Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Κρατήστε τα αρώματα του καλοκαιριού και συνδυάστε όποιους τύπους φρέσκων φρούτων επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να συντηρήσετε βότανα και λαχανικά με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Και εδώ, η προετοιμασία είναι σημαντική. Τα βάζα πρέπει να είναι πεντακάθαρα, εάν θέλετε να διατηρήσετε τις λιχουδιές σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθαρίστε σχολαστικά τα βάζα και αποστειρώστε τα σε βραστό νερό. Έπειτα, αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Μην τα σκουπίσετε με πετσέτα, καθώς τα βάζα μπορεί να γεμίσουν χνούδια ή να λερωθούν με λίπη. Βράστε τις στεγανωτικές ροδέλες και τα καπάκια σε νερό με λίγο ξύδι, ξεπλύνετε τα με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Όταν γεμίζετε τα βάζα, προσέξτε να μην λερώσετε το χείλος τους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε χωνί.

Αφού έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, χρειάζεται μόνο να αποφασίσετε ποια μέθοδο συντήρησης θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να μπορείτε να απολαύσετε μια καλοκαιρινή όαση μέσα στο χειμώνα.

Οι κλασσικές μέθοδοι με μια ματιά
Εμφιάλωση: Πρώτα βάζετε σε βάζα το προϊόν που θέλετε να συντηρήσετε και τοποθετείτε τα καπάκια χαλαρά. Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, θερμαίνετε τα βάζα σε θερμοκρασία περίπου 100° C. Με τη θερμότητα διαστέλλεται επίσης το περιεχόμενο των βάζων. Έπειτα, όταν ψύχετε τα βάζα σε λεκάνη με νερό, το περιεχόμενο συστέλλεται και δημιουργείται κενό αέρος. Έτσι, τα βάζα σφραγίζονται αεροστεγώς. Με αυτήν τη μέθοδο, τα τρόφιμα συντηρούνται για δύο χρόνια περίπου.
Συντήρηση σε λάδι, ξύδι ή οινόπνευμα: Για τη συντήρηση φρούτων, βοτάνων κ.λπ. για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι. Συνήθως το λάδι χρησιμοποιείται για τη διατήρηση μόνο αποξηραμένων βοτάνων, σκόρδου ή ντομάτας. Τα λαχανικά μπορούν να καλυφθούν με βραστό ξύδι δύο φορές ή να μαγειρευτούν σε ξύδι. Τα φρούτα συντηρούνται σε οινόπνευμα, π.χ. σε ρούμι ή φρουτώδες μπράντι. Οι συντηρητικές ιδιότητες του οινοπνεύματος υποστηρίζονται από τη ζάχαρη.
Βράσιμο: Για το βράσιμο συνιστάται η μέθοδος εμφιάλωσης εν θερμώ. Βράζετε τα φρούτα σε σιρόπι και γεμίζετε τα βάζα όσο τα φρούτα είναι ακόμα ζεστά. Στην αρχή θα πρέπει να γεμίσετε τα βάζα μόνο έως τη μέση για να προσαρμόζονται σταδιακά στη θερμοκρασία. Αργότερα, γεμίζετε τα βάζα έως 2 εκατοστά κάτω από το χείλος και τα γυρίζετε ανάποδα για πέντε λεπτά. Σημειώστε ότι τα βιδωτά καπάκια θα πρέπει να αποστειρώνονται πρώτα με οινόπνευμα.
Αποξήρανση: Η αποξήρανση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, είτε στον αέρα είτε σε φούρνο.
Αποξήρανση στον αέρα: Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κομμάτια και τα δένετε σε σπάγκους. Έπειτα τα αποξηραίνετε για μία ή περισσότερες εβδομάδες αναλόγως την περιεκτικότητα τους σε νερό.
Αποξήρανση σε φούρνο: Αυτή η μέθοδος είναι γρηγορότερη και πιο υγιεινή. Τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο δίσκο του φούρνου και τα αποξηραίνετε για τρεις έως έξι ώρες σε μέση θερμοκρασία 30° έως 40° C. Είναι σημαντικό να γυρίζετε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά κάθε μία ώρα. Αυτή η διαδικασία αποξήρανσης δεν συνιστάται με χρήση φούρνου μικροκυμάτων.
Συμβουλή: Για να ελέγξετε εάν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αρκετά ξηρά, βάλτε μερικά σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τη. Εάν δείτε να σχηματίζονται σταγονίδια υγρασίας μέσα στη σακούλα, η διαδικασία αποξήρανσης πρέπει να συνεχιστεί.


Ποιος είναι ο σωστός τύπος ζάχαρης;
Όταν παρασκευάζετε μαρμελάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κρυσταλλική ζάχαρη. Ωστόσο, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε χονδρόκοκκη ζάχαρη ή ζάχαρη με πηκτίνη.

Χονδρόκοκκη ζάχαρη: Επειδή έχει τραχιά κρυσταλλική δομή, η χονδρόκοκκη ζάχαρη αφροποιείται ελάχιστα όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας και κομπόστας. Έτσι δημιουργούνται λιγότερες φυσαλίδες και η μαρμελάδα/κομπόστα έχει πιο απαλή υφή.
Ζάχαρη με πηκτίνη: Παρασκευάζεται από ζάχαρη και πηκτίνη και είναι ιδανική για πολύ ώριμα και μαλακά φρούτα που στερεοποιούνται δύσκολα από μόνα τους. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε ζάχαρη με πηκτίνη, τα φρούτα θα πρέπει να βράζουν έως οκτώ λεπτά, διαφορετικά θα μαλακώσουν υπερβολικά και δεν θα στερεοποιούνται καθόλου.
Η σημασία της σωστής αναλογίας

Χρησιμοποιήστε ένα κιλό ζάχαρης προς ένα κιλό φρούτων για να έχετε σωστά αποτελέσματα.

Πώς να παρασκευάσετε νόστιμες μαρμελάδες
• 1 κιλό φρούτα του δάσους (μαύρα φραγκοστάφυλα, μύρτιλλα, βατόμουρα ή σμέουρα)
• 1 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη
Πλύνετε τα φρούτα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και πιέστε τα λίγο προς τα κάτω. Προσθέστε τη ζάχαρη με πηκτίνη και βράστε για τέσσερα λεπτά. Ανακατεύετε συχνά. Γεμίστε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα, κλείστε τα ερμητικά και γυρίστε τα ανάποδα για πέντε λεπτά.

Ελπίζουμε να διασκεδάσετε με τη συγκομιδή και τη διαδικασία συντήρησης των δικών σας προϊόντων!

 

Πηγή:gardena.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Πώς θα «ξυπνήσουμε» το μεταβολισμό μας;

    Ας δούμε το «επίμαχο θέμα» της ενεργοποίησης του μεταβολισμού. Πολλές φορές παραπονιέστε ότι ενώ δεν τρώτε δεν μπορείτε...

  2. Πασχαλινά αυγά με ... προσωπικότητα!

    Πρωτότυπα Πασχαλινά αυγά! Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα...

  3. Η λίμνη Βολιβία εξατμίστηκε ολοσχερώς

    Πρόκειται για ένα θέαμα που δύσκολα μπορεί να συλλάβει ανθρώπινος νους, είναι σχεδόν σουρεαλιστικό. Ψαρόβαρκες στον πάτο μιας...

  4. Ανάπτυξη των ορεινών όγκων

    Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η πολυπόθητη ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ξεκινήσει από την Περιφέρεια και...

Φυτά

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Κηραλοιφή για όλες τις χρήσεις!

Ας δούμε μία εύκολη συνταγή για να φτιάξετε σπιτική κηραλοιφή που θεραπεύει: τσιμπήματα μέλισσαςτσιμπήματα εντόμωνεγκαύματαηλιακά εγκαύματαΚοψίματα και γρατζουνιέςΕξανθήματα από πυρετόΣκασμένα χείληΦαγούρα στο δέρμαλειχήνεςέκζεμαΣΥΣΤΑΤΙΚΑ...

διαβάστε αναλυτικά »

Δημιουργώντας δώρα από τον κήπο

Φτιάξτε όμορφους πίνακες με φύλλα!

Φτιάξτε όμορφους πίνακες με φύλλα!

Είναι εποχή εορτών και μπορούμε να φτιάξουμε όμορφα δωράκια μόνοι μας. Όλοι οι άνθρωποι αγαπάμε την τέχνη. Είναι στη φύση του ανθρώπου...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Συμβουλές για να έχουμε φρέσκα τυριά στο ψυγείο

Κρατήστε τα τυριά φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.Ποτέ μην τυλίγεται τα τυριά με πλαστική μεμβράνηΟ χειρότερος τρόπος για...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Μπανάνα αντί για ... Μπότοξ

Το μυστικό για τέλειο δέρμα βρίσκεται πολύ κοντά σας και πιο συγκεκριμένα στην κουζίνα σας!Ποιος χρειάζεται Botox όταν έχετε τις μπανάνες; Μπορείτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Τα πολύτιμα έλαια της φύσης

Ένας φυσικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ενυδατώσουμε το δέρμα μας χωρίς να το επιβαρύνουμε με επικίνδυνες ουσίες που περιέχουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των παιδιών τους στο σχολείο....

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Ξύδι για όλες τις δουλειές!

Αντικαταστήστε με «πράσινα καθαριστικά» τα σκληρά και επιβλαβή χημικά! Τη λύση σε όσους δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά προϊόντα στο νοικοκυριό τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Φυσική θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση

Ισχυρή θεραπευτική αλοιφή για την ψωρίαση και την ακμή με κουρκουμά και άργιλο. Έχουμε δει αρκετές φορές μέχρι τώρα τις θεραπευτικές ιδιότητες...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron