Αρχική » Φυτά

Καλλιεργείστε Δυόσμο, είναι εύκολο

Καλλιεργείστε Δυόσμο, είναι εύκολο

Δυόσμος (Mentha viridis) της οικ. Labiateae, αρωματικός και πιπεράτος!!! Ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα στους ελληνικούς κήπους και τα μπαλκόνια.

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη μέντα και έχει πάνω απο 30 ποικιλίες. Έχει ωραίο και πλούσιο πράσινο φύλλωμα. Όμως αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι το υπέροχο, μοναδικό και πιπεράτο του άρωμα.

Φυτέψτε τον σε ένα σημείο απο το οποίο περνάτε συχνά. Έτσι κάθε φορά που θα τον αγγίζετε, το άρωμα του θα “σκορπίζεται σε όλο το χώρο!

Είναι εύκολο στην καλλιέργεια του φυτό, αφού δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αντίθετα ανταμείβει πλουσιοπάροχα με την ομορφιά του, το άρωμα του, τις ευργετικές ιδιότητες του και τις άπειρες χρήσεις του στην κουζίνα, και όχι μόνο!
 
Τα φύλλα του δυόσμου είναι πράσινα, με ωοειδές σχήμα, οι βλαστοί του τετράγωνοι, ενώ τα άνθη του είναι μικρά μωβ ή μπλε. Ανθίζει απο Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο.

Το ύψος του είναι 30 με 50 εκ. αλλά μπορεί να φτάσει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 80 εκ.

Μαζεύεουμε δυόσμο όλο το χρόνο. Μπορούμε να τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μια γλάστρα ή να τον αποξηράνουμε και να τον φυλάξουμε σε ένα βάζο.

Η καλλιέργεια του

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αρωματικά και βότανα που θέλουν πολύ ήλιο ο δύοσμος, όπως και η μέντα αναπτύσσεται καλά και σε σκιά. Ιδανικότερη θέση για το δυόσμο είναι η ημισκιερή.

Μια άλλη διαφοροποίηση σε σχέση με τα υπόλοιπα αρωματικά είναι ότι είναι πιο απαιτητικός σε νερό και γι αυτό θέλει αρκετά συχνά πότισμα. Αν παρ όλα αυτά τον ξεχάσετε απότιστο μερικές μέρες και τον δείτε να μαραζώνει μην ανησυχείτε, ποτίστε τον με άφθονο νερό και σύντομα θα είναι πάλι μια χαρά.

Την άνοιξη τον πολλαπλασιάζουμε αν θέλουμε και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με ριζώματα.Μπορείτε να μεταφυτέψετε ριζώματα δυόσμου από ένα αναπτυγμένο φυτό σε μία νέα γλάστρα. Στα τέλη του Φθινοπώρου κάνουμε βαθύ κλάδεμα στο δυόσμο για να ανανεώνεται και να είναι πάντα υγιής.

Η καλύτερη εποχή για να φυτεύσουμε δυόσμο είναι το φθινόπωρο αλλά και η άνοιξη γιατί οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές, για τη γρήγορη και επιτυχημένη ανάπτυξη του φυτού.

Προσοχή

Οι ρίζες του δυόσμου απλώνουν πολύ και μπορεί να “πνίξουν” άλλα γειτονικά φυτά. Όταν το φυτεύουμε σε γλάστρες ή παρτέρια μαζί με άλλα φυτά μπορούμε να φυτεύουμε το δυόσμο μαζί με το γλαστράκι του αλλά χώρις τον πάτο. Μ΄ αυτό τον τρόπο ξεπερνάμε το πρόβλημα.

 

Πως φυτεύουμε τον Δυόσμο

1ο: Ανοίγουμε λάκκο φύτευσης λίγο μεγαλύτερο απο τη μπάλα χώματος του φυτού.

2ο: Αφαιρούμε με μαχαίρι ή κοπίδι τον πάτο της γλάστρας.

3ο: Τοποθετούμε το φυτό μαζί με το γλάστρακι του χωρίς πάτο, στο κέντρο του λάκκου

4ο: Σκεπάζουμε με χώμα

5ο: Πατάμε το χώμα ώστε το φυτό να κάτσει καλά

6ο: Ποτίζουμε

Ο δυόσµος όπως και τα περισσότερα αρωματικά δεν αντιµετωπίζει σοβαρές προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Όταν διαπιστωθεί οποιαδήποτε προσβολή τότε εύκολα µπορεί να αντιµετωπιστεί µε οικολογικά σκευάσµατα.

Ευεργετικές ιδιότητες

Ο δυόσμος έχει μεγάλη ιστορία. Είναι γνωστός απο την αρχαιότητα που τον χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή μύρου αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο Διοσκουρίδης και ο Ιπποκράτης τον ανέφεραν συχνά ως φυτό με μεγάλη φαρμακευτική αξία και πολύ ωραίο άρωμα.

Ένα ρόφημα δυόσμου τονώνει, βοηθά στη χώνευση και καταπραΰνει το στομάχι.

Βράζουμε νερό με λίγα φύλλα δυόσμου για μερικά λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε. Αν θέλουμε προσθέτουμε και μέλι.

Αν πάσχετε από ημικρανίες, πονόδοντο ή λόξυγγα μασήστε φρέσκα φύλλα δυόσμου. Το μάσημα μερικών φύλλων δυόσμου βοηθά και στην αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος.

Για αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα αλλά και φλεγμονές του ρινοφάρυγγα ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου σε χλιαρό νερό και κάντε γαργάρες.

Εντριβή με 2 – 3 σταγόνες αιθέριου ελαίου δυόσμου ανακουφίζει από τους ρευματικούς πόνους.

Ανακούφιση επίσης προσφέρουν τα φρέσκα φύλλα, αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου.

Συμβουλή

Ο δυόσμος τονώνει τη μνήμη και γι αυτό συστήνεται σε φοιτητές και μαθητές σε περιόδους εξετάσεων. Σε 1 κούπα ζεστό νερό βάζουμε μία κουταλιά αποξηραμένα φύλλα δυόσμου. Το σκεπάζουμε για 1 με 2 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε.

Πως χρησιμοποιείται στην μαγειρική

Τον συναντάμε σε πολλές συνταγές στη μαγειρική, γι΄ αυτό δεν πρέπει να λείπει ένα γλαστράκι δυόσμου απο το περβάζι της κουζίνας μας. Χρησιμοποιούμε το δυόσμο φρέσκο αλλά και αποξηραμένο. Αρωματίζει κεφτεδάκια, γεμιστά, πίτες, σάλτσες, σαλάτες, ποτά και γλυκά.

Το καλοκαίρι φρέσκος ταιριάζει πολύ σε δροσερές φρουτοσαλάτες.

Προσοχή

Να κόβετε το δυόσμο πάντα με το χέρι γιατί αν χρησιμοποιήσετε μαχαίρι χάνει μέρος του αρώματός του.

Αποξηραμένο τον φυλάμε σε γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. Μπορούμε να διατηρήσουμε κομμένο φρέσκο δυόσμο ακόμη και για δέκα μέρες στο ψυγείο αρκεί να τον βάλουμε σε κλειστή πλαστική σακκούλα.

Χρησιμοποιείται σε οδοντόπαστες, παστίλιες του βήχα, σιρόπια για γαργάρες, αλλά και σε σαπούνια.

Τι θα λέγατε για ένα Μοχίτο;

Κλασσικό Κουβανέζικο ποτό, ένα από τα πιο δροσιστικά το καλοκαίρι και με πλούσια άρωμα και γεύση που κυριαρχεί ο δυόσμος

Τι θα χρειαστούμε:

1 δόση άσπρο ρούμι

1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη

Χυμό από 1 λάιμ

10 φύλλα φρέσκο δυόσμο

Σόδα

Πως το φτιάχνουμε

Βήμα 1ο.

Σε ένα ψηλό ποτήρι βάζουμε τα φύλλα δυόσμου, τη ζάχαρη και λίγο χυμό λάιμ και χτυπάμε με ένα ξύλινο γουδοχέρι στον πάτο, χωρίς να διαλύσουμε τα φύλλα. Χτυπάμε τόσο όσο για ν’ απελευθερώσουν το άρωμά τους.

Βήμα 2ο. Προσθέτουμε κατά προτίμηση τριμμένο πάγο, το ρούμι και τον υπόλοιπο χυμό λάιμ.

Βήμα 3ο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τη σόδα.

Βήμα 4ο. Διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου.

Σας άρεσε; όμως δεν τελειώνουμε εδώ. Τι θα λέγατε για ένα ακόμα δροσιστικό ποτό με γκρειπ φρουτ και δυόσμο:

Τι θα χρειαστούμε:

  • 3 γκρειπ φρουτ

  • 2 φλιτζάνια νερό

  • 3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

  • 1 χούφτα Φρέσκα φύλλα δυόσμου


Πως το φτιάχνουμε

1ο. Βράζουμε σε μία μικρή κατσαρόλα το νερό τη ζάχαρη και τα φύλλα του δυόσμου.

2ο. Απομακρύνουμε απο τη φωτιά και σουρώνουμε.

3ο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό απο τα γκρειπ φρουτ

4ο. Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα σε μπλέντερ

5ο. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά

6ο. Σερβίρουμε μαζί με πάγο και γαρνίρουμε με φρέσκο δυόσμο

7ο. Πίνουμε!!!

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και αλκοολ.

Συμβουλή

Για να δώσετε ακόμη περισσότερη γεύση και άρωμα στα κοκταίηλ σας, πριν σερβίρετε τα ποτά τρίψτε τα χείλη των ποτηριών με φύλλα δυόσμου!

Με λίγα λόγια ...

Χώμα: με καλή αποστράγγιση
Πότισμα: συχνό
Θέση: ημισκιερή
Πολλαπλασιασμός: μοσχεύματα

Αυτό το ξέρατε;

- Οι Αρχαίοι Έλληνες έτριβαν με φύλλα δυόσμου το τραπέζι τους πριν κάτσουν να φάνε.

- Για να διατηρήσετε τα όσπριά σας χωρίς ζωύφια να τα βάζετε σε σκεύος με φύλλα δυόσμου ή μέντας.

- Οι παππούδες συνήθιζαν να κ΄βουν μία κορυφή και να τη βάζουν στο τσεπάκι του τους.

Μην ξεχνάτε

Πάντα καταναλώνουμε όλα τα βότανα με μέτρο.Το αιθέριο έλαιο του δυόσμου μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ σε βρέφη!

Άλλα άρθρα σχετικά με: δυόσμος








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Υγιεινό και θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο

    Το κολατσιό στο σχολείο δεν είναι απλά ένα ενδιάμεσο γεύμα – δεν έρχεται μόνο να καλύψει την αίσθηση...

  2. Λιπάσματα: «παραμένουν σε έδαφος και νερό για δεκαετίες»

    Ακόμα κι αν οι αγρότες σταματήσουν σήμερα να χρησιμοποιούν λιπάσματα, υψηλά επίπεδα αζώτου θα διατηρηθούν στο έδαφος και...

  3. Πόσο αλάτι πρέπει να βάζουμε στο φαγητό μας;

    Το μέτριο αλάτι στο φαγητό είναι πιο υγιεινό από το λίγο αλάτι! Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση...

  4. Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κυριακάτικες εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό και ποτό

    Εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορούς, διοργανώνει η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015,...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron