Αρχική » Φυτά

Κρεμμύδι: φυσικό φάρμακο και καλλυντικό

Κρεμμύδι: φυσικό φάρμακο και καλλυντικό

Το κρεμμύδι είναι ένα φτηνό και φυτικό φάρμακο για την υγεία και την ομορφιά μας

Φυσιολογικές ιδιότητες και χρήσεις
Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.
Κύρια γνωστά συστατικά: Ζάχαρη, βιταμίνες Α, Β, C. Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία: Νάτριο, Κάλιο, Φωσφορικό και Νιτρικό Ασβέστιο, Σίδηρο, Θείο, Ιώδιο, Πυρίτιο, Φωσφορικό και Οξικό Οξύ πτητικό έλαιο, γλυκοκινίνη, οξείδωσες και διαστάσεις (αυτά τα δύο τελευταία θερμαινόμενα, αποστειρώνουν).
Ιδιότητες: Όπως το καρότο έτσι και το κρεμμύδι έχει πληθώρα από θεραπευτικές ιδιότητες οι οποίες το καθιστούν εξαιρετική τροφή αλλά και φάρμακο για πολλές ασθένειες. Παραθέτουμε κάποιες από τις περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο πρέπει απαραίτητα να πούμε ότι υπάρχουν κάποιες σχολές υγιεινής διατροφής οι οποίες θεωρούν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται το κρεμμύδι στη διατροφή μας με φειδώ.

Ενδείξεις:
Εσωτερική χρήση:
- Αδυναμία, σωματική και πνευματική υπερκόπωση , ανάπτυξη.
-  κατακράτηση υγρών (οιδήματα, πλευρίτιδες, περικαρδίτιδες).
- Υδρωπικία.
- Αζωταιμία, χλωρουραιμία.
- Ρευματισμοί, αρθριτισμός.
- Χολολιθίαση.
- Διάρροιες, εντερικές ζυμώσεις.
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος.
- Παθήσεις του αναπνευστικού (κρυολογήματα, βρογχίτιδες, άσθμα, λαρυγγίτιδα).
- Γρίπη.
- Ατονία του πεπτικού συστήματος.
- Αδενική ανισορροπία.
- Παχυσαρκία.
- Αρτηριοσκλήρωση, πρόληψη θρομβώσεων.
- Πρόληψη της γήρανσης.
- Προστατίτιδα.
- Ανικανότητα.
- Διαβήτης.
- Αδενοπάθεια, ραχιτισμός
- Λεμφατισμός.
- Εντερικά παράσιτα.
- Θηλασμός.

Εξωτερική χρήση:
- Απόστημα, παρανυχίδες, δοθιήνες, τσιμπήματα σφήκας.
- Χιονίστρες, ραγάδες.
- Ημικρανίες.
- Εγκεφαλική συμφόρηση.
- Κώφωση, βόμβος.
- Νευραλγία των δοντιών
- Κρεατοελιές, σπίλοι.
- Πληγές, ελκώσεις, εγκαύματα.
- Φακίδες.

Τρόπος χρήσης:
Εσωτερική χρήση: (ΠΡΟΣΟΧΗ. Το κρεμμύδι προκαλεί υπεραιμία και γι’ αυτό απαγορεύεται η χρήση του αν υπάρχει αιμόπτυση)
1. Κρεμμύδι ωμό έτσι όπως είναι η μουσκεμένο για λίγες ώρες μέσα στο ελαιόλαδο. Σε σαλάτες, ορεκτικά και σε όλες τις σούπες.
- Ψιλοκομμένο. Το τρώμε μέσα σε γάλα ή σε ζωμό ή ακόμη, απλωμένο πάνω σε μια φέτα βουτυρωμένο ή λαδωμένο ψωμί.
- Ενα κρεμμύδι ψιλοκομμένο και αφημένο να μουσκέψει μερικές ώρες μέσα σε ζεστό νερό. Πίνουμε το νερό το πρωί νηστικοί με λίγες σταγόνες λεμόνι.
- Κατά της γρίπης: Αφήνουμε να μουλιάσουν δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα σε μισό λίτρο νερό. Πίνουμε ένα ποτήρι από το νερό αυτό ανάμεσα στα γεύματα και ένα πριν κοιμηθούμε για δέκα πέντε ημέρες.
- Κατά της διάρροιας: Μια χούφτα φλούδια κρεμμυδιού για ένα λίτρο νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά. Παίρνουμε μισό λίτρο την ημέρα.
- Κατά της διάρροιας των νεογέννητων: Κόβουμε φέτες τρία κρεμμύδια και τα αφήνουμε για δύο ώρες μέσα σε βραστό νερό. Προσθέτουμε ζάχαρη.
- Κατά των εντερικών παρασίτων: Αφήνουμε να μουσκέψει επί 6 ημέρες ένα χοντρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέσα σε ένα λίτρο λευκό κρασί. Πίνουμε ένα ποτήρι κάθε πρωί με την έγερση, για μια εβδομάδα όταν χάνει το φεγγάρι. Καλό θα είναι αυτό να γίνει για 2 με 3 μήνες.
- Κατά των ρευματισμών: Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σε ένα λίτρο νερό και για 15 λεπτά, 3 κρεμμύ δια κομμένα σε φέτες, χωρίς να βγάλουμε τη φλούδα τους. Σουρώνουμε. Πίνουμε ένα ποτήρι στην έγερση και στην κατάκλιση.
- Κατά της χολολιθίασης: Τσιγαρίζουμε ένα χοντρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μέσα σε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε 150 γρ. νερό και 40 γρ. ανάλατο χοιρινό λίπος (Το λίπος πρέπει να είναι από χοίρο υγιή). Το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Το πίνουμε πολύ ζεστό, για πολλά συνεχό μενα βράδια. Δύο ώρες αργότερα, λίγο πριν κοιμηθούμε, πίνουμε ένα φλιτζάνι βραστάρι από ράμνο (2 με 5 γρ. αποξεραμένη φλούδα για κάθε φλιτζάνι. Μετά το βράσιμο το αφήνουμε στο νερό του να κρυώσει, για 4 με 6 ώρες). Αυτή η θεραπεία να γίνεται μια φορά τον χρόνο.
- Για την ηπατίτιδα, Ζωμός κρεμμυδιού.
- Για την αϋπνία. Προσθέστε κρεμμύδι ωμό στις σαλάτες σας.

2. Μούσκεμα σε οινόπνευμα: Αφήνουμε να μου σκέψουν για 10 ημέρες φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομ μένα, σε οινόπνευμα 90 βαθμών ίσου βάρους. Παίρνουμε 3 με 5 κουταλάκια του καφέ την ημέρα (μια κουταλιά του καφέ είναι περίπου 5 γραμμάρια κρεμμυδιού).

3. Οινόπνευμα 20% 5 με 10 γραμμάρια 2 φορές την ημέρα στα γεύματα μέσα σε ζαχαρωμένο νερό.

4. Κρασί (Σύμφωνα με τον P. Carles):
κεμμύδι ψιλοκομμένο……………….. 300 γραμμ.
υγρό λευκό μέλι……………………… 100 γραμμ.
κρασί λευκό………………………….. 600 γραμμ.
Τα αφήνουμε να μουσκέψουν 48 ώρες. Φιλτρά ρουμε. Παίρνουμε 2 με 4 κουταλιές της σούπας την ημέρα (50 γραμμ. ίσον 15 γραμμ. κρεμμύδι).

Εξωτερική χρήση:
- Σιναπισμοί με ωμά κρεμμύδια (όπως και σκόρδα): Ρευματισμοί.
- Εγκεφαλική συμφόρηση, μηνιγγίτιδα: Συμπληρωματική θεραπεία με τρίψιμο των μηνίγγων με ένα κρεμμύδι και τύλιγμα των ποδιών με 1 έως 2 κρεμ μύδια ψιλοκομμένα (τα αφήνουμε για 8 έως 10 ώρες).
- Ημικρανίες: Καταπλάσματα με ωμό κρεμμύδι στο μέτωπο.
- Κατακράτηση των ούρων, ολιγουρία: Καταπλά σματα με ωμό κρεμμύδι στο κάτω μέρος της κοι λιάς.
- Κρεατοελιές: Μείγμα από κρεμμύδι, θαλασσινό αλάτι και άργιλος σε ίσα μέρη. Η ακόμη, τρίβουμε τις κρεατοελιές με ένα κόκκινο κρεμμύδι.
- Τσιμπήματα από σφήκες και άλλα έντομα αλλά και για δαγκώματα οχιάς: Τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος για 1 με 2 λεπτά με ένα κομμάτι κρεμμύδι (Δεν ξεχνούμε να βγάλουμε το κεντρί). Σε περίπτωση δαγκώματος κάνουμε κατάπλασμα με ωμό κρεμμύδι στουμπισμένο.
- Αποστήματα,  Καταπλάσματα βρασμένων κρεμμυδιών. Ψημένο στο φούρνο το κρεμμύδι, ζεστό ωριμάζει τα αποστήματα, φλεγμονές, δοθιήνες…
- Παρωνυχίδες: Σκεπάζουμε την παρωνυχίδα με μια μεμβράνη κρεμμυδιού.
- Χιονίστρες, ραγάδες, διαβρώσεις, εκδορές: Κομπρέσες με χυμό κρεμμυδιού.
- Πληγές, κοψίματα, ελκώσεις, εγκαύματα: Η λεπτή μεμβράνη που χωρίζει τα στρώματα του κρεμμυδιού αποτελεί αντισηπτικό επίθεμα. Την τοποθετούμε πάνω στο τραύμα, σκεπάζουμε με μια γάζα και δένουμε.
- Αιμορροΐδες. Ψήνουμε ένα κρεμμύδι μέσα σε χοιρινό λίπος αλατισμένο και όταν κρυώσει λίγο, το βάζουμε στο μέρος που πάσχει.
- Φακίδες: Τρίβουμε με ξίδι στο οποίο θα έχουμε μουσκέψει λιωμένα κρεμμύδια ή απλώς με χυμό κρεμμυδιού.
- Βούισμα των αυτιών: Βάζουμε μέσα στο αυτί λίγο βαμβάκι βρεγμένο με χυμό κρεμμυδιού.
- Κώφωση: Ανακατεύουμε 30 γραμμ. χυμού κρεμμυδιού και 30 γραμμ. τσίπουρο και τα ζεσταί νουμε. Ρίχνουμε 3 με 4 σταγόνες μέσα στο αυτί 3 φορές την ημέρα, από τις οποίες η μια πριν από την κατάκλιση.
- Νευραλγίες των δοντιών: Βάζουμε στην κοιλότη τα ένα κομμάτι βαμβάκι βουτηγμένο σε χυμό κρεμ μυδιού.

Σημαντικές σημειώσεις:
1) Το ωμό κρεμμύδι έχει επιλεκτική δράση στο ουροποιητικό σύστημα ενώ το μαγειρεμένο, στο πεπτικό.
2) Για δυσπεψίες και φουσκώματα ή κρεμμυδό- σουπα κάνει θαύματα. Για ξινίλες και καούρες στο στομάχι, κάνουμε ζεστό κατάπλασμα από δύο φύλλα λάχανου, δύο κρεμμύδια, δύο χούφτες αναρριχητικού κισσού και τέσσερις χούφτες πίτουρο τα οποία βράζουμε μέσα σε λίγο νερό.
3) Για το κρύωμα, χρησιμοποιούμε το σιρόπι κρεμμυδιού. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες, τα βάζουμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε από πάνω ζάχαρη. Τα αφήνουμε έτσι 24 ώρες. Παίρνουμε από αυτό το σιρόπι, 2-5 κουταλιές σούπας, την ημέρα.
4) Γ ια την υδρωπικία. Αποκλειστική διατροφή με σούπες φτιαγμένες με γάλα μέσα στις οποίες ρίχνουμε ένα ωμό ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τρεις φορές την ημέρα. Η βελτίωση φαίνεται μετά από μια εβδομάδα και σε 15 ημέρες τα ούρα γίνονται άφθονα.
5) Αν κόψουμε στα δύο ένα κρεμμύδι και εισπνεύσουμε δυνατά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια νευρική αλλά και μια επιληπτική κρίση.
6) Για επούλωση πληγών, παίρνουμε δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα, χοιρινό λίπος, αλάτι, λάδι ελιάς, κερί μέλισσας αγνό. Τα ανακατεύουμε, τα ζυμώνου με όσο μπορούμε και τα βάζουμε σε μπέν-μαρί. Με αυτή την αλοιφή αλείφουμε την πληγή.
7) Για το λουμπάγκο, ζεστό κατάπλασμα από ζεματισμένο κρεμμύδι και λάχανο.
8) Για μώλωπες και στραμπουλήγματα, ψιλοκόβουμε κρεμμύδι, το ανακατεύουμε με αλάτι και κάνουμε επιθέματα στο κτυπημένο μέρος.
9) Για την τριχόπτωση. Οι εντριβές με χυμό κρεμμυδιού ή με τριμμένο κρεμμύδι, σταματούν την τριχόπτωση. Οι άραβες γιατροί πρόσθεταν αλάτι και πιπέρι. Προσοχή, το κρεμμύδι να μην είναι καλλιεργημένο με φάρμακα γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό από καλό. Μια άλλη συνταγή. Βάζουμε 60 γραμμ. χυμό κρεμμυδιού, 15 γραμμ. ανθρακικό κάλιο και 240 γραμμ. νερό. Τα ανακατεύουμε και τα φυλάμε σε ένα μπουκάλι. Με αυτό το υγρό κάνουμε καθημερινά, εντριβή στο κεφάλι.

Χρήσιμες συνταγές
1) Για να σβήσετε τα ίχνη των δακτύλων από πόρτες και παράθυρα, τα τρίβετε με ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση (Η μια πατάτα).
2) Για να καταστρέψετε το σκου λήκι του ξύλου: Τρίψτε τα μέρη που έχουν προσβληθεί, καθημερινά για 10 με 15 ημέρες, με ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση.
3) Για να προφυλάξετε τα μπρούν τζινα αντικείμενα από τους λεκέδες που αφήνουν οι μύγες περάστε τα με πινέλο βουτηγμένο σε χυμό κρεμ μυδιού.
4) Για να προστατεύσετε τους φούρνους από τη σκουριά καθώς και τα νικέλινα αντικείμενα, τα τρί βετε με ένα κομμάτι κρεμμύδι.
5) Για να καθαρίσετε τα μπρούν τζινα αντικείμενα είναι πολύ καλό να ανακατέψετε υγρό χώμα και ένα κρεμμύδι λιωμένο.
6) Για να καθαρίσετε τζάμια και μαχαιροπήρουνα -ακόμη και λίγο σκουριασμένα- χρησιμοποιήστε ενα κομμάτι κρεμμύδι.
7) Για να ξαναδώσετε τη λάμψη σε κάποια τσάντα ή ζώνη βερνικωμέ νη, τα τρίβετε με ένα κομμάτι κρεμ μύδι.
8) Για να κολλήσουν σίγουρα οι ετικέτες πάνω σε τσίγκινο κουτί, τρίψ τε πρώτα με ένα κομμάτι κρεμμύδι.
9) Είναι γνωστή η συμπαθητική μελάνη. Δεν είναι παρά χυμός κρεμ μυδιού. Η αόρατη γραφή γίνεται ο ρατή, όταν εκθέσουμε το χαρτί σε κάποια πηγή θερμότητας.
10) Για να αντιμετωπίσουμε την κακοσμία του στόματος από το κρεμ μύδι, μασάμε δύο τρεις κόκκους καφέ ή μερικά κλωναράκια μαϊντανό ή ένα μήλο.
11) Για να φύγει μυρωδιά του κρεμ μυδιού από τα χέρια, τα τρίβουμε με αλατισμένο νερό ή νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει αμμωνία, δύο κουταλιές σούπας στο λίτρο.
12) Για τα μαλλιά. Ενα ποτήρι χυμός κρεμμυδιού στο τελευταίο ξέβγαλμα μετά το σαπούνισμα, δίνει ωραίες ανταύγειες στα καστανά και στα ξανθά μαλλιά.
13) Οι ταχυδακτυλουργοί, όταν βάζουν φωτιές στο στόμα, κάνουν γαργάρες με ζουμί από ξερά κρεμ μύδια, για να μην καίνε τον βλεννογόνο του στόματός τους.
14) Το κρεμμύδι έχει τη χρήση και στη ζωγραφική. Το χρησιμοποιούν όπως και το σκόρδο και την πατάτα για να ζωγραφίσουν με τέμπερες πάνω σε λιπαρές επιφάνειες όπως είναι ένας πίνακας ζω γραφισμένος με λάδια. Τρίβουν μι σό κρεμμύδι πάνω στην επιφάνεια που θέλουν να ζωγραφίσουν και α φήνουν να στεγνώσει καλά. Αυτή η λεπτή στρώση χυμού του κρεμμυ διού, απομονώνει τη λιπαρή επιφά νεια. (Την τεχνική αυτή χρησιμο ποίησε ο γνωστός ζωγράφος Βαν Ντάικ). Τον ίδιο τρόπο χρησιμο ποιούμε για να ζωγραφίσουμε με λάδι πάνω σε. χαλκό.

Πηγή: bioathens.com

Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Κεφίρ: ιδιότητες και θρεπτική αξία

   Το κεφίρ είναι ένα όξινο και ήπιας αλκοολικής ζύμωσης γαλακτοκομικό προϊόν, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, το...

 2. Στο κέντρο της Αθήνας εργαστήρι κηπουρικής

  Με στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αλλά τα οφέλη της κηπουρικής σε όλους τους δυνητικούς μικροκαλλιεργητές του αστικού...

 3. Παγκόσμια ηµέρα Ωκεανών

  Σήμερα 8 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών, μια ημέρα η οποία στοχεύει στο να μας κάνει να...

 4. Η σαύρα που όταν ζεσταίνεται ... αλλάζει φύλο

  Αυτό το ερπετό προτιμά να γίνεται γυναίκα όταν ο καιρός είναι καλός: ερευνητές στην Αυστραλία περιγράφουν ένα είδος...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron