Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Μπισκότα και κουλουράκια Χριστουγεννιάτικα

Μπισκότα και κουλουράκια Χριστουγεννιάτικα

Νόστιμα και στο πνεύμα των ημερών τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και κουλουράκια. Ο Άγιος Βασίλης, το χριστουγεννιάτικο έλατο και το λαμπρό αστέρι στολίζονται με άχνη και έρχονται στο σπίτι μας!
Φέτος τα Χριστούγεννα καθίστε με τα παιδιά, αφήστε τα να σας βοηθήσουν και περάστε δημιουργικό μαζί χρόνο μαζί, φτιάχνοντας πεντανόστιμα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που σε τίποτα δεν θα έχουν να ζηλέψουν τα αγοραστά.

Επιλέξαμε τέσσερις συνταγές για εντυπωσιακά αποτελέσματα, που ενδεχομένως να φαίνονται λίγο δύσκολες - αξίζουν όμως την προσπάθεια.

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα βουτύρου
Τι θα χρειαστείτε:
-100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-100 γρ ζάχαρη
-1 αυγό
-280 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 βανίλια
-½ κουταλάκι αλάτι
-1 κουταλάκι μπέικιν
Για το γλάσο:
-400 γρ ζάχαρη άχνη
-3-4 κουταλιές νερό
-Χρώμα ζαχαροπλαστικής
Τι θα κάνετε: Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το αλάτι και το μπέικιν. Ανακατεύετε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αυγό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Ρίχνετε το αλεύρι λίγο-λίγο, και ζυμώνετε μέχρι να πετύχετε μια μαλακή ζύμη. Αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου. Έτσι μπορείτε να δουλέψετε την ζύμη πιο εύκολα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο. Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού περίπου. Κόβετε τη ζύμη με φορμίτσες σε διάφορα σχέδια και μεταφέρετε τα μπισκοτάκια με προσοχή στο ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Ψήνετε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.  Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν καλά.  Για το γλάσο ανακατεύετε τη ζάχαρη άχνη με το νερό. Μοιράζετε το γλάσο σε 2-3 διαφορετικά μπολ, ανάλογα με το πόσα χρώματα θέλετε για τη διακόσμηση. Ρίχνετε 2-3 σταγόνες από κάθε χρώμα στα διαφορετικά μπολ και ανακατεύετε. Καλύπτετε τα μπισκοτάκια με το γλάσο και διακοσμούμε με γλάσο διαφορετικού χρώματος ή με χρωματιστές μπιλίτσες (χρωματιστές πέρλες, στα σούπερ μάρκετ).

Μπισκότα Samples
Τι θα χρειαστείτε:
-350γρ αλεύρι μπλε
-225γρ βούτυρο Lurpak ή Βιτάμ
-150γρ ζάχαρη 1/2 κ. γ. μπέικιν
-1 αυγό ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Τι θα κάνετε: Για να φτιάξετε τα samples πρέπει να είναι όλα τα υλικά τουλάχιστον 1 ώρα εκτός ψυγείου. Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη να ενωθεί και να αφρατεψει, προσθέτοντας το αυγό και το ξύσμα. Τέλος προσθέτετε το αλεύρι/μπεικιν και ανακατεύετε με τα χέρια. Όσο λιγότερες κινήσεις κάνετε για να ενσωματωθεί το αλεύρι στην ζύμη τόσο πιο αφράτα θα είναι τα μπισκότα. Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για καμιά ώρα στην συντήρηση και στην συνέχεια ανοίξτε μικρές ποσότητες φύλλου επάνω σε αλεύρι. (Αν έχετε το γνωστό πιστόλι για samples, τότε δεν την βάζετε καθόλου ψυγείο. Την κόβετε αμέσως μπισκότα στο ταψί και ψήνετε). Κόβετε τα μπισκότα με κουπ πατ, με ποτήρι, ή με πατρόν. Μεταφέρετε στο ταψί προσεκτικά και ψήνετε στους 170 μέχρι να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα. Η ζύμη αυτή δεν έχει ελαστικότητα, δουλεύεται λίγη λίγη. Εάν θέλετε βάζετε μαρμελάδα στο κέντρο ή τα βουτάτε στην σοκολάτα ή κάνετε τα κλασικά γεμιστά με μαρμελάδα.

 

Σοκολατένια Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Τι θα χρειαστείτε:
-2,5 κούπες αλεύρι
-3/4 κούπας κακάο
-1 κ.γ μπέικιν
-1/2 κ.γ αλάτι
-3/4 κούπας βούτυρο
-1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
-1/2 κούπα λευκή ζάχαρη
-2 αυγά
-2 κ.γ βανίλια
Γέμιση
-2,5 κούπες άχνη
-1/3 κούπας βούτυρο
-1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
-3 κ.σ χυμό πορτοκαλιού
Τι θα κάνετε:  Ανακατεύετε το αλεύρι με το κακάο το μπέικιν και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ τα δύο είδη ζάχαρης και προσθέτετε το βούτυρο. Ρίχνετε ένα ένα τα αυγά κι έπειτα την βανίλια. Αδειάζετε σε αυτό το μίγμα του αλευριού. Ανοίγετε φύλλο το μίγμα μας και κόβετε με κουπ πατ ο,τι σχήμα θέλετε, χριστουγεννιάτικο ή μη. Προσέχετε να είναι ζυγός αριθμός αλλιώς αυτό που περισσεύει το τρώμε μόνο του! Βάζετε τα μπισκοτάκια σε λαδόκολλα στον φούρνο, πάντα προθερμασμένο, στους 180 βαθμούς για 8 με 10 λεπτά. Για την γέμιση χτυπάτε όλα τα υλικά της στο μίξερ μέχρι να γίνει μία πηχτή κρέμα. Τη βάζετε σε ένα κορνέ και τα γεμίζετε. Πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη.


Σπιτάκι από λεμπκούχεν
Τι θα χρειαστείτε: (Για ένα σπιτάκι)
-350 γρ. μέλι αραιό
-50 γρ. βούτυρο
-150 γρ. ζάχαρη
-700 γρ. αλευρι
-2 κουταλιές κακάο
-2 κουταλιές μπεικιν
-2 κουταλιές μείγμα μπαχαρικών για λεμπκούχεν*
-2 αυγά
-μια χούφτα καραμέλες αλεσμένες
Γλάσσο με ασπράδι (Royal icing)
Για ένα σπιτάκι
-3 ασπράδια
-750 γρ. άχνη
-λίγο χυμό λεμονιού
-λίγη βανίλια
Τι θα κάνετε: Σε μια κατσαρόλα βάλτε το μέλι, την ζάχαρη και το βούτυρο να λιώσουν, ανακατευοντας συνεχώς. Αφήστε τα να κρυώσουν για περιπου 10 λεπτά και αδειάστε το μείγμα συο μπολ του μίξερ.  Προσθέστε το κακάο, το αλευρι, το μπεικιν, τα μπαχαρικά και τα αυγά και ζυμώστε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά καλά. Τυλιξτε την ζυμη σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και αφήστε το στο ψυγείο το λιγότερο μιση ώρα. Κατόπιν ανοίξτε την σε φύλλο πάχους μισού εκατοστού σε μια καλά αλευρωμένη επιφανεια και κόψτε με την βοήθεια της μακέτας τα κομματια για το σπιτι, τα οποία θα πρέπει να έχετε σχεδιάσει και κόψει από πριν σε ένα χαρτόνι. Τα παράθυρα και η πόρτα πρέπει επισης να κοπούν πριν το ψήσιμο. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περιπου 15 λεπτά. 5 λεπτά πριν το τέλεος ανοίξτε το φούρνο και γεμίστε τα παράθυρα με την τριμμενη καραμέλα. Απλώστε το μείγμα ελαφρά και συνέχίστε το ψησιμο. Καλό είναι τις καραμέλες να τις αλέσετε λιγο πριν γιατι από την υγρασία και την ζέστη στην κουζίνα θα γίνουν πέτρα. Αφήστε τα κομμάτια να κρυωσουν καλά και κολήστε τα μεταξύ τους με γλάσσο. Για να φτιάξετε το γλάσσο, χτυπήστε τα ασπραδια σε μαρέγγα όχι πολύ σφιχτή. Συνεχιζοντας το χτύπημα και σταδιακά προσθέστε την άχνη. Για να αραιώσετε το μείγμα προσθέστε απλά λίγο νερό.

*(Υλικά συνταγής για το γερμανικό μείγμα μπαχαρικών:
Τριμμένη κανέλα: 2 κουταλιές σούπας
Τριμμένο γαρύφαλλο: 2 κουταλάκια τσαγιού
Τριμμένο μπαχάρι: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο μοσχοκάρυδο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο κόλιαντρο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο κάρδαμο (κακουλέ): 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο τζίντζερ: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο γλυκάνισο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Τριμμένο αστεροειδή γλυκάνισο: 1/2 κουταλάκι τσαγιού
Οδηγίες:
1. Ανακατεύετε όλα μαζί τα μπαχαρικά.
2. Τα βάζετε σε γυάλινο βαζάκι, τα κλείνετε καλά και τα φυλάτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Αρωματίζει όλα τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας)

Φράουλες "Άγιος Βασίλης"
Για το τέλος αφήσαμε μια συνταγή, που μπορεί να μην είναι για μπισκότα αλλά είναι άκρως Χριστουγεννιάτικη και πάρα πολύ εύκολη.
Τι θα χρειαστείτε:
-250γρ φράουλες
-Σαντιγί
-Σουσάμι ή τρούφες για διακόσμηση
Τι θα κάνετε: Πλύνετε και αφαιρέστε το κοτσάνι από τις φράουλες, φροντίζοντας το κάτω μέρος είναι ωραίο και επίπεδο ώστε να σταθεί η φράουλα. Κόψτε τις άκρες, από το σημείο που φαίνεται στη φωτογραφία. Στη συνέχεια, προσθέστε λίγη σαντιγί και τοποθετήστε από πάνω την άκρη, σαν να είναι το καπέλο του Αϊ-Βασίλη. Χρησιμοποιήστε το σουσάμι ή την τρούφα για μάτια και στόμα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!


Πηγή: http://www.mama365.gr και http://www.radicio.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

    Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο...

  2. Για όλες τις γυναίκες του κόσμου!

    "ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ " για όλες τις γυναίκες του κόσμου!!Το 1910 στη 2η Συνδιάσκεψη των Εργαζομένων Γυναικών στο...

  3. Η πιο ακριβή ράτσα σκύλου στον κόσμο

    Είναι μία αρχαία ράτσα σκύλου που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των πλουσίων Κινέζων ενώ οι τιμές του μπορούν...

  4. Πασχαλινά αυγά με ... προσωπικότητα!

    Πρωτότυπα Πασχαλινά αυγά! Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron