Αρχική » Φυτά

Οβριές: περιγραφή και συλλογή

Οβριές: περιγραφή και συλλογή

Το δημοφιλέστερο σπορ στα χωριά, είναι το μάζεμα της οβριάς. Το Φλεβάρη όλοι κοιτάνε τριγύρω μήπως δουν καμία από τις κατάπικρες κορφούλες, που βρίσκονται στο τραπέζι μας για τουλάχιστον δύο μήνες. Και μιλούν για τις μαζωξιές τους με την ίδια περηφάνια που μιλούν οι ψαράδες για την ψαριά τους. «Έφερα δέκα μάτσα, έφερα μια αγκαλιά». Και αν αυτό το σπορ σας φαίνεται εύκολο, μάλλον δεν το έχετε επιχειρήσει αρκετές φορές.

Οι όχτοι όπου βγαίνουν οι οβριές είναι συνήθως απότομοι και οι πτώσεις και τα στραβοπατήματα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Επίσης, κοντά στα τέλη Μαρτίου, τα φιδάκια αρχίζουν να ξυπνάνε. Και το χειρότερο, μπορεί να περπατάς αρκετές ώρες και στο τέλος να γυρίσεις με άδεια χέρια. Μα τι είναι τέλος πάντων αυτές οι οβριές που προκαλούν τόσο ενδιαφέρον;

Τις τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή τις μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό. Τα αυγά, το κατσίκι και το χταπόδι είναι οι καλύτεροι φίλοι της οβριάς.

Οι οβριές, ή αλλιώς αβρωνιές όπως τις λένε στην Κρήτη, μοιάζουν με μικρό κισσό που πολλές φορές αναρριχάται πάνω σε δέντρα, κλιματσίδες ή σκίντα, και στο σχήμα με το σπαράγγι. Το χρώμα τους μπορεί να είναι πράσινο ή ανοιχτό καφέ. Φύονται από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τέλη Μαΐου, ανάλογα με την περιοχή. Όσο πιο θερμό είναι το κλίμα, τόσο πιο νωρίς φύονται. Μαζεύονται με το χέρι (χωρίς μαχαίρι) και πρέπει να προσέχουμε να μην ξεριζώνουμε το φυτό.

 

Αφού τις μαζέψουμε μπορούμε να τις συντηρήσουμε σε δοχεία με νερό (όπως τα άνθη), το οποίο δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από τo 1/4 του σώματος του φυτού και σε θερμοκρασία 8-12 βαθμούς Κελσίου. Σε ιδανικές συνθήκες συντηρούνται περίπου έξι μέρες.

Το καθάρισμα της οβριάς γίνεται ως εξής: Ξεκινάμε να τη σπάμε από την άκρη του μίσχου και μέχρι να σπάει ο μίσχος. Το ινώδες μέρος που «τσακίζει» πρέπει να αφαιρείται, γιατί δεν έχει ευχάριστη υφή. Δεν πρέπει να πετάγεται, καθώς είναι πολύ χρήσιμο για τη δημιουργία ζωμών. Ο ζωμός της οβριάς σερβίρεται με λίγο λάδι και λεμόνι και είναι πολύ εύγευστος.

Οι οβριές καλό είναι να μην τρώγονται ωμές, καθώς το φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Αν θέλουμε να κρατήσουμε το 100% της γεύσης τους (στα χωριά, το να τις ξεπικρίζεις είναι ύβρις) δεν πρέπει να τις βράσουμε σε πολύ νερό, γιατί έτσι χάνουν τόσο την πικράδα όσο και την γεύση τους. Αν θέλουμε να πάρουμε το μέγιστο, μπορούμε να τις τσιγαρίσουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή να τις μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό στον πάτο. Τα αυγά, το κατσίκι και το χταπόδι είναι οι καλύτεροι φίλοι της οβριάς.

Γαλότσες, τσαντούλες και πάμε!

 

Πηγή : Andro.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Οβριές








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ελαιόλαδο: φάρμακο με σφραγίδα

    Το «Υγρό της ζωής» αποκαλούν οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις το ελαιόλαδο! Η συμβολή του στη...

  2. Από την Greenpeace: Οικονομία δισ. ευρώ αν αναβαθμιστεί ενεργειακά η Ελλάδα

    Η ενεργειακή αναβάθμιση ενός εκατομμυρίου κτιρίων είναι εφικτή και συμφέρουσα για την Ελλάδα, υποστηρίζει η Greenpeace, που παρουσίασε...

  3. Σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός χωρίς την έγκριση της τρόικας

    Το μεσημέρι  να κατατεθεί στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο προϋπολογισμός του 2015, χωρίς όμως...

  4. Πετούν ενώ κοιμούνται ταξιδιάρικα πουλιά

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που υποπτεύονταν: ότι τα πουλιά καταφέρνουν να κοιμούνται την ώρα που...

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου; Ροδάκινο. Ζουμερό και δροσιστικό, το ροδάκινο δικαίως μπορεί να ανακηρυχθεί το «φρούτο της παραλίας»! Αυτήν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron