Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Βιολογικά τρόφιμα » Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών

Φυτεύουμε πιπεριές

Φυτεύουμε πιπεριές

Γλυκές ή καυτερές, σε διάφορα χρώματα και σχήματα, οι πιπεριές ανήκουν αδιαμφισβήτητα στις πρωταγωνίστριες του μενού μας, κυρίως το καλοκαίρι, που είναι η εποχή τους, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο. Μάλιστα, αν θέλουμε, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε την προσωπική μας σοδειά από πιπεριές ξεκινώντας την καλλιέργειά τους από τώρα, σε προστατευμένο μέρος, καθώς οι πιπεριές απεχθάνονται τον αέρα και το πολύ κρύο, ενώ αγαπούν τη ζέστη και το φως. Έτσι, θα μπορέσουμε αργότερα, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, να έχουμε τη δική μας παραγωγή από αυτά τα νόστιμα λαχανικά που, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά τους, θα μας δώσουν πολλά θρεπτικά συστατικά, με κυριότερα τα β-καροτένια και τη βιταμίνη C.

Φυτεύουμε τους σπόρους
Γεμίζουμε με χώμα κάποια δοχεία για να φτιάξουμε σπορεία. Τα δοχεία αυτά θα πρέπει να είναι μεγάλα, αλλά όχι πολύ βαθιά (περίπου 10 πόντους), με τρύπες στον πάτο, ώστε να στραγγίζει το νερό. Ρίχνουμε τους σπόρους πιπεριάς σε σειρά, κρατώντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, τους πατικώνουμε με το χέρι, ώστε να μπουν σε μισό εκατοστό βάθος, και τους ποτίζουμε.

Περιποιούμαστε τα σπορεία
Για τις πρώτες 2 εβδομάδες θα πρέπει να ποτίζουμε κάθε 3-4 ημέρες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τις ποτίζουμε κάθε φορά που το επιφανειακό στρώμα του χώματος θα έχει ξεραθεί. Επειδή οι πιπεριές χρειάζονται ζέστη, είναι σκόπιμο τα σπορεία να βρίσκονται σε προστατευμένο περιβάλλον. Έτσι, χρειάζεται να φτιάξουμε ένα προστατευτικό κάλυμμα για τα σπορεία. Μπορούμε, για παράδειγμα, να τα βάλουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο κουτί ή να τα περιβάλουμε με χοντρό πλαστικό, ώστε να προστατεύονται από το κρύο και ταυτόχρονα να εκτίθενται στο περισσότερο δυνατό φως. Έτσι, μετά από μερικές ημέρες (10 με 20), οι σπόροι θα φυτρώσουν. Κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ανοίγουμε τα σπορεία για να αερίζονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα περίπου.

Από τα σπορεία σε γλαστράκια
Ένα με ενάμιση μήνα αργότερα, θα έχουν δημιουργηθεί μικρά φυτά με 5 ή 6 φύλλα το καθένα. Τότε θα πρέπει να τα μεταφυτέψουμε σε ατομικές μικρές γλάστρες και να τα κρατάμε ακόμα προστατευμένα από το κρύο και τον αέρα στο αυτοσχέδιο μικρό μας θερμοκήπιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Δεν πρέπει να ξεχνάμε να ποτίζουμε συχνά τα φυτά, να τα έχουμε εκτεθειμένα στο φως και να τα αερίζουμε (ανοίγοντας το θερμοκήπιο) τις ζεστές ώρες τις ημέρας, για να αποφευχθεί η δημιουργία μυκήτων.

Μεταφυτεύουμε
Τώρα που ο καιρός έχει ζεστάνει και η θερμοκρασία είναι πάνω από 15˚ C, μεταφέρουμε τις πιπεριές από τα μικρά γλαστράκια σε βαθιές γλάστρες ή ζαρντινιέρες (αν βάλουμε περισσότερες από μία στην ίδια ζαρντινιέρα, θα πρέπει να τηρήσουμε μια απόσταση 50 εκ. μεταξύ των φυτών).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
- Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι ελαφρύ και δουλεμένο, π.χ. φυλλόχωμα ανακατεμένο με κοπριά ή κομπόστα από φύλλα. Οι γλάστρες θα πρέπει να βρίσκονται σε φωτεινό μέρος και να τις ποτίζουμε συχνά.
- Επειδή οι πιπεριές κινδυνεύουν από τη μελίγκρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύασμα από άλατα καλίου αν είναι απαραίτητο.

 

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πιπεριά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των Λογιστών της χώρας, αποφάσισε...

  2. Ελευθερία μετά το χειμέριο ύπνο

    Πρόκειται για το αρκουδάκι που βρέθηκε σε ηλικία μόλις τριών μηνών σε δασική περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Αυγής...

  3. Οι αλλεργίες της άνοιξης: τα κύρια αλλεργιογόνα

    Η αλλεργία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε κάποιες ουσίες, τα λεγόμενα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα είναι χημικές ενώσεις...

  4. Δράμα: Η γιορτή της «ΔραμΟΙΝΟγνωσίας»

     Από τους αμπελώνες μέχρι τα εστιατόρια και από τα καφέ - μπαρ μέχρι τους δρόμους της Δράμας, πάντα...

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Τι να βάλω στο τραπέζι τον Οκτώβριο; Ρόδια

Το ρόδι ή αλλιώς "Punica granatum» όπως είναι η βοτανολογική του ονομασία είναι καρπός φυλλοβόλου θάμνου ή δένδρου που μπορεί να φθάσει...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα του φθινοπώρου

Φρούτα του φθινοπώρου

Το φθινόπωρο είναι εδώ και μας φαίρνει πολλές επιλογές για υγιεινή διατροφή. Οι παρακάτω υπερτροφές, αποτελούν τα «δώρα» του φθινοπώρου και τις καλύτερες...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron