Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα κόψουμε τα κρεμμύδια με το σωστό τρόπο

Πως θα κόψουμε τα κρεμμύδια με το σωστό τρόπο

Μία από τις πιο βασικές δουλειές στην κουζίνα, που επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, και πάμπολλες φορές, είναι το κόψιμο ενός κρεμμυδιού. Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδια ψιλοκομμένα, σε φέτες ή σε κυβάκια. Σκεφτείτε πόσες φορές κάθε εβδομάδα κόβουμε κρεμμύδια και θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε πώς να το κάνουμε εύκολα και ακίνδυνα.

Δείτε λοιπόν παρακάτω τις οδηγίες βήμα προς βήμα για ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό κόψιμο του κρεμμυδιού, χωρίς κίνδυνο να κόψουμε τα χέρια μας.

Χρησιμοποιούμε ένα κλασικό μαχαίρι (από αυτά που ονομάζουν μαχαίρι του σεφ) με βολική λαβή για το δικό μας χέρι και λάμα με κωνικό σχήμα, μυτερή μπροστά. Θα χρειαστούμε επίσης ένα ξύλο κοπής.

Το κρεμμύδι έχει δύο άκρες: το στέλεχός του, που κοιτάει προς τον ουρανό και τη ρίζα του που βρίσκεται στη γη και θα μας φανεί πολύ χρήσιμη στον τεμαχισμό του. Πώς όμως θα το στήσουμε και από που θα το κρατήσουμε ώστε να μην κοπούμε, αφού το κρεμμύδι είναι ολοστρόγγυλο και κυλάει πάνω στον πάγκο; Με το ένα χέρι σταθεροποιούμε το κρεμμύδι πάνω στον πάγκο και με το άλλο που κρατάει το μαχαίρι το κόβουμε κατά μήκος, διαιρώντας στη μέση από το στέλεχος μέχρι τη ρίζα του. Έτσι το κάθε μισό του κρεμμυδιού έχει μια επίπεδη επιφάνεια για να μπορούμε να δουλέψουμε.

Τοποθετούμε τα δύο μισά του κρεμμυδιού στο ξύλο κοπής, με την επίπεδη επιφάνειά τους να εφάπτεται πάνω στο ξύλο. Κόβουμε το στέλεχος από το κάθε μισό του κρεμμυδιού και ξεφλουδίζουμε τα εξωτερικά φύλλα του, που δεν τρώγονται. Αν οι ρίζες είναι υπερβολικά μεγάλες, τις τραβάμε και τις απομακρύνουμε με το χέρι μας ή τις κόβουμε με το μαχαίρι, χωρίς να αφαιρέσουμε κομμάτι από το κρεμμύδι. Χρειαζόμαστε ακέραιο αυτό το τμήμα για να μπορούμε να κρατάμε το κρεμμύδι από εκεί. Επίσης αυτό το κομμάτι ρίζας θα συγκρατεί το κρεμμύδι ολόκληρο και θα το εμποδίσει από το να σκορπίσει, καθώς προσπαθούμε να το τεμαχίσουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Τώρα τοποθετούμε το κρεμμύδι πάλι πάνω στο ξύλο κοπής. Το κρεμμύδι πρέπει να βρίσκεται μπροστά μας και όχι στο κέντρο ή στο βάθος του ξύλου. Έτσι το χέρι μας θα έχει ελευθερία κινήσεων, θα είναι πιο άνετο καθώς κόβουμε και δεν θα χρειάζεται να τεντωθούμε, να δυσκολευτούμε ή να κουραστούμε. Επίσης το ξύλο κοπής δεν πρέπει να βρίσκεται στο βάθος του πάγκου, αλλά ευθυγραμμισμένο με αυτόν. Χαράζουμε στο κρεμμύδι τρεις ή τέσσερις (ανάλογα με το μέγεθός του) οριζόντιες τομές παράλληλες. Ξεκινούμε το κόψιμο από το στέλεχος και καταλήγοντας προς την άλλη άκρη του κρεμμυδιού, φροντίζουμε το μαχαίρι να φτάνει σχεδόν μέχρι τη ρίζα του, αλλά να μην την διαπερνά. Έτσι το κρεμμύδι μας παραμένει ακέραιο, με τρεις οριζόντιες παράλληλες τομές και χωρίς να έχει αποκοπεί κάποιο τμήμα του.

Τώρα στο ίδιο μισό κομμάτι κρεμμυδιού θα κάνουμε κάθετες τομές με τη μύτη του μαχαιριού. Το μαχαίρι πρέπει να έχει φορά από το στέλεχος προς τις ρίζες, και οι τομές θα είναι κάθετες με τις προηγούμενες. Και εδώ πρέπει να φροντίσουμε ώστε το τμήμα της ρίζας να παραμείνει ακέραιο. Οι κάθετες τομές μπορεί να είναι περισσότερες ή λιγότερες, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να κόψουμε το κρεμμύδι. Όσο περισσότερες τομές, τόσο πιο λεπτοκομμένο θα γίνει το κρεμμύδι μας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε σχηματίσει ορθογώνια παραλληλόγραμμα.

Γυρίζουμε το μαχαίρι κατά 90 μοίρες και κόβουμε σε μικρά κυβάκια, κρατώντας σταθερά το κρεμμύδι από τη ρίζα του. Πετάμε το τελευταίο κομμάτι ρίζας που δεν το χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το άλλο μισό του κρεμμυδιού. Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μαγειρική μας ή να χρησιμοποιήσουμε τα κυβάκια στη σαλάτα μας. Δεν χρειάζονται άλλο επιπλέον τεμαχισμό. Αν τα θέλουμε πιο μικρά, κανονίζουμε το μέγεθος στα κυβάκια, με την απόσταση που θα αφήσουμε ανάμεσα στις κάθετες και οριζόντιες γραμμές.

Όσο για το δάκρυ που θα χύσουμε κόβοντας ένα κρεμμύδι, νομίζω ότι είναι πολύ περισσότερο όταν το περάσουμε από τον τρίφτη ή όταν το σοτάρουμε, παρά όταν το κόβουμε με το μαχαίρι. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προτάσεις όπως, να το βάλουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το κόψουμε, να μασήσουμε μια τσίχλα ή να κρατήσουμε ένα σπιρτόξυλο με τα δόντια καθώς το κόβουμε ή ν' αφήσουμε τη βρύση να σιγοτρέχει δίπλα από το ξύλο κοπής. Νομίζω το καλύτερο απ' όλα είναι να μην κρατάμε το πρόσωπό μας ακριβώς από πάνω.

Μη σας τρομάζει η διαδικασία. Κατά βάση είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη εξάσκηση.

Σημ.: Αν θέλουμε κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια, αφού το ξεφλουδίσουμε, κρατάμε από τι ρίζα και κόβουμε σε λεπτές φέτες, όπως στο τρίτο στάδιο κοπής, προσπερνώντας το πρώτο και δεύτερο κόψιμο, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

 

Πηγή:noikokyra.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κρεμμύδι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Θαλάσσια είδη με δηλητηριώδη αγκάθια στις θάλασσες της Ρόδου

    Δύο ξενικά είδη εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (13/10/2015) από τον Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου...

  2. Ιδέες για να σερβίρετε τα πασχαλινά αυγά

    Eκτός από αυτά που θα τσουγκρίσετε στο τραπέζι, μπορείτε να σερβίρετε  πασχαλινά αυγά  δημιουργώντας μια γουστόζικη πιατέλα γεμάτη...

  3. Οικογιορτή διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων

        Η ΟΙΚΟΓΙΟΡΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ οργανώνεται από τον Δήμο Λαρισαίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας...

  4. Αυξάνεται ο πληθυσμός των αρκούδων στην Ελλάδα

    Αύξηση παρουσιάζεται στον πληθυσμό των αρκούδων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής τριετούς έρευνας...

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron