Αρχική » Φυτά

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά είναι "χόρτα". Με τον όρο "χόρτα" στη μαγειρική όμως εννοούμε μόνο τα βρώσιμα χόρτα.

Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε φυτρώνουν μόνα τους σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Άλλα είδη είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως τα ραδίκια (άγρια ραδίκια), τα αντίδια (ήμερα ραδίκια), τα βλίτα, η γλιστρίδα, οι βρούβες, η ζοχιά, το μάραθο και λέγονται χορταρικά, άλλα μόνο για τα ζώα και έχουν τη γενική ονομασία χόρτα νομής και άλλα είναι απλώς ζιζάνια.

Τα χόρτα νομής, ανήκουν στα αγρωστώδη και ψυχανθή. Τέτοια είναι η αγριοβρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι η σίκαλη και άλλα. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και κατάλληλες μόνο για ζωοτροφή. Επίσης σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις υπάρχουν και πολλά αυτοφυή αγρωστώδη.

Το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση απαιτεί την ύπαρξη εμπειρίας και γνώσης, γιατί δεν τρώγονται όλα τα χόρτα και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό όσοι μαζεύουν χόρτα και δεν έχουν αρκετές γνώσεις, προτιμούν να μαζεύουν μόνο ένα ή δυο είδη χόρτων, τα οποία και αναγνωρίζουν με ευκολία. Γενικά σας συμβουλεύουμε μην μαζεύετε είδη χόρτων που δεν είστε σίγουροι ότι τρώγονται.

Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο. Σε πολλές χώρες αγνοούν την αξία τους, σε άλλες όμως όπως στην Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, όπως η κατοχή στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έσωσαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, αφού αποτέλεσαν την αναγκαία διατροφική τους λύση.

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες με μερικά τα πιο γνωστά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.

 

Χταποδάκι
Χταπoδάκι (το ύψος του μίσχου του μωβ λουλουδιού του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο)...Το χρησιμοποιούμε πριν φτάσει στην εποχή της ανθοφορίας του.

 

Σταράκι

 

Ρικάϊνα

 

Ραδίκι

Τα ραδίκια μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.

Πετειναράκι

 

Νεροπικραλήθρα

 

Μελοζώχαρο

 

Μελιόκολλα

 

Μάραθο

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

 

Λυκοπατησιά

 

Λαναράκι

 

Κοκοσάκι 1

 

Κοκοσάκι 2

 

Καυκαλήθρα

 

Γουρουνάκι

 

Ζωχάρια

 

Καρυανός

 

Βρούβα

 

Βρακανίδα

 

Αγριλάπατα

 

Βοϊδόγλωσσα

 

Αγριοκαυκαλήθρα

 

Λαγομούστακα

 

Φωτογραφίες από: firiki.pblogs.gr

 

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Άγρια χόρτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μερικοί τρόποι για να καταλαβαίνεις τα μυστικά των άλλων

    Μάθε «έξυπνους» τρόπους για να καταλαβαίνεις τα μυστικά των άλλων. Τα είδη της "μη λεκτικής επικοινωνίας". Έρευνες δείχνουν...

  2. Ευπαθή τρόφιμα: πως τα διατηρούμε

    Πώς διατηρούμε τα ευπαθή τρόφιμαΠόσες φορές έχουμε ανοίξει το ψυγείο ή την τροφοθήκη κι έχουμε βρει «μαραμένα» τρόφιμα...

  3. Γιαούρτι: επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης

    Το γιαούρτι ανακηρύχθηκε ως το επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης, βρίσκοντας μία θέση δίπλα στο ποπ κορν και...

  4. Ένας εύκολος τρόπος να διώξουμε τα μυρμήγκια

    Για να καταστρέψεις τη μυρμηγκοφωλιά και να αναγκάσεις τους κατοίκους να … μετακομίσουν σε άλλη γειτονιά:Ρίχνεις στην είσοδο...

Αυτό το γνωρίζατε;

Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γνωρίζετε την προέλευση του Πασχαλινού, σοκολατένιου, λαγού;

Γνωρίζετε την προέλευση του Πασχαλινού, σοκολατένιου, λαγού;

Είναι αρκετά γνωστό ότι οι παραδόσεις του Πάσχα γεννήθηκαν από ένα μίγμα πολλών διαφορετικών δοξασιών και παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς. Το Πασχαλινό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τροφές που βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που μεταφέρουν σήματα μεταξύ των κυττάρων ή των νευρώνων του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Για...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τί δεν γνωρίζουμε για τα πατατάκια!

Τί δεν γνωρίζουμε για τα πατατάκια!

Τα πατατάκια δημιουργήθηκαν από ένα…πείσμα και άλλες τέτοιες πληροφορίες για το αγαπημένο μας σνακ!1. To 1853 ένας πελάτης σε εστιατόριο στο Saratoga...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τί πρέπει να προσέξουμε για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές!

Τί πρέπει να προσέξουμε για να απολαύσουμε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές!

Τι πρέπει να κάνετε ώστε να απολαύσετε το πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές;«Μετά τη νηστεία διάρκειας 5 έως 40 ημερών, χαρακτηριστικά του πασχαλινού...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τα σκασμένα χείλη!

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τα σκασμένα χείλη!

Αφότου κάνετε ένα φλιτζάνι με πράσινο τσάι, χρησιμοποιώντας ένα κλασικό σακουλάκι τσαγιού σε ζεστό νερό και αφαιρέσετε το σακουλάκι, μην το πετάξετε!...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυτική κρέμα νυκτός με ελαιόλαδο

Φυτική κρέμα νυκτός με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι μια από αυτές τις μαγικές ουσίες που είναι καλή σχεδόν για τα πάντα, τη διατροφή, το δέρμα, τα χέρια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα κατά της κυτταρίτιδας

Μάσκα κατά της κυτταρίτιδας

Η μάσκα που ακολουθεί αποτελείται από δύο φυσικά συστατικά που θα κάνουν την κυτταρίτιδα να «αναστενάξει». Το γκρέιπφρουτ βοηθάει στο κάψιμο του...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron