Αρχική » Φυτά

Κρεμμύδια: γιατί πρέπει να τα τρώμε!

Κρεμμύδια: γιατί πρέπει να τα τρώμε!

Το κρεμμύδι εκτός από γευστικό έχει ευεργετικές ιδιότητες και η κατανάλωσή του αποτελεί ασπίδα προστασίας. Το κρεμμύδι ανήκει στην οικογένεια Allium και είναι πλούσιο σε ενώσεις που περιέχουν θείο, υπεύθυνες για την έντονη οσμή του, αλλά και για πολλά από τα οφέλη του που προάγουν την υγεία.

Καρδιαγγειακά οφέλη
Υπάρχουν αποδείξεις πως, οι ενώσεις του θείου που βρίσκονται μέσα στα κρεμμύδια, λειτουργούν ενάντια στη δημιουργία πηγμάτων, βοηθώντας στην πρόληψη της ανεπιθύμητης συσσώρευσης αιμοπεταλίων (που δημιουργούν τους θρόμβους). Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι, οι ενώσεις αυτές μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και πως βελτιώνουν τη λειτουργία της κυτταρικής μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα παραπάνω λοιπόν, στο σύνολό τους, βοηθούν στην πρόληψη μιας ενδεχόμενης καρδιακής προσβολής, ενώ και η εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα των κρεμμυδιών σε φλαβονοειδή, υποστηρίζουν τα άνωθεν αποτελέσματα.

Οφέλη στα οστά και το συνδετικό ιστό
Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι, το κρεμμύδι μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, βοηθώντας σημαντικά τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πάσχουν από την απώλεια αυτής. Πλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως οι γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία της εμμηνόπαυσης, μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου μέσω της καθημερινής κατανάλωσης κρεμμυδιών. Εκ παραλλήλου, το θείο που περιέχεται στη σύνθεσή τους, μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη στους συνδετικούς ιστούς (οι οποίοι για το σχηματισμό τους χρειάζονται τέτοιες ενώσεις).

Αντιφλεγμονώδης δράση
Έχει αποδειχθεί πως, το κρεμμύδι έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση και αυτό εξαιτίας -και πάλι- του θείου που περιέχει, αναστέλλοντας τη δραστικότητα των μακροφάγων – ειδικών λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις φλεγμονές. Η αντιοξειδωτική δράση βοηθά στην πρόληψη της οξείδωσης των λιπαρών οξέων στο σώμα.

Προστασία από τον καρκίνο
Το κρεμμύδι έχει αποδειχθεί ότι, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αρκετών μορφών καρκίνου ακόμα και όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, όπως είναι αυτός του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και των ωοθηκών. Μια ικανοποιητική ατομική μερίδα κατανάλωσης κρεμμυδιού θεωρείται από τους επιστήμονες το μισό κρεμμύδι.

Άλλα οφέλη
Τα κρεμμύδια βελτιώνουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα καθώς και την πρόληψη των βακτηριακών λοιμώξεων. Μεγάλη σημασία έχει βέβαια να καταναλώνεται σωστά συντηρημένο και ψημένο

Πηγή: arcadia-news.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία, Κρεμμύδι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Θέλει δικαιολογητικά η αναμπέλωση

    Μαζί με την αίτηση οι αμπελουργοί καλούνται να υποβάλλουν 7 δικαιολογητικά, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συμπληρωματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης...

  2. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

    Εμείς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφωνούμε με τους αντιπροσώπους των 28 κράτών μέλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που...

  3. Στη μάχη κατά του ΖΙΚΑ, γεννετικά τροποποιημένα κουνούπια

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στηρίζει τις δοκιμές γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών και ενός βακτηρίου που προσβάλλει έντομα ως εν...

  4. Από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, απομάκρυνση των λύκων και των αρκούδων

    Mία ακόμη «σημαντική νίκη της κοινωνίας των πολιτών που υποστήριξε μαζικά το αίτημα του "Αρκτούρου" για την απομάκρυνση...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron