Αρχική » Εχθροί και ασθένειες » Ζώα και κήπος

Η συμβίωση μας με κατοικίδιο

Η συμβίωση μας με κατοικίδιο

Η ιδέα ενός συμπαθητικού τετράποδου είναι συνήθως συναρπαστική για τα παιδιά, η συγκατοίκηση είναι ωστόσο απόφαση πολλών ετών - συν το γεγονός ότι συνοδεύεται από υποχρεώσεις που βαραίνουν τους ενηλίκους, δηλαδή… εσάς. Δεν υπάρχει ειδήμων που να μη σας συμβουλέψει να το σκεφθείτε καλά, έτσι ώστε να είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις του ζώου, και να μην το εγκαταλείψετε στην πρώτη δυσκολία.

Σκύλοι και γάτες, όλα τα ζώα συντροφιάς, είναι σαφώς αξιαγάπητα όταν είναι υγιή, χορτάτα, και απολαμβάνουν στον καναπέ του σπιτιού. Αναλογιστείτε απλώς ότι κάποιος τα εμβολίασε, τα τάϊσε και τα εκπαίδευσε, κάποιος δηλαδή κόπιασε για να έχετε την καλύτερη δυνατή εικόνα.

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη
Αν εργάζεστε πυρετωδώς και λείπετε άπειρες ώρες από το σπίτι, ξανασκεφθείτε το. Οι σκύλοι χρειάζονται απαραιτήτως συντροφιά, είναι λυπηρό το θέαμα ενός τετράποδου που κλαίει στο μπαλκόνι, αναζητώντας την ανθρώπινη παρουσία. Οι γάτες ανταποκρίνονται καλύτερα στην απουσία, και αυτές όμως την επιζητούν_ δεν χωράει αμφιβολία.
Τα υπόλοιπα κατοικίδια - χάμστερ, ψάρια, χελωνάκια, πουλιά - είναι ευκολότερο να μένουν μόνα τους. Πρέπει, βεβαίως, να διαθέτετε τον απαραίτητο χρόνο για τη φροντίδα τους.

Κάνετε συχνά επαγγελματικά ταξίδια;
Αν ζείτε μόνος / η, και η δουλειά σας απαιτεί πολυήμερα ταξίδια, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας να πάρετε κατοικίδιο. Εκτός και αν υπάρχει άνθρωπος στο σπίτι, που να είναι σε θέση να φροντίζει το ζώο.
Στην περίπτωση που η απουσία είναι συστηματική αλλά ολιγοήμερη, πχ. 1-2 ημέρες, μπορείτε να επιλέξετε π.χ. ένα πτηνό, το οποίο θα τρώει από την ειδική ταΐστρα, ή μια γάτα.

Έχετε μικρά παιδιά;
Μπορούν ένα τετράποδο και ένα μικρό παιδί να συγκατοικήσουν επιτυχώς; Παρά τις συνήθεις προκαταλήψεις, οι ειδικοί λένε «ναι». Έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ούτε σε επίπεδο υγιεινής.
- Παιδιά που έχουν μεγαλώσει με σκύλους ή γάτες αποκτούν γερό ανοσοποιητικό σύστημα, και συνήθως δεν ταλαιπωρούνται από άσθμα και αλλεργίες.
- Παιδιά που ζουν σε σπίτι με σκύλο έχουν τις μισές πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, συγκριτικά με όσα δεν έχουν κατοικίδιο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin στη Μελβούρνη μελέτησαν περισσότερα από 1.100 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και απέδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν σκύλο, είχαν και καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη κι αν δεν γυμνάζονταν συστηματικά.
Πέραν τούτων, είναι πολλαπλά τα οφέλη και σε ψυχικό επίπεδο. Μέσα από την ύπαρξη του κατοικίδιου, τα παιδιά αντλούν πληροφορίες για την ίδια τη ζωή. Γνωρίζουν και εξοικειώνονται με έννοιες όπως η γέννα, η αρρώστια ή ακόμα και ο θάνατος, τις οποίες θα κληθούν να διαχειριστούν στη μετέπειτα ζωή τους.
Τα πλεονεκτήματα είναι αξιοσημείωτα και για τους ενηλίκους -ιδιοκτήτες τετράποδων. Τείνουν να έχουν χαμηλότερη πίεση και χοληστερίνη, ενώ θεαματικά είναι και τα αποτελέσματα στους πάσχοντες από κατάθλιψη.
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα μελέτησε περίπου 4.500 άνδρες και γυναίκες, 30-75 ετών, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν ως κατοικίδιο μια γάτα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακές νόσους. Η ομάδα των ειδικών τόνισε ότι οι γάτες μειώνουν το στρες των ιδιοκτητών τους, θωρακίζοντας την καρδιά τους. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι η θετική επίδραση στην υγεία των «αφεντικών» τους υπήρχε και μετά το θάνατο του κατοικίδιου.

Σας αρέσουν η φύση και η άσκηση;
Αν είστε θετικοί, το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς είναι ο σκύλος. Έχει ανάγκη για βόλτα συνήθως τρεις φορές την ημέρα, ακόμα κι αν ζει σε κήπο, οπότε θα παρακινεί και εσάς για τρέξιμο.

Το σπίτι σας είναι πάντα «στην τρίχα»;
Δεν φαίνεται να είστε ο πλέον κατάλληλος τύπος για να φιλοξενήσετε ζώο στον χώρο σας. Εκτός και αν αποφασίσετε για κάποιο λόγο ότι δεν σας νοιάζει να είναι το σπίτι σας …μέσα στην τρίχα! Όλες οι γάτες, και ειδικά οι μακρύτριχες, «μαδάνε», κατά εποχές πολύ περισσότερο, ενώ οι σκύλοι μπορούν να σας λερώσουν τα πάντα με τις πατούσες τους τυχόν βρώμικες.

Πριν την τελική απόφαση...
Και το κατοικίδιο έχει τον μηνιαίο λογαριασμό του. Στις δύσκολες περιόδους που διανύουν τα νοικοκυριά, είναι και αυτός ένας πρόσθετος λόγος προβληματισμού. Παρά το γεγονός ότι τα έξοδα δεν είναι υπέρογκα, είναι εντούτοις συστηματικά και βαραίνουν μονίμως τον μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό. Στην αρχή μάλιστα μπορεί να είναι περισσότερα, πχ. στην περίπτωση της γάτας, καθώς το ζώο πρέπει να εμβολιασθεί ή να στειρωθεί / ευνουχισθεί.
Υπολογίστε μικροέξοδα, πχ. παρασιτοκτόνα, λουριά, παιχνίδια, αλλά και μεγαλύτερες δαπάνες, στην περίπτωση που εμφανισθεί πρόβλημα υγείας. Μην πέσετε στην παγίδα να ταϊζετε το τετράποδο σας «ό,τι να ναι», ή τροφές που θα τις επιλέγετε μόνον και μόνον επειδή είναι φθηνές. Θα έχετε κοντά σας, υγιές και για περισσότερα χρόνια, το αγαπημένο σας ζώο μόνον αν του δίνετε τροφές που συνιστούν οι ειδικοί, με τις απαραίτητες βιταμίνες για αυτά.

Τρόπος ζωής και ράτσα
Κάθε ζώο είναι διαφορετικό, που θα πει ότι προτού επιλέξετε τετράποδο, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ειδικό για να σας συστήσει τη ράτσα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και στο οικογενειακό σας περιβάλλον. Ιδού μερικά «σκυλίσια» παραδείγματα:

Λαμπραντόρ: ιδιαίτερα προσαρμοστικά και καλόβολα σκυλιά, ιδανικά για τα παιδιά, καθώς τα προστατεύουν και προσέχουν να μην τα τραυματίσουν.
Κόκερ: υπερκινητικά σκυλιά, που χρειάζονται χώρο και περιποίηση.
Δαλματίας: ωραία, πλην όμως νευρικά σκυλιά, που δεν πειθαρχούν εύκολα.

Κυνηγόσκυλα : χρειάζονται χώρο - ασφυκτιούν στα διαμερίσματα.
Χάσκι : μπορούν να εξελιχθούν σε εξαιρετικούς συντρόφους για τα παιδιά.

Κανίς : συμβιώνουν με παιδιά, αλλά είναι αρκετά ευαίσθητα.
Τσιουάουα : λεπτεπίλεπτα σκυλιά, ιδιαίτερα ευαίσθητα, που είναι προτιμότερο να μη βρίσκονται σε σπίτια με μικρά παιδιά, μπορούν εύκολα να τα τραυματίσουν.

Εγκυμοσύνη και γάτες
Είναι αλήθεια ότι οι γάτες παρουσιάζουν συχνά μια παρασιτική λοίμωξη, την τοξοπλάσμωση - σημαντική απειλή λοίμωξης του εμβρύου. Όχι όμως όλες οι γάτες! Μόνον αυτές που τρέφονται με ωμό ή μισοψημένο κρέας. Καθαρίζετε προσεκτικά, με γάντια, και τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής την άμμο του ζώου.
Αν είστε έγκυος και θέλετε να μάθετε αν είστε φορείς του παράσιτου, υποβληθείτε σε εξέταση αίματος

 

Πηγή:noikokyra.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Αναδασωτικές εργασίες στην Πάρνηθα

  Την Κυριακή 08 Νοεμβρίου o Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας διοργανώνει δράση αναδάσωσης αλλά και προστασία των...

 2. Εγκύκλιος στέλνει στο αυτόφωρο όσους κακοποιούν ή βασανίζουν ζώα

  Εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των εισαγγελικών εφετών της χώρας με την οποία ζητεί να παραπέμπονται στο αυτόφωρο όσοι...

 3. Ποιές τροφές απαγορεύεται να φάμε μετά την ημερομηνία λήξης

  Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης...

 4. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

  Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron