Αρχική » Φυτά

Ποιά τεχνητά γλυκαντικά κατηγορούνται για διαβήτη

Ποιά τεχνητά γλυκαντικά κατηγορούνται για διαβήτη

Τεχνητά γλυκαντικά μπορεί δυνητικά να οδηγήσουν σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, παρά το ότι δεν περιέχουν θερμίδες, ανακάλυψαν ερευνητές σε έρευνες που πραγματοποίησαν σε ανθρώπους και ποντικούς.

Αυτό οφείλεται στο ότι η σακχαρίνη και τα όμοιά της φαίνεται να αλλάζουν τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο με τρόπους που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να επεξεργάζονται τη γλυκόζη, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’Nature’’.

Αυτό σημαίνει μάλλον ότι αντί τα τεχνητά γλυκαντικά να βοηθούν στο θέμα της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2 μπορεί πιθανόν να συμβάλλουν στο πρόβλημα, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με τεχνητά γλυκαντικά εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με ποντικούς που έπιναν νερό ή νερό με ζάχαρη.

Ανακάλυψαν επίσης ότι μπορούσαν να επαναφέρουν τα επίπεδα σακχάρου στο φυσιολογικό χορηγώντας τους αντιβίωση.

Επιπλέον μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα σακχάρου σε υγιείς ποντικούς που δεν εκτέθηκαν ποτέ σε τεχνητά γλυκαντικά μεταμοσχεύοντας βακτήρια του εντέρου από ποντικούς που είχαν λάβει σακχαρίνη.

Μελετώντας ομάδα σχεδόν 400 ανθρώπων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν, μακροχρόνια, τεχνητά γλυκαντικά ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας.

‘Ηταν επίσης περισσότερο πιθανό να έχουν σημάδια διαταραγμένης επεξεργασίας γλυκόζης σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούσαν συνήθως τέτοια γλυκαντικά.

Σε μικρό πείραμα που ακολούθησε, οι ερευνητές εξέτασαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα 7 ανθρώπων που δεν κατανάλωναν συνήθως τεχνητά γλυκαντικά.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 4 από τους παραπάνω ανθρώπους είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου μετά την κατανάλωση της μέγιστης συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας σακχαρίνης από τον U.S Food and Drug Administration, για 6 συνεχόμενες ημέρες.

Ο Eran Segal, του Weizmann Institute of Science στο Rehovot, του Ισραήλ, δήλωσε έκπληκτος, δεδομένης της μαζικής κατανάλωσης και χρήσης των τεχνητών γλυκαντικών και της γενικής θεώρησης ότι είναι ασφαλή.

Αν και έρευνες σε ανθρώπους και ποντικούς, κυρίως εστίασαν στη σακχαρίνη, η πρώτη ομάδα των πειραμάτων σε ποντικούς περιέλαβε επίσης τη σουκραλόζη και την ασπαρτάμη. Και οι 3 φάνηκε να έχουν την ίδια επίδραση στα επίπεδα σακχάρου των ποντικών.

Οι ερευνητές, δήλωσαν ότι κανένας δεν θα πρέπει να κάνει άμεσες διατροφικές επιλογές με βάση τα ευρήματα. Ο ερευνητής, Dr. Eran Elinav, του Weizmann Institute's Immunology Department, τονίζει ότι δεν δηλώνει πως τα σακχαρούχα ροφήματα είναι υγιεινά και θα πρέπει να αποτελούν υγιεινό μέρος της διατροφής.

Ωστόσο οι ερευνητές ανακάλυψαν ενδείξεις ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι σε αύξηση του σακχάρου που προκαλείται από τεχνητά γλυκαντικά.

Βλέποντας το προφίλ του βακτηριακού περιεχομένου στο έντερο ενός ανθρώπου, δήλωσε ο ερευνητής, μπόρεσε να τα ομαδοποιήσει με τρόπο που θα μπορούσε να δείξει ποιος θα ανταποκρινόταν και ποιος όχι στα τεχνητά γλυκαντικά.

Ο Elinav πιστεύει ότι στα έντερα των παραπάνω ανθρώπων που εμφάνισαν αυξημένο σάκχαρο, ορισμένα βακτήρια αντέδρασαν στα χημικά γλυκαντικά, απελευθερώνοντας ουσίες που στη συνέχεια προκάλεσαν φλεγμονώδη αντίδραση παρόμοια με αυτή της υπερδοσολογίας ζάχαρης, προάγοντας αλλαγές στην ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει ζάχαρη.

 

Πηγή:.top7news.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Φυτά και υγεία








Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Μαστίχα: κατακτά τις παγκόσμιες αγορές

    Η Μαστίχα είναι ο καρπός του Μαστιχόδεντρου και παράγεται... μόνο στο Νότιο τμήμα της Χίου και πουθενά αλλού...

  2. Εκατομμύρια φορτηγά χώμα αφαιρεί κάθε χρόνο η διάβρωση στην ΕΕ

    Παρά τα μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά της διάβρωσης των εδαφών, η βροχή και τα ποτάμια ξεπλένουν...

  3. Η σωστή διατροφή των παιδιών στο σχολείο

    Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και ένα από τα θέματα που απασχολεί τους γονείς είναι η διατροφή των...

  4. Μπομπονιέρες με υλικά από τη φύση

    Μπομπονιέρες ιδανικές για χειμωνιάτικους γάμους - τι θα λέγατε για γλαστράκια με μικρά αληθινά φυτά!‏ Πολλοί προτιμούν μικρά...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron