Αρχική » Φυτά

Πετούνιες: οι καλλονές του κήπου μας

Πετούνιες: οι καλλονές του κήπου μας

Όποιο μπαλκόνι, βεράντα, κήπο και αν κοιτάξεις είναι δύσκολο να μην βρεις έστω και μια πετούνια.!!!  Κερδίζουν αμέσως το ενδιαφέρον και την προσοχή μας εξαιτίας της πλούσιας ανθοφορίας και των εντυπωσιακών χρωματικών συνδυασμών  των ανθέων της.

Από τα δημοφιλέστερα φυτά, οι πολύχρωμες πετούνιες, με τα χωνοειδή άνθη, έχουν πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.  Όσο παράξενο και αν σας φαίνεται είναι συγγενής με την πατάτα, την τομάτα, τον καπνό και κατάγεται από την Αργεντινή.  Ταιριάζουν απόλυτα στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας καθώς απαιτούν μεγάλη ηλιοφάνεια και έχουν μικρές απαιτήσεις σε νερό.

Το ύψος του φτάνει τα 20-50 εκ, η βλάστηση του είναι συμπαγής, πλούσια και έχει πολύ γρήγορη ανάπτυξη. Τα άνθη του έχουν διάμετρο 10 με 15 εκ., αλλά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον οι αποχρώσεις των χρωμάτων όπως κόκκινο, λευκό. μωβ, φούξια, κίτρινο ακόμη και σε μαύρο, όπως στην ποικιλία “Black Velvet”.

Εξίσου εντυπωσιακές είναι οι δίχρωμες ποικιλίες σε σχήμα αστεριού ή με λευκό περιθώριο και χρωματιστό εσωτερικό.  Υπάρχουν και αρωματικές πετούνιες που ξεχωρίζουν από το βιολετί ή λευκό τους χρώμα.  Η ανθοφορία του φυτού ξεκινάει στα μέσα της άνοιξης και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις αρχές φθινόπωρου, αν δεχθεί το κατάλληλο κλάδεμα.

Αναρίθμητες ποικιλίες
Μια τάξη σε αυτό το ανθηρό χάος μπορεί να βάλει η κατάταξη του σε μεγάλες κατηγορίες με βάση το μέγεθος του άνθους και την εμφάνιση του φυτού.

Η δημοφιλέστερη κατηγορία είναι η Grandiflora, χάρη στα μεγάλα, πολύχρωμα λουλούδια, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι κυματιστά και φτάνουν σε πλάτος τα 10 εκ.  Τα λουλούδια αυτής της κατηγορίας έχουν όρθια ανάπτυξη, που κάποιες φορές ξεπερνά τα 40 εκ., αλλά υπάρχουν και κρεμοκλαδείς ποικιλίες που είναι κατάλληλες για ζαρντινιέρες.  Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πετούνιες δεν αρέσει το νερό στα λουλούδια τους. Σημειώστε ότι, μετά από μια βροχή,  φαίνεται σαν να έχουν  μαραθεί και πρέπει να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να επανέλθουν στην αρχική τους άνθιση.

Άλλη δημοφιλής κατηγορία είναι η Multiflora πετούνιες, οι οποίες είναι λίγο πιο χαμηλές και πιο συμπαγείς, με πιο ανθεκτικούς βλαστούς, γεγονός που τις καθιστά κατάλληλες για περιοχές με δυνατούς άνεμους.  Έχει μικρότερα άνθη, με πλάτος ως 5 εκ., αλλά μας αποζημιώνουν με εντονότερη ανθοφορία και γρήγορη ανάπτυξη, πολύ ανθεκτικές στη βροχή και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Από τις πολυάριθμες ποικιλίες ξεχωρίζουμε τις Primetime, που επιδεικνύουν ιδιαίτερη αντοχή στη ζεστή, τις Carpet, που κρατούν τη συμπαγή τους εμφάνιση για μεγάλο διάστημα, και τις Celebrity, που αναπτύσσονται γρήγορα.

Έπειτα έχουμε τις έρπουσες, με ύψος που δεν ξεπερνά τα 15 εκ., και άνθη πλάτους  3 ως 5 εκ. Εφόσον ποτίζονται και λιπαίνονται τακτικά, οι έρπουσες αναπτύσσονται ταχύτατα, γεγονός που τις κάνει κατάλληλες για εδαφοκάλυψη. Μια δημοφιλής και πολύ ανθεκτική κατηγορία είναι οι σερφίνιες (Surfinia) η όποια μπορεί να φυτευτεί σε ζαρντινιέρες και να παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον κρεμοκλαδες θέαμα.

Απάνθιση λουλουδιών
Για να έχουμε, επαναλαμβανομένη ανθοφορία και υγιή φυτά, αφαιρούμε τα λουλούδια που έχουν μαραθεί.  Κατά τα μέσα του καλοκαιριού, μετά το πρώτο κύμα “ανθοφορίας” μπορούμε να κορφολογήσουμε τις πετούνιες, δηλ. να κόψουμε την άκρη των βλαστών τους ανάμεσα στα λουλούδια, όποτε θα πεταχτούν νέα βλαστάρια και θα έχουμε πιο πυκνά φυτά με μεγαλύτερη ανθοφορία. Αν οι βλαστοί μακραίνουν αντιαισθητικά, έτσι ώστε να έχουν ένα μόνο άνθος στο άκρο τους, μπορούμε να τους κλαδέψουμε από τα τέλη της άνοιξης και μετά, αφαιρώντας με κλαδευτήρι 4 με 5 βλαστούς την εβδομάδα. Έτσι θα αποκτήσουμε πιο συμπαγή φυτά. Οι έρπουσες δεν χρειάζονται κορφολόγημα ή αφαίρεση των λουλουδιών τους.

Πότισμα
Οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι μέτριες, καθώς δεν τους αρέσει η υπερβολική υγρασία ή ξηρασία. Δυο φορές την εβδομάδα είναι αρκετές, εκτός από τις περιόδους που έχουμε καύσωνα. Καλό είναι να ελέγχουμε το έδαφος ή ποτίζουμε αμέσως μόλις παρατηρήσουμε τα φυτά να μαραζώνουν.. Οι πετούνιες που βρίσκονται σε κρεμαστά καλάθια καθώς και οι έρπουσες ποικιλίες θα χρειαστούν συχνότερο πότισμα, κάθε 1 με 2 μέρες, ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες.

Αρχιτεκτονική τοπιού
Τα πολύχρωμα άνθη της μπορούν να δώσουν μια ξεχωριστή νότα στον κήπο ή την βεράντα μας, φτιάχνοντας την διάθεση μας από τώρα ως το Σεπτέμβρη. Αν και τα ανθοφόρα δεν τα “πάνε” καλά με το γκαζόν, καθώς η υψηλή εδαφική υγρασία μπορεί να τα καταστρέψει, μπορούμε να συνδυάσουμε τα αγαπημένα μας εποχικά φυτά με το χλοοτάπητα, δημιουργώντας ένα ανθισμένο ημικυκλικό παρτέρι σε μια γωνία του κήπου μας. Μπορούμε να τοποθετήσουμε βότσαλα περιμετρικά του παρτεριού και να χωρίσουμε με πρωτότυπο τρόπο τα δυο αυτά φυτικά είδη.

Εξαιτίας της ποικιλοχρωμίας των ανθέων, της πυκνής βλάστησης και μακράς ανθοφορίας της η πετούνια είναι ιδανικό φυτο και για παρτέρια. Φυτεύεται μονή της ή σε συνδυασμό με αλλά ποώδη καλοκαιρινά φυτά όπως η σάλβια κι ο κατηφές και τοποθετείτε στη πρώτη ή δεύτερη σειρά. Είναι κατάλληλο και για φύτευση σε γλάστρες, ζαρντινιέρες ή κρεμαστά φυτοδοχεία.  Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτο εδαφοκάλυψης, όπως γύρω από κορμούς δέντρων.

Φροντίδα
Όταν φυτεύετε πετούνιες στο έδαφος, φροντίστε να είναι σκαμμένο και σκαλισμένο σε 20 εκατοστά βάθος περίπου και ανακατεμένο με ένα επίπεδο βάθους 5 εκατοστών φυτευτικής κομπόστας ή άοργανικών υλικών. Αν το έδαφος είναι πολύ αργιλώδες προσθέστε επίσης και λίγη άμμο για να το βοηθήσετε να αποστραγγίζει καλύτερα. Λίγο πριν φυτέψετε προσθέστε στο έδαφος λίπασμα πλούσιο σε φωσφόρο (π.χ 11‐40‐6). Το επιπλέον φωσφορικό λίπασμα θα βοηθήσει τα φυτά να αναπτύξουν εκτεταμένο ριζικό σύστημα.
Οι πετούνιες χρειάζονται συχνά κλάδεμα και κορφολόγημα στα μέσα του καλοκαιριού. Χρησιμοποιείστε ένα κοφτερό κλαδευτήρι και αφαιρέστε τα μακριά και τα ακανόνιστα κλαδιά και βλαστάρια. Μετά χρησιμοποιείστε ένα ισορροπημένο λίπασμα (π.χ. 17‐17‐17). Σκορπίστε αυτό το βελτιωτικό λίπασμα στο έδαφος ανάμεσα στα φυτά και ποτίστε καλά. Όταν καλλιεργείτε πετούνιες σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες θα πρέπει να τις λιπαίνετε πιο συχνά σκορπίζοντας ένα κουταλάκι του γλυκού λίπασμα σε κάθε φυτό πάνω στο χώμα της γλάστρας περίπου μια φορά τον μήνα.

 

 

Πηγή:kipostexni.blogspot.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Πετούνια
Δημοφιλέστερα ΆρθραΑυτό το γνωρίζατε;

 1. Το πρώτο σχολείο χωρίς τοίχους

  Από αυτό το καλοκαίρι, η αττική γη καλωσορίζει το πρώτο Σχολείο του Δάσους. Σύμφωνα με τις αρχές της...

 2. Στην Ελλάδα υπηρεσία για την αξιοποίηση της βιομάζας

  Παρουσιάστηκε το ΑΙ4Β στο 1ο Thessaloniki Science Festival, που έλαβε χώρα από 14 έως 17 Μαΐου, στην Ηelexpo...

 3. Συμβουλές για να ψήσουμε σωστά το πασχαλινό αρνί

  Φέτος θα σουβλίσετε το πιο επιτυχημένο αρνί, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.-Πλένω πάρα πολύ καλά το αρνί μέσα έξω.-Φτιάχνω...

 4. Τα νέα τρόφιμα «υπερήρωες»

  Τις ιδιότητες τροφίμων όπως η σπιρουλίνα, το ιπποφαές ή το γκότζι μπέρι τις έχουμε ακούσει όλοι. Στα όσα...

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »

Η λίπανση του εδάφους

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Λίπανση των φυτών το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι που είναι υψηλές οι θερμοκρασίες πρέπει να προσέξουμε την λίπανση των φυτών μας. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε:-Δεν βάζουμε...

διαβάστε αναλυτικά »

Κήπος προσέλκυσης ζώων

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Καλοκαίρι: πως θα προτατέψετε τον σκύλο σας από τη ζέστη

Η ζέστη το καλοκαίρι επηρεάζει όχι μόνο τους ανθρώπους αλλά και τους σκύλους. Ο οργανισμός του είναι το ίδιο ευαίσθητος με τον...

διαβάστε αναλυτικά »

Δραστηριότητες στον κήπο

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας

Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές για να περνάτε όμορφες στιγμές στον κήπο με τα παιδιά σας. Η δημιουργία ενός λαχανόκηπου στον κήπο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τροφές που δίνουν δύναμη στον οργανισμό μας

Τα συστατικά των τροφών αυτών είναι ανεκτίμητα. Γίνονται αντικείμενο έρευνας και κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας. Αρκεί, βέβαια, να τα καταναλώνουμε συστηματικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Παιδικός κήπος

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Ασφάλεια στον κήπο για τα παιδιά

Πρωταρχικό μέλημα πρέπει να είναι η ασφάλεια των παιδιών στον κήπο. Σε περιπτώσεις που στον κήπο υπάρχουν ανοιχτά πηγάδια οπωσδήποτε θα πρέπει...

διαβάστε αναλυτικά »

Ζώα και κήπος

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

Πουλιά που συναντάμε στον κήπο μας από την άνοιξη και μετά

'Καλή μου άνοιξη, στο γείσο της στέγης μου χάριζέ μου δυο φωλιές χελιδόνια." Σαν για να μας θυμίσει ότι η ζωή επιμένει...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron