Αρχική » Φυτά

Για την πρόληψη του καρκίνου: βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες

Για την πρόληψη του καρκίνου: βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες

Υπάρχουν ποικιλίες θρεπτικών συστατικών και βιταμινών για την πρόληψη του καρκίνου, τις οποίες καλό θα ήταν να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε και συμπληρώνετε το διαιτολόγιό σας με αυτές.

Φολικό Οξύ
Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών B και βοηθά στην πρόληψη των λαθών που συμβαίνουν κατά τον διπλασιασμό των γονιδίων.
Πολλές τροφές όπως το σπανάκι, ο χυμός πορτοκαλιού και οι τομάτες περιέχουν φολικό οξύ, ενώ κάποια άλλα τρόφιμα, όπως το ψωμί και τα δημητριακά το έχουν ως πρόσθετη ουσία.

Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, μειώνει τη γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εμφάνιση καρκίνου, ενώ παράλληλα ενισχύει τη λειτουργία του διορθωτικού γονιδίου.
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, η βιταμίνη D έχει τη ικανότητα να σκοτώνει τις κυτταρικές μεταλλάξεις, υποβοηθώντας τον διορθωτή να εντοπίζει τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει.
Η σωστή διατροφή αλλά και η παραμονή κάτω από τον ήλιο για 20-30 λεπτά (πάντα φυσικά με τη χρήση αντηλιακού) θα σας εφοδιάσει με τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης D.

Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο, το οποίο συναντάμε κυριώς σε τροφές όπως το σκόρδο, ο μπακαλιάρος, το σκουμπρί, η ρέγκα, οι σαρδέλες και τα καρύδια βραζιλίας.
Σχετικές έρευνες φαίνεται να δείχνουν ότι το σελήνιο συμβάλλει στην αποβολή και αποτοξίνωση των επιβλαβών χημικών ουσιών.

Λυκοπένιο
Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο, ένα καροτινοειδές γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου.
Το λυκοπένιο, όπως και όλα τα καροτινοειδή, προσκολλώνται στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, προκειμένου στη συνέχεια το σώμα μας να μπορέσει να τις αποβάλει χωρίς να προκληθούν βλάβες στα κύτταρα.
Μεγάλες ποσότητες λυκοπένιου βρίσκουμε σε όλα τα προϊόντα ντομάτας και κυρίως όταν μαγειρεύονται ή τρώγονται σε συνδυασμό με λίγο λίπος (π.χ. ελαιόλαδο), μιας και σ’ αυτή την περίπτωση γίνεται καλύτερη απορρόφηση από τον οργανισμό.

Μπρόκολο, Λάχανο, Κουνουπίδι και Λαχανάκια Βρυξελλών
Η δράση των συγκεκριμένων λαχανικών βασίζεται σε μια χημική ουσία τους, η οποία προλαμβάνει τον καρκίνο.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση επτά μερίδων την εβδομάδα από αυτά τα λαχανικά, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρκίνου εώς και 50 %.

Άλλες Βιταμίνες
Σπουδαίες βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση εμφάνισης καρκίνου, είναι η βιταμίνη C και E.
Οι αντιοξειδωτικές αυτές βιταμίνες έχουν τη δύναμη να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, την κύρια αιτία λανθασμένης αντιγραφής DNA και της πρόωρης καταστροφής των κυττάρων.
Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός αναγκάζεται να δημιουργεί ταχύτερα νέα κύτταρα, με αποτέλεσμα την αύξηση των πιθανοτήτων για σφάλματα από αυτά που προκαλούν καρκίνο.

 

Πηγή:.antigiransi.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ελληνικό εργοστάσιο παράγει οικολογικά σαπούνια

    Η Ιστορία της ΒΙΟ.ΜΕ είναι μια αχτίδα φωτός στον χωρίς τέλος χειμώνα που διανύει η Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης...

  2. Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής

    Με σύνθημα: «Ανακύκλωσε! Κάν’ το τρόπο ζωής», διοργανώνουμε δράση ανακύκλωσης, το Σάββατο 23 Μαΐου, από τις 10 το...

  3. Τα νέα προϊόντα που θα πωλούνται στο εξής στη λαϊκή

    Το καρότσι της λαϊκής δεν θα γεμίζει μόνον με φρούτα και λαχανικά αλλά και με γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά,...

  4. Οι αλιευτικοί πόροι στην Μεσόγειο εξαντλούνται

    Περίπου το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου στα ευρωπαϊκά νερά υφίστανται υπερεκμετάλλευση και οι Μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με...

Ανθεκτικότητα φυτών

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Φυτά που αντέχουν στην ξηρασία

Καλό είναι όταν θέλουμε να φυτέψουμε κάποια φυτά, να γνωρίζουμε εάν αυτά αντέχουν στην ξηρασία. Οι περισσότερες περιοχές της χώρας μας αντιμετωπίζουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron