Αρχική » Φυτά

Οβριές: περιγραφή και συλλογή

Οβριές: περιγραφή και συλλογή

Το δημοφιλέστερο σπορ στα χωριά, είναι το μάζεμα της οβριάς. Το Φλεβάρη όλοι κοιτάνε τριγύρω μήπως δουν καμία από τις κατάπικρες κορφούλες, που βρίσκονται στο τραπέζι μας για τουλάχιστον δύο μήνες. Και μιλούν για τις μαζωξιές τους με την ίδια περηφάνια που μιλούν οι ψαράδες για την ψαριά τους. «Έφερα δέκα μάτσα, έφερα μια αγκαλιά». Και αν αυτό το σπορ σας φαίνεται εύκολο, μάλλον δεν το έχετε επιχειρήσει αρκετές φορές.

Οι όχτοι όπου βγαίνουν οι οβριές είναι συνήθως απότομοι και οι πτώσεις και τα στραβοπατήματα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Επίσης, κοντά στα τέλη Μαρτίου, τα φιδάκια αρχίζουν να ξυπνάνε. Και το χειρότερο, μπορεί να περπατάς αρκετές ώρες και στο τέλος να γυρίσεις με άδεια χέρια. Μα τι είναι τέλος πάντων αυτές οι οβριές που προκαλούν τόσο ενδιαφέρον;

Τις τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή τις μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό. Τα αυγά, το κατσίκι και το χταπόδι είναι οι καλύτεροι φίλοι της οβριάς.

Οι οβριές, ή αλλιώς αβρωνιές όπως τις λένε στην Κρήτη, μοιάζουν με μικρό κισσό που πολλές φορές αναρριχάται πάνω σε δέντρα, κλιματσίδες ή σκίντα, και στο σχήμα με το σπαράγγι. Το χρώμα τους μπορεί να είναι πράσινο ή ανοιχτό καφέ. Φύονται από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τέλη Μαΐου, ανάλογα με την περιοχή. Όσο πιο θερμό είναι το κλίμα, τόσο πιο νωρίς φύονται. Μαζεύονται με το χέρι (χωρίς μαχαίρι) και πρέπει να προσέχουμε να μην ξεριζώνουμε το φυτό.

 

Αφού τις μαζέψουμε μπορούμε να τις συντηρήσουμε σε δοχεία με νερό (όπως τα άνθη), το οποίο δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από τo 1/4 του σώματος του φυτού και σε θερμοκρασία 8-12 βαθμούς Κελσίου. Σε ιδανικές συνθήκες συντηρούνται περίπου έξι μέρες.

Το καθάρισμα της οβριάς γίνεται ως εξής: Ξεκινάμε να τη σπάμε από την άκρη του μίσχου και μέχρι να σπάει ο μίσχος. Το ινώδες μέρος που «τσακίζει» πρέπει να αφαιρείται, γιατί δεν έχει ευχάριστη υφή. Δεν πρέπει να πετάγεται, καθώς είναι πολύ χρήσιμο για τη δημιουργία ζωμών. Ο ζωμός της οβριάς σερβίρεται με λίγο λάδι και λεμόνι και είναι πολύ εύγευστος.

Οι οβριές καλό είναι να μην τρώγονται ωμές, καθώς το φυτό είναι ελαφρώς τοξικό. Αν θέλουμε να κρατήσουμε το 100% της γεύσης τους (στα χωριά, το να τις ξεπικρίζεις είναι ύβρις) δεν πρέπει να τις βράσουμε σε πολύ νερό, γιατί έτσι χάνουν τόσο την πικράδα όσο και την γεύση τους. Αν θέλουμε να πάρουμε το μέγιστο, μπορούμε να τις τσιγαρίσουμε σε λίγο ελαιόλαδο ή να τις μαγειρέψουμε στην κατσαρόλα με ελάχιστο νερό στον πάτο. Τα αυγά, το κατσίκι και το χταπόδι είναι οι καλύτεροι φίλοι της οβριάς.

Γαλότσες, τσαντούλες και πάμε!

 

Πηγή : Andro.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Οβριές








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ιαπωνία: πολύ ακριβά τα φρούτα, πωλούνται ένα-ένα

    Δύο πεπόνια κανταλούπε, γνωστά ως Γιουμπάρι, αγοράστηκαν την Παρασκευή έναντι 1,5 εκατομμυρίου γιεν (11.100 ευρώ) σε δημοπρασία που...

  2. Ελληνικά προϊόντα που σαρώνουν στις ΗΠΑ

    Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες των ΗΠΑ σε μία σειρά προϊόντων του αγροτοδιατροφικού τομέα με...

  3. Το δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωα

     Το πληρέστερο δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωαΠόσο στενοί συγγενείς είναι ένας χιμπατζής και...

  4. Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής

    Με σύνθημα: «Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής», διοργανώνουμε δράση ανακύκλωσης, το Σάββατο 23 Μαΐου, από τις 10 το...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας για να είστε σίγουρη...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Το να παρασκευάσετε τα δικά σας φυσικά προϊόντα φροντίδας είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και φιλικό προς τον προϋπολογισμό σας!Υλικά- Χυμός ενός λεμονιού- Χυμός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Τα μούρα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν το πρόσωπό σας λαμπερό και λείο!Βήμα 1Σε ένα μπλέντερ, αναμείξτε 2 κουταλιές γιαούρτι και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Το χαμομήλι και το λεμόνι ως παράγοντες λεύκανσης, και ο όξινος χυμός του λεμονιού επιτρέπουν στα ένζυμα της πατάτας να λαμπρύνουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Τα φυσικά προϊόντα διατροφής είναι τα καλύτερα συστατικά για τη φροντίδα του δέρματος, και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις μάσκες εμπορίου.Τι θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι προετοιμασίες για την θάλασσα και το μαγιό έχουν ξεκινήσει. Δώστε λοιπόν στο σώμα σας την φροντίδα που...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αγαπημένα μας βότανα. Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει σε ποια ηλικία θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες. Παράγοντες όπως...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron