Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Κέικ νηστίσιμο με καραμελένια βουτυρόκρεμα

Κέικ νηστίσιμο με καραμελένια βουτυρόκρεμα

Ένα νηστίσιμο κέικ με γέμιση κι επικάλυψη καραμελένιας βουτυρόκρεμας. Γιατί μπορεί η νηστεία να προστάζει εγκράτεια και απλότητα αλλά θέλουμε κάτι παραπάνω. Το κέικ είναι υπέροχο και σκέτο αλλά η βουτυρόκρεμα το κάνει ξεχωριστό. Το μεταμορφώνει από απλό, καθημερινό κέικ σε επιδόρπιο που εντυπωσιάζει!

Πρόκειται για μια βουτυρόκρεμα διαφορετική, φτιαγμένη με μαργαρίνη, μαύρη (σκούρα καστανή) ζάχαρη, φυτικό γάλα και, εννοείται, ζάχαρη άχνη. Η μαύρη ζάχαρη της προσδίδει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση και υπέροχο, καραμελένιο χρώμα. Το φυτικό γάλα, ανάλογα με το είδος του, την εμπλουτίζει προσθέτοντας μια ενδιαφέρουσα γευστική νότα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ό,τι φυτικό γάλα θέλουμε, από ξηρούς καρπούς, καρύδα, ρύζι ή σόγια, να το αγοράσουμε ή να το φτιάξουμε εύκολα μόνοι μας στο σπίτι. Αναλογιστείτε μόνο ότι με 100g αμύγδαλα, για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε αρκετό γάλα για το σύνολο της συνταγής (περίπου μισό λίτρο).

Το κέικ δε θα μας δυσκολέψει. Βασίζεται στη «μέθοδο των δύο μπολ», ένα για τα στεγνά υλικά κι ένα για τα υγρά και τη ζάχαρη. Εδώ δε θα χρειαστούμε μίξερ αλλά θα το χρειαστούμε στη συνέχεια για τη βουτυρόκρεμα. Αυτή θα μας δυσκολέψει λίγο παραπάνω. Ούτε για τη συναρμολόγηση θα χρειαστεί να αγχωθούμε. Η βουτυρόκρεμα δουλεύεται εύκολα και «συγχωρεί» τα λάθη. Σίγουρα θα χρειαστεί να αφιερώσουμε λίγο επιπλεόν χρόνο για να το φτιάξουμε αλλά θα αποζημιωθούμε με ένα ξεχωριστό νηστίσιμο επιδόρπιο που δεν υστερεί καθόλου σε γεύση, υφή ή εμφάνιση.

Υλικά:
Για το κέικ
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (375g)
½ κούπα άγλυκο κακάο, καλής ποιότητας (45g)
2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. αλάτι
1 κούπα φυτικό, νηστίσιμο γάλα ή νερό (240ml)
1 κούπα ζεστό νερό (240ml)
¾ κούπας σπορέλαιο (165g)
2 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
1¾ κούπας ζάχαρη (350g)
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

Για την κρέμα βουτύρου
½ πλάκα μαργαρίνη, σκληρή (125g)
1 κούπα σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη (230g)
¼ κούπας φυτικό, νηστίσιμο γάλα (60ml)
¼ κ.γλ. αλάτι
2 κούπες ζάχαρη άχνη (250g)
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη


Εκτέλεση:

1. Ξεκινάμε με το κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο ταψάκια με διάμετρο περίπου 20cm ή τα στρώσουμε με αντικολλητικό χαρτί. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα για κέικ αλλά θα χρειαστεί να παρατείνουμε το χρόνο ψησίματος.

2. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Σε διαφορετικό μπολ βάζουμε το ζεστό νερό, το φυτικό γάλα, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα.

3. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Με μια σπάτουλα σιλικόνης ανακατεύουμε μόνο όσο χρειάζεται για να υγρανθεί το αλεύρι και να αναμειχθούν τα υλικά. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.

4. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε για 40 με 50 λεπτά. Ελέγχουμε αν ψήθηκαν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμα, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, πριν τα ξεφορμάρουμε. Στη συνέχεια, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα και κάνουμε υπομονή μέχρι να κρυώσουν εντελώς.

5. Όσο κρυώνει το κέικ, ετοιμάζουμε την καραμελένια κρέμα βουτύρου. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο μαζί με την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε ίσα-ίσα να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και περιμένουμε να κρυώσει και να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 15 λεπτά.

6. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια στο παραπάνω μείγμα. Ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να πήξει, να φουσκώσει και να αφρατέψει.

7. Αφού κρυώσει εντελώς το κέικ, συνεχίζουμε με τη συναρμολόγηση (αν το κέικ είναι έστω κι ελάχιστα χλιαρό, η κρέμα θα αρχίσει να λιώνει γιατί περιέχει βούτυρο). Βάζουμε τον πρώτο δίσκο σε μια πιατέλα και τον καλύπτουμε με μια στρώση κρέμας. Από πάνω τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο και καλύπτουμε όλη την επιφάνειά του καθώς και τα τοιχώματα του κέικ με την υπόλοιπη κρέμα. Διατηρούμε το κέικ εκτός ψυγείου (σε δροσερή θερμοκρασία, όχι σε ζέστη) για 2-3 ημέρες. Αν το βάλουμε στο ψυγείο, περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρισμα (η βουτυρόκρεμα σφίγγει πολύ στο ψυγείο).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Πηγή: kouzinista.wordpress.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ανοίγει τις πύλες της η 3η Παγκρήτια Έκθεση «ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση»

    Με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργου Σταθάκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ....

  2. Σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός χωρίς την έγκριση της τρόικας

    Το μεσημέρι  να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο προϋπολογισμός του 2015, χωρίς όμως...

  3. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την διατροφή μας όταν έχει ζέστη

    Το καλοκαίρι είναι μία εποχή ξεγνοιασιάς, διακοπών και απολαύσεων, οπότε η διατροφή έχει την τιμητική της. Ποιοι είναι...

  4. Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

    Μερικές συμβουλές, για να περάσουμε αξέχαστα Χριστούγεννα με τα παιδιά:-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες...

Φυτά

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Εξεταστική περίοδος; τροφές που βοηθάνε στην επιτυχία

Είναι εξεταστική περίοδος. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε τα αδρά επεξεργασμένα δημητριακά σαν βάση των γευμάτων, καθώς απελευθερώνουν σταδιακά ενέργεια και περιορίζουν την...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις που εισέρχονται στο ανθρώπινο...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης πουλιών

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Πώς θα δημιουργήσω έναν κήπο φιλικό για τα πουλιά;

Λίγα πράγματα είναι τόσο ενδιαφέροντα και ευχάριστα όσο το κελάηδημα των πουλιών. Το τραγούδι των πουλιών προσθέτει μουσική και χρώμα στη ζωή...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron