Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Σπόροι - σπορόφυτα

Κολοκύθια και κολοκύθες: πως αποθηκεύουμε τους σπόρους

Κολοκύθια και κολοκύθες: πως αποθηκεύουμε τους σπόρους

Στα κολοκυθάκια, όπως στο αγγούρι, στο πεπόνι, στη μελιτζάνα και στην πιπεριά, πρώτα ωριμάζει ο καρπός και μετά τα σπόρια τους. Επομένως σε αυτά τα φυτά, ο καρπός, όταν συλλεχθεί για σπόρο, θα έχει πλέον ξεπεράσει την φάση που τρώγεται. Άρα δυστυχώς σε αυτά τα φυτά πρέπει να θυσιάσουμε λίγους καρπούς που κανονικά θα τρώγαμε, να ωριμάσουν περισσότερο, ώστε να κρατήσουμε σπόρο. Γι' αυτό τον λόγο είναι σοφό από αυτά τα φυτά να φυτέψουμε ένα παραπάνω, που θα αφιερωθεί για την παραγωγή σπόρου, ειδικά για τα κολοκυθάκια που συνήθως το φυτό δίνει όλη τη δύναμή του σε έναν καρπό και ενδεχομένως να μη κάνει δεύτερο, αν αφήσουμε τον πρώτο για σπόρο.

Αντίθετα, τα σπόρια της κολοκύθας, του καρπουζιού και της ντομάτας ωριμάζουν μαζί με τον καρπό τους. Έτσι από αυτά τα φυτά ευτυχώς μπορούμε να κρατήσουμε σπόρο από τους καρπούς που θα μαζέψουμε να φάμε.

Στα κολοκυθάκια θα κόψουμε πρώιμους τους πρώτους 2-3 καρπούς (για να τα φάμε) που θα εμφανιστούν στο φυτό, τον επόμενο θα τον αφήσουμε να ωριμάσει για σπόρο, έτσι θα βεβαιωθούμε ότι το φυτό έχει ριζώσει καλά για να μας κάνει δυνατό καρπό με δυνατούς σπόρους. Θα καταλάβουμε ότι ο καρπός είναι έτοιμος, όταν σταματήσει πλέον να φουσκώνει, θα έχει σκληρύνει η φλούδα του και θα έχει αλλάξει το χρώμα του. Ανάλογα με την ποικιλία, μπορεί από σκούρο πράσινο να γίνει λευκό ή από ανοιχτό πράσινο να γίνει πορτοκαλί ή κίτρινο. Η ιδεώδης στιγμή να συλλέξουμε τα σπόρια του είναι όταν έχει ξεπεραστεί η ωρίμανση του καρπού και αρχίζει η αποσύνθεσή του πλέον. Επομένως θα αφήσουμε τον καρπό στο φυτό να ωριμάσει, μέχρι να παρατηρήσουμε τα πρώτα σημάδια σαπίσματος. Στη συνέχεια θα τον ανοίξουμε για να καθαρίσουμε τους σπόρους, πριν μας χαλάσουν. Θα τα αφήσουμε να κάτσουν για μια ώρα σε λίγο νερό με ξύδι και θα τα τρίψουμε για να καθαρίσουμε τα υπολείμματα του κολοκυθιού καθώς τα ξεπλένουμε αρκετές φόρες με καθαρό νερό.

Θα αφήσουμε τα σπόρια να στεγνώσουν σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο που το βλέπει ο πρωινός και ο απογευματινός ήλιος, μόνο για 5-7 μέρες. Μόλις στεγνώσουν καλά, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε βαζάκια ή ζελατίνες που κλείνουν αεροστεγώς, με λίγο ρύζι για προφύλαξη από την υγρασία. Δεν θα ξεχάσουμε να γράψουμε σε μια ετικέτα το όνομα της ποικιλίας του κολοκυθιού μας, αν το γνωρίζουμε, ή θα του δώσουμε ένα όνομα και θα γράψουμε την ημερομηνία που τα αποθηκεύσαμε, για να θυμόμαστε τι σπόρους φυλάξαμε. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο για 1-2 χρόνια ή στο ψυγείο (αν είμαστε βέβαιοι ότι δεν μπαίνει υγρασία στο σκεύος αποθήκευσης) για 3-5 χρόνια.

Στην κολοκύθα τα πράγματα είναι πιο απλά, διότι όσο παραπάνω αφήσουμε τον καρπό στο φυτό, τόσο παραπάνω θα νοστιμίσει και δεν θα χαλάσει, καθώς η κολοκύθα έχει την ιδιότητα να διατηρείται στον χρόνο χωρίς να σαπίζει, στις σωστές συνθήκες. Επίσης όσο περισσότερο αφήσουμε τον καρπό στο φυτό, θα είναι πιο δυνατά και τα σπόρια του καρπού, γιατί θα ωριμάσουν περισσότερο. Συνήθως μαζεύουμε τις χειμερινές κολοκύθες για σπόρο πριν από τις πρώτες παγωνιές, που το φυτό δεν αντέχει και τελειώνει ο κύκλος του. Μπορούμε να φυλάξουμε τον καρπό όπως είναι σε ένα σκοτεινό και δροσερό σημείο αν θα χρησιμοποιήσουμε τα σπόρια του, τον επόμενο χρόνο. Αλλιώς, μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε όπως αναφέραμε στο κολοκυθάκι, αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε για περισσότερο καιρό ή θέλουμε να χαρίσουμε λίγα σπόρια σε έναν φίλο ή γείτονα.

 

Πηγή:.bostanistas.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κολοκυθάκι, Κολοκύθα








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ιδέες για να σερβίρετε τα πασχαλινά αυγά

    Eκτός από αυτά που θα τσουγκρίσετε στο τραπέζι, μπορείτε να σερβίρετε  πασχαλινά αυγά  δημιουργώντας μια γουστόζικη πιατέλα γεμάτη...

  2. Σεισμός στην Αλάσκα δημιούργησε νέο είδος ψαριού

    Τα είδη συνήθως εξελίσσονται σε μεγάλες χρονικές κλίμακες, καμιά φορά όμως αυτό συμβαίνει σχεδόν αστραπιαία. Παράδειγμα είναι ένα...

  3. Τι δεν πρέπει να αγοράσετε από ένα Σούπερ Μάρκετ

    Υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγετε να αγοράζετε από σούπερ μάρκετ. Οι λόγοι είναι οικονομικοί...

  4. ΟΓΑ: έρχεται η δεύτερη δόση στα οικογενειακά επιδόματα

    Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η ανακοίνωση του ΟΓΑ για την καταβολή της δεύτερης δόσης των...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας για να είστε σίγουρη...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Το να παρασκευάσετε τα δικά σας φυσικά προϊόντα φροντίδας είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και φιλικό προς τον προϋπολογισμό σας!Υλικά- Χυμός ενός λεμονιού- Χυμός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Τα μούρα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν το πρόσωπό σας λαμπερό και λείο!Βήμα 1Σε ένα μπλέντερ, αναμείξτε 2 κουταλιές γιαούρτι και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Το χαμομήλι και το λεμόνι ως παράγοντες λεύκανσης, και ο όξινος χυμός του λεμονιού επιτρέπουν στα ένζυμα της πατάτας να λαμπρύνουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Τα φυσικά προϊόντα διατροφής είναι τα καλύτερα συστατικά για τη φροντίδα του δέρματος, και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις μάσκες εμπορίου.Τι θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι προετοιμασίες για την θάλασσα και το μαγιό έχουν ξεκινήσει. Δώστε λοιπόν στο σώμα σας την φροντίδα που...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αγαπημένα μας βότανα. Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει σε ποια ηλικία θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες. Παράγοντες όπως...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron