Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Δυσκολίες και προβλήματα » Φυσικός έλεγχος ζώων

Προστασίας της χαρουπιάς από την ποντίκα

Προστασίας της χαρουπιάς από την ποντίκα

Το Τμήμα Γεωργίας του Yπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, πληροφορεί τους χαρουποκαλλιεργητές, για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία των χαρουπιών τους από την ποντίκα, καθώς επίσης και για τον περιορισμό του πληθυσμού των τρωκτικών στις περιοχές αυτές.

Ενέργειες παρεμπόδισης της προσέλκυσης και του πολλαπλασιασμού της ποντίκας σε περιοχές με χαρουπιές:
(1) Διατηρήστε τα δέντρα σας κλαδεμένα, αφαιρώντας τους λαίμαργους βλαστούς. Aφαιρέστε κλάδους που ακουμπάνε στο έδαφος ή βρίσκονται σε πολύ χαμηλή απόσταση από αυτό.
(2) Οι βλαστοί από τα κλαδέματα θα πρέπει να απομακρύνονται και να μην παραμένουν κοντά στα δέντρα.
(3) Διατηρήστε τον χώρο σας απαλλαγμένο από σκουπίδια, άχρηστα υλικά και ζιζάνια.
(4) Γεωργικές αποθήκες καθώς και κτήρια και εγκαταστάσεις που υπάρχουν στον χώρο σας αποτελούν χώρους φωλιάσματος της ποντίκας. Βεβαιωθείτε ότι οι χώροι αυτοί είναι καλά κλειστοί με τρόπο ώστε να μην επιτρέπουν την προσέλευση των τρωκτικών. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις οροφές των υποστατικών και των κτηρίων.
(5) Μην αφήνετε τα προϊόντα εσοδείας καθώς και στις ελκυστικές τροφές σε ανοιχτούς ή απροστάτευτους χώρους.

Προστασία χαρουπόδεντρων από την ποντίκα
Η περιτύλιξη μέρους του κορμού με λαμαρίνα ή άλλο υλικό, παρεμποδίζει την αναρρίχηση των  ποντικών στα χαρουπόδεντρα και διασφαλίζει, σε ικανοποιητικό βαθμό, την προστασία.

Περιγραφή Τεχνικής
(1) Κλαδέψτε το δέντρο κατά τρόπο ώστε οι κλάδοι να μην εφάπτονται ή να βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος, έτσι ώστε να μην αποτελούν σημεία αναρρίχησης των ποντικών πάνω στα δέντρα.
(2) Περιτυλίξτε τον κορμό με λαμαρίνα, ξεκινώντας από ύψος γύρω στα 50-100 εκ. από το επίπεδο του εδάφους, έτσι ώστε να καλύπτεται πλήρως ο κορμός του δέντρου. Χρησιμοποιήστε πολύ λεπτό φύλλο λαμαρίνας, έτσι ώστε να κάμπτεται εύκολα. Το φύλλο στις λαμαρίνας θα πρέπει να έχει ύψος, τουλάχιστον, 50 εκ.
(3) Η λαμαρίνα στερεώνεται στον κορμό με μικρά καρφιά. Επιβεβαιωθείτε ότι η λαμαρίνα είναι καλά προσκολλημένη στον κορμό και δεν υπάρχουν χαραμάδες από στις οποίες μπορεί να περάσει το τρωκτικό.
(4) Συνεχίστε να διατηρείτε τα δέντρα στις σε καλή κατάσταση και ελέγχετε τη λαμαρίνα. Περιορισμός των πληθυσμών στις ποντίκας σε περιοχές με χαρουπιές
α) Προστατέψτε στις φυσικούς εχθρούς στις ποντίκας, στις είναι το ανθρωποπούλι, το σιαχίνι και τα αετόμορφα πούλια.
Β) Χρησιμοποιήστε τρωκτικοκτόνα δολώματα, τα οποία κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές (κόκκοι σιτηρών, κύβοι παραφίνης, πάστες, ταμπλέτες κ.ά).

Περιγραφή Τεχνικής
(1) Τοποθετήστε τα τρωκτικοκτόνα δολώματα, σε σταθμούς δολώσεως (είτε έτοιμους από το εμπόριο, είτε αυτοσχέδιους), με τρόπο ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση στα άγρια ή παραγωγικά ζώα.
(2) Οι αποστάσεις μεταξύ των σταθμών δολώσεως, μπορεί να έχουν ακτίνα από 100-300m ανάλογα με στις πληθυσμούς στις ποντίκας.
(3) Οι σταθμοί δολώσεως μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από θάμνους και άγρια βλάστηση, σε όχτους, πάνω στα δέντρα, κ.ά. Σε στις στις περιπτώσεις πρέπει να είναι σταθεροί και να μην κινούνται, καθότι αυτό μπορεί να εκφοβίσει το τρωκτικό να εισέλθει εντός του σταθμού.
(4) Ελέγχετε την κατανάλωση του τρωκτικοκτόνου δολώματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προσθέστε νέα δολώματα αναλόγως.
(5) Εάν σε κάποιο σταθμό ή σταθμούς δολώσεως δεν παρατηρείται κατανάλωση του δολώματος μετά από 2-3 ελέγχους, μετακινήστε τον/στις σε άλλη τοποθεσία.
(6) Η τοποθέτηση τρωκτικοκτόνων δολωμάτων στις σταθμούς σε μια τοποθεσία τερματίζεται όταν σταματήσει πλήρως ή μειωθεί δραστικά η κατανάλωσή στις, σε σχέση με στις πρώτες εφαρμογές.

Παροτρύνονται οι χρήστες των βιοκτόνων στις είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνουν όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά τη χρήση στις και να ακολουθούν πιστά στις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται απευθείας στα κατά τόπους Επαρχιακά και Περιφερειακά Γεωργικά Γραφεία.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,ΦΥΣΙΚΩΝ - ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Πηγή:http://www.paseges.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Χαρουπιά
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Μικρά μυστικά για το μαγείρεμα

  Μικρά, αλλά χρήσιμα μυστικά για το μαγείρεμα, που κάνουν την διαφορά! ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑΑφού καθαρίσουμε τις πατάτες τις λαδώνουμε...

 2. Και στην Ευρώπη τα βακτήρια που αντιστέκονται σε κάθε αντιβιοτικό

  Ακόμα και το τελευταίο όπλο που έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί πλέον αχρηστεύεται: ένα γονίδιο που επιτρέπει...

 3. Φέρνει πιο επίμονες αλλεργίες το Ελ Νίνιο

  Το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει παραγωγή περισσότερης γύρης και... συνδέεται με την πρώιμη και πιο έντονη...

 4. Τσικνοπέμπτη: πριν να ψήσετε, τι πρέπει να προσέξετε

  Τσικνοπέμπτη  και φυσικά αποτελεί την χαρά του Έλληνα καλοφαγά! Φέτος μάλιστα που ο καιρός μας κάνει την χάρη...

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron