Αρχική » Φυτά

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά είναι "χόρτα". Με τον όρο "χόρτα" στη μαγειρική όμως εννοούμε μόνο τα βρώσιμα χόρτα.

Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε φυτρώνουν μόνα τους σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Άλλα είδη είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως τα ραδίκια (άγρια ραδίκια), τα αντίδια (ήμερα ραδίκια), τα βλίτα, η γλιστρίδα, οι βρούβες, η ζοχιά, το μάραθο και λέγονται χορταρικά, άλλα μόνο για τα ζώα και έχουν τη γενική ονομασία χόρτα νομής και άλλα είναι απλώς ζιζάνια.

Τα χόρτα νομής, ανήκουν στα αγρωστώδη και ψυχανθή. Τέτοια είναι η αγριοβρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι η σίκαλη και άλλα. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και κατάλληλες μόνο για ζωοτροφή. Επίσης σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις υπάρχουν και πολλά αυτοφυή αγρωστώδη.

Το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση απαιτεί την ύπαρξη εμπειρίας και γνώσης, γιατί δεν τρώγονται όλα τα χόρτα και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό όσοι μαζεύουν χόρτα και δεν έχουν αρκετές γνώσεις, προτιμούν να μαζεύουν μόνο ένα ή δυο είδη χόρτων, τα οποία και αναγνωρίζουν με ευκολία. Γενικά σας συμβουλεύουμε μην μαζεύετε είδη χόρτων που δεν είστε σίγουροι ότι τρώγονται.

Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο. Σε πολλές χώρες αγνοούν την αξία τους, σε άλλες όμως όπως στην Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, όπως η κατοχή στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έσωσαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, αφού αποτέλεσαν την αναγκαία διατροφική τους λύση.

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες με μερικά τα πιο γνωστά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.

 

Χταποδάκι
Χταπoδάκι (το ύψος του μίσχου του μωβ λουλουδιού του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο)...Το χρησιμοποιούμε πριν φτάσει στην εποχή της ανθοφορίας του.

 

Σταράκι

 

Ρικάϊνα

 

Ραδίκι

Τα ραδίκια μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.

Πετειναράκι

 

Νεροπικραλήθρα

 

Μελοζώχαρο

 

Μελιόκολλα

 

Μάραθο

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

 

Λυκοπατησιά

 

Λαναράκι

 

Κοκοσάκι 1

 

Κοκοσάκι 2

 

Καυκαλήθρα

 

Γουρουνάκι

 

Ζωχάρια

 

Καρυανός

 

Βρούβα

 

Βρακανίδα

 

Αγριλάπατα

 

Βοϊδόγλωσσα

 

Αγριοκαυκαλήθρα

 

Λαγομούστακα

 

Φωτογραφίες από: firiki.pblogs.gr

 

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Άγρια χόρτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Γύρη: πού μας βοηθάει και πόση πρέπει να τρώμε

     Η γύρη των μελισσών, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί πλήρη θρεπτική τροφή για τον άνθρωπο, καθώς περιέχει όλο...

  2. Γίνε και εσύ εθελοντής δασοφύλακας

    Υπάρχουν πολλές περιοχές στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου οι πολίτες να προσφέρουν υπηρεσίες πυροπροστασίας. Το...

  3. Ποικιλίες κουνελιών

    Τα κουνελάκια είναι ένα είδος με πολλές χαρακτηριστικές ποικιλίες, που έχουν αναπτυχθεί από γενιές εκτροφέων με συγκεκριμένους στόχους:...

  4. Τελειώνει το αγελαδινό γάλα

    Θα ψάχνουμε για αγελαδινό γάλα σε λίγο! Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος...

Φυτά

Όμορφα μαλλιά με σωστή διατροφή

Όμορφα μαλλιά με σωστή διατροφή

Η μερική απώλεια μαλλιών είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ειδικά όσο μεγαλώνει κάποιος, και μπορεί να οφείλεται σε διατροφικές διαταραχές, άγχος, χαμηλά επίπεδα σιδήρου,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τί πρέπει να κάνουμε για να μην έχουμε πρόβλημα στα νεφρά

Τί πρέπει να κάνουμε για να μην έχουμε πρόβλημα στα νεφρά

Τα νεφρά είναι από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματος, καθώς μέσω της λειτουργίας τους αποβάλλουν τις τοξίνες και τα απόβλητα από...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λευκό ψωμί: τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν σταματήσουμε να τρώμε

Λευκό ψωμί: τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν σταματήσουμε να τρώμε

Το ψωμί είναι μία από τις πιο αγαπημένες τροφές για τους περισσότερους ανθρώπους. Πολλοί δεν μπορούν καν να φανταστούν την ημέρα τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ποιές τροφές περιέχουν πολύ πρωτεΐνη

Ποιές τροφές περιέχουν πολύ πρωτεΐνη

Tην αγαπάμε γιατί μας γεμίζει ενέργεια, χτίζει σωστά τους μύες μας και επιπλέον μας κρατά χορτάτους για πολλές ώρες. Μιλάμε για την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αλκοόλ: πόση ώρα θέλει ο οργανισμός μας για να το αποβάλλει

Αλκοόλ: πόση ώρα θέλει ο οργανισμός μας για να το αποβάλλει

Το συκώτι είναι το κεντρικό όργανο που μεταβολίζει το αλκοόλ, το διασπά και το εξωθεί από το σώμα. Όλοι οι άνθρωποι μεταβολίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σωστή διατροφή για να μη σας πιάνουν κράμπες

Σωστή διατροφή για να μη σας πιάνουν κράμπες

Η καταπόνηση των μυών από την ενδεχόμενη αυξημένη σωματική άσκηση, η αφυδάτωση ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι και πιο συχνή,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Έχετε κοιλίτσα; Φτιάξτε αυτό το ρόφημα!

Έχετε κοιλίτσα; Φτιάξτε αυτό το ρόφημα!

Υπάρχει ένα απλό και πολύ υγιεινό ρόφημα που μπορείτε να πίνετε πριν πέσετε για ύπνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να κάψετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ψύξη στον αυχένα: Τι μπορείτε να κάνετε

Ψύξη στον αυχένα: Τι μπορείτε να κάνετε

Σε πολλές περιπτώσεις, ένα κρύο ρεύμα αέρα (άνεμος, παράθυρο αυτοκινήτου, air conditin κλπ) που χτυπάει επάνω στο ιδρωμένο δέρμα, αυξάνει κατακόρυφα την...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron