Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Σπιτιτκό κέικ με bitter σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Υλικά
Για το κέικ:
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
280 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο, κομμένη σε μικρά κομματάκια
3/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
1 και 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
85 γρ. φρέσκο καφέ εσπρέσσο ή στιγμιαίο
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή εσάνς
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γκανάς σοκολάτας (γλάσο):
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
235 γρ. κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς C.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 23 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα αναμιγνύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 225 γρ. σοκολάτας μαζί με το βούτυρο το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, τον εσπρέσσο και τη βανίλια σε μπαιν-μαρί (δηλαδή στερεώνουμε ένα μπολ πάνω σε μία κατσαρόλα, η οποία περιέχει λίγο νερό που βράζει).
Ανακατεύουμε συνεχώς με μία μαρίζ (εύκαμπτη σπάτουλα από σιλικόνη) μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Η σοκολάτα πρέπει να είναι πολύ λεία και γυαλιστερή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ με το «φτερό» για 2 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι νααφρατέψουν.
Όσο τα αυγά χτυπιούνται, προσθέτουμε προσεκτικά το μίγμα της λιωμένης σοκολάτας. Όταν ομογενοποιηθούν,αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την υπόλοιπη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.

Όσο το κέικ κρυώνει, φτιάχνουμε τη γκανάς.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγοβράζουμε ίσα ίσα να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει εντελώς.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για να ομογενοποιηθεί. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε πολύ τη γκανάς για να μην θαμπώσει η σοκολάτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 1 ή 2 λεπτά να «παχύνει».
Όταν το κέικ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το ξεφορμάρουμε και απλώνουμε απαλά τη γκανάς (γλάσο) από πάνω, αφήνοντας την να τρέξει και στο πλάι.

Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και σερβίρουμε αμέσως.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Πηγή:my-magazine-gr.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Παγίδες κουνουπιών στα σημεία εισόδου τους στην Ελλάδα

    κτώ πρωτοποριακές ηλεκτρονικές διατάξεις παρακολούθησης των «χωροκατακτητικών» κουνουπιών-εισβολέων, θα εγκατασταθούν τους επόμενους μήνες σε επιλεγμένα σημεία πιθανής εισόδου...

  2. Οι αλιευτικοί πόροι στην Μεσόγειο εξαντλούνται

    Περίπου το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου στα ευρωπαϊκά νερά υφίστανται υπερεκμετάλλευση και οι Μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με...

  3. Το κάρβουνο απειλεί να δυναμιτίσει τις προσπάθειες για το κλίμα

    Εάν υλοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή νέων σταθμών λιθάνθρακα σε όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα θα δει...

  4. Νέα συμφωνία για το κλίμα

    Τρεις εβδομάδες πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι (30/11-11/12/2015) η επικεφαλής του...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron