Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Συμβουλές βιολογικής κηπουρικής

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε τις ποικιλίες της κολοκυθιάς

Πως μπορούμε να διατηρήσουμε τις ποικιλίες της κολοκυθιάς

Όταν αναφερόμαστε στην κολοκυθιά, εννοούμε μια οικογένεια φυτών (Cucurbitaceae) με αρκετά είδη που διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους. Συνήθως εννοούμε τα κολοκυθάκια (Cucurbita pepo - Κολοκύνθη ο πέπων, Κολοκύνθη η κοινή) που τρώγονται οι καρποί τους πρώιμα, νωρίς το καλοκαίρι. Ή μπορεί να αναφερόμαστε στην κολοκύθα ή τη νεροκολοκύθα (Cucurbita maxima - Κολοκύνθη η μεγίστη ή Κολοκύνθη η μείζων) που σχηματίζει τεράστίους στρογγυλούς καρπούς, που ωριμάζουν συνήθως στα τέλη του Οκτωβρίου. Αλλά μπορεί ακόμα να εννοούμε τη γλυκιά κολοκύθα (Cucurbita moschata), που αντέχει περισσότερο στη ζέστη, ή την φλασκιά ή λαγηνοκολοκύνθη (Cucurbita argyrosperma) που καλλιεργείται για τον σπόρο της, ο γνωστός πασατέμπος.

Ο λόγος που αξίζει να γνωρίζουμε σε ποιο είδος ανήκει η κάθε κολοκυθιά, είναι γιατί μόνο τα φυτά του ιδίου είδους διασταυρώνονται, καθώς η κολοκύθα ανήκει στα σταυρογονιμοποιούμενα φυτά. Διαθέτει δηλαδή ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη, στα οποία θα μεταφέρουν τη γύρη, από το ένα στο άλλο, τα έντομα (επικονιαστές) και θα γονιμοποιήσουν τον καρπό με χαρακτηριστικά του θηλυκού φυτού αλλά ο σπόρος θα έχει χαρακτηριστικά και από το αρσενικό. Δηλαδή, οι καρποί που θα σχηματιστούν τον επόμενο χρόνο, από τα σπόρια που θα φυλάξουμε, θα έχουν χαρακτηριστικά σε τυχαία αναλογία και από τους δυο γονείς.



Επομένως, εάν στο μποστάνι μας καλλιεργούμε μια ποικιλία από κάθε είδος κολοκύθας, δεν πρόκειται να διασταυρωθούν τα φυτά μας. Εάν όμως καλλιεργούμε περισσότερες από μια ποικιλία του ιδίου είδους, τότε θα πρέπει να απομονώσουμε τα αρσενικά και θηλυκά άνθη τους, με σκοπό να γίνει τεχνητή γονιμοποίηση, δηλαδή με το χέρι και όχι από τυχαίους επικονιαστές. Έτσι δεν θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών μας και θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς τους και τα επόμενα χρόνια. Τα άνθη της κολοκύθας σχηματίζονται πάνω στον κεντρικό κορμό του φυτού, στις μασχάλες των φύλλων. Αρχίζουν να εμφανίζονται - ανάλογα με το είδος -, περίπου έναν μήνα αφού φυτέψουμε το φυτό.



Πρώτα ανθίζουν τα αρσενικά άνθη, ώστε οι επικονιαστές να σημαδέψουν την περιοχή (που μπορούμε να τα αφαιρούμε και να τα τρώμε ώστε να προωθούμε περισσότερο την ανάπτυξή τους)


και λίγες εβδομάδες αργότερα εμφανίζονται τα θηλυκά. Ανθίζουν λίγες μέρες αφού εμφανιστούν, νωρίς το πρωί, όπου θα προσκαλέσουν τα έντομα να φάνε από την γύρη και να την μεταφέρουν από τα αρσενικά στα θηλυκά άνθη, μέχρι το μεσημέρι που τελειώνει το γλέντι και έχουν ξεραθεί πλέον από τον ήλιο. Σχηματίζονται σε διαφορετικά στάδια συνεχόμενα άνθη, ώστε να εγγυηθεί το φυτό την καρποφορία του. Επομένως, για να πετύχουμε τη γονιμοποίηση με το χέρι, θα πρέπει να παρατηρήσουμε πότε η κολοκύθα μας θα σχηματίσει θηλυκό άνθος - θα το διακρίνουμε από τον πρώιμο καρπό στη βάση του. Στη συνέχεια θα πρέπει να το παρατηρούμε τα επόμενα απογεύματα, μέχρι να διακρίνουμε ότι έχει ωριμάσει, δηλαδή είναι έτοιμο ν' ανοίξει και να έχει πάρει πορτοκαλί χρώμα στην κορυφή του.


Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να κλείσουμε την κορυφή του άνθους με χαρτοταινία, λαστιχάκι, σχοινί ή σύρμα, ό,τι μας βολεύει καλύτερα, για να μη τραυματίσουμε το ευαίσθητο άνθος. Στη συνέχεια μπορούμε να το τυλίξουμε ακόμα και με ένα τούλι η ένα πουγκί, ώστε να μην το τρυπήσουν τα έντομα από τα πλάγια του άνθους. Θα χρειαστεί να κλείσουμε τα αρσενικά άνθη με τον ίδιο τρόπο, από τρία τουλάχιστον άνθη της ίδια ποικιλίας, κατά προτίμηση από διαφορετικά φυτά. Σημειώνουμε ότι επίσης τα αρσενικά άνθη που θα απομονώσουμε πρέπει να είναι στο σημείο λίγο πριν ανοίξουν και να διακρίνεται το πορτοκαλί χρώμα την κορυφή τους.



Το επόμενο πρωί, που κανονικά θα άνοιγαν τα άνθη μας εάν δεν τα κλείναμε, θα κόψουμε τα αρσενικά άνθη από τη βάση του κορμού τους, θα αφαιρέσουμε τα πέταλά τους (με τα οποία θα φτιάξουμε κολοκυθοκορφάδες αργότερα) εκθέτοντας το κομμάτι του άνθους που κρατάει την γύρη.



Στη συνέχεια θα ανοίξουμε το θηλυκό άνθος, αφαιρώντας το λαστιχάκι, και με πολλή προσοχή θα απλώσουμε την γύρη από τα αρσενικά άνθη μέσα στο θηλυκό άνθος στο ειδικό σφουγγάρι που διαθέτει να συγκρατεί τη γύρη. Αμέσως μετά θα ξανακλείσουμε το θηλυκό άνθος με προσοχή και θα το ξανατυλίξουμε με το τούλι.


Τις επόμενες μέρες θα παρατηρήσουμε αν πέτυχε η γονιμοποίηση, με το χαρακτηριστικό φούσκωμα του καρπού. Σε περίπτωση που πετύχει η γονιμοποίηση, θα σημαδέψουμε τον καρπό με μια κορδέλα ώστε να θυμόμαστε από ποιον καρπό θα κρατήσουμε σπόρο. Σε περίπτωση που δεν πετύχει, ξαναδοκιμάζουμε με τα επόμενα θηλυκά άνθη που θα σχηματιστούν.

Το σημαντικό για να πετύχει η γονιμοποίηση είναι να γίνει ακριβώς την σωστή ώρα, δηλαδή η θερμοκρασία πρέπει να είναι κοντά στους 27 βαθμούς και να μην είναι βροχερή ή ημέρα με πολύ υγρασία, άρα είναι σημαντικό να μην τα ποτίσουμε πριν αλλά μετά τη γονιμοποίηση. Με την ίδια τεχνική μπορούμε να διαφυλάξουμε τους καρπούς του αγγουριού, του πεπονιού και του καρπουζιού σε περίπτωση που έχουμε παραπάνω από μια ποικιλία από το καθένα, καθώς είναι και αυτά σταυρογονιμοποιούμενα.

Ο σκοπός της διατήρησης ποικιλιών δεν είναι να μπει εμπόδιο ο άνθρωπος στην φύση αλλά να προωθήσει μεγαλύτερη βιοποικιλότητα, καθώς πάνω από τις μισές ποικιλίες που υπήρχαν πριν 50 χρόνια έχουν χαθεί. Ακόμα, διατηρώντας τις παραδοσιακές ποικιλίες ενθαρρύνουμε την ποικιλομορφία των νέων ποικιλιών που θα σχηματιστούν από την ανοιχτή γονιμοποίηση στο μποστάνι μας, από τους καρπούς που δεν θα απομονώσουμε, και επομένως θα δημιουργήσουμε μια νέα γευστική ποικιλία που θα είναι κελύτερα εγκλιματισμένη στο μποστάνι μας.

 

Πηγή:bostanistas.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκυθάκι, Κολοκύθα








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε...

  2. Η Διακαινήσιμος εβδομάδα και ποια είναι τα έθιμά της

    Η Εβδομάδα της Διακαινησίμου. Έτσι λέγεται η εβδομάδα που αρχίζει από την Κυριακή του Πάσχα και λήγει την...

  3. Στην Ελλάδα υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

    Παρουσιάστηκε το ΑΙ4Β στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που έλαβε χώρα από 14 έως 17 Μαΐου, στην Ηelexpo...

  4. Στην Ολλανδία τα τσίρκο δεν θα έχουν πια άγρια ζώα

    Δεν θα υπάρχουν πια άγρια ζώα στα τσίρκο της Ολλανδίας με απόφαση η οποία θα ισχύσει και θα...

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο, και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του κήπου.Ένα ανεκπαίδευτο κατοικίδιο όπως η γάτα κι ο σκύλος μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

 Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron