Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Μελίσσι: μας δίνει πολλά χρήσιμα προϊόντα

Μελίσσι: μας δίνει πολλά χρήσιμα προϊόντα

Είναι γνωστό ότι το μέλι είναι μία τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Γνωρίζετε όμως ότι αυτό και τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης χρησιμοποιούνται ευρέως και ως εναλλακτικά φάρμακα; Η μελισσοθεραπεία εξελίσσεται στις μέρες μας σ’ ένα κλάδο της εναλλακτικής ιατρικής που αποδεικνύεται όλο και πιο αποτελεσματικός στη θεραπεία σημαντικού αριθμού ασθενειών. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε και το Συνέδριο Μελισσοθεραπείας που διοργανώθηκε πρόσφατα στη χώρα μας.

Ποια προϊόντα της μέλισσας είναι κατάλληλα για κάθε πάθηση; Ποιες οι ευεργετικές τους ιδιότητες; Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτό το … ολόγλυκο φάρμακο!

ΤΟ ΜΕΛΙ
-Επουλώνει τις πληγές
Μεταξύ των ιδιοτήτων του μελιού που έχουν αναγνωριστεί και επιστημονικά είναι και αυτή της επούλωσης των τραυμάτων. Μάλιστα, πρόσφατα διεξήχθη μία έρευνα σε νοσοκομείο της Γαλλίας, κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε μέλι για την καλύτερη επούλωση των πληγών 2.500 ασθενών που είχαν υποστεί κάποια χειρουργική επέμβαση. Από το πείραμα αυτό, απεδείχθη ότι τα οφέλη για τη θεραπεία ήταν μεγαλύτερα από αυτά των συμβατικών φαρμάκων. Επιπλέον, το μέλι χρησιμοποιείται αρκετά και για την αντιφλεγμονώδη δράση του, ιδίως κατά των φλεγμονών των ούλων.

-Αντιαναιμικό
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού και το καθένα έχει συγκεκριμένες θεραπευτικές ιδιότητες. Γι’ αυτό, σ’ αυτές τις περιπτώσεις προτιμότερο είναι το μέλι από ένα μόνο φυτό, παρά από περισσότερα. Όλα τα είδη του μελιού, ανεξαιρέτως, έχουν δράση:
· Αντιβακτηριδιακή: ιδιαίτερα όσον αφορά στο στομάχι και στο έντερο
· Μαλακτική: καταπραΰνει για παράδειγμα το βήχα
· Ενεργητική: γίνεται καταπληκτικό αντιαναιμικό, ιδανικό για τις περιόδους κόπωσης, όπως συμβαίνει στις αλλαγές της εποχής. Τα σάκχαρα που περιέχει αφομοιώνονται αμέσως από τον οργανισμό και αντίθετα από την κοινή ζάχαρη, έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν ανεβάζουν απότομα τη γλυκαιμία.
Παρόλες αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες, η κατανάλωση μελιού δεν ενδείκνυται σε όσους πάσχουν από διαβήτη ή όσους έχουν κάποια κιλά παραπάνω.

Η ΓΥΡΗ
-Για την αντιμετώπιση της αλλεργίας
Η τροφή που εξασφαλίζει στις μέλισσες τη ζωή και την αναπαραγωγή και στις προνύμφες τα βασικά θρεπτικά συστατικά που τις μετατρέπουν σε μέλισσες είναι φυσικά η γύρη. Η γύρη είναι περισσότερο γνωστή εξαιτίας των αλλεργιών που προκαλεί, όμως λίγοι γνωρίζουν ότι οι κόκκοι της μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για τη θεραπεία διαφόρων μορφών αλλεργίας. Κι όμως, ελάχιστες δόσεις από το φυτό στο οποίο είναι κανείς αλλεργικός, μπορεί να έχουν μία επίδραση αποευαισθητοποίησης. Για παράδειγμα, ένας αλλεργικός στο κάστανο, ο οποίος παρακολουθείται από έναν ομοιοπαθητικό ιατρό, μπορεί να χρησιμοποιήσει τους κόκκους της γύρης του κάστανου για να καταπολεμήσει την αλλεργία στο φυτό αυτό. Αυτή εξάλλου είναι και η βασική αρχή της ομοιοπαθητικής.

-Τονωτική
Η γύρη είναι βασικά ένα αποτελεσματικό πρωτεϊνικό τονωτικό, με την έννοια ότι μπορεί να θεωρεί ένα είδος μπιφτεκιού για τους χορτοφάγους. Πράγματι, οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν το 20% της σύστασής της, χρησιμοποιούνται αμέσως από τον οργανισμό και μάλιστα περιλαμβάνουν και τα οκτώ αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα, διότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον οργανισμό, επομένως θα πρέπει να λαμβάνονται μέσω των τροφίμων και συγκεκριμένα από τα αυγά, το ψάρι και το κρέας, που στερούνται οι χορτοφάγοι.

Επιπλέον, η γύρη αποτελεί αντιαναιμικό, γιατί είναι πολύ πλούσια σε μεταλλικά άλατα, μεταξύ των οποίων και ο σίδηρος που ευνοεί την αιματοποίηση, δηλαδή το σχηματισμό των συστατικών του αίματος (λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια). Επομένως, η γύρη είναι πολύτιμη για τις γυναίκες που κυοφορούν, καθώς κινδυνεύουν από αναιμία και συχνά εμφανίζουν τα συμπτώματά της, όπως κομμάρες και χλόμιασμα. Επιπλέον, το νέκταρ των μελισσών καταπολεμά την κόπωση και έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην υποστήριξη του οργανισμού όταν χρειάζεται ενίσχυση στις ανοσοποιητικές του άμυνες.

Τέλος, η γύρη περιλαμβάνει όλες τις βιταμίνες της ομάδας Β καθώς και μεγάλη ποσότητα των βιταμινών C, D, E και της β-καροτίνης, ενός προδρόμου της βιταμίνης Α με αντιοξειδωτική δράση.

-Σε διάφορες μορφές

Ο μελισσοκόμος αμέσως μετά τη συλλογή, μπορεί να παγώσει τη γύρη και να την πουλήσει συσκευασμένη σε βαζάκια. Παρόλο που αυτό είναι το πιο γνήσιο προϊόν, στο εμπόριο η γύρη μπορεί να βρεθεί και:
αφυδατωμένη, σε γυάλινα βάζα, δηλαδή σε μορφή σκόνης που η δοσολογία της μετριέται με κουταλιές,
σε συμπιεσμένες πλάκες ή κάψουλες από ζελατίνη,
σε αποξηραμένους κόκκους, που λιώνουν κάτω από τη γλώσσα ή μπορεί να προστεθούν στο γιαούρτι ή τη σαλάτα.

Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ

-Πρωτεϊνικός θησαυρός
Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις μέλισσες εργάτριες που έχουν το ρόλο της τροφού. Πρόκειται για μία όξινη ουσία με έντονη οσμή και χρώμα μπεζ ή απαλό κίτρινο που θρέφει τις προνύμφες, που θα γίνουν εργάτριες, μόνο τις τρεις πρώτες μέρες της ζωής τους. Μόνο οι μέλισσες που προορίζονται για βασίλισσες θα τραφούν με βασιλικό πολτό για άλλες τρεις ημέρες, δηλαδή ως την τελική τους ανάπτυξη.

Ο βασιλικός πολτός είναι γνωστός κυρίως γιατί διαθέτει μία τεράστια λίστα από μεταλλικά άλατα, ιδίως το ποτάσιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Στην ουσία όμως, το ποσοστό των μεταλλικών αλάτων ανέρχεται μόνο στο 2% της σύστασής του, σε σύγκριση με το 14% που καταλαμβάνουν οι πρωτεΐνες. Γι’ αυτό, ο βασιλικός πολτός μπορεί να θεωρηθεί πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Με αντιβιοτική & αναλγητική δράση
Ένα χαρακτηριστικό του βασιλικού πολτού είναι η παρουσία του 10 HAD, ενός λιπαρού οξέος με εντυπωσιακές αντιβιοτικές ιδιότητες, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις μόλυνσης του εντέρου ή της βλεννογόνου του κόλον. Επιπλέον, ο βασιλικός πολτός είναι πλούσιος σε βιταμίνες της ομάδας Β, ιδίως της Β5, απαραίτητης για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού των υδατανθράκων και των λιπαρών, για την υγεία των νεύρων, της καρδιάς και των οστών, για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος.

Πειραματισμοί με το βασιλικό πολτό απέδειξαν ότι διαθέτει και αξιοσημείωτη αναλγητική δράση, ιδίως για την καταπολέμηση των ρευματικών πόνων.

-Όπως το γιαούρτι
Γενικά, ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται σε μορφή λευκής ή κιτρινωπής ζελατίνης, με υφή παρόμοια με αυτή του γιαουρτιού (συντηρείται στο ψυγείο) και υπόξινη, ελαφρώς γλυκιά επίγευση. Κάθε πρόσληψη δεν υπερβαίνει το ένα γραμμάριο και μάλιστα, στη συσκευασία υπάρχει ένας ειδικός δοσομετρητής. Μπορείτε επίσης να το βρείτε σε:

δισκία, ή κάψουλες
ταμπλέτες
Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωσή του το πρωί, μισή ώρα πριν το πρωινό, βάζοντάς το κάτω από τη γλώσσα, έτσι ώστε να αφομοιωθεί ήδη από το στόμα και να μην καταποθεί, διαφορετικά τα γαστρικά υγρά θα αποσυνθέσουν τα κύρια συστατικά του.
Συνήθως, προτείνονται δύο κύκλοι κατανάλωσης, ένας στο τέλος του χειμώνα και ένας μετά το καλοκαίρι.

Η ΠΡΟΠΟΛΗ
-Με ποικίλες ιδιότητες
Πρόκειται για μία λεπτή ρητινώδη μεμβράνη, με χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως σκούρο καφέ, η οποία προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Οι μέλισσες τη συλλέγουν και την αναμιγνύουν με ένζυμα για να τη χρησιμοποιήσουν σαν επένδυση στις κυψέλες τους, να σφραγίσουν τις σχισμές, να αποστειρώσουν τα κελιά προτού η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά και για να αποφύγουν διαδικασίες αλλοίωσης από εχθρούς και παράσιτα που εισέρχονται στις κυψέλες και σκοτώνονται από τους φρουρούς.

Συνήθως γίνεται λόγος για την πρόπολη τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει ανάγκη για πρόληψη ή θεραπεία από συμπτώματα που σχετίζονται με το κρυολόγημα. Θεωρείται ένα φυσικό αντιβιοτικό εξαιτίας της βακτηριοκτόνου δράσης του και επιπλέον διεγείρει το ανοσοποιητικό, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της πρόπολης, όπως:

· επουλωτικές: αν σκορπιστεί πάνω σε μία πληγή ή σ’ ένα έγκαυμα, κινητοποιεί αμέσως την ανάπλαση των ιστών.
· αντιοξειδωτικές: επειδή είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, δηλαδή ουσίες που καταπολεμούν τη δράση των ελεύθερων ριζών που ευθύνονται για τη γήρανση.
· κατά της μυκητίασης: ιδίως σε μολύνσεις που αναπτύσσονται στον κόλπο, που εκδηλώνονται με διαρροή υπόλευκων, άοσμων υγρών.

-Οι μορφές της
Στο εμπόριο η πρόπολη διατίθεται στις εξής μορφές:
· υδροαλκολικό παρασκεύασμα (όπου η ρητίνη διαλύεται σε αλκοόλ), δηλαδή ένα απόσταγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έτσι όπως είναι ή να αραιωθεί με νερό,
· κόκκοι και χάπια για μάσημα: διαλύονται σε νερό και είναι ακόμη και αναβράζοντα
· κρέμες
· αμπούλες ή υπόθετα
· σπρέι, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για όποιον υποφέρει από ασθένειες του αναπνευστικού όπως το άσθμα.

ΤΟ ΚΕΡΙ
-Με πολλές εφαρμογές

Προϊόν των κηρογόνων αδένων που βρίσκονται στην κοιλιά των θηλυκών μελισσών, το κερί είναι πολύ σπουδαίο, καθώς χρησιμοποιείται στην κατασκευή των κυψέλων. Οι μελισσοκόμοι το συγκεντρώνουν από τα καλύμματα που φτιάχνουν οι μέλισσες στα κελιά για να τα προστατέψουν από το λιώσιμο των κερήθρων που αντικαθίστανται ανά διαστήματα.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το μέλι σε κυψέλες, το οποίο συνδυάζει τις αρετές του μελιού με την ευχαρίστηση του μασήματος του αρωματικού κεριού και θυμίζει καραμέλα.
Σε μορφή κουλουριού, άσπρου και άγευστου, συνιστάται από τους οδοντίατρους στα άτομα που έχουν ορθοδοντικές προσθήκες. Εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών και επουλωτικών ιδιοτήτων του, τοποθετείται στους συνδέσμους του μετάλλου για να προλάβει ή να καταπραΰνει τυχόν τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος.
Τέλος, το κερί χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και μάλιστα είναι συχνά συστατικό σε κρέμες ή κραγιόν αλλά και σε φαρμακευτικά προϊόντα, όπως αμπούλες ή υπόθετα.

Πηγή: ygeia-evexia.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μέλι








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το μεσογειακό φυτό που στολίζει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας

    Ξέρετε το μεσογειακό φυτό που στολίζει όμορφα το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας;Είναι τα κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα...

  2. Έρευνα για τις αντικαρκινικές ιδιότητες της ασπιρίνης

    Στην Βρετανία ξεκίνησε η μεγαλύτερη κλινική έρευνα παγκοσμίως, η οποία θα εξετάσει κατά πόσον η ασπιρίνη μπορεί να...

  3. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

  4. Από τί υλικά φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια

    Κατά κανόνα παρασκευάζεται από μία αποξηραμένη σκόνη πύρεθρου και συνήθως η καύση αρχίζει από το εξωτερικό άκρο της...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron