Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Κέϊκ

Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Κέικ με σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Σπιτιτκό κέικ με bitter σοκολάτα, φράουλες και σοκολατένιο γλάσο

Υλικά
Για το κέικ:
3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλιτζανιού κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη
1/2 κ.γ. θαλασσινό αλάτι
280 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο, κομμένη σε μικρά κομματάκια
3/4 φλιτζανιού βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια
1 και 1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
85 γρ. φρέσκο καφέ εσπρέσσο ή στιγμιαίο
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή εσάνς
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γκανάς σοκολάτας (γλάσο):
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
235 γρ. κουβερτούρα υγείας , τουλάχιστον 50% κακάο
2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κυβάκια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 165 βαθμούς C.
Βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 23 εκ. και την αφήνουμε στην άκρη.
Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο και το αλάτι και τα αναμιγνύουμε. Αφήνουμε στην άκρη.
Λιώνουμε 225 γρ. σοκολάτας μαζί με το βούτυρο το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, τον εσπρέσσο και τη βανίλια σε μπαιν-μαρί (δηλαδή στερεώνουμε ένα μπολ πάνω σε μία κατσαρόλα, η οποία περιέχει λίγο νερό που βράζει).
Ανακατεύουμε συνεχώς με μία μαρίζ (εύκαμπτη σπάτουλα από σιλικόνη) μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. Η σοκολάτα πρέπει να είναι πολύ λεία και γυαλιστερή. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Χτυπάμε τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη στο μίξερ με το «φτερό» για 2 λεπτά σε γρήγορη ταχύτητα μέχρι νααφρατέψουν.
Όσο τα αυγά χτυπιούνται, προσθέτουμε προσεκτικά το μίγμα της λιωμένης σοκολάτας. Όταν ομογενοποιηθούν,αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και ενσωματώνουμε το αλεύρι και την υπόλοιπη σοκολάτα ανακατεύοντας απαλά.
Βάζουμε το μίγμα στη φόρμα του κέικ και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ, θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρό.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μία σχάρα.

Όσο το κέικ κρυώνει, φτιάχνουμε τη γκανάς.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, και σιγοβράζουμε ίσα ίσα να πάρει μία βράση.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός μέχρι να λιώσει εντελώς.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ για να ομογενοποιηθεί. Αποφεύγουμε να ανακατέψουμε πολύ τη γκανάς για να μην θαμπώσει η σοκολάτα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 1 ή 2 λεπτά να «παχύνει».
Όταν το κέικ έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, το ξεφορμάρουμε και απλώνουμε απαλά τη γκανάς (γλάσο) από πάνω, αφήνοντας την να τρέξει και στο πλάι.

Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και σερβίρουμε αμέσως.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

 

Πηγή:my-magazine-gr.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα αποδημητικά πτηνά της Ελλάδας σκοτώνονται παράνομα

    Περίπου 700.000 αποδημητικά πτηνά σκοτώνονται παράνομα κάθε χρόνο περνώντας από την Ελλάδα, εκτιμά η οργάνωση BirdLife International. Σε...

  2. Στη Θεσσαλονίκη: τεχνητές φωλιές για τα πουλιά της πανεπιστημιούπολης

    "Αυγάτισαν" οι τεχνητές φωλιές που κατασκευάσθηκαν και... τοποθετήθηκαν στην πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του Γραφείου Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου...

  3. Απειλεί τα νερά του Αιγαίου το τροπικό λαγόψαρο

    Ένα τροπικό ψάρι, το λαγόψαρο, το οποίο έχει «τρυπώσει» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για...

  4. Οι αλιευτικοί πόροι στην Μεσόγειο εξαντλούνται

    Περίπου το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου στα ευρωπαϊκά νερά υφίστανται υπερεκμετάλλευση και οι Μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με...

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Φτιάξτε το δικό σας Μαγιάτικο στεφάνι

Το Μαγιάτικο στεφάνι ένα πανάρχαιο έθιμο που ακόμα παραμένει ζωντανό σε όλη την Ελλάδα. Όμως ποια είναι η προέλευση του; Ο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Φτιάξε μάσκα προσώπου με Αλόη

Έχοντας περισσότερα από 80 ενεργά συστατικά, η αλόη αναγνωρίζεται από τις σύγχρονες έρευνες ως ένα από τα πιο «δυνατά χαρτιά» στο φαρμακείο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για γερά μαλλιά

Βότανα για γερά μαλλιά

Η τριχόπτωση είναι ο εφιάλτης κυρίως για τον άνδρα, μετά τα χρόνια της πρώτης νεότητας. Οσο νωρίτερα εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια τόσο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron