Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Βασιλόπιτα σπιτική

Βασιλόπιτα σπιτική

Την πρωτοχρονιά έχουμε το έθιμο να κόβουμε τη βασιλόπιτα και κάθε φορά ευχόμαστε να είμαστε εμείς οι τυχεροί που θα κερδίσουμε το φλουρί. Το φλουρί συμβολίζει την εύνοια της τύχης και λέγεται ότι φέρνει χαρά κι ευλογία στον τυχερό για όλο το χρόνο.

Πώς επικράτησε όμως αυτό το έθιμο;
Όταν ο Ιουλιανός πέρασε από την Καισαρεία, στα χρόνια που το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, διέταξε να δώσουν όλοι ό,τι είχαν ως φόρο. Τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Σκοτώθηκε όμως σε μάχη και δεν επέστρεψε ποτέ. Τότε ο Άγιος Βασίλειος τα νομίσματα που είχαν συγκεντρωθεί έδωσε εντολή να δωθούν πάλι πίσω στους φτωχούς μέσα σε ψωμιά που ζυμώθηκαν για αυτό τον σκοπό.

Σας δίνουμε εδώ μια οικονομική συνταγή για σπιτική βασιλόπιτα που έχει υφή κέικ, την οποία μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα, για να την κόψουμε την Πρωτοχρονιά ή ακόμη και για να την προσφέρουμε ως δώρο εκεί που θα πάμε.

Υλικά
-1 φλυτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα ξεφλουδισμένη και αλεσμένη στο μπλέντερ
-1 φλυτζάνι γάλα
-1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι λιωμένο
-2 φλυτζάνι ζάχαρη
-3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-4 αυγά
-2-3 βανίλιες
-3 κ.γ. μπέικιν ανακατεμένο στο αλεύρι
-1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ

Εκτέλεση
-Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
-Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα 3 λεπτά μέχρι να γίνει ομειογενές. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ.
-Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το αλεύρι και χτυπάμε καλά.
-Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι 28εκ. (κατά προτίμηση με αντικολλητική επίστρωση).
-Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, για μία ώρα.
-Πριν μπεί στο φούρνο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα, το οποίο έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο.
-Αφού κρυώσει η σπιτική βασιλόπιτα γυρνάμε ανάποδα σε μια πιατέλα και διακοσμούμε με τη φαντασία μας.

Tips
-Για τη διακόσμηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φαρδυά χριστουγεννιάτικη κορδέλα που θα την τοποθετήσουμε περιμετρικά και θα πασπαλίσουμε με άχνη. -Για να γράψουμε το νέο έτος μπορούμε να βάλουμε λιωμένη κουβερτούρα σε ένα κορνέ ή να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα. Αν έχουμε διάθεση για μια πιο φινετσάτη πινελιά, μπορούμε να φτιάξουμε γλάσο. Για το γλάσο απλά ανακατεύουμε 1 ασπράδι αυγού με 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη και 1 κ.γ. χυμό λεμονιού και γράφουμε πάλι με το κορνέ.

Έτοιμη η σπιτική βασιλόπιτα, καλή χρονιά!

Πηγή:http://makelife.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Κινδύνος για τα μεταναστευτικά πουλιά του πλανήτη

    Τα περισσότερα πουλιά αντιμετωπίζουν θανάσιμες απειλές στα σημεία όπου σταματούν για να βρουν τροφή, να ξεκουρασθούν ή να...

  2. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

     Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

  3. Τέλος σε υγρασία και μούχλα

    Υπάρχει ένα υλικό μέσα στην κουζίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέλεια αποστείρωση του χώρου σας...

  4. Τις τελευταίες μέρες των δεινοσαύρων ξαναζεί η Γη

    Ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, δεν χωράει πλέον αμφιβολία ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μια περίοδο...

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Τα ελκυστικά μάτια αντανακλούν τη φυσική ομορφιά σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας χωρίς μαύρους κύκλους!Ωστόσο, αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή Λαχανικών

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής των φρούτων και λαχανικών - με τα φυτοφάρμακα - τα θερμοκήπια - ορμόνες κλπ που χρησιμοποιούνται, δεν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Το λάδι καρύδας δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα “πολυλειτουργικό” εργαλείο ομορφιάς, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιβλία

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron