Αρχική » Φυτά

Ντάλιες: πάντα όμορφες

Ντάλιες: πάντα όμορφες

Έχετε ντάλιες στον κήπο η τις γλάστρες σας; Για να έχετε μεγάλα άνθη: Κόψτε όλα τα μπουμπούκια γύρω από το κεντρικό μπουμπούκι. Αυτό που θα μείνει στον μίσχο θα είναι πανέμορφο!
Και μη ξεχάσετε να φυτέψετε ντάλιες, μόλις τελειώσουν οι παγωνιές. Ντάλιες υπάρχουν πολλά είδη σε μεγέθη και χρώματα.

Πώς να καλλιεργήσετε ντάλιες.

Πού θα φυτέψετε τους κονδύλους της ντάλιας
Οι ντάλιες μπορούν να αναπτυχθούν σχεδόν σε κάθε τοποθεσία και σε κάθε τύπο χώματος. Ωστόσο, για να έχετε καλαίσθητα φυτά και λουλούδια, πρέπει να είστε εκλεκτικοί ως προς το μέρος που θα τις φυτέψετε. Οι ρίζες της ντάλιας χρειάζονται μια ηλιόλουστη τοποθεσία για ν' απλωθούν. Θα πρέπει να δέχονται τουλάχιστο μισή μέρα ηλιακό φως, κι αν δέχονται περισσότερο ακόμα καλύτερα.

Διαλέξτε μια θέση για τις ντάλιες στον κήπο σας ηλιόλουστη, μακριά από δέντρα, και αν είναι δυνατό προστατευμένη από ανέμους. Οι κόνδυλοι της ντάλιας τρέφονται επιφανειακά, δηλαδή οι ρίζες της δεν απλώνονται σε βάθος. Αυτό σημαίνει ότι τα φυτά λυγίζουν εύκολα από τους ανέμους και η υποστήριξή τους είναι αναγκαία όπως θα δούμε παρακάτω.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που χρειάζεται εξέταση είναι η κατάσταση του εδάφους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα καλό χώμα κήπου είναι αρκετό. Αλλά η καλή αποστράγγιση του εδάφους είναι ζωτική για τις ντάλιες. Αν το έδαφος κρατάει επιφανειακά νερό για αρκετές ώρες μετά από κάποια βροχή, το πιθανότερο είναι ότι χρειάζεται να ανακατευτεί με οργανικές ουσίες. Τύρφη, χούμος, άμμος ή καλοχωνεμένη κοπριά μπορούν να βοηθήσουν. Ένα μείγμα από όλα αυτά τα υλικά είναι ότι καλύτερο σε συνδυασμό με το πλούσιο χώμα του κήπου.

Πώς θα προετοιμάσετε το έδαφος του κήπου για τις ντάλιες
Αν είναι εύκολο, διαλέξτε την περιοχή που θα φυτέψετε ντάλιες από το φθινόπωρο. Σκάψτε το μέρος και εμπλουτίστε το με το οργανικό μείγμα. Κατά την διάρκεια του χειμώνα φροντίστε να διατηρείτε το μέρος καθαρό από αγριόχορτα. Αυτό θα κάνει πιο εύκολο το φύτεμα των κονδύλων την άνοιξη. Όταν λοιπόν έρθει η άνοιξη η περιοχή θα χρειαστεί ένα επιπλέον σκάψιμο ή σκάλισμα σε βάθος τουλάχιστο 20 εκατοστών.

Αν θελήσετε να ενισχύσετε το χώμα με κάποιο λίπασμα φροντίστε αυτό να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο. Για παράδειγμα ένα λίπασμα 5-20-20 είναι επιθυμητό σε μια αναλογία 2 κιλά σε 100 τετραγωνικά μέτρα. Πρόσθετη λίπανση δεν χρειάζεται, ωστόσο μπορείτε να ενισχύσετε τις ντάλιες σας με υδρολίπανση στο μεσοδιάστημα της ανάπτυξής τους.

Πώς θα επιλέξετε τους κονδύλους
Αν έχετε παλιούς κονδύλους ντάλιας θα πρέπει να τους διατηρείτε σωστά για μελλοντική χρήση. Τοποθετήστε τους σε ένα δωμάτιο με μέτρια θερμοκρασία (γύρω στους 10 οC ), σκοτεινό και υγρό. Ένα υπόγειο θα ήταν ιδανικό. Ελέγχετέ τους συχνά μέχρι την περίοδο που θα τους ξαναχρησιμοποιήσετε. Αν αγοράσετε νέους κονδύλους, φροντίστε να μην είναι ζαρωμένοι ή πολύ μαλακοί στην αφή. Σε κάθε περίπτωση προσέξτε όταν κρατάτε τους κονδύλους πριν το φύτεμα ώστε να μην κάνετε ζημιά στα "μάτια" τους. Θυμηθείτε ότι από εκεί θα ξεκινήσουν τα νέα σας φυτά.

Πότε θα φυτέψετε τους κονδύλους της ντάλιας
Οι κόνδυλοι της ντάλιας σε αντίθεση με άλλους βολβούς, όπως π.χ. οι τουλίπες, πρέπει να φυτεύονται σε ζεστό χώμα. Ένας εμπειρικός κανόνας είναι να φυτεύετε τις ντάλιες την περίοδο που μπορούν να φυτευτούν και τα λαχανικά που έχουν κονδύλους όπως τα καρώτα. Με άλλα λόγια η άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος αφού οι μέρες είναι μεγαλύτερες και θερμότερες.

Σχεδιάζοντας ένα κήπο με ντάλιες
Τώρα, αφού έχετε προετοιμάσει το έδαφος όπου θα φυτευτούν οι ντάλιες σας και έχετε τους βολβούς στα χέρια σας, είναι η στιγμή  να σχεδιάσετε την εμφάνιση του κήπου σας. Επειδή κάποιες ποικιλίες ψηλώνουν πολύ περισσότερο από άλλες, διαλέξτε το τμήμα όπου θέλετε ψηλά φυτά και που θέλετε τα κοντύτερα περίπου. Επίσης, αν σας ενδιαφέρει η χρωματική εντύπωση και ομοιομορφία τότε πρέπει να εξετάσετε ατές τις λεπτομέρειες πριν το φύτεμα. Συνήθως οι κόνδυλοι ντάλιας στο εμπόριο κυκλοφορούν συσκευασμένοι με οδηγίες σχετικές με το χρώμα και το ύψος που έχει κάθε ποικιλία. Χρησιμοποιείστε αυτές τις πληροφορίες για να σχεδιάσετε πιο σωστά τον κήπο σας.

Στον σχεδιασμό του κήπου πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τον αριθμό των ποικιλιών που σκοπεύετε να φυτέψετε. Ο μέσος όρος απόστασης μεταξύ των φυτών πρέπει να είναι από 40 μέχρι 60 εκατοστά, ειδικά να πρόκειται για ποικιλίες με μεγάλα λουλούδια. Οι χαμηλότερες ποικιλίες μπορούν να φυτευτούν κοντύτερα μεταξύ τους αλλά θυμηθείτε, όταν πιθανόν θελήσετε να ξεθάψετε τους κονδύλους το φθινόπωρο, σίγουρα δεν θα θέλετε να τους βρείτε μπλεγμένους με τους "γείτονές" τους.

Φυτέψτε σε σειρές που έχουν απόσταση ένα με ενάμιση μέτρο μεταξύ τους ανάλογα με το μέγεθος του φυτού. Αν φυτέψετε σε πυκνότερες σειρές, τα φυτά θα αναπτυχθούν πολύ σε ύψος καθώς θα ψάχνουν για φως και δύσκολα θα τα περιποιείστε καθώς δεν θα περνάτε εύκολα ανάμεσα στις σειρές. Η πυκνή φύτευση επίσης περιορίζει την ομαλή κυκλοφορία του αέρα στα χαμηλότερα φύλλα και μπορεί να προκαλέσει σαπίλες.

Οδηγίες για τη φύτευση κονδύλων ντάλιας
Οι τρύπες που θα σκάψετε πρέπει να έχουν βάθος 12 με 15 εκατοστά. Αν σχεδιάζετε να υποστηρίξετε τα φυτά ,ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε, και όχι αργότερα όταν θα υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψετε τον κόνδυλο διαπερνόντας τον με τον πάσαλο. Καρφώστε έναν ανθεκτικό πάσαλο, ύψους 1,20 με 1,50 εκατοστά, στο έδαφος δίπλα στις τρύπες που θα φυτέψετε τους κονδύλους. Αφού τοποθετήσετε τον πάσαλο, βάλτε τον κόνδυλο στην τρύπα και απλώστε τον καλά με τα "μάτια" προς τα επάνω. Αν ο κόνδυλος έχει κοτσάνι 2-3 εκατοστά μακρύ, προσέξτε να μην το σπάσετε κατά την διάρκεια του φυτέματος και αχρηστέψετε τα "μάτια". Ωστόσο αν αυτό τελικά συμβεί, που συμβαίνει συχνά, τότε μην απελπίζεστε γιατί υπάρχουν βοηθητικά μάτια στην βάση του σπασμένου κοτσανιού τα οποία θα βλαστήσουν. Απλώς θα χάσετε μια επιπλέον βλάστηση στο νέο σας φυτό. Μην προσθέσετε λίπασμα στην τρύπα γιατί θα βλάψετε το τρυφερό ριζικό σύστημα. Όταν τελειώσετε μπορείτε να κρεμάσετε καρτελάκια σε κάθε πάσαλο με πληροφορίες, για να ξέρετε ποια ποικιλία έχετε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο.

Πώς να ποτίζετε τις ντάλιες
Δεν είναι απαραίτητο να ποτίζετε κατά την περίοδο του φυτέματος, εκτός αν δεν βρέξει καθόλου την άνοιξη. Οι κόνδυλοι θα αρχίσουν να αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία του εδάφους. Είναι ζωτικό να σχηματίσουν ένα ριζικό σύστημα νωρίς για να εξελιχθούν σε δυνατά και υγιή φυτά. Το πότισμα στην περίοδο του φυτέματος μπορεί να προξενήσει σαπίσματα και να σας κάνει να αναρωτηθείτε γιατί αυτή η εκλεκτή ποικιλία ντάλιας που έχετε δεν αναπτύσσεται. Αν προσπαθήσετε να εντοπίσετε το πρόβλημα μπορεί να μην βρείτε κόνδυλο ή να βρείτε μια άμορφη σαπισμένη μάζα. Καθόλου καλό θέαμα!

Καθώς τα φυτά αρχίζουν να αναπτύσσονται μπορείτε να ξεκινήσετε τα ποτίσματα κάθε λίγες μέρες. Το πότισμα θα είναι απαραίτητο στις περισσότερες περιοχές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Ποτίστε τις ντάλιες στη ρίζα χρησιμοποιώντας λάστιχο. Το βαθύ πότισμα είναι καλύτερο από το πότισμα με ψεκασμό. Στην πραγματικότητα έτσι προλαβαίνετε τις ασθένειες και εξοικονομείτε νερό. Ποτίζοντας με το λάστιχο στη ρίζα το φυτό παίρνει νερό ακριβώς εκεί που χρειάζεται.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τους εχθρούς της ντάλιας
Μόλις οι νέοι βλαστοί ξεφυτρώσουν από το έδαφος, τα σαλιγκάρια θα τους ανακαλύψουν αμέσως. Απλώστε δολώματα για σαλιγκάρια σε όλη την περιοχή, διαφορετικά αυτοί οι γλοιώδεις πεινάλες θα κάνουν με τις ντάλιες ένα πλούσιο γεύμα! Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτά τα πεινασμένα πλάσματα, αλλά το σκόρπισμα αυτών των ειδικών σφαιριδίων είναι ο πιο πρακτικός και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Πώς φροντίζουμε τις ντάλιες στην ανάπτυξη τους
Αφού τελειώσει το στάδιο του φυτέματος, θα πρέπει να φροντίσετε τα φυτά σας για να σας δώσουν όμορφα και εντυπωσιακά λουλούδια.
Καθαρίστε την περιοχή από τα αγριόχορτα, τουλάχιστον όσο αντέχει η μέση σας στο σκύψιμο. Αφαιρέστε επίσης κάθε σπασμένο ή κατεστραμμένο φύλλο και κλαδί. Η καλή κυκλοφορία του αέρα είναι απαραίτητη στα φυτά, ειδικά στα χαμηλά φύλλα κοντά στο έδαφος για να μην προκαλούνται σαπίσματα. Όταν τα φυτά σας ψηλώσουν πάνω από πενήντα εκατοστά μπορείτε να αφαιρέσετε τα χαμηλότερα φύλλα για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αέρα.

Πώς θα δέσετε τις ντάλιες στους πασσάλους
Όταν τα φυτά φθάσουν στα 30 με 40 εκατοστά ύψος, είναι σίγουρο ότι χρειάζονται δέσιμο στους πασσάλους. Ένας δυνατός άνεμος μπορεί να ξαπλώσει τα φυτά σας ή ακόμα χειρότερα να σπάσει το βλαστό από τον κόνδυλο. Και τότε φυσικά θα στεναχωρηθείτε! Γι' αυτό θα πρέπει να δένετε τα φυτά στους πασσάλους κάθε πενήντα εκατοστά. Έτσι τα φυτά σας θα αναπτύσσονται ομοιόμορφα και θα σας χαρίζουν τα υπέροχα λουλούδια τους.

Πηγή: http://meacolpa.net και http://www.valentine.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ντάλιες








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το 1ο Athens Street Food Festival: η αγαπημένη γκουρμέ γιορτή

    Για δύο τριήμερα, 20-22 και 27-29 Μαϊου, οι Αθηναίοι θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν «φαγητό του δρόμου»...

  2. Έλλειψη βιταμίνης D; Πως θα το καταλάβετε

    Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό μας. Μερικές από...

  3. Νέα συμφωνία για το κλίμα

    Τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι (30/11-11/12/2015) η επικεφαλής του...

  4. Πως φτιάχνουμε πρωτομαγιάτικο στεφάνι

    Η παράδοση λέει πως την πρωτομαγιά φτιάχνουμε στεφάνια με λουλούδια, τα οποία κρεμάμε στην εξώπορτα μας.Υπάρχουν πολλοί τρόποι...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron