Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Compost & Λίπασμα

Η ανάδευση του κομπόστ

Η ανάδευση του κομπόστ

Το κομπόστ είναι πλούσιο σε θρεπτικά και μεταλλικά στοιχεία και επομένως προσφέρει στα φυτά όλα όσα χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν. Επειδή το κομπόστ είναι καλό λίπασμα, είναι ιδανικό για τον πολλαπλασιασμό των νεαρών φυτών.

Για να έχετε κομπόστ εδάφους το συντομότερο δυνατό, πρέπει να αναδεύετε το κομπόστ σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό μπορεί να γίνει από τον Φεβρουάριο έως και την άνοιξη. Το οξυγόνο, το οποίο καλύτερα να παρέχεται κατά την ανάδευση του κομπόστ, υποβοηθά την αποσύνθεση. Έτσι μπορεί ακόμα και να είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί το χώμα ακόμα και από την πρώτη σεζόν.

Βασικά, η ανάδευση του κομπόστ δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο σουρωτήρι τοποθετημένο σε γωνία ως προς το σωρό κομπόστ. Έπειτα, χρησιμοποιήστε μια τσουγκράνα για να ανακατέψετε το σωρό και να τον σουρώσετε. Μετά, προσθέτετε πάλι στο σωρό κομπόστ όλο το φυτικό υλικό που απομένει στο σουρωτήρι. Στην αρχή, πολύ λίγο χώμα περνά από το σουρωτήρι. Όμως, εάν επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία αρκετές φορές, σύντομα θα έχετε έναν μικρό σωρό φρέσκου κομπόστ εδάφους.

Όσο αναδεύετε το κομπόστ, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να παρατηρήσετε προσεκτικά το σωρό κομπόστ. Μήπως είναι υπερβολικά στεγνό; Μήπως χρειάζεται λίγο νερό; Εάν είναι υπερβολικά υγρό, θα πρέπει να αφαιρέσετε τα σαπισμένα υλικά. Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε λίγο λεπτό άχυρο για να απορροφήσει την υγρασία.

Θα πρέπει να αναδεύετε το κομπόστ κάθε δύο μήνες. Έπειτα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παράγωγο χώμα για τη λίπανση του κήπου σας, μετά από έξι έως δώδεκα μήνες.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένες σημαντικές συμβουλές σχετικά με το κομπόστ.

Διατηρήστε μια ισορροπημένη αναλογία άνθρακα/αζώτου. Αυτό επιτυγχάνεται εύκολα προσθέτοντας στο σωρό κομπόστ ίσες αναλογίες υλικών που περιέχουν άνθρακα, όπως υπολείμματα κομμένων φύλλων και θάμνων, και υλικών που περιέχουν άζωτο, όπως τα υπολείμματα κομμένου γρασιδιού και τσουκνίδες. Επίσης, τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας σας περιέχουν συνήθως ιδανική αναλογία άνθρακα/αζώτου.

Αφήστε τα υπολείμματα κομμένου γρασιδιού να ξεραθούν τουλάχιστον για δύο μέρες, προτού τα προσθέσετε στο σωρό κομπόστ. Για την αποφυγή της δημιουργίας έντονων οσμών, συνιστάται να βάζετε στο σωρό κομπόστ μόνο λεπτά στρώματα υπολειμμάτων κομμένου γρασιδιού. Για να βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο υγρασίας στο σωρό κομπόστ είναι σωστό, θα πρέπει να το δοκιμάζετε σε τακτά διαστήματα με τη χούφτα σας. Πάρτε μια χούφτα κομπόστ εδάφους και σφίξτε το. Εάν ανάμεσα απ' τα δάκτυλα σας στάξουν λίγες σταγονίτσες νερού, το κομπόστ έχει το σωστό επίπεδο υγρασίας. Εάν στάξει πολύ νερό, το κομπόστ είναι υπερβολικά υγρό. Εάν δεν στάξει καθόλου νερό, το κομπόστ είναι υπερβολικά στεγνό.

Τι μπορείτε να ρίχνετε στο σωρό κομπόστ:
Μπορείτε να ρίχνετε άνετα, όποτε θέλετε, φύλλα, κοπριά, φλούδες φρούτων και λαχανικών και άλλα υπολείμματα κουζίνας στο σωρό κομπόστ. Οι τρίχες, τα φυτικά απορρίμματα κήπου και τα αμαγείρευτα οργανικά υλικά είναι επίσης κατάλληλα.

Τι δεν πρέπει να ρίχνετε στο σωρό κομπόστ;
Μην ρίχνετε στο σωρό κομπόστ ψεκασμένες (με παρασιτοκτόνα συνήθως) φλούδες τροπικών φρούτων, πάνες και κατεργασμένο ξύλο ή πλαστικά κάθε τύπου. Επίσης, ακατάλληλα υλικά είναι οι γόπες, τα κόκαλα, καθώς και η στάχτη από ξύλο και κάρβουνο.

Χρήση του κομπόστ
Συνιστούμε τη χρήση ενός μίγματος που θα αποτελείται από 1/2 κομπόστ εδάφους και 1/2 χώμα κήπου ή άμμο για γλάστρες λουλουδιών και ζαρντινιέρες παραθύρων. Για τα ξυλώδη φυτά και τους καλλωπιστικούς θάμνους, προσθέστε περίπου 3 εκατοστά κομπόστ στο ανώτατο στρώμα του χώματος. Για τα παρτέρια λουλουδιών, το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε μίγμα σε αναλογία 1/2 κομπόστ και 1/2 χώμα, όταν δημιουργείτε τη βάση του παρτεριού, και έπειτα να προσθέσετε κομπόστ στην επιφάνεια του παρτεριού και να το χτενίσετε για να γίνει αναλίπανση.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κομπόστ είναι καλής ποιότητας, εάν έχει προσαρμοστεί στην κανονική θερμοκρασία του χώματος και εφόσον δεν υπάρχουν βλαβεροί οργανισμοί στο χώμα.

 

Πηγή:gardena.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η καλλιέργεια της καστανιάς απειλείται από μια σφήκα

    Κλιμάκιο στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου θα βρεθεί στη Δυτική...

  2. Οι μυρωδιές που φταίνε για τις ημικρανίες

    Πάνω από το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανία είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες μυρωδιές, σύμφωνα με νέα...

  3. Ξενοδοχείο για γάτες!

    Το όνομά του είναι Longcroft Luxury Cat Hotel και βρίσκεται στο Hertfordshire της Αγγλίας.Το ξενοδοχείο διαθέτει 6 ξεχωριστά...

  4. Στο Θαλάσσιο Πάρκο ωοτοκίας χελωνών, χίλιες φωλιές

    Αυξήθηκαν φέτος οι φωλιές χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας, σύμφωνα με την καταγραφή από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου....

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Συνταγές ομορφιάς, από το συρτάρι της γιαγιάς

Με φυσικά αγαθά που υπάρχουν στην κουζίνα μας σας προτείνουμε μυστικές συνταγές για μάσκες, lotion προσώπου και σώματος. Και επειδή είναι καλοκαίρι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Χαρούμενα Χριστούγεννα με τα παιδιά

Μερικές συμβουλές, για να περάσουμε αξέχαστα Χριστούγεννα με τα παιδιά:-Φτιάξτε δώρα μαζί με τα παιδιά σας. Κάρτες, χειροποίητες κατασκευές, γλυκά, χριστουγεννιάτικα εναλλακτικά...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Γιατί στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα τα σπίτια μας με τα αλεξανδρινά;

Η συνήθεια αυτή, προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια, ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό, Joel Poinsett έφερε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κατασκευές κήπου

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Ιδέες για να αξιοποίησετε ένα άδειο βαρέλι

Μπορείτε να βρείτε ένα άδειο βαρέλι; Έχουμε μερικές ιδέες για το πως θα το αξιοποίησετε. Αυτό που χρειάζετε είναι φαντασία και μεράκι!        ...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο σπίτι μας

Για να «πετύχει» η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, δεν χρειάζονται ακριβά διακοσμητικά, ολοκαίνουρια στολίδια και σπατάλη των τελευταίων μας ευρώ. Καλά θα ήταν κι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η μαγεία της βανίλιας στην κουζίνα μας

Η χρήση της βανίλιας από τις παιδικές κρέμες ως τα παγωτά βανίλια και από το γλάσο για τα γλυκά ως το παραδοσιακό...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Δεκέμβριος και διατροφή: τι πρέπει να προσέχουμε

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, οι πιο όμορφες γιορτές του χρόνου πλησιάζουν. Μαζί τους όμως πλησιάζουν κι ένα σωρό «διατροφικοί πειρασμοί». Αν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Γιαούρτι: εκτοξεύει τη λίμπιντο

Η ικανοποιητική σεξουαλική ζωή και η υγεία του γυναικείου κόλπου επιτάσσουν την καθημερινή κατανάλωση ελληνικού γιαουρτιού.Η διαιτολόγος Lindy Cohen από το Σίδνεϊ...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron