Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική Μικρών κήπων » Κηπουρική σε μπαλκόνια ή βεράντες

Φτιάξτε μποστάνι στο μπαλκόνι σας!

Φτιάξτε μποστάνι στο μπαλκόνι σας!

Τείνει να γίνει η νέα μόδα. Μια καινούργια φιλοσοφία αρχίζει να «ανθίζει» στις πόλεις! Οι άνθρωποι προσπαθούν να επιστρέψουν στη φύση.  Δε πειράζει που δεν έχετε μονοκατοικία γιατί τώρα μπορείτε να δημιουργήσετε έναν κήπο οπουδήποτε! Είτε το αποκαλέσουμε “urban farming” είτε “kitchen gardening” το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: πράσινο αρχίζει να ξεπροβάλει από τις οροφές και τα μπαλκόνια μας! Γινόμαστε «αγρότες» στα διαμερίσματά μας έχοντας τα δικά μας οπωροκηπευτικά! Η δημιουργία ενός μποστανιού ή ενός μικρού κήπου στις πολυκατοικίες δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κινηθούμε μεθοδικά.

Πώς να φτιάξω τον κήπο μου;
Υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξετε είτε δημιουργείτε κήπο στο μπαλκόνι είτε στη ταράτσα του σπιτιού σας.

1.   Αρχικά θα πρέπει να μάθετε πόσο βάρος μπορεί να αντέξει το μπαλκόνι ή η ταράτσα σας. Στους υπολογισμούς σας θα πρέπει να συμπεριλάβετε το βάρος των φυτών, των γλαστρών, του χώματος αλλά και, το δικό σας ή των φίλων σας.
2.   Ελέγξτε αν ο χώρος έχει υποστεί επεξεργασία μονωτικών υλικών. Αν το νερό δεν απορροφάται σωστά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει καταστροφές στο κτίριο.
3.   Αυτό το είδος κήπων έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Δε μπορείτε απλά να απλώσετε χώμα στο έδαφος. Θα πρέπει πρώτα να στρώσετε στο χώρο τούβλα υψηλής καύσης (5-10 εκατοστών). Μόνο τέτοια τούβλα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και αυτό γιατί τα κοινά έχουν τη τάση να διαλύονται στο χώμα.
4.   Επιπλέον για να βοηθήσετε στην απορρόφηση του νερού και να αποφύγετε τη μετατροπή του κήπου σας σε βάλτο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σωλήνες απορρόφησης που θα διώχνουν τα νερά. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσετε στον κήπο σας πλαστικά φύλλα με πτυχές τα οποία θα οδηγούν τα νερά στις υδρορροές.
5.   Στη συνέχεια απλώστε ένα ειδικό συρματόπλεγμα πάνω στα τούβλα. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζετε το χώμα να εισχωρήσει στα κενά τους.

Για το χώμα
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό εδαφικό υπόστρωμα. Πρόκειται για ένα μείγμα παραπλήσιο του κηπαίου χώματος, αλλά δεν είναι χώμα. Υπάρχουν έξι τύποι εδαφικού υποστρώματος ανάλογα με το τι θέλετε να φυτέψετε. Τα χαρακτηριστικά του είναι: μικρό ειδικό βάρος, ισορροπημένη σύσταση, κατάλληλες χημικές και φυσικές ιδιότητες για την ανάπτυξη των φυτών.
Όσον αφορά στο βάθος, για χλοοτάπητα και ποώδη το ύψος του υποστρώματος χρειάζεται να ναι 8-15cm, για χαμηλούς θάμνους και πολυετή πρέπει να είναι 10-15 cm. και για θάμνους 12-25 cm ενώ για δένδρα και μεγάλους θάμνους από 15 έως 100 cm.
Σε γενικές γραμμές αποφεύγεται η τοποθέτηση κηπαίου χώματος διότι το βάρος ειδικά όταν το χώμα έχει βραχεί είναι πολύ μεγάλο.
Αν δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε εδαφικό υπόστρωμα τότε μία ιδανική και οικονομική λύση είναι ένας συνδυασμός από απλό χώμα ανακατεμένο με κοπριά.

Δεύτερη μέθοδος
Όσοι δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο στη διάθεση τους, παρά μόνο ένα μικρό μπαλκόνι, μπορούν να κατευθυνθούν προς άλλη οδό. Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι οι ζαρντινιέρες και οι πλαστικές γλάστρες. Εκεί μπορούν να φυτέψουν σπόρους και να δημιουργήσουν το δικό τους …μποστάνι.

Για τα φυτά και την ανάπτυξή τους
Πρέπει να είστε προσεχτικοί με τα φυτά που θα διαλέξετε. Φροντίστε τα φυτά σας να έχουν ινώδεις ρίζες και όχι μία κεντρική. Αν έχουν μία κεντρική υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν ζημιές στο κτίριο.

Αν είναι η πρώτη σας φορά μπορείτε να ξεκινήσετε με κάτι πολύ απλό. Ο μαϊντανός και άνιθος είναι τα φυτά για σας. Τα σπέρνετε, δηλαδή απλά ρίχνετε τα σποράκια στο χώμα και μετά τα σκεπάζετε πολύ απαλά με αφράτο χώμα, κατά προτίμηση κοπριά. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα ποτίζετε, απαλά όμως, για να μη βγει πάνω ο σπόρος και σε 15 μέρες το πολύ, τα μαζεύετε κόβοντας με ψαλίδι.

Άλλα είδη οπωροκηπευτικών που μπορείτε να φυτέψετε είναι ντομάτες, αγγούρια, φασολάκια, μπάμιες, κολοκυθιές, μαρούλια, κρεμμύδια, πιπεριές και αγκινάρες. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε είναι τα φυτέψετε την κατάλληλη εποχή.

Οι εποχές δεν πρέπει να σας απασχολούν όταν ασχολείστε με βότανα. Αυτά μπορούν να αναπτυχθούν οποιαδήποτε περίοδο. Μερικά από τα βότανα που μπορείτε να φυτέψετε είναι ο δυόσμος, ο μαϊντανός, το σέλινο, η μαντζουράνα, η αρμπαρόριζα και το δεντρολίβανο.

Κάτι τελευταίο…
Αν ο αέρας είναι έντονος στο χώρο σας, καλό θα ήταν να προσθέσετε προστατευτικά τζάμια. Μη ξεχνάτε, πως όσο περισσότερο ένας χώρος είναι προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες, τόσο μεγαλύτερη ποικιλία φυτών μπορεί να αναπτυχθεί.

Πηγή: flowmagazine.gr

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Το λιονταρόψαρο έχει εισβάλει στη Μεσόγειο

  Η αύξηση των θερμοκρασιών λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης η πρόσφατη εκβάθυνση και διαπλάτυνση του Καναλιού του...

 2. Δράμα: Η γιορτή της «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας»

   Από τους αμπελώνες μέχρι τα εστιατόρια και από τα καφέ - μπαρ μέχρι τους δρόμους της Δράμας, πάντα...

 3. Στον Υμηττό αναζητούν ζωή στα καμένα

   Μια παρέα συνειδητοποιημένων φιλόζωων που διαμένουν κυρίως στην Αττική πραγματοποίησε στις 2 Αυγούστου μια δεύτερη εξόρμηση στο καμένο...

 4. Τα πουλιά πεθαίνουν κουτουλώντας, στη μεγάλη πόλη

   Απέραντες γυάλινες επιφάνειες, χιλιάδες φώτα που λάμπουν αφύσικα τη νύχτα. Δισεκατομμύρια αποδημητικά πτηνά εκτιμάται ότι σκοτώνονται κάθε χρόνο...

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ένα μπουκάλι, όμως; Ώρα να δεις τα μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών, ακόμη και τα vintage που έχεις,...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά μήνα

Εργασίες και φροντίδες στον κήπο κατά το Μάϊο

Εργασίες και φροντίδες στον κήπο κατά το Μάϊο

Επιτέλους ήρθε η άνοιξη, κι όχι μόνο επειδή εμείς το θέλουμε αλλά επειδή όλα γύρω μας δείχνουν ότι πράγματι ήρθε. Ο καιρός...

διαβάστε αναλυτικά »

Βρώσιμων λουλουδιών & φυτών

Γεύση από Άνοιξη

Γεύση από Άνοιξη

Στο άρθρο μας «Τα λουλούδια τρώγονται;» δώσαμε ιδέες και συνταγές για τα εδώδιμα λουλούδια. Αναφέραμε ότι μπορούν να γίνουν σαλάτες, ζαχαρωτά, να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Διακόσμηση για το μπαλκόνι μας

Το μπαλκόνι μας, είναι το αγαπημένο μέρος του σπιτιού μας, ανεξάρτητα ποιά εποχή έχουμε. Πάντα θέλουμε να βγούμε λίγο έξω και αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Καλοκαιρινός κήπος

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Ηλίανθος: μύθοι και ιστορίες για το λουλούδι του καλοκαιριού

Δεν υπάρχει πιο καλοκαιρινό λουλούδι από τον ηλίανθο, το λουλούδι του ήλιου. Ονομάζεται και Ήλιος γιατί ακολουθεί τον ήλιο καθ’ όλη τη...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron