Αρχική » Φυτά

Ανθούριο ή Φλαμίγκο ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου.

Ανθούριο ή Φλαμίγκο ένα εντυπωσιακό φυτό εσωτερικού χώρου.

Ανθούριο ή Φλαμίγκο ή γλώσσα του διαβόλου, ένα τροπικό φυτό με πατρίδα την θερμή και υγρή Χαβάη.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών (αροειδή) με το σπαθίφυλλο, τη ντιεφενμπάχια, το φυλλόδεντρο και το αγλαόνημα με εμφανή ομοιότητα στο φύλλωμα του με αυτά. Όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας, το ανθούριο είναι δηλητηριώδες αν καταναλωθεί, γι' αυτό κρατήστε τις γλάστρες σας μακριά από παιδιά ή ζώα.

Τα λουλούδια του είναι συνήθως κόκκινα και έχουν σχήμα καρδιάς. Βέβαια στο εμπόριο μπορεί να συναντήσετε και ρόζ, λευκά, πορτοκαλί και πολλά άλλα χρώματα. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στην περίσταση. Υπάρχουν και κάποιες ποικιλίες αρωματικές με ένα πολύ ανάλαφρο και διακριτικό άρωμα. Εντυπωσιακό πάντως είναι και το φύλλωμα του

Το ανθούριο πρωτοκαλλιεργήθηκε σε θερμοκήπια με μοναδικό σκοπό το εμπόριο των λουλουδιών του ενώ ως φυτό εσωτερικού χώρου άρχισε να διαδίδεται στος αρχές της δεκαετίας του 70.

Αν και τα άνθη του είναι πανέμορφα στο βάζο σας δεν θα διαρκέσουν για πάντα ενώ αν το καλλιεργήσουμε σε γλάστρα αυτό συνεχώς θα ομορφαίνει το σπίτι μας. Άλλωστε, ακόμα κι όταν το φυτό δεν είναι σε ανθοφορία, δεν παύει να είναι ένα όμορφο πράσινο φυτό.

Φροντίδα

Το ανθούριο είναι αποκλειστικά φυτό εσωτερικού χώρου και αν και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλλιεργηθεί, δεν είναι από τα φυτά που μπορεί κανείς να παραμελήσει. Αν οι συνθήκες είναι καλές, το ανθούριο ανθοφορεί όλο το χρόνο και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Συνήθως η ανθοφορία είναι πλουσιότερη την άνοιξη και το καλοκαίρι, κυρίως όμως γιατί αυτές τις εποχές το φυτό δέχεται λαμπερό φως για περισσότερες ώρες απ' ότι το χειμώνα.

Γενικά, η μέση θερμοκρασία των σπιτιών μας είναι κατάλληλη για το ανθούριο θα πρέπει όμως να αποφύγετε να το τοποθετήσετε σε σημεία που υπάρχουν μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας ή ρεύματα κρύου αέρα, όπως π.χ. κοντά σε μπαλκονόπορτες, καλοριφέρ ή συσκευές όπως η τηλεόραση που παράγουν θερμότητα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να "κάψουν" το φύλλωμα, να ξεθωριάσουν το χρώμα των λουλουδιών και να περιορίσουν τη διάρκειά τους. Αντίθετα, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα καθυστερήσουν την ανάπτυξη του φυτού και τα χαμηλά φύλλα θα κιτρινίσουν. Σε περίπτωση παγωνιάς μπορείτε να αποχαιρετήσετε το ανθούριο με συνοπτικές διαδικασίες καθώς δεν αντέχει ούτε για λίγες ημέρες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης ψεκάζετε συχνά με νερό για να του δώσετε υγρασία και καθαρίζετε τόσο τα φύλλα όσο και τα λουλούδια του με υγρό σφουγγάρι για να το διατηρείτε καθαρό και να απομακρύνετε τυχόν έντομα που έχουν εγκατασταθεί στο φυτό. Χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα ή ένα δίσκο με υγρό χαλίκι για να εξασφαλίσετε την απαραίτητη υγρασία.

Τα ανθούρια μπορούν να καλλιεργηθούν, σε εσωτερικό πάντα χώρο, τόσο σε μεμονωμένες γλάστρες όσο και σε ζαρντινιέρες σε ομάδες. Αλλάζετε γλάστρα μόνο όταν οι ρίζες του φυτού καταλάβουν όλο το χώρο της, χρησιμοποιώντας μόνο ένα νούμερο μεγαλύτερη γλάστρα και φροντίστε να πιέσετε καλά το χώμα ώστε το φυτό να στηρίζεται καλά. Σε αυτή την περίπτωση, μην τρομάξετε αν δείτε κάποια φύλλα να κιτρινίζουν και να πέφτουν γιατί το φυτό απλώς προσαρμόζεται στις καινούργιες συνθήκες και θα ανακάμψει γρήγορα.Καθώς το φυτό μεγαλώνει, το φύλλωμα και τα λουλούδια του βαραίνουν και απαιτούν γερό ριζικό σύστημα. Σε κάθε αλλαγή γλάστρας καλό θα ήταν να προσθέτετε και λίγο χαλίκι ή νιφάδες από αφρολέξ, τόσο για τη σωστή αποστράγγιση αλλά και γιατί το χαλίκι βοηθά τις ρίζες να "πιάσουν" καλά στο χώμα και να αντέχουν το βάρος του φυτού.

Το χώμα τους θα πρέπει να είναι ελαφρύ και πλούσιο σε τύρφη, να περιέχει περλίτη και οπωσδήποτε να έχει καλή αποστράγγιση. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας είναι στεγνό με πολύ νερό και αδειάστε ότι περισσέψει στο πιατάκι της γλάστρας (έτσι θα αποφύγετε και τα ενοχλητικά μικροσκοπικά μυγάκια που ζουν στο υγρό χώμα).

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε το ανθούριο είναι να βάλετε τη γλάστρα μέσα σε ένα κουβά ή μία λεκάνη με νερό και να το αφήσετε να τραβήξει από τις τρύπες στον πάτο της γλάστρας όσο νερό χρειάζεται. Θα το βγάλετε όταν δείτε ότι οι μπουρμπουλήθρες σταμάτησαν και θα το αφήσετε κάπου μέχρι να στραγγίξει το επιπλέον νερό.

Αν και το ανθούριο αντέχει αρκετά στην ξηρασία μην το αφήνετε να διψάσει πολύ γιατί θα καθυστερήσει σημαντικά η ανάπτυξή του. Αντίθετα αν το ποτίζετε πιο συχνά απ' ότι πρέπει θα κιτρινίσουν τα φύλλα του και θα σαπίσουν οι ρίζες του. Πάντα να κόβετε τα φύλλα που κιτρινίζουν ή ξεραίνονται καθώς και τα λουλούδια όταν ξεραθούν για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών.

Κατά κανόνα, το ανθούριο (όπως και όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου) θέλουν να βρίσκονται στο σημείο που παίρνουν το περισσότερο φως, πάντα όμως φιλτραρισμένο και όχι απευθείας ηλιακό φως. Τα ανθούρια μπορούν να επιζήσουν σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού όμως όσο λιγότερο το φως που δέχονται τόσο πιο αργή θα είναι η ανάπτυξή τους και τόσο πιο φτωχή η ανθοφορία τους.

Συμβουλή

Ψεκάζετέ το Ανθούριο τακτικά με σαπουνόνερο για ν’ αποφύγετε τις αφίδες.


Η λίπανση δεν είναι απαραίτητη στο ανθούριο, αν όμως αποφασίσετε ότι το φυτό σας χρειάζεται κάποια βοήθεια, χρησιμοποιείστε λίπασμα αργής απορρόφησης όπως οι ταμπλέτες ή τα κουφέτα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιήστε τη μισή δόση από αυτήν που αναγράφεται στις οδηγίες του σκευάσματος. Θυμηθείτε ότι οι ταμπλέτες του λιπάσματος δεν πρέπει να ακουμπούν τους βλαστούς του φυτού. Επίσης, επιλέξτε λίπασμα που να ευνοεί την ανθοφορία κι όχι την ανάπτυξη του φυλλώματος.

Το ανθούριο είναι γενικά ανθεκτικό σε ασθένειες όμως μπορεί να δεχθεί την επίθεση των απρόσκλητων αλλά συχνών επισκεπτών όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή και οι θρίπες που αποτελούν και το πιο σοβαρό πρόβλημα για τα ανθούρια.

Συνήθως θα εντοπίσετε τα έντομα στα νέα φύλλα ή στα μπουμπούκια. Λάβετε μέτρα αμέσως και ψεκάστε είτε με φάρμακο που θα προμηθευτείτε από οποιοδήποτε φυτώριο είτε με κάποιο από τα πρακτικά φάρμακα που έχουμε αναφέρει σε πολλά άλλα άρθρα. Ότι κι αν επιλέξετε μην ξεχάσετε να ψεκάσετε τις κάτω πλευρές των φύλλων που είναι τα αγαπημένα στέκια των εντόμων.Ειδικά για τους θρίπες, να λάβετε αμέσως μέτρα, γιατί αυτή η ασθένεια μπορεί να καταστρέψει όλα τα λουλούδια καθώς προσβάλλει τα μπουμπούκια πριν ακόμα αυτά ανοίξουν. Στην περίπτωση που προσβληθεί το λουλούδι, αφού ανοίξει θα δείτε λευκές γραμμές ή χαρακιές πάνω στην επιφάνειά του και πιθανόν το λουλούδι να είναι και λίγο παραμορφωμένο. Ειδικά αν έχετε χρυσάνθεμα ή ορχιδέες στον ίδιο χώρο, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τα παραπάνω φυτά αποτελούν εξαιρετικούς "μεζέδες" για τους θρίπες. Το φυτώριο θα σας προμηθεύσει με ειδικό εντομοκτόνο που απαιτεί όμως επαναληπτικούς ψεκασμούς και ακολουθείστε ευλαβικά τις οδηγίες της ετικέτας.

Παρόλα τα έντομα και τις ασθένειες γενικότερα, να έχετε στο νου σας ότι ο συχνότερος λόγος που καταστρέφονται τα ανθούρια αλλά και τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου στα σπίτια μας είναι το σάπισμα των ριζών από το υπερβολικό πότισμα.

Το ανθούριο μπορεί να πολλαπλασιαστεί από σπόρους όμως αυτή είναι μία μακρόχρονη και δύσκολη διαδικασία. Ο σπόρος δημιουργείται χωρίς καμία παρέμβαση καθώς το φυτό είναι ερμαφρόδιτο και γονιμοποιεί μόνο του τα λουλούδια του. Πολύ μετά τη γονιμοποίηση, θα δείτε ένα ή δύο κιτρινωπά μπαλάκια. Όταν κόψετε αυτά τα μπαλάκια και τα πιέσετε ελαφρά με τα δάχτυλά σας θα δείτε να βγαίνουν 1-2 πράσινοι σπόροι. Φυτέψτε τους σε ένα ρηχό δοχείο, τοποθετείστε το σε σκιερό σημείο και περιμένετε να μεγαλώσουν. Περίπου 4-6 μήνες μετά, τα νέα φυτά είναι έτοιμα να μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερες γλάστρες. Υπολογίστε ότι το νωρίτερο που θα περιμένετε να ανθοφορήσουν είναι 18 μήνες μετά τη σπορά τους ενώ ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάσει και σε τρία ολόκληρα χρόνια μέχρι ένα φυτό που αναπτύξατε από σπόρο να φτάσει να ανθίσει.

Σπάνια, το φυτό μπορεί να πολλαπλασιαστεί από κομμένα κλαδιά που θα βάλετε στο νερό μέχρι να βγάλουν ρίζες όμως οι πιθανότητες επιτυχίας σ' αυτή την περίπτωση είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Μπορείτε να αγοράσετε ανθούρια σε οποιοδήποτε οργανωμένο φυτώριο ή ανθοπωλείο. Η τιμή τους συνήθως είναι λίγο ακριβότερη από άλλα δημοφιλή φυτά όμως σίγουρα αξίζει τόσο τα λεφτά όσο και τον κόπο σας. Το ανθούριο είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό και ίσως ένα από τα ομορφότερα ανθοφόρα φυτά εσωτερικού χώρου.

Τι να θυμάστε

 • Πότισμα όταν το χώμα είναι στεγνό

 • Φιλτραρισμένο φώς

 • Λίπανση μία φορά το μήνα

 • Πολλαπλασιασμός με διαίρεση

 

Άλλα άρθρα σχετικά με: Ανθούριο ή Φλαμίγκο
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Δέσμευση εταιρειών για την αλιεία στην Αρκτική

  Ιστορική χαρακτηρίζει η Greenpeace τη δέσμευση μεγάλων εταιρειών, όπως η McDonald's και η Marks and Spencer, ότι δεν...

 2. Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κυριακάτικες εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό και ποτό

  Εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορούς, διοργανώνει η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015,...

 3. Γιαούρτι: επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης

  Το γιαούρτι ανακηρύχθηκε ως το επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης, βρίσκοντας μία θέση δίπλα στο ποπ κορν και...

 4. Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

  Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron