Αρχική » Φυτά

Η Μιμόζα και τα είδη της

Η Μιμόζα και τα είδη της

Αν και το γένος Mimosa αποτελείται από 250 περίπου είδη, μόνο λίγα από αυτά καλλιεργούνται. Το πιο γνωστό είναι η Mimosa pudica, γνωστό και ως μη μου άπτου.

Η οικογένεια Mimosaceae  περιλαμβάνει φυτά ξυλώδη ή ποώδη των τροπικών και υποτροπικών περιοχών με τετραμερή, ακτινόμορφα άνθη. Στο ριζικό σύστημα των φυτών αυτών υπάρχουν φυμάτια με βακτήρια του γένους Rhizobuim, τα οποία δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο. Κύριοι εκπρόσωποι της οικογένειας αυτής είναι τα είδη του γένους Mimosa και του γένους Acacia, από τα  οποία τα περισσότερα είναι γνωστά με την ονομασία Μιμόζα.
Αν και το γένος Mimosa αποτελείται από 250 περίπου είδη, μόνο λίγα από αυτά καλλιεργούνται. Το πιο γνωστό είναι η Mimosa pudica, γνωστό και ως μη μου άπτου.

H Mimosa pudica είναι μια   πολυετή πόα, μέτριας ανάπτυξης με κατακλινή ή ημιόρθιο βλαστό, ύψους 30 έως 80 εκ. Το φυτό αυτό διαθέτει αγκαθωτό μίσχο και φύλλα λεπτά, πράσινα, σύνθετα διπτεροειδή, αποτελούμενα από δεκαέξι προμήκη, αμβλέα φυλλάρια. Τα φύλλα έχουν την ιδιότητα να διπλώνουν και να κλίνουν προς τα κάτω, αν δεχτούν διάφορα ερεθίσματα, όπως άγγιγμα, ζέστη, κούνημα ή άνεμο, καθώς αντιδρούν στους φυσικούς κραδασμούς . Αν μάλιστα τα αγγίξεις με λίγο περισσότερη δύναμη, οι μίσχοι λυγίζουν και τα φύλλα πέφτουν. Ακόμη και τη νύχτα, τα φύλλα, καθώς αντιδρούν στην απουσία φωτός. Το φυτό επανακτά πλήρως το σχήμα του μετά από λίγο. Ο χρόνος που απαιτείται για την ανάκτηση του σχήματος εξαρτάται από τις επικρατούσες θερμοκρασίες. Τα ροζ ή μοβ άνθη της σχηματίζουν σχηματίζουν μικρές, πυκνές, σφαιρικές ταξιανθίες, κεφάλια.
Έδαφος. Ευδοκιμεί σε εδάφη με καλή αποστράγγιση και αερισμό.
Φως. Χρειάζεται υπήνεμες και ηλιόλουστες τοποθεσίες με πρωινό ή απογευματινό ήλιο. Ένα ηλιόλουστο περβάζι είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του φυτού.
Θερμοκρασία. Δεν έχει ανθεκτικότητα στο κρύο.
Πότισμα-Λίπανση. Έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και το έδαφος δεν θα πρέπει να στεγνώνει εντελώς μεταξύ των ποτισμάτων. Όταν το φυτό μεγαλώσει αρκετά ώστε να καταλαμβάνει όλη τη γλάστρα, λιπαίνουμε με υδροδιαλυτό λίπασμα κάθε τρεις εβδομάδες.
Πολλαπλασιασμός. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται νωρίς την άνοιξη.Τα κυριότερα είδη του γένους Acacia που χρησιμοποιούνται για καλλωπιστικούς σκοπούς είναι η Acacia cyanophylla και η Acacia dealbata  .

Acacia cyanophylla
Η Acacia cyanophylla (γνωστή και ως Mimosa saligna ή Ακακία η κυανόφυλλη) είναι δέντρο αειθαλές, ύψους 4-6 μέτρων, που κατάγεται από την Αυστραλία με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Η κόμη της είναι σφαιρική  με διάμετρο 3-5 μέτρων. Τα φύλλα της είναι κυανοπράσινα και μακρόστενα. Τα κίτρινα άνθη της, που σχηματίζουν ταξιανθία βότρυ, εμφανίζονται Μάρτιο-Μάιο . Τη θέση αυτών παίρνουν καρποί χέδρωπες.
Έδαφος. Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη. Είναι ανθεκτικό στο υψηλό pH και στην αλατότητα του εδάφους, γι αυτό και μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσιες περιοχές
Φως. Προτιμά ηλιόλουστες και υπήνεμες τοποθεσίες.
Θερμοκρασία. Είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Θερμοκρασίες από -5 ° C έως -7 ° C μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στο ξύλο και στα άνθη.
Πότισμα-Λίπανση. Κατά τα πρώτα έτη ζωής της, απαιτεί κάποιες αρδεύσεις, ωστόσο μεγαλώνοντας αποκτά πλούσιο ριζικό σύστημα με αποτέλεσμα να γίνεται ανθεκτικό στην ξηρασία και να μην απαιτείται λίπανση. Τα φύλλα της, εξάλλου εάν αναμειχθούν με το χώμα, δημιουργούν εξαίσιο βιολογικό λίπασμα.
Πολλαπλασιασμός. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται την άνοιξη, αφού πρώτα εμβαπτιστεί για 24-48 ώρες σε θερμό νερό. Επίσης, μπορεί να πολλαπλασιαστεί με ημι-ξυλώδη μοσχεύματα.
Κλάδεμα Θα πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο ώστε να περιορίζεται η κόμη της, καθώς οι βραχιονές της σπάζουν εύκολα από τους ισχυρούς ανέμους.

Acacia dealbata
Η Acacia dealbata  (γνωστή και Μιμόζα ή Silver Wattle) είναι αειθαλές δέντρο, που μπορεί να φτάσει και τα 30 μέτρα ύψος, που κατάγεται από την Νοτιοανατολική Αυστραλία με γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Η κόμη της έχει διάμετρο 3-5 μέτρων και φέρει σύνθετα, ανοιχτοπράσινα και ελαφρώς οδοντωτά φύλλα. Τα κίτρινα, αρωματικά άνθη, που βγαίνουν αργά το χειμώνα και την άνοιξη, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυ.
Έδαφος. Ευδοκιμεί σε εδάφη με καλή αποστράγγιση, ελαφρώς ασβεστώδη και με pH όξινο ή ουδέτερο.
Φως. Προτιμά ηλιόλουστες και υπήνεμες τοποθεσίες . Δεν μπορεί να αναπτυχθεί και σε σκιαζόμενα μέρη.
Θερμοκρασία. Το φυτό είναι ευαίσθητο στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δεν αντέχει σε παρατεταμένους παγετούς (κάτω των -7 ° C  με -10 ° C) .
Πότισμα. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό.
Πολλαπλσιασμός. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνεται νωρίς την άνοιξη, αφού πρώτα εμβαπτιστεί για 24-48 ώρες σε θερμό νερό. Επίσης, μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με ημι-ξυλώδη μοσχεύματα.
Κλάδεμα Δεν αντιδρά καλά στο αυστηρό κλάδεμα.  Κλαδεύουμε μόνο για τη διατήρηση του σχήματος της κόμης και την αφαίρεση κατεστραμμένων και προσβεβλημένων κλαδιών.

 

Πηγή:gardenmagazine.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μιμόζα
Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Σεισμός στην Αλάσκα δημιούργησε νέο είδος ψαριού

  Τα είδη συνήθως εξελίσσονται σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, καμιά φορά όμως αυτό συμβαίνει σχεδόν αστραπιαία. Παράδειγμα είναι ένα...

 2. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας;

  Το σώμα μας είναι τουλάχιστον παράξενο! Όταν πονάει μία άρθρωση, ένα άλλο πρόβλημα λύνεται ως δια μαγείας και...

 3. Αιθαλομίχλη σε Στερεά και Θεσσαλία

  Πάνω από τα όρια ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, τα αιωρούμενα...

 4. Αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

  Από την Πέμπτη 11 Ιουνίου έως και την Τρίτη 30 Ιουνίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron