Αρχική » Φυτά

Το τσάι του βουνού: τα μυστικά της καλλιέργειας

Το τσάι του βουνού: τα μυστικά της καλλιέργειας

Το τσάι του βουνού είναι το φυτό που ονοματολογικά ανήκει στο γένος Sideritis, με καταγεγραμμένα πάνω από 100 διαφορετικά είδη στις παραμεσόγειες χώρες. Ειδικότερα, στον ελλαδικό χώρο οι Παπανικολάου και Κοκκίνη (1984) κατέγραψαν 11 είδη ανάλογα με τη γεωγραφική τους διασπορά. Περιληπτικά, παρατηρήθηκε πυκνή εμφάνιση στην κεντρική, δυτική και βόρεια Ελλάδα, μικρότερη στην Πελοπόννησο και Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα πληθυσμοί καταγράφηκαν στην Εύβοια. Κοινό χαρακτηριστικό και των 11 υποειδών είναι η εμφάνισή τους σε μεγάλα υψόμετρα, από 1000 έως 3000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Αυτή η προσαρμογή ήταν φυσικό να οδηγήσει σε φυσιολογικές και φαινοτυπικές αντιδράσεις των φυτών, με στόχο την ανθεκτικότητά τους στις πραγματικά αντίξοες συνθήκες των βουνών. Ορισμένα χαρακτηριστικά, ευνοϊκά για τον καλλιεργητή, είναι η ανθεκτικότητα στην ξηρασία λόγω ισχυρού-πυκνού ριζικού συστήματος, η αντοχή σε εδάφη άγονα, πετρώδη και ασβεστολιθικά, ανθεκτικότητα στο κρύο και οι χαμηλές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία.

Aν υπάρχει διαθέσιμο νερό, καθώς και η εφαρμογή λίπανσης θα ενισχύσει την απόδοση της φυτείας. Αυτό άλλωστε σημαίνει σύγχρονη, εντατική καλλιέργεια θέτοντας φυσικά και κάποια όρια που άπτονται της επιχειρηματικής διαχείρισης (π.χ. με συμφέρει να αυξήσω το κόστος παραγωγής με μία πλήρη άρδευση-λίπανση ή τελικά πετυχαίνω παρόμοια οικονομικά αποτελέσματα με χαμηλότερη ένταση καλλιέργειας;).

Ειδικότερα για το τσάι του βουνού δεν πρέπει να ποτίζεται, ενώ για τη λίπανση θα πρέπει να εφαρμόζεται ύστερα από εδαφολογική ανάλυση. Υψηλά επίπεδα αζώτου οδηγούν σε περιορισμό της εκατοστιαίας αναλογίας σε αιθέριο έλαιο, ταυτόχρονη αύξηση της βιομάζας. Σε κάθε περίπτωση, η οργάνωση και συστηματοποίηση στην καλλιέργεια του τσαγιού του βουνού φέρνει και τις αρνητικές παρενέργειες. Σκεφτείτε ότι στο απρόσιτο περιβάλλον του βουνού ελάχιστοι οργανισμοί επιβιώνουν, μεταξύ άλλων έντομα, ασθένειες και ζιζάνια. Μεταφέροντας την καλλιέργεια σε χαμηλότερα υψόμετρα τότε αρχίζει η μάχη με τα ζιζάνια και είναι απαραίτητη η κατεργασία του εδάφους (άρα επιπλέον κόστος). Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η μεταφορά σε χαμηλά υψόμετρα συντομεύει το βιολογικό κύκλο των φυτών και το στάδιο της άνθησης παρατηρείται τον Ιούνιο, αντί του Ιουλίου. Αυτό πιθανόν να οδηγεί και σε αλλαγές στη σύσταση του αιθέριου ελαίου.

Ένας αμφιλεγόμενος όρος είναι η ποιότητα του προϊόντος, που στην περίπτωση των αγροτικών προϊόντων μπορεί να λάβει πολλούς διαφορετικούς ορισμούς ανάλογα με το πρίσμα προσέγγισης. Εστιάζοντας στην παραγωγή τσαγιού του βουνού, δεν υπάρχουν αντικειμενικοί ποιοτικοί δείκτες (κάτι που φυσικά συμβαίνει και σε άλλα ΑΦΦ) αλλά συνήθως μετράμε την ποιότητα με το άρωμα.

Άρωμα στο τσάι του βουνού σημαίνει μεταξύ άλλων και αυξημένη παραγωγή σεσκιτερπενίων, κάτι που ζητείται στα ροφήματα. Αν το ζητούμενο είναι η αύξηση, για παράδειγμα της αντιοξειδωτικής δράσης, τότε υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό είναι οι φλαβονοειδείς ενώσεις. Ο ασφαλέστερος τρόπος να παράξουμε ένα εξειδικευμένο προϊόν είναι η αξιοποίηση κατάλληλου φυτικού υλικού και από την ισχνή ελληνική βιβλιογραφία εντόπισα την εξαιρετική έρευνα του Α. Γκόλιαρη για τα διειδικά υβρίδια.

Άρθρο του Ανδρέα Παπασταύρου

Πηγή: agronomist.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Τσάι του βουνού








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Νέο blog για την προστασία του πλανήτη!

    Ένα blog για την προστασία του πλανήτη! Mια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων που ασχολούνται με κοσμικά πλανητικά φαινόμενα, εξετάζουν την...

  2. Σπίτι από αχυροπηλό στο Βόλο

    Στην περιοχή των Παλαιών και ειδικότερα στη συμβολή των οδών Δοϊράνης – Παπακυριαζή ανεγείρεται την περίοδο αυτή το...

  3. Ημερίδα για την προστασία του Μαραθώνα

    Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη του Μαραθώνα, ενός τόπου με μοναδική ιστορία, σπάνιο φυσικό περιβάλλον...

  4. Συμβουλές για τις ελιές και την συντήρησή τους

    Τις ελιές  πού βάζουμε σε άλμη, αν δεν τις έχουμε χαράξει , μπορούμε να τις αφήσουμε για μήνες ...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron