Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

Φέτος θα σουβλίσετε το πιο επιτυχημένο αρνί, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

-Πλένω πάρα πολύ καλά το αρνί μέσα έξω.
-Φτιάχνω ένα μείγμα από αλατοπίπερο και φρεσκοτριμμένη μυρωδάτη ρίγανη και καρυκεύω με αυτό το εσωτερικό του αρνιού.
-Για να το σουβλίσω ευκολότερα καλό είναι να ακουμπήσω το αρνί σε τραπέζι.
-Περνώ προσεχτικά τη σούβλα από το άνοιγμα των πίσω ποδιών και παράλληλα στη σπονδυλική στήλη, κατευθύνω τη σούβλα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να περάσει από το λαιμό και  να βγει από τη τρύπα που έχω δημιουργήσει προηγουμένως στο κέντρο του κεφαλιού(εναλλακτικά για πιο εύκολα φροντίζω να βγει  από τη τρύπα του στόματος), παρόλα αυτά πιο στερεωμένο είναι από το κρανίο και έτσι ψήνεται καλύτερα το κεφάλι.
-Για να σιγουρέψω το αρνί και να παραμείνει σε οριζόντια θέση πάνω στη σούβλα κατά το ψήσιμο, θα δέσω σφιχτά με μαλακό σύρμα που θα περάσω σε τρία σημεία της σπονδυλικής στήλης
-Το ίδιο θα κάνω και με το λαιμό του αρνιού.
-Τέλος θα τεντώσω καλά τα πίσω πόδια, παράλληλα στη σούβλα και θα τα δέσω σφιχτά

Καλό είναι αν έχω δροσερό χώρο να κάνω όλη αυτή τη διαδικασία από βραδύς και να στερεώσω το αρνί όρθιο με το κεφάλι προς τα κάτω αφήνοντάς το να στραγγίζει καλά σε λαδόκολλες ή πλαστικό που θα έχω φροντίσει να στρώσω ακριβώς από κάτω.

Πριν το ψήσω θα το τρίψω καλά με λεμόνι και θα το καρυκεύσω και απέξω.
Το αλάτισμα είναι πολύ σημαντικό και συμβάλει τόσο στη γεύση όσο και στη κρούστα της πετσούλας και πρέπει να είναι γενναιόδωρο.
Για να το ψήσω όμορφα τώρα και να γίνει πολύ αρωματικό μπορώ να προσθέσω στα κάρβουνα μερικές κληματόβεργες.
Ανάβω αρχικά λοιπόν τα κάρβουνα που θα πρέπει να έχουν χωνέψει πριν βάλω τη σούβλα.
Τώρα χρειάζεται πολλή προσοχή, φροντίζω η σούβλα να απέχει στην αρχή 50 εκ από τη φωτιά, μπαίνει δηλαδή σε αρκετή απόσταση από τη φωτιά για να μην αρπάξει το ψητό.

Τα κάρβουνα από κάτω πρέπει να είναι κατανεμημένα έτσι ώστε να καλύπτουν όλο το μήκος του αρνιού, δίνοντας έμφαση, βάζοντας δηλαδή περισσότερα κάρβουνα, στα μπούτια και στο στήθος του αρνιού δηλαδή στα σημεία που χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Επίσης δε θα πρέπει να είναι ακριβώς στην ευθεία κάτω από το αρνί, αλλά λίγο πιο άκρη και ο λόγος είναι το λίπος που θα αρχίσει να στάζει να μη πέφτει ακριβώς επάνω τους γιατί θα φουντώνει τη φωτιά που θα το «γλύφει λαίμαργα» από κάτω δίνοντας του χρώμα πριν την ώρα του.

Σημειώστε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην πάρει καθόλου χρώμα τη πρώτη ώρα το ψητό γιατί θα καεί εξωτερικά χωρίς να’χει ψηθεί από μέσα, είναι το πιο συνηθισμένο λάθος και νομίζω οι περισσότεροι κάποτε θα το βιώσατε.

Θα γυρίζετε τη σούβλα γρήγορα και ασταμάτητα, και θα φροντίζετε η φωτιά να καίει συνεχώς αλλά χωρίς φλόγα και ή δυνατόν η έντασή της να μην αυξομειώνεται για να υπάρχει σταθερή θερμοκρασία. Στη πορεία  προσθέτετε και άλλα κάρβουνα αν χρειάζεται. Κατά διαστήματα αλείφετε το αρνί με μείγμα λαδιού και λεμονιού με μακρύ γερό πινέλο με χονδρή τρίχα για να μη καίγεστε.

Το χρόνο ψησίματος δε μπορώ να σας τον πω ακριβώς μιας και είναι συνάρτηση του βάρους του, του πάχους και φυσικά της έντασης της φωτιάς.  Πάντως ένα αρνί 8 κιλών χρειάζεται σχεδόν 3 ώρες από κει και πέρα για κάθε παραπανίσιο κιλό προσθέτουμε 25 λεπτά ακόμη.
Όταν έχει αρχίσει να ροδίζει πολύ και να φαίνεται ότι σχεδόν ψήθηκε θα πρέπει να κατεβάσετε τη σούβλα πιο κοντά στη φωτιά και ο ρυθμός που το γυρίζετε να γίνει πιο αργός.
Ένα σημάδι αναγνώρισης, ότι το αρνί σας ψήθηκε είναι οι σχισμές που κάνει στα μπούτια και τα κόκαλα της πλάτης αρχίζουν κατά τόπους να φαίνονται.

Και τώρα που έφτασε η μεγάλη στιγμή, δε θέλω τσαπατσουλιές, αγνοείστε τη πεινασμένη ομήγυρη που βρυχάται ξελιγωμένη και η τσίκνα την έχει εξαγριώσει, σας θέλω ευγενείς, άλλωστε θυμηθείτε ότι εσείς τις επόμενες μέρες θα τρίβετε από παντού τις λαδιές και δε καθαρίζουν εύκολα οι άτιμες.

Μεταφέρετε προσεχτικά το αρνί με τη σούβλα (φυσικά χρειάζεστε έναν βοηθό), στο τραπέζι που έχετε στρώσει με μεγάλες λαδόκολλες από πριν για αυτή τη δουλειά και αφού κόψετε τα σύρματα που το συγκρατούν τραβήξτε τη σούβλα προς τα πίσω, και αφήστε το πάνω στο τραπέζι. Όσο παραδοσιακοί κι αν είστε τα χέρια ίσως ήταν καλή ιδέα κάποτε, αλλά ένα μεγάλο καλό μαχαίρι και ένα μπαλταδάκι για να μεριδοποιήσετε το αρνί κάνουν καλύτερη δουλειά, χωρίς να καίγεστε.

Καλό Πάσχα σε όλους!

 

Πηγή:egnomi.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Χριστούγεννα 2016. Τι συνιστά ο ΕΦΕΤ για την αγορά τροφίμων

    Στην ενημέρωση των καταναλωτών, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Όπως...

  2. Αιγιαλούς Natura παραχωρεί σε ιδιώτες και Δήμους το ΥΠΕΝ

    Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας...

  3. Σκοτώνουν άγρια ζώα οι φράχτες για τους πρόσφυγες

    «Πολλές αναφορές έχουν έρθει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και από κυνηγετικούς συλλόγους, των οποίων τα μέλη έχουν...

  4. Αλόννησος: πρώτη περιοχή της Ελλάδας που καταργεί την πλαστική σακούλα

    Από την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, η Αλόννησος έγινε η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που καταργεί την πλαστική σακούλα,...

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron