Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Σπόροι - σπορόφυτα

Κολοκύθια και κολοκύθες: πως αποθηκεύουμε τους σπόρους

Κολοκύθια και κολοκύθες: πως αποθηκεύουμε τους σπόρους

Στα κολοκυθάκια, όπως στο αγγούρι, στο πεπόνι, στη μελιτζάνα και στην πιπεριά, πρώτα ωριμάζει ο καρπός και μετά τα σπόρια τους. Επομένως σε αυτά τα φυτά, ο καρπός, όταν συλλεχθεί για σπόρο, θα έχει πλέον ξεπεράσει την φάση που τρώγεται. Άρα δυστυχώς σε αυτά τα φυτά πρέπει να θυσιάσουμε λίγους καρπούς που κανονικά θα τρώγαμε, να ωριμάσουν περισσότερο, ώστε να κρατήσουμε σπόρο. Γι' αυτό τον λόγο είναι σοφό από αυτά τα φυτά να φυτέψουμε ένα παραπάνω, που θα αφιερωθεί για την παραγωγή σπόρου, ειδικά για τα κολοκυθάκια που συνήθως το φυτό δίνει όλη τη δύναμή του σε έναν καρπό και ενδεχομένως να μη κάνει δεύτερο, αν αφήσουμε τον πρώτο για σπόρο.

Αντίθετα, τα σπόρια της κολοκύθας, του καρπουζιού και της ντομάτας ωριμάζουν μαζί με τον καρπό τους. Έτσι από αυτά τα φυτά ευτυχώς μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από τους καρπούς που θα μαζέψουμε να φάμε.

Στα κολοκυθάκια θα κόψουμε πρώιμους τους πρώτους 2-3 καρπούς (για να τα φάμε) που θα εμφανιστούν στο φυτό, τον επόμενο θα τον αφήσουμε να ωριμάσει για σπόρο, έτσι θα βεβαιωθούμε ότι το φυτό έχει ριζώσει καλά για να μας κάνει δυνατό καρπό με δυνατούς σπόρους. Θα καταλάβουμε ότι ο καρπός είναι έτοιμος, όταν σταματήσει πλέον να φουσκώνει, θα έχει σκληρύνει η φλούδα του και θα έχει αλλάξει το χρώμα του. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί από σκούρο πράσινο να γίνει λευκό ή από ανοιχτό πράσινο να γίνει πορτοκαλί ή κίτρινο. Η ιδεώδης στιγμή να συλλέξουμε τα σπόρια του είναι όταν έχει ξεπεραστεί η ωρίμανση του καρπού και αρχίζει η αποσύνθεσή του πλέον. Επομένως θα αφήσουμε τον καρπό στο φυτό να ωριμάσει, μέχρι να παρατηρήσουμε τα πρώτα σημάδια σαπίσματος. Στη συνέχεια θα τον ανοίξουμε για να καθαρίσουμε τους σπόρους, πριν μας χαλάσουν. Θα τα αφήσουμε να κάτσουν για μια ώρα σε λίγο νερό με ξύδι και θα τα τρίψουμε για να καθαρίσουμε τα υπολείμματα του κολοκυθιού καθώς τα ξεπλένουμε αρκετές φόρες με καθαρό νερό.

Θα αφήσουμε τα σπόρια να στεγνώσουν σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο που το βλέπει ο πρωινός και ο απογευματινός ήλιος, μόνο για 5-7 μέρες. Μόλις στεγνώσουν καλά, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε βαζάκια ή ζελατίνες που κλείνουν αεροστεγώς, με λίγο ρύζι για προφύλαξη από την υγρασία. Δεν θα ξεχάσουμε να γράψουμε σε μια ετικέτα το όνομα της ποικιλίας του κολοκυθιού μας, αν το γνωρίζουμε, ή θα του δώσουμε ένα όνομα και θα γράψουμε την ημερομηνία που τα αποθηκεύσαμε, για να θυμόμαστε τι σπόρους φυλάξαμε. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο για 1-2 χρόνια ή στο ψυγείο (αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν μπαίνει υγρασία στο σκεύος αποθήκευσης) για 3-5 χρόνια.

Στην κολοκύθα τα πράγματα είναι πιο απλά, διότι όσο παραπάνω αφήσουμε τον καρπό στο φυτό, τόσο παραπάνω θα νοστιμίσει και δεν θα χαλάσει, καθώς η κολοκύθα έχει την ιδιότητα να διατηρείται στον χρόνο χωρίς να σαπίζει, στις σωστές συνθήκες. Επίσης όσο περισσότερο αφήσουμε τον καρπό στο φυτό, θα είναι πιο δυνατά και τα σπόρια του καρπού, γιατί θα ωριμάσουν περισσότερο. Συνήθως μαζεύουμε τις χειμερινές κολοκύθες για σπόρο πριν από τις πρώτες παγωνιές, που το φυτό δεν αντέχει και τελειώνει ο κύκλος του. Μπορούμε να φυλάξουμε τον καρπό όπως είναι σε ένα σκοτεινό και δροσερό σημείο αν θα χρησιμοποιήσουμε τα σπόρια του, τον επόμενο χρόνο. Αλλιώς, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε όπως αναφέραμε στο κολοκυθάκι, αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό ή θέλουμε να χαρίσουμε λίγα σπόρια σε έναν φίλο ή γείτονα.

 

Πηγή:.bostanistas.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκυθάκι, Κολοκύθα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μεγάλο Σάββατο: Έθιμα και άλλα

    Το Μεγάλο Σάββατο, οι πιστοί αρχίζουν να προετοιμάζονται για το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Ήδη από το πρωί...

  2. Πιθανή σγχώνευση της ζυθοποιίας Anheuser-Busch με την SABMiller

    Διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη συγχώνευσή τους ξεκίνησαν οι δύο μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο, η Anheuser-Busch InBev...

  3. Μεγάλη σημασία στην υγιεινή διατροφή δίνουν οι Έλληνες

    04.02.2015 | 15:34Αγροτική Οικονομία,  Γεωργία,  Τρόφιμα,  Καταναλωτής,  Κτηνοτροφία,  ΟικονομίαΣημαντικό κομμάτι αποτελεί πλέον η υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα των...

  4. Ιδέες για να διακοσμήσετε το πασχαλινό τραπέζι

    Διακοσμήστε το πασχαλινό τραπέζι με πρωτότυπες ιδέες.Είναι έθιμο να διακοσμούμε το εορταστικό τραπέζι του Πάσχα. Αν λοιπόν, είστε...

Φυτά

Αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με φυσικά υλικά

Αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με φυσικά υλικά

Μπορούμε πολύ εύκολα στο σπίτι μας να φτιάξουμε μία αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με το “εθνικό” μας προϊόν το ελαιόλαδο! Υλικά2,5...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με φυσικά υλικά

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με φυσικά υλικά

“Σπιτική συνταγή” για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας:Για το scrub θα χρειαστείτε:- 2 κουταλιές της σούπας κατακάθι ελληνικού καφέ- 2 κουταλιές της σούπας...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ελαιόλαδο για ... πολλές δουλειές!

Ελαιόλαδο για ... πολλές δουλειές!

Εκτός από τις γνωστές χρήσεις του ελαιολάδου υπάρχουν και άλλες τόσες που πρέπει να γνωρίζουμε!Με το ελαιόλαδο μπορούμε να:1. Να καθαρίσουμε μπογιά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γαρίφαλα:τα λουλούδια για τη Γιορτή της Μητέρας

Γαρίφαλα:τα λουλούδια για τη Γιορτή της Μητέρας

Τα γαρίφαλα ήταν τα αγαπημένα λουλούδια της μητέρας της Anna Jarvis. Έτσι στο τρίτο ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη της μητέρας της το...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ενυδατικό Lip balm

Ενυδατικό Lip balm

Μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα ενυδατικό Lip balmΥλικά2 κουταλιές της σούπας βαζελίνη1 κουταλιά του γλυκού μέλι3 σταγόνες βιταμίνη ΕΠροαιρετικά 1 κουταλιά του...

διαβάστε αναλυτικά »

Βρώσιμων λουλουδιών & φυτών

Γεύση από Άνοιξη

Γεύση από Άνοιξη

Στο άρθρο μας «Τα λουλούδια τρώγονται;» δώσαμε ιδέες και συνταγές για τα εδώδιμα λουλούδια. Αναφέραμε ότι μπορούν να γίνουν σαλάτες, ζαχαρωτά, να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπιτικά, φυσικά, οικονομικά καλλυντικά

Σπιτικά, φυσικά, οικονομικά καλλυντικά

Η περιποίηση του προσώπου και του δέρματος «πηγάζει» από το ψυγείο και το ντουλάπι της κουζίνας μας! Τα σπιτικά καλλυντικά ή τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φτιάξτε ροδόνερο

Φτιάξτε ροδόνερο

Μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ροδόνερο. Χρησιμοποιήστε το σαν λοσιόν κάθε φορά που νιώθετε την επιδερμίδα σας ξηρή ή ερεθισμένη. Θα χρειαστείτε: 2 φλιτζάνια...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron