Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Ξεκινώντας την δημιουργία κήπου » Η φύτευση των φυτών

Πώς θα καλλιεργήσουμε δέντρο αβοκάντο από ένα κουκούτσι

Πώς θα καλλιεργήσουμε δέντρο αβοκάντο από ένα κουκούτσι

Είτε έχετε αποκτήσει εμπειρία ως… ερασιτέχνης καλλιεργητής, είτε πρόκειται για την πρώτη σας «απόπειρα» να παράγετε τη δική σας οικιακή «σοδειά», η καλλιέργεια αβοκάντο αποτελεί μια καλή επιλογή καθώς ως δέντρο δεν απαιτεί την αμέριστη φροντίδα που αποζητούν άλλα φυτά, όπως παραδείγματος χάριν οι ντοματιές.

Αρκεί βέβαια να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην αρχή και όσο το δυνατόν πιο συνεπείς στα βήματα που οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να καταφέρετε να «μεγαλώσετε» ένα υγιές δέντρο αβοκάντο από ένα και μόνο κουκούτσι.

Βήμα 1ο: Βγάλτε και καθαρίστε το κουκούτσι
Θα χρειαστεί να βγάλετε το κουκούτσι από το αβοκάντο προσεκτικά (χωρίς να το κόψετε), και έπειτα να το καθαρίσετε καλά (συνήθως βοηθάει αν το βυθίσετε για μερικά λεπτά σε νερό και μετά τρίψετε τα υπολείμματα φρούτου από πάνω του). Προσέξτε να μην βγάλετε την καφέ στρώση από το κουκούτσι γιατί είναι το κάλυμμα του σπόρου.

Βήμα 2ο – Εντοπίστε ποια άκρη είναι «πάνω» και ποια «κάτω»
Κάποια κουκούτσια είναι στενόμακρα, ενώ άλλα είναι σαν τέλειες σφαίρες -όλα όμως, έχουν μια βάση από την οποία βγαίνουν οι ρίζες και μια κορυφή από όπου θα βγει ο βλαστός. Η ελαφρώς μυτερή άκρη είναι η επάνω πλευρά και η πιο πλατιά άκρη είναι η κάτω. Για να κάνετε το κουκούτσι σας να βλαστήσει, θα χρειαστεί να βάλετε το κάτω μέρος στο νερό, και γι αυτό τον λόγο είναι τόσο σημαντικό να καταλάβετε ποια από τις δυο άκρες είναι η σωστή, πριν κάνετε το επόμενο βήμα.

Βήμα 3ο – Τρυπήστε το κουκούτσι με 4 οδοντογλυφίδες
Πάρτε τέσσερις οδοντογλυφίδες και τρυπήστε το κουκούτσι με μια κατεύθυνση ελαφρώς προς τα κάτω, σε ίση απόσταση μεταξύ τους γύρω από την περιφέρεια του κουκουτσιού. Αυτές οι οδοντογλυφίδες λειτουργούν σαν στήριγμα για να στέκεται το κάτω μέρος στο νερό. Προτείνουμε να τις τοποθετήσετε με κατεύθυνση προς τα κάτω, ώστε, όταν το βάλετε στο ποτήρι, το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται μέσα στο νερό.

Βήμα 4ο – Τοποθετήστε τον σπόρο του αβοκάντο ημιβυθισμένο σε ένα ποτήρι με νερό
Τοποθετήστε το ποτήρι με το κουκούτσι αβοκάντο σε ένα παράθυρο με ηλιοφάνεια. Βοηθάει να χρησιμοποιήσετε ένα διάφανο ποτήρι για να μπορείτε εύκολα να δείτε πότε θα βγουν οι ρίζες και για να ξέρετε πότε πρέπει να αλλάζετε το νερό. Πολλοί «οδηγοί» συνιστούν να το αλλάζετε κάθε μέρα, αλλά η εμπειρία έχει δείξει πως είναι καλύτερα να το αλλάζετε κάθε πέντε μέρες περίπου. Είναι απαραίτητο να αλλάζετε το νερό συχνά για να αποφεύγετε τη μούχλα, τα βακτήρια και τους μύκητες που μπορούν να βλάψουν τον μικρό βλαστό σας.

Βήμα 5ο – Περιμένετε τον σπόρο σας να βλαστήσει
Πολλοί διαδικτυακοί οδηγοί αναφέρουν ότι η βλάστηση χρειάζεται από 2 έως 4 εβδομάδες, αλλά θα διαπιστώσετε και μόνοι σας πως χρειάζεται τουλάχιστον 8 εβδομάδες για να βλαστήσει -γι αυτό να είστε υπομονετικοί.

Με το πέρας των ημερών θα παρακολουθήσετε την εξής διαδικασία:
- Η κορυφή του αβοκάντο θα στεγνώσει και θα δημιουργήσει μια σχισμή, ενώ το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί.
- Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
- Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.
- Μην αφήνετε το κουκούτσι σας να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο – συμπληρώνετε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του.

Βήμα 6ο – Φυτέψτε σε χώμα όταν το δεντράκι σας έχει ύψος περίπου 15 εκατοστά
Όταν το κοτσάνι φτάσει περίπου τα 15 εκατοστά, κόψτε τα 7 εκατοστά -θα το βοηθήσει να ξαναμεγαλώσει. Όταν ξαναγίνει 15 εκατοστά, φυτέψτε το σε ένα πλούσιο σε συστατικά χώμα, μέσα σε μια γλάστρα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών, αφήνοντας το επάνω μισό του σπόρου να εξέχει. Τοποθετήστε το κοντά σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο -τα αβοκάντο αγαπούν πολύ τον ήλιο.

Βήμα 7ο – Ποτίστε το και «καμαρώστε» το να μεγαλώνει
Ποτίζετε συχνά με σταθερούς και βαθείς εμποτισμούς καθώς το χώμα θα πρέπει να είναι συνεχώς νωπό αλλά όχι κορεσμένο. Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος -σε αυτήν την περίπτωση, αφήστε το χώμα να στεγνώσει για μερικές μέρες.

Βήμα 8ο – Απομακρύνετε τα φύλλα της κορυφής για να ενθαρρύνετε το σχήμα θάμνου
Όταν ο κορμός φτάσει στα 30 εκατοστά, κόψτε τις δυο επάνω σειρές των φύλλων. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυτού προς τα πλάγια και στο να βγάλει περισσότερα φύλλα, κάνοντάς το πιο θαμνώδες. Κάθε φορά που το φυτό θα μεγαλώνει άλλα 15 εκατοστά, κόβετε τις δυο νεότερες σειρές φύλλων της κορυφής.

Βήμα 9ο – Ενοχλήσεις από ζουζούνια
Το αβοκάντο συνήθως μαζεύει αφίδες -οι οποίες δεν μπορούν να αντισταθούν στα νόστιμα φύλλα του. Για να απαλλαγείτε από τα ζουζούνια, βρέχετε τα φύλλα του δέντρου με νερό και μόλις απομακρυνθούν τα μικρά παράσιτα, ψεκάζετε με ένα μίγμα από νερό με μια μικρή ποσότητα υγρού πιάτων και μια κουταλιά του γλυκού λάδι από neem (θα το βρείτε σε μαγαζιά με είδη φυτών ή στο διαδίκτυο).

Βήμα 10ο - Ξεχειμώνιασμα
Τα μικρά δεντράκια μπορεί να είναι στα καλύτερά τους σε εξωτερικό χώρο το καλοκαίρι αλλά, αν ζείτε σε περιοχή που τον χειμώνα πέφτει πολύ η θερμοκρασία θα πρέπει να τα βάλετε σε εσωτερικό χώρο, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, πριν ακόμα πέσει η θερμοκρασία.

Θα βγάλουν ποτέ καρπό τα δεντράκια μου;
Πολλές φορές τα αβοκάντο αρχίζουν να βγάζουν καρπό μετά από 3-4 χρόνια, άλλα βγάζουν στα 15 χρόνια και άλλα δεν βγάζουν ποτέ. Είναι καλό να έχετε και άλλα δέντρα αβοκάντο για να «βοηθιούνται» με τη γονιμοποίηση. Επίσης, μην περιμένετε ο καρπός να μοιάζει με τον καρπό από τον οποίο πήρατε το κουκούτσι. Τα αβοκάντο του εμπορίου μεγαλώνουν από μπολιασμένα κλαδιά για να ελέγχεται το αποτέλεσμα -ένα φυσικά μεγαλωμένο αβοκάντο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τον πρόγονό του.

 

Πηγή:nez.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Αβοκάντο
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Είναι σε ασφαλή επίπεδα οι διοξίνες στο κρέας

  Σε επίπεδα ασφαλή για την υγεία του έλληνα καταναλωτή, βρίσκονται οι διοξίνες στο κρέας, όπως προκύπτει από έρευνα...

 2. Θηλαστικό εξαφανίζεται λόγω της κλιματικής αλλαγής

  Ένα μικρό τρωκτικό που ζούσε αποκλειστικά σε ένα μικρό κοραλλιογενές νησί έξω από την Αυστραλία είναι το πρώτο...

 3. Η άνοιξη σε ένα ... μπουκάλι

  Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Ένα μπουκάλι, όμως; Ώρα να δεις τα μπουκάλια αναψυκτικών, ποτών, ακόμη και...

 4. Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων

  Ακριβότερη γίνεται από την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου η ρύθμιση των 100 δόσεων, με την ενεργοποίηση των αλλαγών που...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron