Αρχική » Φυτά

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Γνωρίστε τα φαγώσιμα άγρια χόρτα

Η γενική ονομασία για τα πράσινα φυλλώδη φυτά είναι "χόρτα". Με τον όρο "χόρτα" στη μαγειρική όμως εννοούμε μόνο τα βρώσιμα χόρτα.

Τα χόρτα είτε καλλιεργούνται, είτε φυτρώνουν μόνα τους σε ακαλλιέργητες εκτάσεις. Άλλα είδη είναι βρώσιμα για τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως τα ραδίκια (άγρια ραδίκια), τα αντίδια (ήμερα ραδίκια), τα βλίτα, η γλιστρίδα, οι βρούβες, η ζοχιά, το μάραθο και λέγονται χορταρικά, άλλα μόνο για τα ζώα και έχουν τη γενική ονομασία χόρτα νομής και άλλα είναι απλώς ζιζάνια.

Τα χόρτα νομής, ανήκουν στα αγρωστώδη και ψυχανθή. Τέτοια είναι η αγριοβρώμη, το σιτάρι, το καλαμπόκι η σίκαλη και άλλα. Οι συγκεκριμένες ποικιλίες είναι πολύ χαμηλής ποιότητας και κατάλληλες μόνο για ζωοτροφή. Επίσης σε μεγάλες πεδινές εκτάσεις υπάρχουν και πολλά αυτοφυή αγρωστώδη.

Το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση απαιτεί την ύπαρξη εμπειρίας και γνώσης, γιατί δεν τρώγονται όλα τα χόρτα και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα. Για το λόγο αυτό όσοι μαζεύουν χόρτα και δεν έχουν αρκετές γνώσεις, προτιμούν να μαζεύουν μόνο ένα ή δυο είδη χόρτων, τα οποία και αναγνωρίζουν με ευκολία. Γενικά σας συμβουλεύουμε μην μαζεύετε είδη χόρτων που δεν είστε σίγουροι ότι τρώγονται.

Η σημασία των χορταρικών είναι μεγάλη για τον άνθρωπο. Σε πολλές χώρες αγνοούν την αξία τους, σε άλλες όμως όπως στην Ελλάδα σε δύσκολες περιόδους της ιστορίας, όπως η κατοχή στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έσωσαν τη ζωή σε πολλούς ανθρώπους, αφού αποτέλεσαν την αναγκαία διατροφική τους λύση.

Στην Ελληνική ύπαιθρο υπάρχουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες, ω-3 λιπαρά οξέα και σε α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες με μερικά τα πιο γνωστά για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας.

 

Χταποδάκι
Χταπoδάκι (το ύψος του μίσχου του μωβ λουλουδιού του μπορεί να φτάσει και το 1 μέτρο)...Το χρησιμοποιούμε πριν φτάσει στην εποχή της ανθοφορίας του.

 

Σταράκι

 

Ρικάϊνα

 

Ραδίκι

Τα ραδίκια μαζεύονται από το φθινόπωρο με τις πρώτες βροχές έως το τέλος της άνοιξης. Βράζονται και τρώγονται με λαδολέμονο ή μαγειρεμένα με κρέας.

Πετειναράκι

 

Νεροπικραλήθρα

 

Μελοζώχαρο

 

Μελιόκολλα

 

Μάραθο

Πολυετές φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα. Το συναντάμε σχεδόν παντού σε ακαλλιέργητους τόπους. Μαζεύονται τα φρέσκα φύλλα από το χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης. Το χρησιμοποιούμε σε λαχανόπιτες αλλά και σαν μυρωδικό σε φρέσκιες σαλάτες και σάλτσες.

 

Λυκοπατησιά

 

Λαναράκι

 

Κοκοσάκι 1

 

Κοκοσάκι 2

 

Καυκαλήθρα

 

Γουρουνάκι

 

Ζωχάρια

 

Καρυανός

 

Βρούβα

 

Βρακανίδα

 

Αγριλάπατα

 

Βοϊδόγλωσσα

 

Αγριοκαυκαλήθρα

 

Λαγομούστακα

 

Φωτογραφίες από: firiki.pblogs.gr

 

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Άγρια χόρτα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Προσοχή στη διατροφή μας μετά τις γιορτές

    Γνωρίζετε τι πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσετε στη διατροφή σας μετά τις γιορτές; Γλυκά, κρέας, αλκοόλ και πολλές τοξίνες....

  2. Μην πετάτε τις λεμονόκουπες πριν ...

    Το έστυψες το λεμονάκι σου; Μη βιαστείς να πετάξεις τη λεμονόκουπα.Πριν την πετάξεις, ξύσε τη φλούδα και κράτα...

  3. Αλάτι: για πολλές χρήσεις

    Το αλάτι όλοι ξέρουμε ότι το χρησιμοποιούμε για να νοστιμίσει το φαγητό μας και δεν λείπει ποτέ από...

  4. Οι τροφές που κόβουν την όρεξη

    Στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν το μυστικό των αδύνατων και υγιών ανθρώπων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι...

Φυτά

Καρπούζι και Πεπόνι: τα νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα

Καρπούζι και Πεπόνι: τα νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα

Αναλύουμε τα δύο αγαπημένα καλοκαιρινά φρούταΤο καρπούζι και το πεπόνι αποτελούν δύο αγαπημένα φρούτα, απόλυτα συνδεδεμένα με το καλοκαίρι, τη ζέστη και...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το νερό

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το νερό

Το νερό αποτελεί το 75% του σώματος μας, το 90% του αίματος και το 85% του εγκέφαλου. Το στεγνό στόμα είναι το...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ο γάμος μας παχαίνει!

Ο γάμος μας παχαίνει!

Μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει δύο βασικές διαπιστώσεις: ότι ο γάμος γενικά παχαίνει λίγο-πολύ τους ανθρώπους, αλλά επίσης, ότι οι παντρεμένοι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πώς ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κορν φλέικς.

Πώς ανακαλύφθηκαν τα πρώτα κορν φλέικς.

Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία!Ο Will Keith Kellogg ήταν ντροπαλός και ατάλαντος, ένας ασήμαντος 25χρονος που ζούσε στη σκιά του μεγαλύτερου αδελφού του...John Harvey...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron