Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή » Συγκομιδή Λαχανικών

Κρεμμύδι: συλλογή και φύλαξη

Κρεμμύδι: συλλογή και φύλαξη


Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα κρεμμύδι

Πως κρατούμε τους σπόρους:
Διαλέξτε σφιχτά, καλά ωριμασμένα κρεμμύδια που βγήκαν από καλλιέργεια του προηγούμενου έτους. Αυτά πρέπει να φυτευθούν όσο γίνεται νωρί τερα μέσα στο χρόνο, σε θέσεις ηλιόλουστες και καλά προστατευμένες. Οι μίσχοι με τα άνθη πρέπει να στηριχθούν προσεχτικά. Καλό θα είναι να γίνει εδαφοκάλυψη με ώριμο κομπόστ. Οι σπόροι ωριμά ζουν αργά και πρέπει να ξεραίνονται κάτω από σκέπασμα ( αποσπώνται εύκολα). Οι ώριμοι σπόροι έχουν χρώμα μαύρο του κάρβουνου.

Πόσο διατηρούνται οι σπόροι:
Οι σπόροι του κρεμμυδιού διατηρούν τη βλαστικότητά τους για 2 με 3 χρόνια.

Πόσο ζυγίζουν:
1 γραμμάριο έχει περίπου 230 σπόρους.

Πως συντηρούνται τα κρεμμύδια:
Αποξηραμένα
Καθαρίζουμε καλά τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τις ξεχωρίζουμε (ή απλός τα ψιλοκόβουμε). Τα αχνίζουμε και τα απλώνουμε στα τελάρα για να τα ξηράνουμε όπως και τα καρότα. Τα φυλάμε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Πριν τα μαγειρέψουμε τα αναζωογονούμε αφήνοντάς τα να φουσκώσουν σε λίγο νερό. Τα πράσινα κρεμμυδάκια όπως και τα ciboulettes μπορούν και αυτά να ξηρανθούν. Τα ψιλοκόβουμε τα βάζουμε σε ένα τουλουπάνι και τα στύβουμε όσο μπορούμε για να βγει το ζουμί τους. Στη συνέχεια τα απλώνουμε στα τελάρα.

Γλυκόξινα στο βάζο
Καθαρίζουμε 1 1/2 κιλό άσπρα κρεμμυδάκια.
Βράζουμε 1 λίτρο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 4 ποτήρια του κρασιού άσπρο ξίδι, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτό, 100 γραμμ. ξανθή σταφίδα, αλάτι, πιπέρι, 2 γαρίφαλα. Με την πρώτη βράση, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το νερό μόλις να αναβράζει. Αφήνουμε να βράσουν έτσι για μια ώρα. Τα βάζουμε στα βάζα και όταν κρυώσουν τα κλείνουμε. Αφού ανοιχθούν, διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο.

Μικρά κρεμμύδια στο λάδι
Ζεματίζουμε τα κρεμμύδια για να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Τα βουτάμε σε κρασόξιδο αλατισμένο το οποίο προηγουμένως έχουμε βράσει και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Κατόπιν τα βγάζουμε. Οταν κρυώσουν τα βάζουμε σε βάζα τα οποία θα γεμίσου με στα 3/4 και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω με λάδι. Κλείνουμε τα βάζα. Περιμένουμε τουλάχιστον ένα μήνα πριν τα καταναλώσουμε.

 

Πηγή: bioathens.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τέλος σε υγρασία και μούχλα

    Υπάρχει ένα υλικό μέσα στην κουζίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέλεια αποστείρωση του χώρου σας...

  2. Ιδέες για να σερβίρετε τα πασχαλινά αυγά

    Eκτός από αυτά που θα τσουγκρίσετε στο τραπέζι, μπορείτε να σερβίρετε  πασχαλινά αυγά  δημιουργώντας μια γουστόζικη πιατέλα γεμάτη...

  3. Εθελοντική ομάδα μας μαθαίνει τη θεραπευτική επαφή με τα ζώα

    Μια εθελοντική ομάδα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς χορηγούς, χωρίς υποστήριξη από το κράτος, με λεφτά από την τσέπη του...

  4. Φωτογραφίες που «παίζουν» με το φαγητό

    Το φαγητό προβάλλεται υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Έκθεση φωτογραφίας επιχειρεί να επανεξετάσει τη σχέση του ανθρώπου με τα...

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου; Ροδάκινο. Ζουμερό και δροσιστικό, το ροδάκινο δικαίως μπορεί να ανακηρυχθεί το «φρούτο της παραλίας»! Αυτήν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron