Αρχική » Σχεδιασμός κήπου » Σχεδιασμός εποχιακού κήπου » Χειμωνιάτικος κήπος

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διαχειμάζοντα φυτά

Χρήσιμες πληροφορίες για τα διαχειμάζοντα φυτά

Ολόκληρο το καλοκαίρι, θρέφατε και φροντίζατε τους μικρούς σας θησαυρούς στις γλάστρες. Τώρα ο χειμώνας και οι παρεπόμενοι κίνδυνοι απειλούν τα φυτά σας. Τι πρέπει να κάνετε αυτήν την εποχή και τι πρέπει να αφήσετε για μετά;
Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας, προτού προετοιμάσετε τα φυτά για το χειμώνα: Καθαρίστε τα φυτά, προτού τα βάλετε σε εσωτερικό χώρο. Αφαιρέστε όλα τα πεσμένα φύλλα, τυχόν μαραμένο ή άρρωστο φύλλωμα και όλα τα νεκρά ξυλώδη στελέχη. Εάν υπάρχουν παράσιτα στο φυτό, θα πρέπει να εφαρμόσετε θεραπεία. Σε καμία περίπτωση μην βάζετε τα φυτά σε εσωτερικό χώρο, για το χειμώνα, εάν έχουν προσβληθεί από παράσιτα!

Επιλέξτε μια κατάλληλη θέση:

Φως: Μπορείτε να τοποθετήσετε τα φυλλοβόλα φυτά σε σκοτεινό μέρος, στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά τα αειθαλή χρειάζονται φως. Όσο πιο ζεστή είναι η θέση τους, τόσο περισσότερο φως χρειάζονται.

Θερμοκρασία: Υπάρχουν τρεις διαφορετικές κατηγορίες: Τα φυτά που αντέχουν στον παγετό, τα φυτά που αντέχουν σε ήπιο παγετό μόνο και τα φυτά που πρέπει να παραμένουν ζεστά στη διάρκεια του χειμώνα. Είναι καλύτερο να διατηρείτε τα μεσογειακά φυτά σε φωτεινό μέρος, σε θερμοκρασίες μεταξύ 10 και 12 °C, στη διάρκεια του χειμώνα, και να τα ποτίζετε αραιά, ώστε να μην ξεραθούν. Διατηρείτε τα τροπικά φυτά σε φωτεινό μέρος, σε θερμοκρασία 20/22 °C και ποτίζετέ τα κατάλληλα, ώστε να μην είναι υπερβολικά βρεγμένα, αλλά το χώμα τους να είναι κατά κανόνα υγρό.

Το επαναλαμβάνουμε: Όσο πιο ζεστή είναι η θέση τους, τόσο περισσότερο φως χρειάζονται τα φυτά!

Βοηθήματα: Τώρα διατίθενται φουσκωτά θερμοκήπια με συστήματα παρακολούθησης παγετού. Αυτά προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες διαχείμασης για τα μεσογειακά φυτά γλάστρας, εάν δεν έχετε αρκετό χώρο αλλού.

Πότε θα πρέπει να βάλω τα φυτά σε εσωτερικό χώρο, για το χειμώνα;
Ο βασικός κανόνας λέει το εξής: Βάλτε τα φυτά γλάστρας μέσα όσο το δυνατόν πιο αργά και βγάλτε τα έξω όσο το δυνατόν νωρίτερα. Γενικά, τα φυτά ζουν καλύτερα έξω αντί μέσα - όπου είναι εφικτό - αφού το να βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο είναι αντικανονική κατάσταση για τα φυτά και τους προκαλεί στρες. Για παράδειγμα, τα καμπανάκια, οι μποκαμβίλλιες, οι ιβίσκοι και τα ηλιοτρόπια πρέπει να προστατεύονται από τον παγετό. Ο ανθοφόρος σφένδαμος, ο καλλιστήμονας, η κάσια, το κίτρο, το τεϊόδεντρο και η μολύβδαινα μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες παγετού. Οι συνθήκες ήπιου παγετού (έως -5°C περίπου) είναι ανεκτές από τα ανθεκτικά φυτά, όπως η Ιαπωνική δάφνη, το πεύκο της νήσου Νόρφολκ, η κουμαριά, το Ιταλικό κυπαρίσσι, η μουσμουλιά, η δάφνη, η ελιά και ο Ιταλικός σφένδαμος.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα χειμερινά "διαμερίσματα" των φυτών:
Εξασφαλίστε απόλυτη υγιεινή στα θερμοκήπια. Καθαρίζετε κάθε μήνα τα φυτά, όπως κάνατε πριν τα βάλετε σε εσωτερικό χώρο για το χειμώνα. Ελέγχετε εάν υπάρχουν παράσιτα, καθώς από τα τέλη Ιανουαρίου μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται κοκκοειδή και επίσης υπάρχει πιθανότητα από τις αρχές Φεβρουαρίου να εμφανιστούν και ακάρεα, ψευδόκοκκοι και αφίδες. Βεβαιωθείτε ότι τα χειμερινά "διαμερίσματα" κλιματίζονται κατάλληλα, ώστε να διατηρείται η σωστή θερμοκρασία διαχείμασης. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να τοποθετήσετε ένα σύστημα παρακολούθησης παγετού, όπου απαιτείται, καθώς θα πρέπει να διασφαλίσετε αντιπαγετικό αερισμό, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί υπερβολικά. Συγκεκριμένα, στα χειμερινά "διαμερίσματα" με μεγάλα τζάμια αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες από τις αρχές Φεβρουαρίου. Φροντίστε να μην εκθέτετε τα διαχειμάζοντα φυτά σε έντονες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και να μην τα βγάζετε έξω πρόωρα.

Πληροφορίες για μεμονωμένες ποικιλίες για τις οποίες μας ρωτήσατε:
Αγάπανθος: Όλες οι διαχειμάζουσες ποικιλίες που έχουν φύλλα πρέπει το χειμώνα να τοποθετούνται σε φωτεινό, δροσερό μέρος, σε θερμοκρασία 5-10 °C. Ποτίζετε φειδωλά, μόνο όσο χρειάζεται, ώστε να μην ξεραθούν τα φυτά. Οι ποικιλίες που χάνουν τα φύλλα τους μπορούν να διαχειμάσουν σε σκοτεινά μέρη και δεν χρειάζονται πότισμα. Αλλάζετε γλάστρα κάθε δύο χρόνια, την άνοιξη.

Στραμόνιο/Καμπανάκια: Βάλτε τα σε εσωτερικό χώρο, πριν την πρώτη παγωνιά. Εάν το φυτό έχει καταστραφεί εν μέρει από τον παγετό και τα φύλλα πέφτουν, ωστόσο το δυνατότερο ξυλώδες τμήμα είναι ακέραιο (καφέ και μαλακό), αξίζει να το βάλετε σε εσωτερικό χώρο για τη διάρκεια του χειμώνα. Κλαδέψτε τα φυτά όσο το δυνατόν λιγότερο: Όσο περισσότερο κλαδεύετε, τόσο καθυστερούν τα φυτά να ανθίσουν τον επόμενο χρόνο. Το στραμόνιο πρέπει να διαχειμάζει σε φωτεινό, δροσερό μέρος, σε θερμοκρασία 2-5 °C. Εάν τοποθετηθεί σε μέρος υπερβολικά σκοτεινό, ρίχνει τα φύλλα του και βλασταίνει συγκριτικά αργά την άνοιξη, που σημαίνει ότι ανθίζει και αργότερα. Τον χειμώνα, ποτίζετε αραιά τα φυτά που έχουν φύλλα, μόνο όσο χρειάζεται για να επιβιώσουν με το φύλλωμα. Ποτίζετε τα γυμνά φυτά φειδωλά, ίσα να μην ξεραθούν.

Συκιά: Αυτήν την εποχή φέρει τους άγουρους καρπούς της επόμενης χρονιάς. Οι συκιές που είναι ανθεκτικές στον παγετό, όπως η ποικιλία Bavarian Violetta σε γλάστρα, μπορεί να αντέξει σε εξωτερικές θερμοκρασίες έως και -5 °C, εάν προσέξετε να μην ξεραθεί και εάν τυλίξετε το φυτό μαζί με τη γλάστρα του σε φλις. Ωστόσο, η πιο εύκολη λύση είναι να βάλετε το φυτό στο γκαράζ. Εκεί θα βρίσκεται σε σκοτεινό και κάπως δροσερό μέρος. Ποτίζετε το φυτό αρκετά, ώστε να μην μαραθούν οι καρποί. Προσέξτε έναν κρίσιμο παράγοντα που αφορά τη διαχείμαση της συκιάς με καρπούς: Φροντίστε να μην εκθέτετε το φυτό σε υπερβολικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις (π.χ. μην το αφήνετε στον δυνατό χειμερινό ήλιο τη μέρα και μετά το βάζετε πάλι σε ψυχρό μέρος το βράδυ), διαφορετικά οι καρποί θα μαραθούν ή θα πέσουν από το δέντρο.

Γκίνγκο: Σε γλάστρα είναι πιο εκτεθειμένο στον επικίνδυνο παγετό απ' ό,τι στο χώμα. Οπότε, καλύτερα να το βάλετε στο γκαράζ. Εναλλακτικά, μπορείτε να το βγάλετε από τη γλάστρα του, όσο διαρκεί ο χειμώνας, και να το τοποθετήσετε σε ένα προστατευμένο σημείο στο χώμα. Εάν χρειάζεται να το κρατήσετε στο μπαλκόνι στη διάρκεια του χειμώνα, τυλίξτε καλά τη γλάστρα και το φυτό σε φλις (όχι σε μεμβράνη!).

Βότανα: Μπορείτε να αφήσετε το μαϊντανό, το λεβίστικο, το λεμονοθύμαρο, κ.λπ., στο παρτέρι. Το καλύτερο για τον ελίχρυσο και τη λεβάντα είναι να τα τοποθετήστε σε μέρος φωτεινό, δροσερό, προστατευμένο από τον παγετό, σε θερμοκρασία 5 έως 10 °C

Μαργαρίτα: Όταν προετοιμάζετε αυτό το φυτό για το χειμώνα, κλαδέψτε περίπου το ένα τρίτο. Στη διάρκεια του χειμώνα, τοποθετήστε το σε φωτεινό μέρος, σε θερμοκρασία 10/12 °C και ποτίζετέ το αραιά, ώστε να μην ξεραθεί. Την άνοιξη, φυτέψτε το σε φρέσκο χώμα.

Ροδοδάφνη: Το δυνατό, επαρκώς αναπτυγμένο φυτό της ροδοδάφνης αντέχει στο ψύχος από 0 έως -5 °C, δηλαδή σε συνθήκες ήπιου παγετού. Στη θέση που θα διαχειμάσει, θα πρέπει να υπάρχει αρκετό έως μέτριο φως και θερμοκρασία 5-10 °C. Ποτίζετέ τη φειδωλά, ίσα να μην ξεραθεί.

Πασσιφλόρα: Σε ήπια κλίματα (κλίματα αμπελοκαλλιέργειας) και εάν φυτευτεί σε προστατευμένο σημείο, η πασσιφλόρα (Passiflora caerulea) μπορεί συνήθως να παραμείνει έξω. Εφόσον είναι επαρκώς αναπτυγμένη, αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες από -5 έως -10 °C. Διαφορετικά, βάλτε τη σε εσωτερικό χώρο και αφήστε τη να διαχειμάσει σε θερμοκρασία 10 -12 °C κατά μέγιστο, εάν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεταξύ 0 και 5 ºC. Ποτίζετέ τη φειδωλά, ώστε να μην ξεραθεί. Σημειώστε ότι υπάρχουν διάφορες ποικιλίες πασσιφλόρας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που απεχθάνονται τη ζέστη. Αυτές, όπως τα τροπικά φυτά, πρέπει να διατηρούνται σε όσο το δυνατόν φωτεινότερο μέρος, σε θερμοκρασία 20 °C και διαρκώς υγρές.

Κιτρονέλλα: Στη διάρκεια του χειμώνα, τοποθετήστε τη σε φωτεινό μέρος, σε θερμοκρασία 10-15 °C περίπου και ποτίζετέ τη αραιά.

Πηγή:http://www.gardena.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πώς η αγριόγατες έγιναν γατάκια

    Οι άνθρωποι έχουν στα σπίτια τους γάτες εδώ και περίπου 9.500 χρόνια, περίπου παράλληλα με την εμφάνιση της...

  2. Πανελλήνιο δίκτυο συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα υπερχρέωσης

    Συγκροτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή στον σχεδιασμό της δράσης «Δημιουργία...

  3. Σχετικά με την ασφαλιστική υπαγωγή των εργαζομένων της ΕΒΖ στο ΕΤΕΑ

    Την υπαγωγή των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την...

  4. Μαστίχα: κατακτά τις παγκόσμιες αγορές

    Η Μαστίχα είναι ο καρπός του Μαστιχόδεντρου και παράγεται... μόνο στο Νότιο τμήμα της Χίου και πουθενά αλλού...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron