Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

Φέτος θα σουβλίσετε το πιο επιτυχημένο αρνί, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

-Πλένω πάρα πολύ καλά το αρνί μέσα έξω.
-Φτιάχνω ένα μείγμα από αλατοπίπερο και φρεσκοτριμμένη μυρωδάτη ρίγανη και καρυκεύω με αυτό το εσωτερικό του αρνιού.
-Για να το σουβλίσω ευκολότερα καλό είναι να ακουμπήσω το αρνί σε τραπέζι.
-Περνώ προσεχτικά τη σούβλα από το άνοιγμα των πίσω ποδιών και παράλληλα στη σπονδυλική στήλη, κατευθύνω τη σούβλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να περάσει από το λαιμό και  να βγει από τη τρύπα που έχω δημιουργήσει προηγουμένως στο κέντρο του κεφαλιού(εναλλακτικά για πιο εύκολα φροντίζω να βγει  από τη τρύπα του στόματος), παρόλα αυτά πιο στερεωμένο είναι από το κρανίο και έτσι ψήνεται καλύτερα το κεφάλι.
-Για να σιγουρέψω το αρνί και να παραμείνει σε οριζόντια θέση πάνω στη σούβλα κατά το ψήσιμο, θα δέσω σφιχτά με μαλακό σύρμα που θα περάσω σε τρία σημεία της σπονδυλικής στήλης
-Το ίδιο θα κάνω και με το λαιμό του αρνιού.
-Τέλος θα τεντώσω καλά τα πίσω πόδια, παράλληλα στη σούβλα και θα τα δέσω σφιχτά

Καλό είναι αν έχω δροσερό χώρο να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία από βραδύς και να στερεώσω το αρνί όρθιο με το κεφάλι προς τα κάτω αφήνοντάς το να στραγγίζει καλά σε λαδόκολλες ή πλαστικό που θα έχω φροντίσει να στρώσω ακριβώς από κάτω.

Πριν το ψήσω θα το τρίψω καλά με λεμόνι και θα το καρυκεύσω και απέξω.
Το αλάτισμα είναι πολύ σημαντικό και συμβάλει τόσο στη γεύση όσο και στη κρούστα της πετσούλας και πρέπει να είναι γενναιόδωρο.
Για να το ψήσω όμορφα τώρα και να γίνει πολύ αρωματικό μπορώ να προσθέσω στα κάρβουνα μερικές κληματόβεργες.
Ανάβω αρχικά λοιπόν τα κάρβουνα που θα πρέπει να έχουν χωνέψει πριν βάλω τη σούβλα.
Τώρα χρειάζεται πολλή προσοχή, φροντίζω η σούβλα να απέχει στην αρχή 50 εκ από τη φωτιά, μπαίνει δηλαδή σε αρκετή απόσταση από τη φωτιά για να μην αρπάξει το ψητό.

Τα κάρβουνα από κάτω πρέπει να είναι κατανεμημένα έτσι ώστε να καλύπτουν όλο το μήκος του αρνιού, δίνοντας έμφαση, βάζοντας δηλαδή περισσότερα κάρβουνα, στα μπούτια και στο στήθος του αρνιού δηλαδή στα σημεία που χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Επίσης δε θα πρέπει να είναι ακριβώς στην ευθεία κάτω από το αρνί, αλλά λίγο πιο άκρη και ο λόγος είναι το λίπος που θα αρχίσει να στάζει να μη πέφτει ακριβώς επάνω τους γιατί θα φουντώνει τη φωτιά που θα το «γλύφει λαίμαργα» από κάτω δίνοντας του χρώμα πριν την ώρα του.

Σημειώστε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην πάρει καθόλου χρώμα τη πρώτη ώρα το ψητό γιατί θα καεί εξωτερικά χωρίς να’χει ψηθεί από μέσα, είναι το πιο συνηθισμένο λάθος και νομίζω οι περισσότεροι κάποτε θα το βιώσατε.

Θα γυρίζετε τη σούβλα γρήγορα και ασταμάτητα, και θα φροντίζετε η φωτιά να καίει συνεχώς αλλά χωρίς φλόγα και ή δυνατόν η έντασή της να μην αυξομειώνεται για να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία. Στη πορεία  προσθέτετε και άλλα κάρβουνα αν χρειάζεται. Κατά διαστήματα αλείφετε το αρνί με μείγμα λαδιού και λεμονιού με μακρύ γερό πινέλο με χονδρή τρίχα για να μη καίγεστε.

Το χρόνο ψησίματος δε μπορώ να σας τον πω ακριβώς μιας και είναι συνάρτηση του βάρους του, του πάχους και φυσικά της έντασης της φωτιάς.  Πάντως ένα αρνί 8 κιλών χρειάζεται σχεδόν 3 ώρες από κει και πέρα για κάθε παραπανίσιο κιλό προσθέτουμε 25 λεπτά ακόμη.
Όταν έχει αρχίσει να ροδίζει πολύ και να φαίνεται ότι σχεδόν ψήθηκε θα πρέπει να κατεβάσετε τη σούβλα πιο κοντά στη φωτιά και ο ρυθμός που το γυρίζετε να γίνει πιο αργός.
Ένα σημάδι αναγνώρισης, ότι το αρνί σας ψήθηκε είναι οι σχισμές που κάνει στα μπούτια και τα κόκαλα της πλάτης αρχίζουν κατά τόπους να φαίνονται.

Και τώρα που έφτασε η μεγάλη στιγμή, δε θέλω τσαπατσουλιές, αγνοείστε τη πεινασμένη ομήγυρη που βρυχάται ξελιγωμένη και η τσίκνα την έχει εξαγριώσει, σας θέλω ευγενείς, άλλωστε θυμηθείτε ότι εσείς τις επόμενες μέρες θα τρίβετε από παντού τις λαδιές και δε καθαρίζουν εύκολα οι άτιμες.

Μεταφέρετε προσεχτικά το αρνί με τη σούβλα (φυσικά χρειάζεστε έναν βοηθό), στο τραπέζι που έχετε στρώσει με μεγάλες λαδόκολλες από πριν για αυτή τη δουλειά και αφού κόψετε τα σύρματα που το συγκρατούν τραβήξτε τη σούβλα προς τα πίσω, και αφήστε το πάνω στο τραπέζι. Όσο παραδοσιακοί κι αν είστε τα χέρια ίσως ήταν καλή ιδέα κάποτε, αλλά ένα μεγάλο καλό μαχαίρι και ένα μπαλταδάκι για να μεριδοποιήσετε το αρνί κάνουν καλύτερη δουλειά, χωρίς να καίγεστε.

Καλό Πάσχα σε όλους!

 

Πηγή:egnomi.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η αστρονομική έναρξη του φθινοπώρου στην Ελλάδα: 23 Σεπτεμβρίου

    Στις 11:20 το πρωί της Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου...

  2. Το λίπος αδυνατίζει;

    Το λίπος αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας, αλλά με ένα σημαντικό μειονέκτημα, που βρίσκει το νόημά του...

  3. Όταν το φαγητό πέσει στο πάτωμα ...

    Δεν είναι αλήθεια η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι αν κάτι φαγώσιμο πέσει στο πάτωμα, πιάνει μικρόβια μόνο αφότου...

  4. Στο κέντρο της Αθήνας εργαστήρι κηπουρικής

    Με στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αλλά τα οφέλη της κηπουρικής σε όλους τους δυνητικούς μικροκαλλιεργητές του αστικού...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πόσο νερό να πίνουμε τις ζεστές μέρες;

Πόσο νερό να πίνουμε τις ζεστές μέρες;

Η αφυδάτωση αποτελεί επικίνδυνη κατάσταση για τον οργανισμό και οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι μεταξύ άλλων η υψηλή θερμοκρασία, η άσκηση ή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αντιηλιακό λάδι προσώπου - σώματος με φυσικά υλικά

Αντιηλιακό λάδι προσώπου - σώματος με φυσικά υλικά

Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε αντιηλιακό λάδι προσώπου και σώματος από αβοκάντο, καρύδα και ελαιόλαδο Υλικά2 κουταλιές λάδι αβοκάντο2 κουταλιές λάδι καρύδας1 κουταλιά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος εντόμων

Ποιά φυτά απωθούν τα κουνούπια

Ποιά φυτά απωθούν τα κουνούπια

Αν τα κουνούπια χαλάνε τις καλοκαιρινές σας νύχτες στο μπαλκόνι ή στον κήπο, τότε μήπως θα πρέπει να φυτεύατε τις γλάστρες σας...

διαβάστε αναλυτικά »

Βασικές τεχνικές – συμβουλές

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Φτιάξτε βιοδιασπώμενες γλάστρες

Η κατασκευή βιοδιασπώμενων γλαστρών από εφημερίδα είναι μια αρκετά απλή υπόθεση και μια εναλλακτική λύση από τις αγοραστές γλάστρες. Όχι μόνο κάνετε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ομορφιά με οικονομικά μυστικά

Ομορφιά με οικονομικά μυστικά

Τα οικονομικά σας δεν σας επιτρέπουν να κάνετε έξοδα για την περιποίηση του προσώπου και του σώματός σας; Μην ανησυχείτε, παρακάτω θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ποιές πατάτες δεν πρέπει να τρώμε!

Ποιές πατάτες δεν πρέπει να τρώμε!

Αν και ακούγεται σαν θα μπορούσε να είναι ένας “μύθος”, όπως εκείνη η παλιά, λανθασμένη πεποίθηση ότι οι ντομάτες που μπορεί να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Όμορφα χέρια

Όμορφα χέρια

Μπορούμε να ενυδατώσουμε το δέρμα μας είναι 1-2 φορές την εβδομάδα, πριν πάμε για ύπνο. Να απλώνουμε στα χέρια μας κρέμα χεριών...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αμπαρόριζα, θεραπεύει, ηρεμεί, αρωματίζει και διώχνει τα κουνούπια

Αμπαρόριζα, θεραπεύει, ηρεμεί, αρωματίζει και διώχνει τα κουνούπια

"Μια λεμονιά κάπου θα 'χε ανθίσει, μοσκομύριζε το αγέρι λεμονανθό, κι η γης, φρεσκοποτισμένη, μύριζε κι αυτή κοπριά κι αρμπαρόριζα"Φύτεψε μια αρμπαρόριζα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron