Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Η συγκομιδή

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Περίοδος συγκομιδής και συντήρησης

Κρατήστε τα αρώματα του καλοκαιριού και συνδυάστε όποιους τύπους φρέσκων φρούτων επιθυμείτε. Μπορείτε επίσης να συντηρήσετε βότανα και λαχανικά με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Και εδώ, η προετοιμασία είναι σημαντική. Τα βάζα πρέπει να είναι πεντακάθαρα, εάν θέλετε να διατηρήσετε τις λιχουδιές σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καθαρίστε σχολαστικά τα βάζα και αποστειρώστε τα σε βραστό νερό. Έπειτα, αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Μην τα σκουπίσετε με πετσέτα, καθώς τα βάζα μπορεί να γεμίσουν χνούδια ή να λερωθούν με λίπη. Βράστε τις στεγανωτικές ροδέλες και τα καπάκια σε νερό με λίγο ξύδι, ξεπλύνετε τα με καθαρό νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν. Όταν γεμίζετε τα βάζα, προσέξτε να μην λερώσετε το χείλος τους. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε χωνί.

Αφού έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα, χρειάζεται μόνο να αποφασίσετε ποια μέθοδο συντήρησης θέλετε να χρησιμοποιήσετε για να μπορείτε να απολαύσετε μια καλοκαιρινή όαση μέσα στο χειμώνα.

Οι κλασσικές μέθοδοι με μια ματιά
Εμφιάλωση: Πρώτα βάζετε σε βάζα το προϊόν που θέλετε να συντηρήσετε και τοποθετείτε τα καπάκια χαλαρά. Για να σκοτώσετε τα βακτήρια, θερμαίνετε τα βάζα σε θερμοκρασία περίπου 100° C. Με τη θερμότητα διαστέλλεται επίσης το περιεχόμενο των βάζων. Έπειτα, όταν ψύχετε τα βάζα σε λεκάνη με νερό, το περιεχόμενο συστέλλεται και δημιουργείται κενό αέρος. Έτσι, τα βάζα σφραγίζονται αεροστεγώς. Με αυτήν τη μέθοδο, τα τρόφιμα συντηρούνται για δύο χρόνια περίπου.
Συντήρηση σε λάδι, ξύδι ή οινόπνευμα: Για τη συντήρηση φρούτων, βοτάνων κ.λπ. για παρατεταμένο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι. Συνήθως το λάδι χρησιμοποιείται για τη διατήρηση μόνο αποξηραμένων βοτάνων, σκόρδου ή ντομάτας. Τα λαχανικά μπορούν να καλυφθούν με βραστό ξύδι δύο φορές ή να μαγειρευτούν σε ξύδι. Τα φρούτα συντηρούνται σε οινόπνευμα, π.χ. σε ρούμι ή φρουτώδες μπράντι. Οι συντηρητικές ιδιότητες του οινοπνεύματος υποστηρίζονται από τη ζάχαρη.
Βράσιμο: Για το βράσιμο συνιστάται η μέθοδος εμφιάλωσης εν θερμώ. Βράζετε τα φρούτα σε σιρόπι και γεμίζετε τα βάζα όσο τα φρούτα είναι ακόμα ζεστά. Στην αρχή θα πρέπει να γεμίσετε τα βάζα μόνο έως τη μέση για να προσαρμόζονται σταδιακά στη θερμοκρασία. Αργότερα, γεμίζετε τα βάζα έως 2 εκατοστά κάτω από το χείλος και τα γυρίζετε ανάποδα για πέντε λεπτά. Σημειώστε ότι τα βιδωτά καπάκια θα πρέπει να αποστειρώνονται πρώτα με οινόπνευμα.
Αποξήρανση: Η αποξήρανση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, είτε στον αέρα είτε σε φούρνο.
Αποξήρανση στον αέρα: Κόβετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε κομμάτια και τα δένετε σε σπάγκους. Έπειτα τα αποξηραίνετε για μία ή περισσότερες εβδομάδες αναλόγως την περιεκτικότητα τους σε νερό.
Αποξήρανση σε φούρνο: Αυτή η μέθοδος είναι γρηγορότερη και πιο υγιεινή. Τοποθετείτε τα φρούτα και τα λαχανικά στο δίσκο του φούρνου και τα αποξηραίνετε για τρεις έως έξι ώρες σε μέση θερμοκρασία 30° έως 40° C. Είναι σημαντικό να γυρίζετε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά κάθε μία ώρα. Αυτή η διαδικασία αποξήρανσης δεν συνιστάται με χρήση φούρνου μικροκυμάτων.
Συμβουλή: Για να ελέγξετε εάν τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αρκετά ξηρά, βάλτε μερικά σε μια πλαστική σακούλα και κλείστε τη. Εάν δείτε να σχηματίζονται σταγονίδια υγρασίας μέσα στη σακούλα, η διαδικασία αποξήρανσης πρέπει να συνεχιστεί.


Ποιος είναι ο σωστός τύπος ζάχαρης;
Όταν παρασκευάζετε μαρμελάδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε κρυσταλλική ζάχαρη. Ωστόσο, είναι ευκολότερο να χρησιμοποιήσετε χονδρόκοκκη ζάχαρη ή ζάχαρη με πηκτίνη.

Χονδρόκοκκη ζάχαρη: Επειδή έχει τραχιά κρυσταλλική δομή, η χονδρόκοκκη ζάχαρη αφροποιείται ελάχιστα όταν χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας και κομπόστας. Έτσι δημιουργούνται λιγότερες φυσαλίδες και η μαρμελάδα/κομπόστα έχει πιο απαλή υφή.
Ζάχαρη με πηκτίνη: Παρασκευάζεται από ζάχαρη και πηκτίνη και είναι ιδανική για πολύ ώριμα και μαλακά φρούτα που στερεοποιούνται δύσκολα από μόνα τους. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε ζάχαρη με πηκτίνη, τα φρούτα θα πρέπει να βράζουν έως οκτώ λεπτά, διαφορετικά θα μαλακώσουν υπερβολικά και δεν θα στερεοποιούνται καθόλου.
Η σημασία της σωστής αναλογίας

Χρησιμοποιήστε ένα κιλό ζάχαρης προς ένα κιλό φρούτων για να έχετε σωστά αποτελέσματα.

Πώς να παρασκευάσετε νόστιμες μαρμελάδες
• 1 κιλό φρούτα του δάσους (μαύρα φραγκοστάφυλα, μύρτιλλα, βατόμουρα ή σμέουρα)
• 1 κιλό ζάχαρη με πηκτίνη
Πλύνετε τα φρούτα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα και πιέστε τα λίγο προς τα κάτω. Προσθέστε τη ζάχαρη με πηκτίνη και βράστε για τέσσερα λεπτά. Ανακατεύετε συχνά. Γεμίστε καθαρά, αποστειρωμένα βάζα με τη ζεστή μαρμελάδα, κλείστε τα ερμητικά και γυρίστε τα ανάποδα για πέντε λεπτά.

Ελπίζουμε να διασκεδάσετε με τη συγκομιδή και τη διαδικασία συντήρησης των δικών σας προϊόντων!

 

Πηγή:gardena.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τι να προσέχουμε στα τυποποιημένα παγωτά

    Το παγωτό αποτελεί την αγαπημένη απόλαυση του καλοκαιριού, ιδιαίτερα για τα παιδιά.Τα τυποποιημένα παγωτά μπορούμε να τα βρούμε...

  2. Μενού με ονόματα από την ελληνική κρίση!

    Το ελληνικό εστιατόριο «Ζ» στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου σερβίρει εδώ και λίγες ημέρες πιάτα που φέρουν ονόματα...

  3. Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κυριακάτικες εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό και ποτό

    Εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορούς, διοργανώνει η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015,...

  4. Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού

    Δημόσια διαβούλευση για την προστασία του Ασωπού ποταμού ξεκινάει από σήμερα η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με τον...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron