατεύουμε. Πίνουμε το ποτό γουλιά-γουλιά.

Παραλλαγές:
1. Αν θέλουμε και ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας, μπορούμε να προσθέσουμε στο μίγμα λίγη σκόνη πιπερόριζας ή μια φέτα ωμής πιπερόριζας.
2. Μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα λίγη ρίγανη καλά τριμμένη.
3. Για άρωμα με τόνους εσπεριδοειδών μπορούμε να βάλουμε στο μπλέντερ λίγη φλούδα από βιολογικό μανταρίνι.

Γενική Ανάλυση Συνταγής
Ο βολβός του παντζαριού και του καρότου ενσωματώνουν ευεργετικά την Δύναμη Ζωής στην ιδιαίτερη συχνότητα της φθινοπωρινής περιόδου και παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία.
Η πιπερόριζα θερμαίνει περισσότερο την ενεργειακή ποιότητα της συνταγής και βελτιώνει την πεπτική φωτιά.
Η ρίγανη το αρχαίο ελιξίριο της ελληνικής γης προσφέρει απολυμαντική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η φλούδα του μανταρινιού δίνει ένα εξαίσιο άρωμα εσπεριδοειδών και η συχνότητα των ελαίων του μεταφέρει την πληροφορία της υγείας και ζωτικότητας στα κύτταρα μας.
Επισημάνσεις

Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με φρέσκους χυμούς ωμών λαχανικών μπορούμε να αρχίσουμε με ½ βολβού παντζαριού και ½ καρότο.
Τον χυμό πρέπει να τον πίνουμε γουλιά-γουλιά και όχι με μία ρουφηξιά. Πριν τον καταπιούμε θα πρέπει να γίνεται μια βαθμιαία απομύζηση των πιο εκλεπτυσμένων συστατικών του από τους βλεννογόνους του στόματος.
 Αν κάποιο γαστροπεπτικό πρόβλημα δεν μας επιτρέπει την κατανάλωση ωμών λαχανικών, η συνταγή θα μπορούσε να εκτελεστεί και με ατμόβραστο βολβό παντζαριού ή καρότου.
Ο βολβός παντζαριού και ιδιαίτερα τα φυλλώδη Ο βολβός παντζαριού και ιδιαίτερα τα φυλλώδη τμήματα του παντζαριού περιέχουν υψηλή συγκέντρωση οξαλικών αλάτων, οπότε τουλάχιστον η εκτεταμένη χρήση του δεν συνίσταται σε άτομα με ιστορικό οξαλικών λίθων ασβεστίου στους νεφρούς. Επίσης καλό είναι να γίνεται επαρκής αραίωση του πολτού με ικανή ποσότητα καθαρού νερού.
Γενικότερα, άτομα που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή ή ιατρική παρακολούθηση ή παρουσιάζουν κάποιο θέμα υγείας, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, πριν την συστηματική χρήση ενός συνδυασμού από χυμούς– πολτούς φρούτων και λαχανικών.

Ανάλυση
Το παντζάρι (Beta vulgaris)  ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι. Οι Ρωμαίοι είναι εκείνοι που φρόντισαν για την συστηματική καλλιέργεια του στην Νότια Ευρώπη.
Οι βολβοί του είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, καλίου, μαγγανίου και φυτικών ινών. Στην αρχαιότητα οι βολβοί του άγριου παντζαριού χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο σε περιπτώσεις πονοκεφάλων και οδοντόπονων. Ακόμη οι βολβοί του παντζαριού έχουν χρησιμοποιηθεί ευεργετικά σε πολλές ηπατικές δυσλειτουργίες, αφού ενεργοποιούν την ηπατική αποτοξίνωση. Επίσης περιέχουν μια χρωστική που ονομάζεται βήτα-κυανίνη που παρέχει ισχυρή προστατευτική δράση έναντι διαφόρων εκφυλιστικών καταστάσεων. Οι ίνες που μας προμηθεύουν έχουν δείξει ότι υποστηρίζουν την εντερική λειτουργία και την εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης.
Ο συνδυασμός των ινών που περιέχουν και της βήτα-κυανίνης φαίνεται να προστατεύουν τον εντερικό σωλήνα από εκφυλιστικά φαινόμενα.
Σε μελέτες που έγιναν πάνω σε ζώα, οι ίνες του βολβού έδειξαν ότι ενισχύουν τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων της υπεροξειδάσης και s-τρανσφεράσης της γλουταθειόνης, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εξειδικευμένων λευκοκυττάρων που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των μη φυσιολογικών κυττάρων.
Ο χυμός των βολβών προστατεύει ακόμη από κυτταρικές αλλοιώσεις του στομάχου, σε περιπτώσεις κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών πλουσίων σε νιτρικά άλατα (κυρίως επεξεργασμένα κρέατα), επειδή εμποδίζει το σχηματισμό νιτροζαμινών.
Το καρότο (Daucus carota) παρέχει στον οργανισμό Daucus carota) παρέχει στον οργανισμό carota) παρέχει στον οργανισμό carota) παρέχει στον οργανισμό ) παρέχει στον οργανισμό μας υψηλή ποσότητα προ-βιταμίνης Α και καροτενοειδών, καθώς και βιταμίνες C, K, B6, B1, βιοτίνη, C, K, B6, B1, βιοτίνη, , K, B6, B1, βιοτίνη, K, B6, B1, βιοτίνη, , B6, B1, βιοτίνη, B6, B1, βιοτίνη, 6, B1, βιοτίνη, B1, βιοτίνη, 1, βιοτίνη, ίνες και κάλιο. Γενικά μας προμηθεύει στοιχεία με αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα, εμποδίζουν την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων και προάγουν την όραση.
Εάν θέλουμε να ενισχύσουμε αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προφυλαχτούμε από κρυολογήματα και γρίπη, μπορούμε να συμπληρώσουμε την παραπάνω συνταγή με μια ταμπλέτα βήτα 1,3 γλυκανών (Beta 1,3 glucans )  ουσιών που ανευρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα της μαγιάς του γένους s.cerevisiae. Οι βήτα 1,3 γλυκάνες παρουσιάζουν αντιοξειδωτική, αντιβιοτική και δράση έναντι διαφόρων ιών ενώ ενισχύουν τον μυελό των οστών. Η χρήση τους όμως θα πρέπει να αποφεύγεται από έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες καθώς και από ανθρώπους που παρουσιάζουν σοβαρή καντιδίαση ή είναι αλλεργικοί στην συγκεκριμένη μαγιά. Άτομα που βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να λαμβάνουν την γνώμη του θεράποντος ιατρού τους πριν τη λήψη των βήτα 1,3 γλυκανών.

Γράφει ο Dr Ιωάννης Αδαμίχος N.D., D.O., D.Sc. - Holistic Life, τεύχος  35, http://holisticlife.gr/

Πηγή:http://mothernaturegr.blogspot.gr

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Δέσμευση εταιρειών για την αλιεία στην Αρκτική

  Ιστορική χαρακτηρίζει η Greenpeace τη δέσμευση μεγάλων εταιρειών, όπως η McDonald's και η Marks and Spencer, ότι δεν...

 2. Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κυριακάτικες εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό και ποτό

  Εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορούς, διοργανώνει η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015,...

 3. Γιαούρτι: επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης

  Το γιαούρτι ανακηρύχθηκε ως το επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης, βρίσκοντας μία θέση δίπλα στο ποπ κορν και...

 4. Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

  Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron