Αρχική » Φυτά

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο, και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και  τα αλόφυτα.Τα γνωστά μας  μυρωδικά όπως το θυμάρι τη ρίγανη και το θρούμπι, πολλά άλλα βότανα αλλά και φρούτα.
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας που μια πληθώρα απ'αυτά ωριμάζουν.Πρώτο  σε αντιοξειδωτική αξία το Acai Berry ή το Goji, με δεύτερα τα ξερά δαμάσκηνα, τρίτες τις σταφίδες και ακολουθούν πολλές ποικιλίες των μούρων. Τα φρούτα αποκαλούνται super τροφές (superfood)* γιατί προστατεύουν το σώμα μας από το πέρασμα του χρόνου. Και βρίσκουμε συνεχώς σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο. Χωρίς να αμφισβητώ την αξία αυτών των καρπών θεωρώ ότι η δημοτικότητα για διάφορα μούρα όπως τα Goji ή τα νόνι, προήλθε κυρίως απο τους εισαγωγείς τους και δεν μπορεί η δική μας φύση να μην έχει κάτι αντίστοιχο.

Το ιπποφαές.
Όσοι μαθαίνουν για το φυτό και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, σπεύδουν ή να το προμηθευτούν σαν σκεύασμα ή το αναζητούν στα φυτώρια.

Καρποί νόνι
Ο καρπός του Acai,όπως και το νόνι, είναι ένα είδος μούρου που συγκεντρώνει πολλές ωφέλιμες ουσίες για τον οργανισμό, όπως πληθώρα αντιοξειδωτικών, λιπαρά οξέα, βιταμίνες A, C, E, κ.ά.

*Υπερτροφές είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε στοιχεία που μπορούν να παρέχουν οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα τα βατόμουρα θεωρούνται συχνά superfood  διότι περιέχουν σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C, μαγγάνιο, και φυτικές ίνες. Όμως δεν είναι εύκολο με μία μόνο χούφτα μούρα να αποκτήσουμε υπερδυνάμεις.
 
Τα μαύρα βατόμουρα-blackberry
Τα βατόμουρα τα βρίσκουμε εύκολα στα δάση, στις άκρες των αγροτικών δρόμων,  σε ακαλλιέργητες εκτάσεις, ακόμη και μέσα στις πόλεις γιατί  πολλαπλασιάζονται εύκολα  με τη βοήθεια των πουλιών που μεταφέρουν τους σπόρους τους. Τα άγρια βατόμουρα έχουν αγκάθια στους βλαστούς τους, ενώ τα καλλιεργούμενα είδη συνήθως δεν έχουν, γεγονός το οποίο διευκολύνει  αυτούς που θα αποφασίσουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την καλλιέργειά τους.
Τα βατόμουρα είναι πολυετείς θάμνοι, οι οποίοι ανανεώνονται με παραφυάδες (κληματίδες) κάθε χρόνο και μπαίνουν σε καρποφορία από τον 2ο κιόλας χρόνο.
Στην πατρίδα μας βατόμουρα  θα βρούμε αν κάνουμε μια βόλτα στην εξοχή το καλοκαίρι γιατί δεν υπάρχουν συστηματικές φυτείες με τέτοια φρούτα. Μεμονωμένες προσπάθειες συστηματικής καλλιέργειας έγιναν και γίνονται αλλά συχνά οδηγούνται σε αποτυχία. Οι λόγοι είναι διάφοροι και ίσως δοθεί η δυνατότητα να τις αναλύσουμε στο μέλλον.
 

Τα κοινά μούρα  όμως που εύκολα βρίσκουμε στη χώρα μας, οι περισσότεροι δεν τα λογαριάζουμε για φάρμακα, ή μήπως είναι; Τα περισσότερα από αυτά που  αποκαλούμε φρούτα των δάσους δεν είναι παρά διάφορα είδη μούρων και  μικρόκαρπα φρούτα.

Κεράσια για τον πόνο
Τα κεράσια έχουν γεύση γλυκιά, υπόξινη και στυφή και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Η μεγάλη περιεκτικότητα τους σε σίδηρο τα κάνει χρήσιμα στην αναιμία. Είναι άριστη τροφή για όσους ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν  ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες.
Ταυτόχρονα δρουν αποτοξινωτικά, για το ήπαρ, τη χολή, τους αδένες και γενικότερα τον οργανισμό. Ακόμη, ευνοούν την καλή λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, και είναι  στυπτικά, υπακτικά, έχουν αντισηπτικές και χωνευτικές ιδιότητες.
Είναι  άριστη τροφή όταν υπάρχει αρτηριοσκλήρωση, αρθριτικά, ρευματισμοί. Μειώνουν τον πόνο και την ακαμψία στις αρθρώσεις, και τονώνουν την κυκλοφορία των αγγείων.
Πρόσφατα ερευνητές από το Ινστιτούτο Baylor, επιβεβαίωσαν ότι τα κεράσια  δρουν ανακουφιστικά στον πόνο στην κοινή μορφή αρθρίτιδας, σε ρευματικούς πόνους και την ουρική αρθρίτιδα (J Nutr. 2003).
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες. Οι φυτικές στερόλες και οι φυτικές στανόλες ή αλλιώς φυτοστερόλες και φυτοστανόλες είναι μια ομάδα φυτικών ουσιών με πολλά οφέλη για την υγεία.
Πολλές  έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων φυτοστερολών οδηγεί στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυξάνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού προς τις ασθένειες ενώ διαθέτουν αντισηπτικές ιδιότητες, ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις
(J Nutr. 2006). Άλλη μια σημαντική δράση των κερασιών είναι η εξής: Μειώνουν αισθητά την πνευματική κόπωση, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους μαθητές σε περιόδους εξετάσεων, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, όπου υπάρχουν σε αφθονία. Αντίστοιχη δράση έχουν και στη σωματική κόπωση κυρίως λόγω της τέφρας των μεταλλικών αλάτων που περιέχουν, αυξάνοντας τα αλκαλικά αποθέματα του οργανισμού (Br J Sports Med. 2006)
Τα κεράσια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε  ανθοκυανίνες ουσίες οι οποίες τους δίνουν και το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.
Μια πρώτη δράση των  ανθοκυανών είναι η εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
 Επίσης, σε άλλες μελέτες (University of Michigan) βρέθηκε ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος.
Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες:
- το γλυκό κεράσι (Prunus avium) και
- το ξινό κεράσι ή βύσσινο (Prunus cerasus)
Η ποσότητα κατανάλωσης των ωμών κερασιών πρέπει να είναι λογική, γιατί διαφορετικά προκαλούν πεπτικά προβλήματα. Αυτό ισχύει και με πολλά άλλα φρούτα όπως γνωρίζουμε.
Τα κοτσανάκια και τα φύλλα των κερασιών έχουν πολλές ιδιότητες.
Πολλοί  συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων.
Το τσάι τους είναι κατάλληλο  για τα παιδιά όταν έχουν εντερικά προβλήματα.

Μύρτιλλα -Vaccynum Corymbosum
Είναι πολύ γνωστά στην Ευρώπη  και τα τελευταία χρόνια καταναλώνονται περισσότερο σαν  φρούτα. Τα μύρτιλλα  από τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα είχαν εκτιμηθεί για τις ισχυρές θεραπευτικές τους ιδιότητες. Από τις αρχές του 20ου αιώνα, τα αποξηραμένα μύρτιλλα σε τσάι χρησιμοποιήθηκαν για τη διάρροια και τη δυσεντερία, σαν διουρητικό και αιμοστατικό. Για τις ήπιες φλεγμονές του βλεννογόνου του στόματος  ή του λαιμού, σε σιρόπια για το βήχα, λοιμώξεις του ουροποιητικού, αρθρίτιδα και ρευματισμούς, για την υποστήριξη του κυκλοφορικού, και ακόμη για να σταματήσουν τη ροή του μητρικού γάλακτος.
Τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες έχουν εγκρίνει διάφορα σκευάσματα που στηρίζονται στα μύρτιλλα για θεραπευτική χρήση.
Οι καρποί ωριμάζουν  τον Ιούλιο και Αύγουστο. Τόσο τα φρέσκα  όσο και τα αποξηραμένα φρούτα έχουν γλυκιά και ελαφρώς στυφή γεύση. Μπορούν να καταναλωθούν νωπά ή γίνονται  μαρμελάδες,  χυμοί  και άλλα. Στη Γαλλία και στην Ιταλία, χρησιμοποιούνται ως βάση για λικέρ, άρωμα για γρανίτες και άλλα γλυκίσματα.

Κόκκινα σμέουρα-red rasberry
Τα σμέουρα μοιάζουν με τα βατόμουρα και πολύς κόσμος νομίζει πως είναι ίδια. Η διαφορά τους είναι, ότι τα σμέουρα μένουν κούφια όταν συλλέγονται (το εσωτερικό του φρούτου μένει στο φυτό,ενώ στα βατόμουρα μένει επάνω στο φρούτο)

Φραγκοστάφυλλα -currant
Τα φραγκοστάφυλλα αναγνωρίζονται εύκολα από το βαρύ άρωμα που αναδύουν οι  βλαστοί και τα φύλλα τους.

Η κουμαριά
Οι κουμαριές που φυτρώνουν στα περισσότερα βουνά της Ελλάδας κάνουν αυτόν τον όμορφο καρπό. Οι καρποί όταν ωριμάσουν έχουν γλυκιά γεύση αλλά είναι γεμάτοι με σκληρούς σπόρους. Συνήθως τις συναντάμε σε θαμνώδη μορφή αλλά μπορεί να γίνουν και μεγάλα δένδρα. Σε πολλές αναπτυγμένες χώρες τελευταία, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους καρπούς των θάμνων όπως τα βατόμουρα, τα φραγκοστάφυλα κλπ που είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και  πολύτιμα ιχνοστοιχεία και καταβάλουν προσπάθειες για τη συστηματική καλλιέργειά τους.
Η κρανιά ανήκει στην παραπάνω κατηγορία καρποφόρων θάμνων και θεωρείται πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για ημιορεινές και ορεινές περιοχές .

Κρανιά-Cornus max
H κρανιά συναντάται κυρίως σε θαμνώδη μορφή αλλά μπορεί να φτάσει και τα 3 μέτρα. Οι καρποί της είναι μικροί και γλυκόξινοι και όταν ωριμάζουν πέρνουν κοκκινόμαυρο χρώμα. Ωριμάζουν στα τέλη Αυγούστου  με αρχές Σεπτεμβρίου.Το δέντρο είναι γνωστό από την εποχή του Ομήρου με το όνομα "Κράνεια" (Ιλιάδα Π, 767). Μάλιστα, σύμφωνα με το Θεόφραστο, το ξύλο της κρανιάς  σκληρό όσο και το κόκκαλο, το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν κυνηγητικές λόγχες, πολεμικά ακόντια, τόξα και μπαστούνια. Ενώ σύμφωνα με τον Παυσανία οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαξαν τον Δούρειο Ίππο με ξυλεία κρανιάς που πήραν από το ιερό δάσος του Απόλλωνα.
Κύριες χρήσεις.
Τα κράνα παραδοσιακά καταναλώνονται στην παρασκευή ποτών, μαρμελάδων και γλυκών.
Από τα παλιά χρόνια τα κράνα ήταν γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Στις ορεινές περιοχές της χώρας μας τα  χρησιμοποιούσαν για να αντιμετωπίσουν  τις καρδιακές παθήσεις, τους γαστρεντερικούς πόνους  και τους πόνους  της περιόδου, τις στομαχικές και εντερικές διαταραχές, σαν χωνευτικό και  τονωτικό κατά τη διάρκεια εργασίας.
Ο φλοιός, οι βλαστοί και οι ρίζες χρησιμοποιήθηκαν ως αντιπυρετικά.
Οι ντόπιοι στα ορεινά της Ελλάδος φτιάχνουν με τα κράνα  λικέρ και μαρμελάδες και τα έχουν για κεράσματα.  Τα κράνα περιέχουν σε μεγάλη συγκέντρωση  φλαβανοειδή  κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού (έχουν επισημανθεί 4 φλαβανοειδή).
 Επίσης έχει διαπιστωθεί με εργαστηριακές αναλύσεις ότι περιέχουν βιταμίνη C και είναι πλούσια σε καροτίνη, πηκτίνη ,τανίνη, και  σίδηρο. Σύμφωνα με διεθνή βιβλιογραφική έρευνα της Φαρμακευτικής σχολής του Α.Π.Θ., το κράνο περιέχει φλαβανοειδή, ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα.
Λόγω των τανινών έχουν ισχυρές  στυπτικές ιδιότητες, και είναι ρυθμιστικά των κινήσεων του εντέρου. Τα κράνα μπορούν να καταναλωθούν και φρέσκα. Η συλλογή του καρπού γίνεται με άπλωμα διχτυών και δόνηση των κλαδιών.
Ο καρπός  καταναλώνεται νωπός ή καταψύχεται για την παρασκευή ποτών, γλυκών κ.ά.
Είναι όμορφο καλλωπιστικό φυτό εφόσον ανθίζει μέσα στο χειμώνα ,και την περίοδο ωρίμανσης των καρπών  του είναι εξαιρετικά ελκυστικό. Ο συμπυκνωμένος χυμός των κράνων που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά μπορεί να πίνεται  ως αναψυκτικό να προστίθεται στο τσάι, το γιαούρτι, σε παγωτά, σε κέικ, αλλά και σε μίξη με λεμόνι ή βαλσάμικο σε σαλάτες και  φρουτοσαλάτες. Από την μεταποίηση  της κρανιάς παράγονται σήμερα τουλάχιστον 12 διαφορετικά προϊόντα.
Μερικά απ 'αυτά είναι το συμπυκνωμένο εκχύλισμα κράνων, το λικέρ κράνων, η μαρμελάδα και το κρανοποτό. Όλα τα προϊόντα είναι φυσικά λειτουργικά τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Το ξύλο της κρανιάς είναι σκληρό  με μεγάλη αντοχή στη  θραύση, και απ'αυτό κατασκευάζονται διάφορα μικροαντικείμενα. Τα πιο γερά γκλιτσόξυλα των τσοπάνων γίνονται από νεαρούς βλαστούς κρανιάς.
Καλλιέργεια:Η καλλιέργεια της κρανιάς συγκαταλέγεται σ’ εκείνες που θα μπορούσαν να έχουν θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της γεωργίας μας και την εθνική οικονομία.

Οι μπλε καρποί αγιοκλήματος προστέθηκαν πρόσφατα στην γκάμα των μούρων του κήπου και η καρποφορία τους είναι τον Μάιο, πριν από όλα τα άλλα μούρα. Οι καρποί είναι μακρόστενοι και έχουν το ίδιο χρώμα και την ίδια υφή με τα μύρτιλλα ενώ  τα θυμίζουν και στη γεύση. Αυτοί οι νέοι καρποί κερδίζουν έδαφος όχι μόνο επειδή μπορούν να συλλεχθούν νωρίτερα, αλλά επίσης επειδή έχουν γλυκιά γεύση και είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C.  Η περιποίησή του είναι εύκολη.  Το αγιόκλημα με τους μπλε καρπούς δεν θεωρείται πλέον άγριο φρούτο, αλλά φρούτο του κήπου, ακριβώς επειδή αξίζει να καλλιεργηθεί στον κήπο του σπιτιού, όπως τα μύρτιλλα και τα σμέουρα και προσφάτως το αμελάγχιο, η φουντουκιά, ο σαμπούκος, η κρανιά, ο μυρτίλος ο ερυθρός, το ιπποφαές, το κυνόρροδο και το αγριόσουρβο.

Γενικά, όλα τα φρούτα του δάσους αποτελούν πλούσια πηγή πολυφαινολών, και διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών  εκτός από τα δαμάσκηνα, τις φράουλες, τα σύκα, και τα μούρα, βρίσκονται επίσης στο κόκκινο κρασί, το τσάι, στα εσπεριδοειδή , σε λαχανικά  όπως το μπρόκολο, σπανάκι,κ.ά, και τους ξηρούς καρπούς.

 

 

Πηγή:amazonsday.blogspot.gr

Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Αιθαλομίχλη σε Στερεά και Θεσσαλία

  Πάνω από τα όρια ήταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, τα αιωρούμενα...

 2. Εθελοντική ομάδα μας μαθαίνει τη θεραπευτική επαφή με τα ζώα

  Μια εθελοντική ομάδα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς χορηγούς, χωρίς υποστήριξη από το κράτος, με λεφτά από την τσέπη του...

 3. Καρκινογένεση και ψάρια: πως συνδέονται

  Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να γίνουν επιβλαβή για τον άνθρωπο προκαλώντας ακόμη και καρκινογένεση Μια σειρά ψαριών μεταξύ...

 4. Το δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωα

   Το πληρέστερο δέντρο της ζωής δείχνει τη συγγένειά μας με τα πρωτόζωαΠόσο στενοί συγγενείς είναι ένας χιμπατζής και...

Κήπος πεταλούδων

Προσελκύστε πεταλούδες στον κήπο σας

Προσελκύστε πεταλούδες στον κήπο σας

Δεν είναι κάθε έντομο ευπρόσδεκτος επισκέπτης στον κήπο, αλλά χωρίς τα έντομα να γονιμοποιούν τα φυτά μας θα υπήρχαν πολύ λιγότερα λαχανικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Προβλήματα θερμοκηπίου

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Θερμοκήπια - Βιολογική φυτοπροστασία - Πρακτικές συμβουλές

Η βιολογική καταπολέμηση τα τελευταία χρόνια σημειώνει ραγδαία εξάπλωση σε ολόκληρο τον κόσμο. Η νέα τάση για περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους φυτοπροστασίας καθώς...

διαβάστε αναλυτικά »

Παρτέρια

Πώς να φτιάξω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών;

Πώς να φτιάξω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών;

Ξεκινώντας την καλλιέργεια κηπευτικών στην αρχή έκανα πάρα πολλά λάθη. Ένα από τα πιο σημαντικά ήταν ότι πολλές φορές έσπερνα και μεταφύτευα...

διαβάστε αναλυτικά »

Προστασία καλλιεργητή

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Οι πρώτες βοήθειες για τους κηπουρούς

Η κηπουρική δεν έχει μόνο χαρές, έχει και δυσκολίες. Ιδιαίτερα τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, η παρατεταμένη παραμονή μας μέσα στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Ανοιξιάτικος κήπος

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Σωστή προετοιμασία των φυτών γλάστρας για τις εξωτερικές συνθήκες

Προκειμένου να προστατεύσουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες τα φυτά γλάστρας που είναι ευαίσθητα στο κρύο, τα μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι πριν από...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron