Αρχική » Φυτά

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά είναι "χόρτα". Με τον όρο "χόρτα" στη μαγειρική όμως εννοούμε μόνο τα βρώσιμα χόρτα.

Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε φυτρώνουν μόνα τους σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Άλλα είδη είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως τα ραδίκια (άγρια ραδίκια), τα αντίδια (ήμερα ραδίκια), τα βλίτα, η γλιστρίδα, οι βρούβες, η ζοχιά, το μάραθο και λέγονται χορταρικά, άλλα μόνο για τα ζώα και έχουν τη γενική ονομασία χόρτα νομής και άλλα είναι απλώς ζιζάνια.

Τα χόρτα νομής, ανήκουν στα αγρωστώδη και ψυχανθή. Τέτοια είναι η αγριοβρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι η σίκαλη και άλλα. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και κατάλληλες μόνο για ζωοτροφή. Επίσης σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις υπάρχουν και πολλά αυτοφυή αγρωστώδη.

Το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση απαιτεί την ύπαρξη εμπειρίας και γνώσης, γιατί δεν τρώγονται όλα τα χόρτα και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό όσοι μαζεύουν χόρτα και δεν έχουν αρκετές γνώσεις, προτιμούν να μαζεύουν μόνο ένα ή δυο είδη χόρτων, τα οποία και αναγνωρίζουν με ευκολία. Γενικά σας συμβουλεύουμε μην μαζεύετε είδη χόρτων που δεν είστε σίγουροι ότι τρώγονται.

Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο. Σε πολλές χώρες αγνοούν την αξία τους, σε άλλες όμως όπως στην Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, όπως η κατοχή στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έσωσαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, αφού αποτέλεσαν την αναγκαία διατροφική τους λύση.

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες με μερικά τα πιο γνωστά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.

 

Χταποδάκι
Χταπoδάκι (το ύψος του μίσχου του μωβ λουλουδιού του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο)...Το χρησιμοποιούμε πριν φτάσει στην εποχή της ανθοφορίας του.

 

Σταράκι

 

Ρικάϊνα

 

Ραδίκι

Τα ραδίκια μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.

Πετειναράκι

 

Νεροπικραλήθρα

 

Μελοζώχαρο

 

Μελιόκολλα

 

Μάραθο

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

 

Λυκοπατησιά

 

Λαναράκι

 

Κοκοσάκι 1

 

Κοκοσάκι 2

 

Καυκαλήθρα

 

Γουρουνάκι

 

Ζωχάρια

 

Καρυανός

 

Βρούβα

 

Βρακανίδα

 

Αγριλάπατα

 

Βοϊδόγλωσσα

 

Αγριοκαυκαλήθρα

 

Λαγομούστακα

 

Φωτογραφίες από: firiki.pblogs.gr

 

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Άγρια χόρτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ελαιόλαδο: γιατί ταγγίζει;

    Όταν λέμε ότι το λάδι έχει ταγγίσει εννοούμε ότι έχει αλλοιωθεί η γεύση ή οσμή και το χρώμα...

  2. Μέλι: πως διακρίνετε αν είναι νοθευμένο!

    Η μελάσα (σάκχαρα και νερό) είναι ένα από τα υλικά που χρησιμοποιείται μερικές φορές στην νοθεία του μελιού....

  3. Το κοκτέιλ και η ιστορία του

    Για όσους ενδιαφέρονται για λίγη ιστορία, η λέξη cocktail έρχεται από τον 18ο αιώνα και σήμαινε κομμένη ουρά...

  4. 25 έξυπνες χρήσεις του λεμονιού για το σπίτι

    Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου που ονομάζεται λεμονιά (επιστ. Κιτρέα η λεμονέα) και ανήκει στην...

Αυτό το γνωρίζατε;

Μέθοδοι παρασκευής λευκής και καφέ ζάχαρης.

Μέθοδοι παρασκευής λευκής και καφέ ζάχαρης.

Ολοένα και περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε την μαύρη ή καστανή ζάχαρη στον καφέ που παραγγέλνουμε στις καφετέριες. Αλλά πόσο καλά γνωρίζουμε τι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιατί πρέπει να τρώμε το κουνουπίδι

Γιατί πρέπει να τρώμε το κουνουπίδι

Μην αφήνετε την πράγματι άσχημη οσμή που αναδύεται όταν το μαγειρεύετε να σας αποθαρρύνει. Το κουνουπίδι είναι πραγματικό όπλο στην κουζίνα και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μία κορυφαία δίαιτα για χάσιμο βάρους

Μία κορυφαία δίαιτα για χάσιμο βάρους

Θαυματουργή δίαιτα και πολλά υποσχόμενη που λειτουργεί με συγκεκριμένες τροφές και απεριόριστες ποσότητες…Τι άλλο θες; Μιλάμε για μια διατροφή που είναι πλούσια...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ποιές τροφές "κόβουν" την όρεξη!

Ποιές τροφές "κόβουν" την όρεξη!

«Δίαιτα από Δευτέρα» λένε οι περισσότεροι αφού δεν μπορούν να ελέγξουν το αίσθημα της πείνας και βρίσκουν τη λύση στο fast food!...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η δύναμη της πολίτικης σαλάτας

Η δύναμη της πολίτικης σαλάτας

Χαρακτηριστικό των βρασμένων  καρότων, είναι ότι ανεβάζουν το ζάχαρο. Έτσι πολλοί διαβητικοί εκπαιδεύτηκαν να στερούνται ολοκληρωτικά αυτό το διατροφικό θησαυρό. Πράγμα όμως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σκόρδο και λάδι: ένα θαυματουργό φάρμακο!

Σκόρδο και λάδι: ένα θαυματουργό φάρμακο!

Γνωρίζετε τα οφέλη που έχει το λάδι σκόρδου στην υγεία μας και πόσο αποτελεσματικά μπορεί να μας προστατέψει από μολύνσεις στα αυτιά,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αντιφλεγμονώδη διατροφή και βότανα

Αντιφλεγμονώδη διατροφή και βότανα

O πόνος είναι μια οδυνηρή και πολύ συνηθισμένη ενόχληση που... υποχρεώνει τον άνθρωπο να παραδεχθεί ότι είναι άρρωστος και τον αναγκάζει επειγόντως...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γάλα: είναι ένοχο για τον καρκίνο του μαστού;

Γάλα: είναι ένοχο για τον καρκίνο του μαστού;

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που πίνουν 3 φλιτζάνια γάλα την ημέρα, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron