Αρχική » Φυτά

Τεκίλα: η ιστορία του φλογερού μεξικανικού αποστάγματος!

Τεκίλα: η ιστορία του φλογερού μεξικανικού αποστάγματος!

Η «Μέκκα» όσων δηλώνουν φανατικοί της τεκίλας βρίσκεται στα υψίπεδα του Χάλισκο (los haltos de Jalisco), στον μαγικό «λόφο της λάβας», όπως μεταφράζεται η λέξη τεκίλα στην τοπική μεξικανo-ινδιάνικη διάλεκτο. Με αφετηρία την Γκουανταλαχάρα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του Μεξικού, διασχίζουμε τη φτωχική ύπαιθρο, με τα ημιτελή σπίτια που έχουν ντεπόζιτα νερού στις στέγες, τα παιδιά που παίζουν στους δρόμους και τα αναρίθμητα συνεργεία αυτοκινήτων. Σε λίγο, σχεδόν μαγικά, εμφανίζονται οι αγροί της αγαύης: κατακόκκινο χώμα και πρασινογάλαζα τεράστια φυτά συνθέτουν ένα τοπίο που όποιος το δει δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Η γαλάζια αγαύη, το προϊστορικό φυτό του Μεξικού, σαν γιγάντια αλόη, μοιάζει με κάκτο -αλλά δεν είναι- και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των κρινοειδών. Οι Αζτέκοι ανακάλυψαν πρώτοι τον ζαχαρώδη χυμό της πίνιας (του κεντρικού κορμού της αγαύης) που μεταλλασσόταν σ’ ένα ποτό που τους έφτιαχνε το κέφι. Το ονόμασαν Octili poliqhui και ο θεός τους, Tepoztecal, ομότιμος του δικού μας Διονύσου, το ευλογούσε. Αργότερα, η ονομασία απλουστεύτηκε σε pulque (πουλκέι) και η κατανάλωσή του είχε θρησκευτικό χαρακτήρα. Ο κανόνας αυτός, βέβαια, δεν ίσχυε για την άρχουσα τάξη, που το απολάμβανε καθημερινά. Όπως έχετε ήδη καταλάβει, το pulque είναι ο... παππούς της τεκίλας. oinoxoos.net

Τεκίλα είναι μόνο μία
Ποτό με «ονομασία προελεύσεως», η τεκίλα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να παράγεται μόνο από συμπυκνωμένα σάκχαρα γαλάζιας αγαύης, καλλιεργημένης σε συγκεκριμένες περιοχές: Jalisco, Guanajuato, Michoacam, Nayarit, Tamanlipan. Ο ίδιος νόμος υποχρεώνει κάθε τεκίλα από 100% αγαύη να αναγράφει αυτή την πληροφορία στη φιάλη και να εμφιαλώνεται μέσα στα σύνορα του Μεξικού. Φιάλες που δεν αναγράφουν «100% αγαύη» είναι mixtos, με ένα ποσοστό 40-50% αγαύης, σε συνδυασμό με σάκχαρα ζαχαροκάλαμου και νερό.

Στην ιστορία της πολιτείας του Χάλισκο (Jalisco), το 1910 υπήρχαν ήδη 100 τεκιλερίες. Η πραγματική, όμως, «άνοιξη της τεκίλας» αρχίζει μετά το 1920, όταν υιοθετούνται νέες πρωτοποριακές μέθοδοι παραγωγής, δανεισμένες από την ήδη εξελιγμένη παγκόσμια οινοποιία. Παράλληλα, με την προσθήκη άλλων σακχάρων σε αυτά της αγαύης, η γεύση του ποτού γλυκαίνει και γίνεται πιο προσιτή στους μη ιθαγενείς και, κυρίως, στους κατοίκους των γειτονικών ΗΠΑ.

Η πραγματική τεκίλα από 100% χυμό μπλε αγαύης περιορίζεται στο ελάχιστο, ώς το 1980, όταν, με την παγκόσμια τάση επιστροφής σε καθετί γνήσιο και αυθεντικό, παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για τα σκωτσέζικα malt ουίσκι, τα ξεχωριστά γαλλικά cognac, τα κάθε είδους αποστάγματα και πρωτογενή ποτά. Οι παραγωγοί της τεκίλας δεν μένουν τότε αδιάφοροι στα κελεύσματα των καιρών και ξαναγυρίζουν στον ανόθευτο χυμό γαλάζιας αγαύης, με προϊόντα που διεκδικούν μια θέση στη διεθνή αγορά και την κερδίζουν. Ανοίγονται νέες προοπτικές, νέα αποσταγματοποιεία λειτουργούν και ο «λόφος της λάβας» γνωρίζει ξανά ημέρες δόξης λαμπρές.

Από το χωράφι στο ποτήρι
Πρασινογάλαζες λόγχες σ’ ένα κατακόκκινο χώμα· η αγαύη της υπομονής. Με τη σωστή φροντίδα, το φυτό χρειάζεται 7 έως 10 χρόνια για να φτάσει στο ιδανικό σημείο ωρίμασης. Τότε εμφανίζεται ο μοναδικός ανά φυτό μίσχος ενός λουλουδιού, που οι καλλιεργητές κόβουν αμέσως έτσι ώστε οι γλυκείς χυμοί να βρουν διέξοδο στην πίνια, που θα φουσκώσει, θα μεγαλώσει και θα φτάσει τα 90 κιλά! Βρέθηκα στα υψίπεδα του Χάλισκο την εποχή της συγκομιδής. Παρακολούθησα τους λευκοντυμένους campesinos με τα πλατύγυρα ψάθινα καπέλα να κόβουν από τη ρίζα τις αγαύες και με ένα μακρύ κοφτερό δρεπάνι, την coa, να αφαιρούν με εκπληκτική ταχύτητα τα φύλλα αφήνοντας μόνο τον κεντρικό κορμό, που μοιάζει με θηριώδη ασπροπράσινο ανανά.

Στο αποστακτήριο, η πίνια κόβεται σε κομμάτια και αφαιρείται το σκληρό μέρος που την ενώνει με τη ρίζα (για να μην επηρεάσουν το τελικό προϊόν τα πικρά στοιχεία που περιέχει). Στη συνέχεια, τα κομμάτια ψήνονται αργά σε τεράστιους φούρνους ή σε υπερμεγέθεις χύτρες ταχύτητας, μέχρι να μετατραπούν όλοι οι χυμοί σε σάκχαρα, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και 24 ώρες. Η μυρωδιά στο αποστακτήριο είναι γλυκιά, η ίδια που θα συναντήσουμε αργότερα στα μπουκάλια.

Κατόπιν, οι βρασμένες καρδιές ψύχονται για δύο ημέρες, ώστε η γεύση τους να γίνει περισσότερο πολύπλοκη, και ζυμώνονται με μαγιά. Η απόσταξη είναι το τελευταίο στάδιο πριν φτιαχτούν τα χαρμάνια και ληφθούν οι αποφάσεις για το δρόμο της παλαίωσης που θα ακολουθήσει κάθε προϊόν: λιγότερο από ένας χρόνος σε λευκά δρύινα βαρέλια για τις Reposado, περισσότερο από ένας χρόνος για τις Anejo, ενώ οι φρέσκες, διάφανες Βlanco εμφιαλώνονται και διατίθενται άμεσα στην αγορά.

Οι premium τεκίλες αποτυπώνουν τα αρώματα της αγαύης σε διαφορετικά στάδια της διαδικασίας παραγωγής. Στην Blanco, για παράδειγμα, βρίσκουμε τα αρώματα της φρεσκοκομμένης ωμής αγαύης, ενώ στην Anejo την πολυπλοκότητα του βρασμένου καρπού με τα γλυκά μελένια αρώματα

 

Πηγή:agrotisspitisou

Άλλα άρθρα σχετικά με: Αγαύη








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τα νέα προϊόντα που θα πωλούνται στο εξής στη λαϊκή

    Το καρότσι της λαϊκής δεν θα γεμίζει μόνον με φρούτα και λαχανικά αλλά και με γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά,...

  2. Αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας αισθητήρας του ΜΙΤ

    Χημικοί του ΜΙΤ ανέπτυξαν έναν χαμηλού κόστους, φορητό αισθητήρα που... μπορεί να ανιχνεύει αέρια που εκπέμπονται από κρέας...

  3. Δικαιώθηκαν οι αρτοποιοί

    Τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στη διαφημιστική επικοινωνία "ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ ΑΡΓΟΨΗΜΕΝΟ" με βάση την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ελέγχου Επικοινωνίας....

  4. Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού

    Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού ποταμού ξεκινάει από σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον...

Ξήρανση λουλουδιών

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Διακοσμήστε μόνοι σας τις Πασχαλινές σας λαμπάδες

Μπορείτε να διακοσμήσετε μόνοι σας την Πασχαλινή σας λαμπάδα χρησιμοποιώντας ένα κερί σε ό,τι χρώμα σας αρέσει και να επιλέξετε  αποξηραμένα φυτά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Καυτερές πιπεριές: βοηθούν στις ημικρανίες

Τι σχέση μπορεί να έχει μια καυτερή πιπεριά και η ημικρανία; Και όμως έχει και όπως θα διαβάσετε οι καυτερές πιπεριές βοηθούν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για να μακρύνουν τα μαλλιά

Είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και λιπαρά οξέα ωμέγα 3. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά εσωτερικού χώρου

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Πως πρέπει να επιλέγουμε φυτά για συνθέσεις

Υπάρχουν πολλά φυτά που μας αρέσουν και θα θέλαμε να τα βάλουμε στην ίδια σύνθεση. Μπορούνε όμως όλα τα φυτά να μπουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέρια Έλαια: οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Αιθέριο  Καμφορά - Essential Oil Camphor Είναι εξαιρετικά δυνατό αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται ευρέως για τις αντισηπτικές- αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες και τη δράση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Βιταμίνη Ε για αντιγήρανση

Οι περισσότεροι ερευνητές σε όλο τον κόσμο  έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η πιο σημαντική βιταμίνη, απαραίτητη για την πρόληψη των νόσων...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Βότανα για τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη

Θέλετε τόνωση του οργανισμού και δυνατή μνήμη; Υπάρχει το βότανο των πρωτόπλαστων! Θεωρείται ότι καταπολεμά την πνευματική κόπωση, καθώς και ότι ενισχύει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron