Αρχική » Φυτά

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά είναι "χόρτα". Με τον όρο "χόρτα" στη μαγειρική όμως εννοούμε μόνο τα βρώσιμα χόρτα.

Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε φυτρώνουν μόνα τους σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Άλλα είδη είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως τα ραδίκια (άγρια ραδίκια), τα αντίδια (ήμερα ραδίκια), τα βλίτα, η γλιστρίδα, οι βρούβες, η ζοχιά, το μάραθο και λέγονται χορταρικά, άλλα μόνο για τα ζώα και έχουν τη γενική ονομασία χόρτα νομής και άλλα είναι απλώς ζιζάνια.

Τα χόρτα νομής, ανήκουν στα αγρωστώδη και ψυχανθή. Τέτοια είναι η αγριοβρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι η σίκαλη και άλλα. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και κατάλληλες μόνο για ζωοτροφή. Επίσης σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις υπάρχουν και πολλά αυτοφυή αγρωστώδη.

Το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση απαιτεί την ύπαρξη εμπειρίας και γνώσης, γιατί δεν τρώγονται όλα τα χόρτα και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό όσοι μαζεύουν χόρτα και δεν έχουν αρκετές γνώσεις, προτιμούν να μαζεύουν μόνο ένα ή δυο είδη χόρτων, τα οποία και αναγνωρίζουν με ευκολία. Γενικά σας συμβουλεύουμε μην μαζεύετε είδη χόρτων που δεν είστε σίγουροι ότι τρώγονται.

Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο. Σε πολλές χώρες αγνοούν την αξία τους, σε άλλες όμως όπως στην Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, όπως η κατοχή στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έσωσαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, αφού αποτέλεσαν την αναγκαία διατροφική τους λύση.

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες με μερικά τα πιο γνωστά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.

 

Χταποδάκι
Χταπoδάκι (το ύψος του μίσχου του μωβ λουλουδιού του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο)...Το χρησιμοποιούμε πριν φτάσει στην εποχή της ανθοφορίας του.

 

Σταράκι

 

Ρικάϊνα

 

Ραδίκι

Τα ραδίκια μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.

Πετειναράκι

 

Νεροπικραλήθρα

 

Μελοζώχαρο

 

Μελιόκολλα

 

Μάραθο

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

 

Λυκοπατησιά

 

Λαναράκι

 

Κοκοσάκι 1

 

Κοκοσάκι 2

 

Καυκαλήθρα

 

Γουρουνάκι

 

Ζωχάρια

 

Καρυανός

 

Βρούβα

 

Βρακανίδα

 

Αγριλάπατα

 

Βοϊδόγλωσσα

 

Αγριοκαυκαλήθρα

 

Λαγομούστακα

 

Φωτογραφίες από: firiki.pblogs.gr

 

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Άγρια χόρτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ποιά είναι τα καλύτερα τυριά

    Το τυρί δεν είναι μια καθόλου απλή υπόθεση και για το λόγο αυτό, η Guardian δημιούργησε μια λίστα...

  2. Η απόφαση χρηματοδότησης προγραμμάτων ΟΕΦ

    Την απόφαση με την οποία εγκρίνεται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΟΕΦ για την τριετία 2015 - 2018 έδωσε...

  3. Ψωρίαση: Tips για να μην ''φουντώνει''

    H ψωρίαση είναι μια πάθηση η οποία αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στο σώμα αλλά και στην ψυχή...

  4. Νέα μελέτη:η ασπαρτάμη προκαλεί καρκίνο

    Νέα πρωτοποριακή μελέτη έρχεται να δείξει ότι η ασπαρτάμη ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης δύο σοβαρότατων μορφών καρκίνου:...

Φυτά

Μάσκα προσώπου

Μάσκα προσώπου

Μάσκα προσώπου με δυο μόνο συστατικά! Αν έχετε λιπαρό δέρμα και έχετε κουραστεί να αγοράζετε ακριβές μάσκες προσώπου, υπάρχει μία συνταγή που έχει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι πρέπει  να ξέρουμε για τις τροφές που τρώμε

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις τροφές που τρώμε

Τα τελευταία πενήντα χρόνια το ανθρώπινο είδος έχει εμπλακεί σε ένα τεράστιο και περίπλοκο πείραμα, που χρησιμοποιεί τα σώματά μας, την υγεία...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χαμομήλι: μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς

Χαμομήλι: μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του θυρεοειδούς

Η κατανάλωση ροφήματος χαμομηλιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδούς, σε μελέτη που διεξήχθη στην Ελλάδα.Ερευνητές πήραν συνέντευξη από κατοίκους της...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Νιώθετε κουρασμένοι; Μήπως σας λείπει η βιταμίνη Β12;

Νιώθετε κουρασμένοι; Μήπως σας λείπει η βιταμίνη Β12;

Ακόμα και εάν παίρνετε μία μέτρια ποσότητα βιταμίνης Β12, ίσως να είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση από όσο πιστεύατε μέχρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας

Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελλάδας

Μέσα απ'  αυτή τη σελίδα γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης μερικών από τα πιο γνωστά βότανα και αρωματικά φυτά του τόπου μας. Η...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Κηπουρική: κάνει καλό στην υγεία

Κηπουρική: κάνει καλό στην υγεία

Είναι γεγονός ότι η κηπουρική και η ενασχόληση με τον κήπο είναι μία δραστηριότητα που κάνει πολλούς να αισθάνονται καλά. Πέρα όμως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κόψτε την πείνα και απολαύστε τη διατροφή

Κόψτε την πείνα και απολαύστε τη διατροφή

Η πείνα είναι ένα μυστήριο και επίμονο αίσθημα. Σίγουρα έχετε στο μυαλό σας μέρες που τρώτε το γεύμα σας και συνεχίζετε κανονικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Προϊόντα αντιγήρανσης με φυσικά υλικά

Δημιουργήστε τα δικά σας προϊόντα αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας και προσφέρετε στην επιδερμίδα σας μοναδική φροντίδα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron