Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Ροφημάτων

Κεφίρ νερού (Βασική συνταγή)

Κεφίρ νερού (Βασική συνταγή)

Το κεφίρ φρούτων ή κεφίρ νερού είναι μια συμβιοτική αποικία 40 περίπου ειδών καλών βακτηρίων και μυκήτων. Η συμβίωση δίνει τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού και διαιώνισης της αποικίας.
Το δροσιστικό ποτό που προκύπτει είναι ένα άριστο προβιοτικό με διακριτική ευχάριστη γεύση. Είναι ελαφρώς αφρώδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για σπιτικά φυσικά αναψυκτικά με χυμούς φρούτων.

Αναλογίες για μια κούπα κεφίρ:
1 κούπα φιλτραρισμένο νερό (240 ml)
1 κ.σ. ζάχαρη (λεύκη ή καστανή)
1 κ.σ. κεφίρ
1 ξερό σύκο ή βερίκοκο ή 1 κ.σ. σταφίδες ή ανάλογη ποσότητα από οποιοδήποτε ξερό φρούτο (βιολογικά)
1 φέτα λεμονιού(προαιρετικά) ή
1 φέτα μήλου (προαιρετικά) ή
1 φέτα πιπερόριζα (προαιρετικά)

* Προσοχή: τα φρούτα να είναι χωρίς συντηρητικά που σκοτώνουν την αποικία.
** Το λεμόνι εαν δεν είναι βιολογικό, ξεφλουδίστε το και μετά βάλτε το, ΜΗΝ το στίψετε πριν τη ζύμωση μέσα στους κόκκους, αλλά μπορείτε να το στίψετε ΜΕΤΑ στο ποτό, αφού έχετε στραγγίξει τους κόκκους.

Παρασκεύη:
Σουρώνετε το κεφίρ σε πλαστικό ή υφασμάτινο σουρωτήρι
Βάζετε το κεφίρ σε ένα γυάλινο βάζο χωρητικότητας 300 ml περίπου
Προσθέτετε 250 ml φυσικό μεταλλικό νερό
Προσθέτετε 3 ξερά σύκα ή 40 γρ. σταφίδες και 2 λεπτές φέτες βιολογικού λεμονικού (χωρίς να το στίψετε)
Κλείνετε ΧΑΛΑΡΑ το καπάκι (αν κλείσει σφιχτά μπορεί να εκραγεί) ή το καλύπτετε με ένα χαρτί κουζίνας και ένα λαστιχάκι.
Αφήνετε να γίνει η ζύμωση για 48 ώρες. Αν η θερμοκρασία χώρου είναι πάνω από 18 βαθμούς, η ζύμωση μπορεί να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και ίσως είναι έτοιμο σε 12 ώρες. (Δοκιμάστε σε διάφορες φάσεις για να βρείτε πόσο γλυκό ή ξυνό το προτιμάτε.
Προσοχή, μην αφήνετε να προχωρά πολύ η ζύμωση, εξαντλείται η αποικία και παράγεται περισσότερο αλκοόλ.)
Στραγγίζετε το υγρό με πλαστικό σουρωτήρι και μπορείτε να το καταναλώσετε αμέσως, ή να το βάλετε στο ψυγείο ή να κάνετε δεύτερη ζύμωση χωρίς τους κόκκους, δηλαδή να το κρατήσετε σε θερμοκρασία χώρου για 1-2 24 ωρα ίσως και με προσθήκη φρέσκων ή ξερών φρούτων ή χυμού.
Αν το φυλάξετε σε ειδικό μπουκάλι με πώμα ασφαλείας για αεριούχα ποτά (αυτά με τη μεταλλική ασφάλεια), θα φυλάξετε και το διοξίδειο του άνθρακα που παράγεται και θα έχετε ένα αεριούχο ποτό.
Σουρώνετε το κεφίρ όπως στο βήμα 1 και ξεκινάτε τη διαδικασία από την αρχή.


Στη φωτο: Κεφίρ με πιπερόριζα (ginger)


Συμβουλές:
Εάν το κλείσετε με καπάκι (δηλαδή αεροστεγώς) τότε καλό είναι να το ανοίγετε μιά φορά κάθε ημέρα για να απελευθερώνεται η πίεση απο το φυσικό ανθρακικό που θα έχει παραχθεί κατα τη ζύμωση.
Για περισσότερο ανθρακικό και πιο χαρούμενους κόκκους μπορείτε να βάλετε 2 κ.σ. κόκκους κεφίρ, 1 κ.σ. ζαχαρη και 1 κούπα νερό, δηλαδή αντί για λόγο 1:1:1 να το κάνετε 2:1:1

 




 

Πηγή: gelastazwakia.blogspot.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ανακύκλωσε! Κάν' το τρόπο ζωής!

    O ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, συνεχίζουν την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού...

  2. Στη Βρετανία κινδυνεύει δέντρο χιλιάδων ετών

    Δέντρο ηλικίας 4.000 ετών, που πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος ζωντανός οργανισμός της...Βρετανίας μπορεί να πεθαίνει, σύμφωνα με...

  3. Αντιμέτωπη με την πρόκληση της βιοποικιλότητας η νέα ΚΑΠ

    Η νέα «πράσινη» Κοινή Αγροτική Πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΕ να πετύχει τον στόχο της ανάσχεσης...

  4. Στο κέντρο της Αθήνας εργαστήρι κηπουρικής

    Με στόχο να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αλλά τα οφέλη της κηπουρικής σε όλους τους δυνητικούς μικροκαλλιεργητές του αστικού...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron