Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Σοκολατόπιτα σιροπιαστή νηστίσιμη

Σοκολατόπιτα σιροπιαστή νηστίσιμη

Πολύ νόστιμη νηστίσιμη σιροπιαστή σοκολατόπιτα

Υλικά (Φόρμα 26 εκατοστά)
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο (μετράμε και κοσκινίζουμε)
1 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο (μετράμε και κοσκινίζουμε)
1 1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι ή νερό ή αμυγδαλόγαλα ή γάλα καρύδας
Ξύσμα απο ενα πορτοκάλι (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1/2 κούπα ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι ( 1 κουταλιά αν χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκάλι)
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
6 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κουβερτούρα
Για το σιρόπι
1/2 κούπα νερό
1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κακάο
6 κουταλιές της σούπας κουβερτούρα ψιλοκομμένη ή δάκρυα σοκολάτας

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το κακάο, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα, την σόδα και το αλάτι.
Σε ενα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το υγρό μας (χυμό πορτοκάλι, νερό ή φυτικό γάλα), με το ξύσμα αν χρησιμοποιήσουμε, το ταχίνι, το λάδι, το ξύδι, την βανίλια.

Προσθέτουμε τα υγρά υλικά μας μέσα στα στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρώς με μια χαρτοπετσέτα με λάδι το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στον πάτο. Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος το μείγμα της σοκολατόπιτας και ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει σχεδόν καθαρή.
10 λεπτά πριν το κέικ να είναι έτοιμο, ξεκινάμε το σιρόπι μας. Προσθέτουμε σε ενα μπρικάκι όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πάνω σε μέτρια φωτιά. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά σιγοβράζοντας για 5 λεπτά.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο, το τρυπάμε παντού με οδοντογλυφίδα και περιχύνουμε με το σιρόπι.
Αφήνουμε την σοκολατόπιτα να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε. Καθαρίζουμε το μαχαίρι μας με υγρό πανί κάθε φορά που κόβουμε κομμάτι.

Κολπάκια
Το υλικό που δυσκολεύει την παρασκευή των νηστίσιμων γλυκών είναι το αυγό.., αυτό είναι που ομογενοποιεί και "δένει" τα υπόλοιπα υλικά μαζί και δίνει στα κέικ μας την σταθερή δομή τους. Η απουσία του αυγού κάνει το κέικ ντελικάτο κ γι αυτό είναι καλύτερη ιδέα το γλυκό να κοπεί κατευθείαν μέσα στο ταψί του. Σημαντικό είναι επίσης να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως έτσι ωστε να σταθεροποιηθεί ένα λεπτό γλάσο που δημιουργείται απο το λίγο σιρόπι στην επιφάνεια του κέικ.

 

Πηγή: eri-captaincook.blogspot.gr/









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πασχαλινές λαμπάδες ... από τα χεράκια σας

    Πασχαλινές λαμπάδες! Όταν ήμασταν μικρά παιδιά περιμέναμε πως και πως από τον νονό ή τη νονά μας, να...

  2. Πως να χρησιμοποιήσετε το ληγμένο γάλα

    Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνετε στο ψυγείο για να πάρετε το γάλα και με το...

  3. Λιγότερα λιοντάρια

    Το φαινόμενο ανέλυσε μια ομάδα Καναδών επιστημόνων με μια απλή μαθηματική εξίσωση την οποία αποκαλούν «νόμο κλιμάκωσης ισχύος».Οι...

  4. Η σαύρα που όταν ζεσταίνεται ... αλλάζει φύλο

    Αυτό το ερπετό προτιμά να γίνεται γυναίκα όταν ο καιρός είναι καλός: ερευνητές στην Αυστραλία περιγράφουν ένα είδος...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron