Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή

Ελιές και παραγωγή ελαιόλαδου

Ελιές και παραγωγή ελαιόλαδου

Η συγκομιδή της ελιάς τον κατάλληλο χρόνο, στον κανονικό βαθμό ωρίμανσης (ελαιοπεριεκτικότητα, χρώμα, σκληρότητα) βοηθά παρά πολύ στην καλή ποιότητα βρώσιμων ελαιών και ελαιολάδου. Ειδικότερα για το ελαιόλαδο οι παραγωγοί πρέπει να γνωρίζουν ότι η ποιότητα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
Από το δέσιμο μέχρι τη συλλογή του ελαιοκάρπου επιδρούν παράγοντες όπως η ποικιλία, η κατάσταση των δένδρων, το φορτίο του ελαιοκάρπου, οι καιρικές συνθήκες, η προσβολή από δάκο ή ασθένειες. Κατά τη συλλογή και επεξεργασία, η ποιότητα του ελαιολάδου επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο συλλογής και τις συνθήκες μεταφοράς και επεξεργασίας.


Για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας ελαιολάδου θα πρέπει να προσεχθούν ειδικότερα τα παρακάτω :
1) Την καλύτερη ποιότητα λαδιού δίνει ελαιόκαρπος που είναι σε άριστο στάδιο ωριμότητας (μαύρο - ιώδες χρώμα).
2) Ο τραυματισμός του ελαιοκάρπου κατά τη συλλογή (ραβδισμός, κτένισμα κλπ) υποβαθμίζει την ποιότητα του λαδιού, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η ελαιοποίηση. Για τον ίδιο λόγο, ο καρπός που μαζεύεται με δίκτυα, μετά από φυσική πτώση, δεν θα πρέπει να αφήνεται στα δίκτυα για μεγάλο χρόνο.
3) Η μεταφορά του ελαιοκάρπου και προπαντός η διατήρησή του για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την ελαιοποίηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πτωχού αερισμού υποβαθμίζει πάρα πολύ την ποιότητα του ελαιολάδου.
4) Η μεταφορά να γίνεται με πλαστικά κιβώτια τα οποία να τοποθετούνται σε δροσερό μέρος μέχρι να οδηγηθεί ο καρπός για ελαιοποίηση.

5) Ακόμη και ελιές που έχουν προσβληθεί από δάκο, εάν ελαιοποιηθούν άμεσα, μπορούν να δώσουν ελαιόλαδο οξύτητας 1 βαθμού.
6) Ο τύπος του ελαιουργείου επίσης επηρεάζει την ποιότητα. Θα πρέπει να επιλεγεί ελαιουργείο με καλές προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας.
7) Η διατήρηση του ελαιολάδου θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλα ανοξείδωτα μέσα και σε αποθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες. Το φως και το οξυγόνο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις στο λάδι, γι αυτό τα δοχεία συσκευασίας θα πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή (για να μην περνάει το φως) και αεροστεγώς κλειστά για να περιορισθεί ο αερισμός και η δράση του οξυγόνου.

Στις βρώσιμες ελιές να ελέγχεται ανά 10ήμερο το pH και η περιεκτικότητα σε αλάτι.

 

Πηγή:agroboard.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ελιά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. "ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ! ΚΑΝ΄ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ"

    O ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού...

  2. Αναμένεται η κυκλοφορία του κρητικού φαρμάκου κατά της γρίπης

    Στις 9 Νοεμβρίου έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση και διάθεση του ελληνικού φαρμάκου κατά της γρίπης, που αποτελείται...

  3. Πως θα διώξετε τα μυρμήγκια από το σπίτι

    Αν πασχίζετε καθημερινά με τα επίμονα και “πανούργα” μυρμήγκια που, ενδεχομένως” να έχουν κάνει… εισβολή στο σπίτι σας,...

  4. Γάτες και στο… αφρόγαλα

    Στην Ιαπωνία ο καφές δεν είναι μια απλή υπόθεση. Εδώ το latte art εντυπωσιάζει και το αφρόγαλα στον...

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron