Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Κρατήστε τα αρώματα του καλοκαιριού και συνδυάστε όποιους τύπους φρέσκων φρούτων επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να συντηρήσετε βότανα και λαχανικά με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Και εδώ, η προετοιμασία είναι σημαντική. Τα βάζα πρέπει να είναι πεντακάθαρα, εάν θέλετε να διατηρήσετε τις λιχουδιές σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθαρίστε σχολαστικά τα βάζα και αποστειρώστε τα σε βραστό νερό. Έπειτα, αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Μην τα σκουπίσετε με πετσέτα, καθώς τα βάζα μπορεί να γεμίσουν χνούδια ή να λερωθούν με λίπη. Βράστε τις στεγανωτικές ροδέλες και τα καπάκια σε νερό με λίγο ξύδι, ξεπλύνετε τα με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Όταν γεμίζετε τα βάζα, προσέξτε να μην λερώσετε το χείλος τους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε χωνί.

Αφού έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, χρειάζεται μόνο να αποφασίσετε ποια μέθοδο συντήρησης θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να μπορείτε να απολαύσετε μια καλοκαιρινή όαση μέσα στο χειμώνα.

Οι κλασσικές μέθοδοι με μια ματιά
Εμφιάλωση: Πρώτα βάζετε σε βάζα το προϊόν που θέλετε να συντηρήσετε και τοποθετείτε τα καπάκια χαλαρά. Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, θερμαίνετε τα βάζα σε θερμοκρασία περίπου 100° C. Με τη θερμότητα διαστέλλεται επίσης το περιεχόμενο των βάζων. Έπειτα, όταν ψύχετε τα βάζα σε λεκάνη με νερό, το περιεχόμενο συστέλλεται και δημιουργείται κενό αέρος. Έτσι, τα βάζα σφραγίζονται αεροστεγώς. Με αυτήν τη μέθοδο, τα τρόφιμα συντηρούνται για δύο χρόνια περίπου.
Συντήρηση σε λάδι, ξύδι ή οινόπνευμα: Για τη συντήρηση φρούτων, βοτάνων κ.λπ. για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι. Συνήθως το λάδι χρησιμοποιείται για τη διατήρηση μόνο αποξηραμένων βοτάνων, σκόρδου ή ντομάτας. Τα λαχανικά μπορούν να καλυφθούν με βραστό ξύδι δύο φορές ή να μαγειρευτούν σε ξύδι. Τα φρούτα συντηρούνται σε οινόπνευμα, π.χ. σε ρούμι ή φρουτώδες μπράντι. Οι συντηρητικές ιδιότητες του οινοπνεύματος υποστηρίζονται από τη ζάχαρη.
Βράσιμο: Για το βράσιμο συνιστάται η μέθοδος εμφιάλωσης εν θερμώ. Βράζετε τα φρούτα σε σιρόπι και γεμίζετε τα βάζα όσο τα φρούτα είναι ακόμα ζεστά. Στην αρχή θα πρέπει να γεμίσετε τα βάζα μόνο έως τη μέση για να προσαρμόζονται σταδιακά στη θερμοκρασία. Αργότερα, γεμίζετε τα βάζα έως 2 εκατοστά κάτω από το χείλος και τα γυρίζετε ανάποδα για πέντε λεπτά. Σημειώστε ότι τα βιδωτά καπάκια θα πρέπει να αποστειρώνονται πρώτα με οινόπνευμα.
Αποξήρανση: Η αποξήρανση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, είτε στον αέρα είτε σε φούρνο.
Αποξήρανση στον αέρα: Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κομμάτια και τα δένετε σε σπάγκους. Έπειτα τα αποξηραίνετε για μία ή περισσότερες εβδομάδες αναλόγως την περιεκτικότητα τους σε νερό.
Αποξήρανση σε φούρνο: Αυτή η μέθοδος είναι γρηγορότερη και πιο υγιεινή. Τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο δίσκο του φούρνου και τα αποξηραίνετε για τρεις έως έξι ώρες σε μέση θερμοκρασία 30° έως 40° C. Είναι σημαντικό να γυρίζετε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά κάθε μία ώρα. Αυτή η διαδικασία αποξήρανσης δεν συνιστάται με χρήση φούρνου μικροκυμάτων.
Συμβουλή: Για να ελέγξετε εάν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αρκετά ξηρά, βάλτε μερικά σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τη. Εάν δείτε να σχηματίζονται σταγονίδια υγρασίας μέσα στη σακούλα, η διαδικασία αποξήρανσης πρέπει να συνεχιστεί.


Ποιος είναι ο σωστός τύπος ζάχαρης;
Όταν παρασκευάζετε μαρμελάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κρυσταλλική ζάχαρη. Ωστόσο, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε χονδρόκοκκη ζάχαρη ή ζάχαρη με πηκτίνη.

Χονδρόκοκκη ζάχαρη: Επειδή έχει τραχιά κρυσταλλική δομή, η χονδρόκοκκη ζάχαρη αφροποιείται ελάχιστα όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας και κομπόστας. Έτσι δημιουργούνται λιγότερες φυσαλίδες και η μαρμελάδα/κομπόστα έχει πιο απαλή υφή.
Ζάχαρη με πηκτίνη: Παρασκευάζεται από ζάχαρη και πηκτίνη και είναι ιδανική για πολύ ώριμα και μαλακά φρούτα που στερεοποιούνται δύσκολα από μόνα τους. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε ζάχαρη με πηκτίνη, τα φρούτα θα πρέπει να βράζουν έως οκτώ λεπτά, διαφορετικά θα μαλακώσουν υπερβολικά και δεν θα στερεοποιούνται καθόλου.
Η σημασία της σωστής αναλογίας

Χρησιμοποιήστε ένα κιλό ζάχαρης προς ένα κιλό φρούτων για να έχετε σωστά αποτελέσματα.

Πώς να παρασκευάσετε νόστιμες μαρμελάδες
• 1 κιλό φρούτα του δάσους (μαύρα φραγκοστάφυλα, μύρτιλλα, βατόμουρα ή σμέουρα)
• 1 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη
Πλύνετε τα φρούτα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και πιέστε τα λίγο προς τα κάτω. Προσθέστε τη ζάχαρη με πηκτίνη και βράστε για τέσσερα λεπτά. Ανακατεύετε συχνά. Γεμίστε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα, κλείστε τα ερμητικά και γυρίστε τα ανάποδα για πέντε λεπτά.

Ελπίζουμε να διασκεδάσετε με τη συγκομιδή και τη διαδικασία συντήρησης των δικών σας προϊόντων!

 

Πηγή:gardena.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τέλος σε υγρασία και μούχλα

    Υπάρχει ένα υλικό μέσα στην κουζίνα που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τέλεια αποστείρωση του χώρου σας...

  2. Ιδέες για να σερβίρετε τα πασχαλινά αυγά

    Eκτός από αυτά που θα τσουγκρίσετε στο τραπέζι, μπορείτε να σερβίρετε  πασχαλινά αυγά  δημιουργώντας μια γουστόζικη πιατέλα γεμάτη...

  3. Εθελοντική ομάδα μας μαθαίνει τη θεραπευτική επαφή με τα ζώα

    Μια εθελοντική ομάδα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς χορηγούς, χωρίς υποστήριξη από το κράτος, με λεφτά από την τσέπη του...

  4. Φωτογραφίες που «παίζουν» με το φαγητό

    Το φαγητό προβάλλεται υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Έκθεση φωτογραφίας επιχειρεί να επανεξετάσει τη σχέση του ανθρώπου με τα...

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου: ροδάκινο

Τι να βάλουμε στο τραπέζι του Ιουλίου; Ροδάκινο. Ζουμερό και δροσιστικό, το ροδάκινο δικαίως μπορεί να ανακηρυχθεί το «φρούτο της παραλίας»! Αυτήν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron