Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική Μικρών κήπων » Κηπουρική σε μπαλκόνια ή βεράντες

Φτιάξτε μποστάνι στο μπαλκόνι σας!

Φτιάξτε μποστάνι στο μπαλκόνι σας!

Τείνει να γίνει η νέα μόδα. Μια καινούργια φιλοσοφία αρχίζει να «ανθίζει» στις πόλεις! Οι άνθρωποι προσπαθούν να επιστρέψουν στη φύση.  Δε πειράζει που δεν έχετε μονοκατοικία γιατί τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κήπο οπουδήποτε! Είτε το αποκαλέσουμε “urban farming” είτε “kitchen gardening” το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πράσινο αρχίζει να ξεπροβάλει από τις οροφές και τα μπαλκόνια μας! Γινόμαστε «αγρότες» στα διαμερίσματά μας έχοντας τα δικά μας οπωροκηπευτικά! Η δημιουργία ενός μποστανιού ή ενός μικρού κήπου στις πολυκατοικίες δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κινηθούμε μεθοδικά.

Πώς να φτιάξω τον κήπο μου;
Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξετε είτε δημιουργείτε κήπο στο μπαλκόνι είτε στη ταράτσα του σπιτιού σας.

1.   Αρχικά θα πρέπει να μάθετε πόσο βάρος μπορεί να αντέξει το μπαλκόνι ή η ταράτσα σας. Στους υπολογισμούς σας θα πρέπει να συμπεριλάβετε το βάρος των φυτών, των γλαστρών, του χώματος αλλά και, το δικό σας ή των φίλων σας.
2.   Ελέγξτε αν ο χώρος έχει υποστεί επεξεργασία μονωτικών υλικών. Αν το νερό δεν απορροφάται σωστά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφές στο κτίριο.
3.   Αυτό το είδος κήπων έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Δε μπορείτε απλά να απλώσετε χώμα στο έδαφος. Θα πρέπει πρώτα να στρώσετε στο χώρο τούβλα υψηλής καύσης (5-10 εκατοστών). Μόνο τέτοια τούβλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και αυτό γιατί τα κοινά έχουν τη τάση να διαλύονται στο χώμα.
4.   Επιπλέον για να βοηθήσετε στην απορρόφηση του νερού και να αποφύγετε τη μετατροπή του κήπου σας σε βάλτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωλήνες απορρόφησης που θα διώχνουν τα νερά. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσετε στον κήπο σας πλαστικά φύλλα με πτυχές τα οποία θα οδηγούν τα νερά στις υδρορροές.
5.   Στη συνέχεια απλώστε ένα ειδικό συρματόπλεγμα πάνω στα τούβλα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζετε το χώμα να εισχωρήσει στα κενά τους.

Για το χώμα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό εδαφικό υπόστρωμα. Πρόκειται για ένα μείγμα παραπλήσιο του κηπαίου χώματος, αλλά δεν είναι χώμα. Υπάρχουν έξι τύποι εδαφικού υποστρώματος ανάλογα με το τι θέλετε να φυτέψετε. Τα χαρακτηριστικά του είναι: μικρό ειδικό βάρος, ισορροπημένη σύσταση, κατάλληλες χημικές και φυσικές ιδιότητες για την ανάπτυξη των φυτών.
Όσον αφορά στο βάθος, για χλοοτάπητα και ποώδη το ύψος του υποστρώματος χρειάζεται να ναι 8-15cm, για χαμηλούς θάμνους και πολυετή πρέπει να είναι 10-15 cm. και για θάμνους 12-25 cm ενώ για δένδρα και μεγάλους θάμνους από 15 έως 100 cm.
Σε γενικές γραμμές αποφεύγεται η τοποθέτηση κηπαίου χώματος διότι το βάρος ειδικά όταν το χώμα έχει βραχεί είναι πολύ μεγάλο.
Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε εδαφικό υπόστρωμα τότε μία ιδανική και οικονομική λύση είναι ένας συνδυασμός από απλό χώμα ανακατεμένο με κοπριά.

Δεύτερη μέθοδος
Όσοι δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο στη διάθεση τους, παρά μόνο ένα μικρό μπαλκόνι, μπορούν να κατευθυνθούν προς άλλη οδό. Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι οι ζαρντινιέρες και οι πλαστικές γλάστρες. Εκεί μπορούν να φυτέψουν σπόρους και να δημιουργήσουν το δικό τους …μποστάνι.

Για τα φυτά και την ανάπτυξή τους
Πρέπει να είστε προσεχτικοί με τα φυτά που θα διαλέξετε. Φροντίστε τα φυτά σας να έχουν ινώδεις ρίζες και όχι μία κεντρική. Αν έχουν μία κεντρική υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο.

Αν είναι η πρώτη σας φορά μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι πολύ απλό. Ο μαϊντανός και άνιθος είναι τα φυτά για σας. Τα σπέρνετε, δηλαδή απλά ρίχνετε τα σποράκια στο χώμα και μετά τα σκεπάζετε πολύ απαλά με αφράτο χώμα, κατά προτίμηση κοπριά. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα ποτίζετε, απαλά όμως, για να μη βγει πάνω ο σπόρος και σε 15 μέρες το πολύ, τα μαζεύετε κόβοντας με ψαλίδι.

Άλλα είδη οπωροκηπευτικών που μπορείτε να φυτέψετε είναι ντομάτες, αγγούρια, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθιές, μαρούλια, κρεμμύδια, πιπεριές και αγκινάρες. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε είναι τα φυτέψετε την κατάλληλη εποχή.

Οι εποχές δεν πρέπει να σας απασχολούν όταν ασχολείστε με βότανα. Αυτά μπορούν να αναπτυχθούν οποιαδήποτε περίοδο. Μερικά από τα βότανα που μπορείτε να φυτέψετε είναι ο δυόσμος, ο μαϊντανός, το σέλινο, η μαντζουράνα, η αρμπαρόριζα και το δεντρολίβανο.

Κάτι τελευταίο…
Αν ο αέρας είναι έντονος στο χώρο σας, καλό θα ήταν να προσθέσετε προστατευτικά τζάμια. Μη ξεχνάτε, πως όσο περισσότερο ένας χώρος είναι προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία φυτών μπορεί να αναπτυχθεί.

Πηγή: flowmagazine.gr

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Θέλει δικαιολογητικά η αναμπέλωση

  Μαζί με την αίτηση οι αμπελουργοί καλούνται να υποβάλλουν 7 δικαιολογητικά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συμπληρωματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης...

 2. Οι χιμπατζίδες ξέρουν από ... μαγειρεμένο φαγητό!

  Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξελικτικές ρίζες του μαγειρέματος φθάνουν έως τους χιμπατζήδες.Οι Φίλιξ Γουόρνεκεν και Αλεξάντρα Ροζάτι...

 3. Δεν αρκούν οι διεθνείς δεσμεύσεις για το στόχο των 2 βαθμών στο κλίμα

  Οι δεσμεύσεις που έχουν δώσει μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν επαρκούν προκειμένου...

 4. Πόσο χρήσιμο είναι ένα παγάκι!

  Μπορεί να έχετε συνδέσει στο μυαλό σας τα παγάκια με ένα κρύο ρόφημα αλλά οι χρήσεις τους είναι...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron