Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Πολλαπλασιασμός των φυτών

Κονωφόρα: πολλαπλασιασμός

Κονωφόρα: πολλαπλασιασμός

Η δημιουργία νέων φυτών από μοσχεύματα είναι μία εύκολη και σχετικά γρήγορη μέθοδος πολλαπλασιασμού η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά καλλωπιστικά φυτά και για να έχει επιτυχία θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο και προσεκτικό τρόπο. Τα νέα φυτά που πολλαπλασιάζονται με μοσχεύματα διατηρούν τα χαρακτηριστικά των μητρικών φυτών (σχήμα, μέγεθος, χρώμα ανθέων και φύλλων).

Κάποια κωνοφόρα όπως η Τούγια, το Κυπαρίσσι και ο Ταξός μπορούν να πολλαπλασιαστούν με ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα που λαμβάνονται στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο). Καλύτερα ριζοβολούν τα μοσχεύματα που προέρχονται από την κορυφή των φυτών και στη συνέχεια εκείνα της βάσης.

Απλός Πολλαπλασιασμός των κονωφόρων:
Κόψτε μοσχεύματα μήκους 7-15 εκατ. από εύρωστους και υγιείς βλαστούς κοντά στην κορυφή του φυτού.
Αφαιρέστε τα φύλλα του μοσχεύματος που βρίσκονται από τη βάση μέχρι τη μέση του βλαστού.
Τοποθετήστε τη βάση του μοσχεύματος στην ορμόνη ριζοβολίας. Για να κολλήσει η ορμόνη στη βάση του μοσχεύματος και να είναι αποτελεσματικότερη η ριζοβολία, βρέξτε το μόσχευμα με νερό πρίν την εφαρμογή της ορμόνης.
Τοποθετήστε σε ένα μικρό σχετικά φυτοδοχείο το υπόστρωμα ριζοβολίας (τύρφη- περλίτη 1:1 ή τύρφη- άμμο 1:1).
Στη συνέχεια με ένα μολύβι (ή κάποιο άλλο μυτερό εργαλείο) ανοίξτε στο χώμα μία τρύπα με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτή του μοσχεύματος και τοποθετήστε σε αυτή το μόσχευμα. Με αυτή τη διαδικασία η ορμόνη θα παραμείνει στη βάση του μοσχεύματος.
Αφού ποτίσετε τα μοσχεύματα σκεπάστε τα με διαφανές πλαστικό σακουλάκι. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλισθεί η διατήρηση της υγρασίας που είναι απαραίτητη για τη ριζοβολία του μοσχεύματος. Τα ποτίσματα πρέπει να είναι συχνά με μικρές ποσότητες νερού.
Τοποθετήστε το γλαστράκι με το μόσχευμα σε μέρος ζεστό, χωρίς ψυχρά ρεύματα αέρα και χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο. Ακόμα μπορείτε να τοποθετήσετε το μόσχευμα σε εσωτερικό χώρο.

Όταν εμφανιστούν τα νέα φύλλα στο βλαστό (μετά από περίπου 2,5 μήνες) οι ρίζες του νέου φυτού θα έχουν αναπτυχθεί ικανοποιητικά. Η μεταφύτευση σε μεγάλη γλάστρα ή στο έδαφος θα πρέπει να γίνει όταν οι ρίζες έχουν αναπτυχθεί αρκετά και έχουν πλαισιώσει το εσωτερικό της μικρής γλάστρας

 

Πηγή:gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φέρνει πιο επίμονες αλλεργίες το Ελ Νίνιο

    Το φαινόμενο Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει παραγωγή περισσότερης γύρης και... συνδέεται με την πρώιμη και πιο έντονη...

  2. Οι χιμπατζίδες ξέρουν από ... μαγειρεμένο φαγητό!

    Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι εξελικτικές ρίζες του μαγειρέματος φθάνουν έως τους χιμπατζήδες.Οι Φίλιξ Γουόρνεκεν και Αλεξάντρα Ροζάτι...

  3. Σεισμός στην Αλάσκα δημιούργησε νέο είδος ψαριού

    Τα είδη συνήθως εξελίσσονται σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, καμιά φορά όμως αυτό συμβαίνει σχεδόν αστραπιαία. Παράδειγμα είναι ένα...

  4. Προσοχή στην αγορά φίλτρων νερού

    Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί των εμπορευόμενων φίλτρα νερού ότι το πόσιμο νερό που φθάνει...

Φυτά

Φυσική μάσκα για πρησμένα μάτια

Φυσική μάσκα για πρησμένα μάτια

Σαββατόβραδο χθες και η νυχτερινή έξοδος επιβάλλεται... Όμως, το ξενύχτι αλλά και η κούραση που συσσωρεύεται από όλη την εβδομάδα κάνουν αισθητή...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Κρεμμύδια: για θεραπεία και ομορφιά

Το κρεμμύδι εκτιμάται από την αρχαιότητα για τις διουρητικές, τονωτικές και απολυμαντικές ιδιότητές του. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο βολβός και ο χυμός του.Κύρια γνωστά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Αιθέρια έλαια: πως χρησιμοποιούνται

Τα αιθέρια έλαια είναι ό,τι πιο πολύτιμο και αγνό έχει να προσφέρει ένα φυτό. Κάθε αιθέριο έλαιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Πως πρέπει να πλένουμε τα λαχανικά μας

Οι περισσότεροι δυστυχώς δεν γνωρίζουν πώς να πλύνουν σωστά τα λαχανικά με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.Αρχικά θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron