Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Αναψυκτικά, χυμοί, παγωτά, σάλτσες, παιδικές τροφές, αρτοπαρασκευάσματα και ένα σωρό άλλα τυποποιημένα τρόφιμα περιέχουν στη σύστασή τους φρουκτόζη από καλαμπόκι. Και λοιπόν; Τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) υποστηρίζουν ότι η αυξημένη πρόσληψη της εν λόγω ουσίας υπονομεύει τη μάθηση και τη μνήμη. Συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωση – για τουλάχιστον έξι εβδομάδες – τυποποιημένων γλυκών και αναψυκτικών μπορεί να οδηγήσει σε… «χαζομάρα», δηλαδή να οδηγήσει στην επιβράδυνση σημαντικών λειτουργιών του εγκεφάλου. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει αντίδοτο: Όλα τα πλούσια σε ω-3 λιπαρά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τον Fernando Gomez-Pinilla, καθηγητή νευροχειρουργικής και βιολογίας στην κορυφαία στον κόσμο ιατρική κλινική του UCLA: «Ό,τι τρώμε, επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη καλαμποκιού μακροπρόθεσμα μεταβάλλει την ικανότητα του εγκεφάλου να μαθαίνει και να απομνημονεύει πληροφορίες. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των ζημιών είναι η προσθήκη ω-3 λιπαρών στα γεύματα».

Όπως εξήγησε, αυτό συμβαίνει γιατί τα ω-3 λιπαρά προστατεύουν τις νευρικές συνάψεις (συνδέσεις) των κυττάρων του εγκεφάλου από την φθορά. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που προσπαθεί να αποκαλύψει την επίδραση της γλυκαντικής αυτής ουσίας στον εγκέφαλο. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες γνώριζαν μόνο ότι η φρουκτόζη ενοχοποιείται για διαβήτη, παχυσαρκία και εναπόθεση λίπους στο συκώτι.

Ελληνικό γιαούρτι με συνταγή Χιλιανού γιατρού!
Ο καθηγητής – Χιλιανός στην καταγωγή – συμβουλεύει μάλιστα όποιον αναζητά απλές, φυσικές λύσεις, να αντικαταστήσει τα ζαχαρούχα επιδόρπια με το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι (!) μαζί με λίγα φρέσκα μούρα, που μπορεί ο καθένας να φυλάξει στο ψυγείο του γραφείου του. Λίγη μαύρη σοκολάτα – όχι πολύ γλυκιά – μπορεί επίσης να καταναλωθεί περιστασιακά, προσθέτει.

Ποια τρόφιμα μας επηρεάζουν αρνητικά;
Πηγές φρουκτόζης στη σύγχρονη διατροφή του δυτικού πολιτισμού, όπως επισημαίνει η έρευνα, είναι η ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (σακχαρόζη ή σουκρόζη) και μια φθηνή, ρευστή γλυκαντική ουσία που παράγεται από το καλαμπόκι (σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης – High Fructose Corn Syrup, HFCS) . Στην Ελλάδα τη συναντάμε στις ετικέτες των τροφίμων με τα εξής ονόματα: Σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, αμιλοσιρόπιο. Η χρήση της είναι ευρέως διαδεδομένη στις βιομηχανοποιημένες τροφές που βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ-μάρκετ και φυσικά προτιμάται από τους βιομήχανους επειδή κοστίζει λιγότερο από την κοινή ζάχαρη. Το μικρό της κόστος μας έδωσε τη δυνατότητα να καταναλώνουμε φρουκτόζη κατά 600-1.500% περισσότερο από όσο έτρωγαν οι πρόγονοί μας.

Γλυκό που μας κάνει κακό
Υπάρχουν επίσης επιστήμονες, όπως ο Dr Mark Hyman, οι οποίοι υπενθυμίζουν ότι το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη δεν είναι φυσικό προϊόν. Πρόκειται μάλιστα για μια νέα χημική-βιολογική ένωση που παράχθηκε από το άμυλο του καλαμποκιού (συνήθως γενετικά τροποποιημένου), η οποία περιέχει ίχνη υδραργύρου και άλλων τοξικών δηλητηρίων. Επιπλέον το άμυλο έχει υποστεί ειδική επεξεργασία με ένζυμα από βακτήρια και μεταλλαγμένους μύκητες για να πάρει γλυκιά γεύση, αφού δεν τη διαθέτει από φυσικού του. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αναγνωρίσει το σιρόπι καλαμποκιού και να το μεταβολίσει σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται οργανικές διαταραχές, που μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες παθήσεις.

Ο τρόπος παρασκευής του σιροπιού λέγεται ότι ακόμα και σήμερα αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Πρόσφατα δε το προϊόν χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ «Γλυκό του διαβόλου» λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που προκαλεί και την επιτάχυνση της γήρανσης που επιφέρει. Φυσικά αυτός δεν είναι λόγος να στραφεί κάποιος στα λεγόμενα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, διότι εκεί παραμονεύουν άλλες γλυκαντικές ουσίες, που έχουν επίσης κατηγορηθεί ως επικίνδυνες για την υγεία.

Πρέπει να τρώμε
Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα: Καρύδια, ταχίνι, σουσάμι, ελαιόλαδο, φιστίκια Αιγίνης, πασατέμπος (κολοκυθόσπορος), κάστανα, κάσιους, αμύγδαλα, φασόλια άσπρα και μαυρομάτικα, λιναρόσπορος, λινέλαιο, σαρδέλα, γαύρος, τόνος, κολιός, σκουμπρί, σολομός, μπακαλιάρος και γενικά τα λιπαρά ψάρια. Golden Magazine

Πηγή:http://www.goldenmag.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φαγητό το καλοκαίρι: πόση ώρα αντέχει εκτός ψυγείου;

    Ετοιμάσατε από το προηγούμενο βράδυ το μεσημεριανό που θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά, όμως φτάνοντας στο γραφείο...

  2. Τι θα γίνει με μισθούς και συντάξεις

    Μέχρι και 23 ευρώ μείωση σε μισθούς και συντάξεις στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια φορολογούμενων χωρίς παιδιά φέρνουν οι...

  3. Πως φτιάχνουμε χαρταετό

    Πλησιάζει η Καθαρά Δευτέρα και η έναρξη της Σαρακοστής θα δοθεί για άλλη μια φορά σε κάποιον λόφο...

  4. Το ποιό όμορφο άλογο του κόσμου

    Ο Frederick είναι ένας από τους πιο φημισμένους επιβήτορες Freisian στον κόσμο. Πρόκειται για ένα είδος που εξαφανίζεται...

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron