Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Αποξηραμένα μανιτάρια: αποθήκευση και ενυδάτωση

Αποξηραμένα μανιτάρια: αποθήκευση και ενυδάτωση

Τα αποξηραμένα μανιτάρια έχουν πολύ έντονη γεύση και είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχετε μερικά διαθέσιμα στο νουλάπι της κουζίνας σας ώστε να τα χρησιμοποιείτε σε διάφορα πιάτα. Εφόσον τα ενυδατώσετε, δε θα έχετε μόνο μερικά νόστιμα μανιτάρια στη διάθεσή σας αλλά κι έναν γευστικότατο ζωμό που μπορείτε να τον προσθέσετε σε σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες.

Τα πιο διαδεδομένα αποξηραμένα μανιτάρια είναι τα πορτσίνι ή βασιλομανίταρα (porcini ή cepes), οι κανθαρέλλες (chanterelles), οι μορχέλες (morels), τα σιτάκε (shiitake) και τα κέρατα της Αμάλθειας ή αλλιώς "τρομπέτες του θανάτου" (black trumpets ή trompettes de morts).

Για να τα ενυδατώσετε, τοποθετήστε όσα αποξηραμένα μανιτάρια χρειάζεστε σε ένα μπωλ ικανό να τα χωρέσει όλα. Ρίξτε ζεστό νερό πάνω από τα μανιτάρια κι αφήστε τα να σταθούν για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το πόσα μανιτάρια θα χρησιμοποιήσετε—για 15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια θα χρειαστείτε 3/4 κούπας (180 ml) νερό, για 30 γρ. μανιτάρια 1 ½ κούπα (260 ml) νερό και ούτω καθεξής. Τα μανιτάρια θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από το νερό.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μουσκέψετε τα μανιτάρια σε ζωμό, κρασί, σέρυ ή κονιάκ για να τους δώσετε περισσότερη γεύση.

Μόλις ενυδατωθούν και μαλακώσουν τα μανιτάρια, αφαιρέστε τα από το μπωλ και στραγγίξτε τα με τα χέρια σας, πιέζοντάς τα με τα δάχτυλά σας προκειμένου να βγάλουν όσο περισσότερα υγρά γίνεται, αφήνοντάς τα να χυθούν μέσα στο μπωλ. Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μανιτάρια στη μαγειρική σας ακριβώς όπως θα κάνατε και με τα φρέσκα μανιτάρια.

Μην πετάξετε το υγρό διότι είναι γεμάτο γεύση. Περάστε το από τουλπάνι ή από ένα φίλτρο του καφέ, καθαρίζοντάς το έτσι από χώμα και τυχόν ακαθαρσίες, και χρησιμοποιήστε το στην προετοιμασία του φαγητού σας αντικαθιστώντας άλλα υγρά που θα χρησιμοποιούσατε (όπως ζωμό ή νερό) ή κρατήστε το για μελλοντική χρήση.

Λάβετε υπόψη σας ότι τα αποξηραμένα μανιτάρια δεκαπλασιάζονται σε μέγεθος αφού ενυδατωθούν, επομένως μη χρησιμοποιήσετε μεγάλες ποσότητες.

Αποθηκεύστε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε αεροστεγείς συσκευασίες με καπάκια που κλείνουν πολύ καλά (εξασφαλίζοντας έτσι ότι δε θα μπουν μέσα ζωύφια μολύνοντάς τα) και διατηρήστε τα σε ένα σκοτεινό και ξηρό μέρος ή ακόμα και στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
Εφόσον τα διατηρείτε στεγνά και ξερά, μπορούν να κρατήσουν για πάντα. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βραχούν ή να υγρανθούν γιατί θα σαπίσουν ή θα μουχλιάσουν.

Αν τα αποθηκεύσετε σε ατομικές μερίδες και ατομικές συσκευασίες (όπως μέσα σε αεροστεγώς κλεισμένα πλαστικά σακουλάκια), η διάρκεια ζωής των μανιταριών θα επεκταθεί. Αν τα αποθηκεύσετε σε ένα μεγάλο δοχείο το οποίο ανοιγοκλείνετε συχνά τότε επιτρέπετε να μπει μέσα υγρασία, καταστρέφοντάς τα.

Αν βρείτε ποτέ έστω και ένα ζωύφιο μέσα στα αποξηραμένα μανιτάρια πετάξτε τα, όλα.

Πηγή:http://greekmylittleexpatkitchen.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανιτάρια








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η Πεταλούδα Μονάρχης

    Tα 41 χρόνια από την ανακάλυψη τηε κρυψώνας της πεταλούδας μονάρχη τιμάει με το σημερινό της doodle η...

  2. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

    Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με...

  3. Διατροφικοί θησαυροί που προέρχονται από τη μέλισσα

    Καθώς η συνεχιζόμενη διάβρωση του εδάφους συνεχίζει να καταστρέφει τη διατροφική αξία πολλών από τα υγιέστερα φρούτα και...

  4. Ο ΕΝΦΙΑ για μικροιδιοκτήτες και αγροτεμάχια

    Τα αγροτεμάχια, οι αγροί, τα βοσκοτόπια και οι λοιπές εκτάσεις γεωργικής γης που κατέχουν θα συμπεριληφθούν για πρώτη...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron