Αρχική » Βιολογική κηπουρική » Βιολογικά τρόφιμα » Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών

Φυτεύουμε πιπεριές

Φυτεύουμε πιπεριές

Γλυκές ή καυτερές, σε διάφορα χρώματα και σχήματα, οι πιπεριές ανήκουν αδιαμφισβήτητα στις πρωταγωνίστριες του μενού μας, κυρίως το καλοκαίρι, που είναι η εποχή τους, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο. Μάλιστα, αν θέλουμε, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε την προσωπική μας σοδειά από πιπεριές ξεκινώντας την καλλιέργειά τους από τώρα, σε προστατευμένο μέρος, καθώς οι πιπεριές απεχθάνονται τον αέρα και το πολύ κρύο, ενώ αγαπούν τη ζέστη και το φως. Έτσι, θα μπορέσουμε αργότερα, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, να έχουμε τη δική μας παραγωγή από αυτά τα νόστιμα λαχανικά που, εκτός από την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμά τους, θα μας δώσουν πολλά θρεπτικά συστατικά, με κυριότερα τα β-καροτένια και τη βιταμίνη C.

Φυτεύουμε τους σπόρους
Γεμίζουμε με χώμα κάποια δοχεία για να φτιάξουμε σπορεία. Τα δοχεία αυτά θα πρέπει να είναι μεγάλα, αλλά όχι πολύ βαθιά (περίπου 10 πόντους), με τρύπες στον πάτο, ώστε να στραγγίζει το νερό. Ρίχνουμε τους σπόρους πιπεριάς σε σειρά, κρατώντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους, τους πατικώνουμε με το χέρι, ώστε να μπουν σε μισό εκατοστό βάθος, και τους ποτίζουμε.

Περιποιούμαστε τα σπορεία
Για τις πρώτες 2 εβδομάδες θα πρέπει να ποτίζουμε κάθε 3-4 ημέρες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τις ποτίζουμε κάθε φορά που το επιφανειακό στρώμα του χώματος θα έχει ξεραθεί. Επειδή οι πιπεριές χρειάζονται ζέστη, είναι σκόπιμο τα σπορεία να βρίσκονται σε προστατευμένο περιβάλλον. Έτσι, χρειάζεται να φτιάξουμε ένα προστατευτικό κάλυμμα για τα σπορεία. Μπορούμε, για παράδειγμα, να τα βάλουμε σε ένα μεγάλο γυάλινο κουτί ή να τα περιβάλουμε με χοντρό πλαστικό, ώστε να προστατεύονται από το κρύο και ταυτόχρονα να εκτίθενται στο περισσότερο δυνατό φως. Έτσι, μετά από μερικές ημέρες (10 με 20), οι σπόροι θα φυτρώσουν. Κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ανοίγουμε τα σπορεία για να αερίζονται 2 με 3 φορές την εβδομάδα περίπου.

Από τα σπορεία σε γλαστράκια
Ένα με ενάμιση μήνα αργότερα, θα έχουν δημιουργηθεί μικρά φυτά με 5 ή 6 φύλλα το καθένα. Τότε θα πρέπει να τα μεταφυτέψουμε σε ατομικές μικρές γλάστρες και να τα κρατάμε ακόμα προστατευμένα από το κρύο και τον αέρα στο αυτοσχέδιο μικρό μας θερμοκήπιο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Δεν πρέπει να ξεχνάμε να ποτίζουμε συχνά τα φυτά, να τα έχουμε εκτεθειμένα στο φως και να τα αερίζουμε (ανοίγοντας το θερμοκήπιο) τις ζεστές ώρες τις ημέρας, για να αποφευχθεί η δημιουργία μυκήτων.

Μεταφυτεύουμε
Τώρα που ο καιρός έχει ζεστάνει και η θερμοκρασία είναι πάνω από 15˚ C, μεταφέρουμε τις πιπεριές από τα μικρά γλαστράκια σε βαθιές γλάστρες ή ζαρντινιέρες (αν βάλουμε περισσότερες από μία στην ίδια ζαρντινιέρα, θα πρέπει να τηρήσουμε μια απόσταση 50 εκ. μεταξύ των φυτών).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
- Το χώμα που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι ελαφρύ και δουλεμένο, π.χ. φυλλόχωμα ανακατεμένο με κοπριά ή κομπόστα από φύλλα. Οι γλάστρες θα πρέπει να βρίσκονται σε φωτεινό μέρος και να τις ποτίζουμε συχνά.
- Επειδή οι πιπεριές κινδυνεύουν από τη μελίγκρα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σκεύασμα από άλατα καλίου αν είναι απαραίτητο.

 

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πιπεριά








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πότε είναι φρέσκο ένα αυγό;

    Για να διαπιστώσουμε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, γεμίζουμε ένα μπολ με κρύο νερό και το ρίχνουμε μέσα....

  2. Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

    Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων...

  3. Η τιμή του ψωμιού στα ύψη

    Στα ύψη «σκαρφαλώνει» η τιμή πώλησης του ψωμιού από τον τρέχοντα ήδη μήνα, με την αύξηση να υπερβαίνει...

  4. Ηράκλειο: Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων

    Διήμερο Φεστιβάλ Προβολής και Προώθησης Τοπικών Προϊόντων στις Δημοτικές Ενότητες Τέμενος, Παλιανή και Γοργολαΐνη, διοργανώνει η Κοινωφελής Δημοτική...

Σπόροι - σπορόφυτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Πώς θα συλλέξουμε σπόρους από ώριμη ντομάτα

Είναι εύκολο να συλλέγουμε τους δικούς μας σπόρος ντομάτας.  Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε χρήματα, αλλά ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι οι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία! Οι περισσότερες δεχτήκατε κολακευτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού!

Παρά το ότι έχει τόσα οφέλη, οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις βγαίνουν από τη θάλασσα σπεύδουν να ξεπλυθούν με γλυκό νερό θεωρώντας πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών για ενυδάτωση

Μάσκα μαλλιών ενυδατική για ξερά και ταλαιπωρημέναΥλικά1/4 ώριμη μπανάνα2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο2 ουταλιές της σούπας γάλα καρύδας (το βρίσκεται στο σούπερ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Λαδόξιδο κατά της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα θέλει... λαδόξιδο! Το ξύδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, C και D, ενώ περιέχει φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για κάθε πάθηση

Βότανα για κάθε πάθηση

Οι πληροφορίες που δίδονται  για τα βότανα έχουν αντληθεί από βιβλία και συγγράμματα βοτανολογίας, η δε αναφορά στις ιδιότητές τους είναι καθαρά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Ginseng, η ρίζα της ζωής!

Το όνομα «Ginseng» έχει κινεζική προέλευση και ετυμολογικά σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα», εξαιτίας του χαρακτηριστικού διχαλωτού σχήματος που έχει η ρίζα του, η...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron