Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική Μικρών κήπων » Κηπουρική σε μπαλκόνια ή βεράντες

Φτιάξτε μποστάνι στο μπαλκόνι σας!

Φτιάξτε μποστάνι στο μπαλκόνι σας!

Τείνει να γίνει η νέα μόδα. Μια καινούργια φιλοσοφία αρχίζει να «ανθίζει» στις πόλεις! Οι άνθρωποι προσπαθούν να επιστρέψουν στη φύση.  Δε πειράζει που δεν έχετε μονοκατοικία γιατί τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κήπο οπουδήποτε! Είτε το αποκαλέσουμε “urban farming” είτε “kitchen gardening” το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πράσινο αρχίζει να ξεπροβάλει από τις οροφές και τα μπαλκόνια μας! Γινόμαστε «αγρότες» στα διαμερίσματά μας έχοντας τα δικά μας οπωροκηπευτικά! Η δημιουργία ενός μποστανιού ή ενός μικρού κήπου στις πολυκατοικίες δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κινηθούμε μεθοδικά.

Πώς να φτιάξω τον κήπο μου;
Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξετε είτε δημιουργείτε κήπο στο μπαλκόνι είτε στη ταράτσα του σπιτιού σας.

1.   Αρχικά θα πρέπει να μάθετε πόσο βάρος μπορεί να αντέξει το μπαλκόνι ή η ταράτσα σας. Στους υπολογισμούς σας θα πρέπει να συμπεριλάβετε το βάρος των φυτών, των γλαστρών, του χώματος αλλά και, το δικό σας ή των φίλων σας.
2.   Ελέγξτε αν ο χώρος έχει υποστεί επεξεργασία μονωτικών υλικών. Αν το νερό δεν απορροφάται σωστά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφές στο κτίριο.
3.   Αυτό το είδος κήπων έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Δε μπορείτε απλά να απλώσετε χώμα στο έδαφος. Θα πρέπει πρώτα να στρώσετε στο χώρο τούβλα υψηλής καύσης (5-10 εκατοστών). Μόνο τέτοια τούβλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και αυτό γιατί τα κοινά έχουν τη τάση να διαλύονται στο χώμα.
4.   Επιπλέον για να βοηθήσετε στην απορρόφηση του νερού και να αποφύγετε τη μετατροπή του κήπου σας σε βάλτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωλήνες απορρόφησης που θα διώχνουν τα νερά. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσετε στον κήπο σας πλαστικά φύλλα με πτυχές τα οποία θα οδηγούν τα νερά στις υδρορροές.
5.   Στη συνέχεια απλώστε ένα ειδικό συρματόπλεγμα πάνω στα τούβλα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζετε το χώμα να εισχωρήσει στα κενά τους.

Για το χώμα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό εδαφικό υπόστρωμα. Πρόκειται για ένα μείγμα παραπλήσιο του κηπαίου χώματος, αλλά δεν είναι χώμα. Υπάρχουν έξι τύποι εδαφικού υποστρώματος ανάλογα με το τι θέλετε να φυτέψετε. Τα χαρακτηριστικά του είναι: μικρό ειδικό βάρος, ισορροπημένη σύσταση, κατάλληλες χημικές και φυσικές ιδιότητες για την ανάπτυξη των φυτών.
Όσον αφορά στο βάθος, για χλοοτάπητα και ποώδη το ύψος του υποστρώματος χρειάζεται να ναι 8-15cm, για χαμηλούς θάμνους και πολυετή πρέπει να είναι 10-15 cm. και για θάμνους 12-25 cm ενώ για δένδρα και μεγάλους θάμνους από 15 έως 100 cm.
Σε γενικές γραμμές αποφεύγεται η τοποθέτηση κηπαίου χώματος διότι το βάρος ειδικά όταν το χώμα έχει βραχεί είναι πολύ μεγάλο.
Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε εδαφικό υπόστρωμα τότε μία ιδανική και οικονομική λύση είναι ένας συνδυασμός από απλό χώμα ανακατεμένο με κοπριά.

Δεύτερη μέθοδος
Όσοι δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο στη διάθεση τους, παρά μόνο ένα μικρό μπαλκόνι, μπορούν να κατευθυνθούν προς άλλη οδό. Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι οι ζαρντινιέρες και οι πλαστικές γλάστρες. Εκεί μπορούν να φυτέψουν σπόρους και να δημιουργήσουν το δικό τους …μποστάνι.

Για τα φυτά και την ανάπτυξή τους
Πρέπει να είστε προσεχτικοί με τα φυτά που θα διαλέξετε. Φροντίστε τα φυτά σας να έχουν ινώδεις ρίζες και όχι μία κεντρική. Αν έχουν μία κεντρική υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο.

Αν είναι η πρώτη σας φορά μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι πολύ απλό. Ο μαϊντανός και άνιθος είναι τα φυτά για σας. Τα σπέρνετε, δηλαδή απλά ρίχνετε τα σποράκια στο χώμα και μετά τα σκεπάζετε πολύ απαλά με αφράτο χώμα, κατά προτίμηση κοπριά. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα ποτίζετε, απαλά όμως, για να μη βγει πάνω ο σπόρος και σε 15 μέρες το πολύ, τα μαζεύετε κόβοντας με ψαλίδι.

Άλλα είδη οπωροκηπευτικών που μπορείτε να φυτέψετε είναι ντομάτες, αγγούρια, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθιές, μαρούλια, κρεμμύδια, πιπεριές και αγκινάρες. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε είναι τα φυτέψετε την κατάλληλη εποχή.

Οι εποχές δεν πρέπει να σας απασχολούν όταν ασχολείστε με βότανα. Αυτά μπορούν να αναπτυχθούν οποιαδήποτε περίοδο. Μερικά από τα βότανα που μπορείτε να φυτέψετε είναι ο δυόσμος, ο μαϊντανός, το σέλινο, η μαντζουράνα, η αρμπαρόριζα και το δεντρολίβανο.

Κάτι τελευταίο…
Αν ο αέρας είναι έντονος στο χώρο σας, καλό θα ήταν να προσθέσετε προστατευτικά τζάμια. Μη ξεχνάτε, πως όσο περισσότερο ένας χώρος είναι προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία φυτών μπορεί να αναπτυχθεί.

Πηγή: flowmagazine.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Γιατί σπάμε το ρόδι την πρωτοχρονιά!

  για υγεία και ευημερία...Ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, φορώντας όλοι κάτι καινούργιο για μία νέα...

 2. Σχέδιο αποκατάστασης των αρχαίων δασών της Αφρικής

  Στο πλαίσιο της Συνόδου για το Κλίμα (COP21) που πραγματοποιεί ο ΟΗΕ στο Παρίσι, περισσότερες από δέκα χώρες...

 3. Τα φρούτα του Φθινοπώρου

  Με γλυκιά κόκκινη σάρκα και «τροφή των αγγέλων» κατά τον Μαρκ Τουέιν, τα καρπούζια είναι πλούσια σε  βιταμίνη...

 4. Γιατί βάφουμε κόκκινα τα αυγά τη Μεγάλη Πέμπτη;

  Ένα έθιμο που κάθε χρόνο το βιώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε την αιτία. Η απάντηση «κρύβεται» σε διάφορες εκδοχές,...

Διατήρηση κομμένων λουλουδιών

Πως θα διατηρήσουμε τα κομμένα λουλούδια στο βάζο

Πως θα διατηρήσουμε τα κομμένα λουλούδια στο βάζο

Έχουμε όμορφα λουλούδια στο βάζο και θέλουμε να τα διατηρήσουμε όσο γίνεται περισσότερο; Υπάρχουν πολλές "συνταγές" εδώ θα σας πούμε τις λιγότερο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φωτισμός κήπου

Φωτισμός ανάδειξης κήπων και εξωτερικών χώρων κατοικιών

Φωτισμός ανάδειξης κήπων και εξωτερικών χώρων κατοικιών

Ο τεχνητός φωτισμός στην χώρα μας,αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως υποκατάστατο του φυσικού φωτός τις νυκτερινές ώρες, δηλαδή μόνο ως μια βασική τεχνολογία που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Για να μην πηγαίνουν οι γάτες στα φυτά μας

Για να μην πηγαίνουν οι γάτες στα φυτά μας

Όσο  κι αν αγαπάει κανείς τις γάτες, όταν έχεις  κήπο, δεν θέλεις με τίποτα να πηγαίνουν και να κάνουν την ανάγκη τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Μπαλκόνια και αίθρια το χειμώνα

Μπαλκόνια και αίθρια το χειμώνα

Οι φίλοι του κήπου που δεν θέλουν να σταματήσουν τις εργασίες στην ύπαιθρο ακόμα και το χειμώνα, μπορούν να κάνουν μια ριζική...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Κηπουρική σε μπαλκόνια

Πως θα κάνουμε το μπαλκόνι μας υποκατάστατο κήπου

Πως θα κάνουμε το μπαλκόνι μας υποκατάστατο κήπου

Δεν είναι όλοι τυχεροί στο να έχουν κήπο. Πολύς κόσμος μένει απλώς σε κάποιο διαμέρισμα με μπαλκόνι. Αλλά γιατί όχι κήπος και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λυκοπόδιο βότανο

Λυκοπόδιο βότανο

Το λυκοπόδιο-Lycopodium clavatum, ανήκει στην οικογένεια: Lycopodiaceae-Λυκοποδιοειδών. Άλλα ονόματα: Λυκοπόδιον το κορυνώδεςΕίναι φυτό που έρπει και σχηματίζει ένα πράσινο χαλί στο έδαφος....

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron