Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Compost & Λίπασμα

Η σημασία της οργανικής ουσίας στο έδαφος

Η σημασία της οργανικής ουσίας στο έδαφος

Έδαφος είναι το επιφανειακό στρώμα του φλοιού της γης, το οποίο αποτελείται από ανόργανη και οργανική ύλη, αέρα και ζωντανούς οργανισμούς.  Επειδή ο σχηματισμός του είναι μια διεργασία εξαιρετικά αργή μπορεί να θεωρηθεί μη ανανεώσιμος φυσικός πόρος.

Το έδαφος μας εξασφαλίζει τροφή, βιομάζα και πρώτες ύλες. Αποτελεί συνιστώσα του φυσικού πλούτου και παίζει σημαντικό ρόλο ως «τράπεζα» τροφής και γονιδίων. Το έδαφος αποθηκεύει, διηθεί, μετασχηματίζει θρεπτικά συστατικά και άνθρακα. Επίσης διατηρεί το νερό στην επιφάνεια της γης. Είναι λοιπόν προφανής η τεράστια σημασία που έχει το έδαφος σε κάθε πτυχή για τη ζωή στον πλανήτη.

Η οργανική ουσία θεωρείται ζωτικό συστατικό ενός υγιούς εδάφους και η μείωσή της έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμισή του.

—Η οργανική ύλη είναι ίσως ο σπουδαιότερος παράγοντας σχηματισμού σταθερής δομής. Τα οργανικά κολλοειδή συνδέουν τους κόκκους του εδάφους μεταξύ τους.

—Και οι διάφοροι οργανισμοί  (μύκητες, γαιοσκώληκες) παίζουν συνδετικό ρόλο του εδαφικού κολλοειδούς και βελτιώνουν το εδαφικό πορώδες.

Η μείωση της οργανικής ουσίας προκαλείται από τη μειωμένη παρουσία οργανισμών που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Η οργανική ουσία του εδάφους περιλαμβάνει, λοιπόν, όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του εδάφους μαζί με τα υπολείμματα νεκρών οργανισμών στους διάφορους βαθμούς αποσύνθεσής τους.

Πηγές οργανικής ουσίας είναι: τα υπολείμματα συγκομιδής, τα λιπάσματα ζωικής προελεύσεως, η χλωρή λίπανση.

Χούμος ονομάζεται (Scheflen 1956) το σύνολο της οργανικής ύλης η οποία βρίσκεται στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους και η οποία υποβάλεται σε συνεχείς διεργασίες αποσύνθεσης και σύνθεσης νέων ουσιών. Ο χούμος δημιουργείται από τα φύλλα και τις βελόνες που πέφτουν κάθε χρόνο, τα υπολείμματα κλαδιών και ριζών καθώς και από τα απορρίμματα και υπολείμματα των ζωϊκών οργανισμών. Την αποσύνθεση των υπολειμμάτων αυτών αναλαμβάνουν διάφοροι μικροοργανισμοί και βακτηρίδια.

Ο χούμος διακρίνεται σε: χουµικά οξέα (µεγάλου µοριακού βάρους, µακροµόρια), φουλβικά οξέα (µικρού µοριακού βάρους). Το κομπόστ είναι φυσικό λίπασμα που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών (φύλλα, κλαδιά, υπολείμματα κουζίνας: φρούτα, λαχανικά, κατακάθια καφέ κλπ). Απάνταται με τον όρο χούμος ή εδαφοβελτιωτικό. Η διαδικασία παρασκευής κομπόστ από τα οργανικά συστατικά αναφέρεται ως κομποστοποίηση.

Τα λιπάσματα επομένως  διακρίνονται στα οργανικά και στα χηµικά:
Στα οργανικά λιπάσµατα περιλαµβάνονται το φυσικό λίπασµα ( η κοπριά , η τύρφη, τα πριονίδια, τα υπολείµµατα οινοποιίας, ζυθοποιίας, τα φύκια, η στάχτη ξύλου και κάρβουνου, τα απορρίµµατα των πόλεων, οι καλλιέργειες χλωρής κάλυψης (µετά από παράχωµα ώστε να σαπίσουν) που είναι η µηδική, ο βίκος, το τριφύλλι κ.α.

Τα χηµικά λιπάσµατα είναι ενώσεις που παρασκευάζονται στα χηµικά εργοστάσια και περιέχουν άζωτο, φωσφόρο, κάλιο, τα τρία δηλαδή κύρια στοιχεία τροφής των φυτών. Τα χηµικά λιπάσµατα εφόσον χρησιµοποιούνται σωστά, αυξάνουν την παραγωγή των φυτών και την ποιότητα των προϊόντων. Για τα χημικά λιπάσματα θα γίνει λόγος σε επόμενο άρθρο

 

Πηγή:ellinikigeorgia.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ

    Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό...

  2. Πουλερικά: πως τα προετοιμάζουμε για την κατάψυξη

    Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα πουλερικά όταν θέλουμε να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη Βήμα 1οΑφαιρούμε τυχόν κοτσάνια από...

  3. Ποιά τα νέα πρότυπα για παραδοσιακό ρυζόγαλο και παραδοσιακή κρέμα

    Νέα πρότυπα θεσπίζονται για το παραδοσιακό ρυζόγαλο καθώς και για την παραδοσιακή κρέμα αυθεντικής συνταγής, με Κοινή Υπουργική...

  4. Ανοίγει τις πύλες της η 3η Παγκρήτια Έκθεση «ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση»

    Με την παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γιώργου Σταθάκη και του Περιφερειάρχη Κρήτης κ....

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας για να είστε σίγουρη...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Το να παρασκευάσετε τα δικά σας φυσικά προϊόντα φροντίδας είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και φιλικό προς τον προϋπολογισμό σας!Υλικά- Χυμός ενός λεμονιού- Χυμός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Τα μούρα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν το πρόσωπό σας λαμπερό και λείο!Βήμα 1Σε ένα μπλέντερ, αναμείξτε 2 κουταλιές γιαούρτι και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Το χαμομήλι και το λεμόνι ως παράγοντες λεύκανσης, και ο όξινος χυμός του λεμονιού επιτρέπουν στα ένζυμα της πατάτας να λαμπρύνουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Τα φυσικά προϊόντα διατροφής είναι τα καλύτερα συστατικά για τη φροντίδα του δέρματος, και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις μάσκες εμπορίου.Τι θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι προετοιμασίες για την θάλασσα και το μαγιό έχουν ξεκινήσει. Δώστε λοιπόν στο σώμα σας την φροντίδα που...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αγαπημένα μας βότανα. Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει σε ποια ηλικία θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες. Παράγοντες όπως...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron