Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Μπισκότων

Σοκολατένια cookies!

Σοκολατένια cookies!

Σοκολατένια cookies χωρίς αλεύρι και βούτυρο!
Το να φτιάξεις απίθανα σοκολατένια cookies χωρίς να χρησιμοποιήσεις βούτυρο ή αλεύρι, είναι αλήθεια ότι μου ακούστηκε πολύ καλό για να είναι αληθινό. Μια δαγκωματιά, όμως, από αυτά τα σκουρόχρωμα cookies με τη λεπτή, τραγανή κρούστα και το μαλακό, υγρό και μαστιχωτό εσωτερικό, ήταν αρκετή για να με πείσει. Με υφή και γεύση που σε παραπέμπουν έντονα σε brownies, γεμάτα από καβουρδισμένα, τραγανά καρύδια και με πλούσια σοκολατένια γεύση, είναι ένας συνδυασμός που τα καθιστά επικίνδυνα εθιστικά κι εντελώς ακατάλληλα για μη εγκρατείς γλυκατζήδες με ιδιαίτερη έφεση στη σοκολάτα.

Σημειώστε ότι η συνταγή δεν περιέχει γλουτένη, λακτόζη ή χοληστερόλη ενώ είναι πλούσια σε καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα) και αντιοξειδωτικά! Διαίτης δεν τα λες αλλά σίγουρα αποτελούν μια λιγότερο «ένοχη» απόλαυση.

Τα ασπράδια σε συνδυασμό με τη ζάχαρη δημιουργούν αυτήν τη γυαλιστερή, εύθραυστη κρούστα με τις λεπτές ρωγμές που τα κάνει τόσο ακαταμάχητα και διαφορετικά από οποιαδήποτε άλλα cookies. Μεγάλα και λαχταριστά, έχουν υπέροχη υφή και γεύση, κάτι που δεν αναμένεις από μια συνταγή για cookies χωρίς καθόλου βούτυρο. Το μοναδικό «κουσούρι» της συνταγής είναι ότι σου αφήνει ένα περίσσευμα αχρησιμοποίητων κρόκων. Μπορούμε, όμως, είτε να τους διατηρήσουμε στη συντήρηση για 2-3 μέρες αφού τους καλύψουμε με λίγο νερό για να μη πιάσουν κρούστα είτε στην κατάψυξη για 6 μήνες περίπου μέσα σε σακουλάκια τροφίμων με λίγο αλάτι ή ζάχαρη, ανάλογα με τη μελλοντική τους χρήση.

Υλικά: (για 18 cookies)
3 κούπες ζάχαρη άχνη (375g)
½ κούπα+3 κ.σ. άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας (55g)
¼ κ.γλ. αλάτι
3-4 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου (≈120g)
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
2 κούπες καρύδια, καβουρδισμένα και χοντροκομμένα (250g)

Εκτέλεση:
-Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα. Απλώνουμε τα καρύδια σε μια λαμαρίνα και τα βάζουμε στο ζεστό φούρνο για 8 με 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε ή τα αλέθουμε σε χοντρά κομμάτια.
-Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160°C και στρώνουμε δύο λαμαρίνες με λαδόκολλα.
-Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί, την άχνη, το κακάο και το αλάτι. Προσθέτουμε τα ασπράδια και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ στη μεσαία ταχύτητα (ή με το σύρμα χειρός) για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να δημιουργηθεί μια παχύρευστη και γυαλιστερή ζύμη. Ρίχνουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.
-Βάζουμε 6 ισομεγέθεις κουταλιές ζύμης σε κάθε λαμαρίνα φροντίζοντας να απέχουν τουλάχιστον 5cm μεταξύ τους γιατί θα απλώσουν αρκετά όσο ψήνονται. Τοποθετούμε τις λαμαρίνες στην πρώτη και την τελευταία θέση του φούρνου και ψήνουμε για 14 με 16 λεπτά αλλάζοντας θέση στις λαμαρίνες στα 8 λεπτά (βάζουμε την πάνω κάτω και το μπροστά πίσω), ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα cookies είναι έτοιμα όταν αρχίσει να σπάει η γυαλιστερή τους κρούστα στην επιφάνεια και γεμίσει λεπτές ρωγμές.
-Τα βγάζουμε από το φούρνο και μετά από 10 λεπτά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη ζύμη, αφού πρώτα στρώσουμε καθαρή λαδόκολλα στη λαμαρίνα. Τα διατηρούμε σε αεροστεγές κουτί, μεταλλικό ή γυάλινο, για 3 μέρες.

… Και μερικά χρήσιμα tips για σίγουρη επιτυχία, λίγο παρακάτω.
• Η ζύμη πρέπει να είναι παχύρευστη, όχι νερουλή (λίγο πιο πυκνή από μια κλασική ζύμη κέικ). Βάζοντας κουταλιές ζύμης πάνω στη λαδόκολλα, αυτές πρέπει να διατηρούν για λίγο το σχήμα τους και να μην απλώνουν αμέσως.
• Αν δεν μπορούμε να ζυγίσουμε τα ασπράδια, προσθέτουμε πρώτα τα τρία, ανακατεύουμε, προσθέσουμε και τα καρύδια και στη συνέχεια, αν μας φανεί πολύ σφιχτή η ζύμη, προσθέτουμε και το τέταρτο ασπράδι.
• Τα cookies όταν βγουν από το φούρνο θα πρέπει η κάτω τους πλευρά να είναι ακόμη μαλακή αλλά θα σφίξει όσο κρυώνουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να κρυώσουν για 10 περίπου λεπτά πάνω στη λαδόκολλα, πριν προσπαθήσουμε να τα ξεκολλήσουμε.
• Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φουντούκια αντί για καρύδια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Πηγή: kouzinista.wordpress.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Στα Τρίκαλα, παραγωγή κολλαγόνου από σφουγγάρια και σαλιγκάρια

    Με συντονιστή Φορέα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Περιφέρεια στόχου 1: Θεσσαλία) το έργο ASESCoBIS (www.asescobis.gr) στοχεύει στην παραγωγή κολλαγόνου...

  2. Ο αρωματουρισμός

    Λειτουργεί το site eaffe.org της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ιδρύθηκε πριν ένα...

  3. Στην Αθήνα τα κρασιά του Αιγαίου

    Η Vinetum και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, σας προσκαλούν σε μία συναρπαστική γευστική δοκιμή με οινικές...

  4. Σύγκρουση για το χρυσό ρύζι

    Η ιδέα για το μεταλλαγμένο χρυσό ρύζι είναι των βιολόγων Πέτερ Μπάγερ και Ίνγκο Πότρικους, οι οποίοι εδώ...

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Απο που πήραν τα ονόματά τους οι μήνες του χρόνου

Κάθε μήνας έχει και μια διαφορετική ιστορία...ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣΟ πρώτος μήνας του χρόνου πήρε το όνομά του από το θεό των Ρωμαίων, τον Ιανό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Αμυγδαλέλαιο για όμορφα μάτια

Τα ελκυστικά μάτια αντανακλούν τη φυσική ομορφιά σε κάθε άτομο. Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα μάτια μας χωρίς μαύρους κύκλους!Ωστόσο, αυτό...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή Λαχανικών

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Φρούτα και λαχανικά, ποιά είναι η εποχή τους;

Με τον σύγχρονο τρόπο παραγωγής των φρούτων και λαχανικών - με τα φυτοφάρμακα - τα θερμοκήπια - ορμόνες κλπ που χρησιμοποιούνται, δεν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Πώς θα κάνετε τα δικά σας μαντηλάκια καθαρισμού

Το λάδι καρύδας δεν είναι μόνο για το μαγείρεμα. Είναι επίσης ένα “πολυλειτουργικό” εργαλείο ομορφιάς, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενυδατώσετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Βιβλία

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η μεσογειακή διατροφή για ενήλικες

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή πρωτοβουλία της Ελλάδας,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Πως θα αντισταθούμε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron