Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή » Συγκομιδή Λαχανικών

Κρεμμύδι: συλλογή και φύλαξη

Κρεμμύδι: συλλογή και φύλαξη


Ας δούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τα κρεμμύδι

Πως κρατούμε τους σπόρους:
Διαλέξτε σφιχτά, καλά ωριμασμένα κρεμμύδια που βγήκαν από καλλιέργεια του προηγούμενου έτους. Αυτά πρέπει να φυτευθούν όσο γίνεται νωρί τερα μέσα στο χρόνο, σε θέσεις ηλιόλουστες και καλά προστατευμένες. Οι μίσχοι με τα άνθη πρέπει να στηριχθούν προσεχτικά. Καλό θα είναι να γίνει εδαφοκάλυψη με ώριμο κομπόστ. Οι σπόροι ωριμά ζουν αργά και πρέπει να ξεραίνονται κάτω από σκέπασμα ( αποσπώνται εύκολα). Οι ώριμοι σπόροι έχουν χρώμα μαύρο του κάρβουνου.

Πόσο διατηρούνται οι σπόροι:
Οι σπόροι του κρεμμυδιού διατηρούν τη βλαστικότητά τους για 2 με 3 χρόνια.

Πόσο ζυγίζουν:
1 γραμμάριο έχει περίπου 230 σπόρους.

Πως συντηρούνται τα κρεμμύδια:
Αποξηραμένα
Καθαρίζουμε καλά τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τις ξεχωρίζουμε (ή απλός τα ψιλοκόβουμε). Τα αχνίζουμε και τα απλώνουμε στα τελάρα για να τα ξηράνουμε όπως και τα καρότα. Τα φυλάμε σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς. Πριν τα μαγειρέψουμε τα αναζωογονούμε αφήνοντάς τα να φουσκώσουν σε λίγο νερό. Τα πράσινα κρεμμυδάκια όπως και τα ciboulettes μπορούν και αυτά να ξηρανθούν. Τα ψιλοκόβουμε τα βάζουμε σε ένα τουλουπάνι και τα στύβουμε όσο μπορούμε για να βγει το ζουμί τους. Στη συνέχεια τα απλώνουμε στα τελάρα.

Γλυκόξινα στο βάζο
Καθαρίζουμε 1 1/2 κιλό άσπρα κρεμμυδάκια.
Βράζουμε 1 λίτρο νερό στο οποίο έχουμε προσθέσει 4 ποτήρια του κρασιού άσπρο ξίδι, 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 100 γραμμ. ζάχαρη άχνη, 2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτό, 100 γραμμ. ξανθή σταφίδα, αλάτι, πιπέρι, 2 γαρίφαλα. Με την πρώτη βράση, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το νερό μόλις να αναβράζει. Αφήνουμε να βράσουν έτσι για μια ώρα. Τα βάζουμε στα βάζα και όταν κρυώσουν τα κλείνουμε. Αφού ανοιχθούν, διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο.

Μικρά κρεμμύδια στο λάδι
Ζεματίζουμε τα κρεμμύδια για να ξεφλουδιστούν πιο εύκολα. Τα βουτάμε σε κρασόξιδο αλατισμένο το οποίο προηγουμένως έχουμε βράσει και τα αφήνουμε για 15 λεπτά. Κατόπιν τα βγάζουμε. Οταν κρυώσουν τα βάζουμε σε βάζα τα οποία θα γεμίσου με στα 3/4 και συμπληρώνουμε μέχρι επάνω με λάδι. Κλείνουμε τα βάζα. Περιμένουμε τουλάχιστον ένα μήνα πριν τα καταναλώσουμε.

 

Πηγή: bioathens.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φωτογραφίζοντας τα λαχανικά

    Παίζοντας με τα λαχανικά! Η Βραζιλιάνα φωτογράφος παίζει με τα λαχανικά και δημιουργεί διασκεδαστικές εικόνες. Με πιπεριές, ραπανάκια,...

  2. Λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου

    Τα λουλούδια για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι κάτι σαν το έλατο για τα Χριστούγεννα. Πολύ απλά...

  3. Οι κουκουβάγιες πέφτουν μέσα στις καμινάδες, βάλτε πλέγμα

    Μέσα στα τζάκια  πέφτουν κουκουβάγιες και άλλα πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο σε καμινάδες με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και...

  4. Ο πιο υγιεινός τρόπος να τρώτε τα αυγά

    Τα αυγά είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιεινά...

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί σπάμε το ρόδι την πρωτοχρονιά!

Γιατί σπάμε το ρόδι την πρωτοχρονιά!

για υγεία και ευημερία...Ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, φορώντας όλοι κάτι καινούργιο για μία νέα αρχή και για καλή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Τα ελκυστικά μάτια αντανακλούν τη φυσική ομορφιά σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας χωρίς μαύρους κύκλους!Ωστόσο, αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή Λαχανικών

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής των φρούτων και λαχανικών - με τα φυτοφάρμακα - τα θερμοκήπια - ορμόνες κλπ που χρησιμοποιούνται, δεν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Το λάδι καρύδας δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα “πολυλειτουργικό” εργαλείο ομορφιάς, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιβλία

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron