Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα κόψουμε τα κρεμμύδια με το σωστό τρόπο

Πως θα κόψουμε τα κρεμμύδια με το σωστό τρόπο

Μία από τις πιο βασικές δουλειές στην κουζίνα, που επαναλαμβάνουμε ξανά και ξανά, και πάμπολλες φορές, είναι το κόψιμο ενός κρεμμυδιού. Υπάρχουν τόσες πολλές συνταγές που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κρεμμύδια ψιλοκομμένα, σε φέτες ή σε κυβάκια. Σκεφτείτε πόσες φορές κάθε εβδομάδα κόβουμε κρεμμύδια και θα καταλάβετε γιατί είναι τόσο σημαντικό να μάθουμε πώς να το κάνουμε εύκολα και ακίνδυνα.

Δείτε λοιπόν παρακάτω τις οδηγίες βήμα προς βήμα για ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό κόψιμο του κρεμμυδιού, χωρίς κίνδυνο να κόψουμε τα χέρια μας.

Χρησιμοποιούμε ένα κλασικό μαχαίρι (από αυτά που ονομάζουν μαχαίρι του σεφ) με βολική λαβή για το δικό μας χέρι και λάμα με κωνικό σχήμα, μυτερή μπροστά. Θα χρειαστούμε επίσης ένα ξύλο κοπής.

Το κρεμμύδι έχει δύο άκρες: το στέλεχός του, που κοιτάει προς τον ουρανό και τη ρίζα του που βρίσκεται στη γη και θα μας φανεί πολύ χρήσιμη στον τεμαχισμό του. Πώς όμως θα το στήσουμε και από που θα το κρατήσουμε ώστε να μην κοπούμε, αφού το κρεμμύδι είναι ολοστρόγγυλο και κυλάει πάνω στον πάγκο; Με το ένα χέρι σταθεροποιούμε το κρεμμύδι πάνω στον πάγκο και με το άλλο που κρατάει το μαχαίρι το κόβουμε κατά μήκος, διαιρώντας στη μέση από το στέλεχος μέχρι τη ρίζα του. Έτσι το κάθε μισό του κρεμμυδιού έχει μια επίπεδη επιφάνεια για να μπορούμε να δουλέψουμε.

Τοποθετούμε τα δύο μισά του κρεμμυδιού στο ξύλο κοπής, με την επίπεδη επιφάνειά τους να εφάπτεται πάνω στο ξύλο. Κόβουμε το στέλεχος από το κάθε μισό του κρεμμυδιού και ξεφλουδίζουμε τα εξωτερικά φύλλα του, που δεν τρώγονται. Αν οι ρίζες είναι υπερβολικά μεγάλες, τις τραβάμε και τις απομακρύνουμε με το χέρι μας ή τις κόβουμε με το μαχαίρι, χωρίς να αφαιρέσουμε κομμάτι από το κρεμμύδι. Χρειαζόμαστε ακέραιο αυτό το τμήμα για να μπορούμε να κρατάμε το κρεμμύδι από εκεί. Επίσης αυτό το κομμάτι ρίζας θα συγκρατεί το κρεμμύδι ολόκληρο και θα το εμποδίσει από το να σκορπίσει, καθώς προσπαθούμε να το τεμαχίσουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Τώρα τοποθετούμε το κρεμμύδι πάλι πάνω στο ξύλο κοπής. Το κρεμμύδι πρέπει να βρίσκεται μπροστά μας και όχι στο κέντρο ή στο βάθος του ξύλου. Έτσι το χέρι μας θα έχει ελευθερία κινήσεων, θα είναι πιο άνετο καθώς κόβουμε και δεν θα χρειάζεται να τεντωθούμε, να δυσκολευτούμε ή να κουραστούμε. Επίσης το ξύλο κοπής δεν πρέπει να βρίσκεται στο βάθος του πάγκου, αλλά ευθυγραμμισμένο με αυτόν. Χαράζουμε στο κρεμμύδι τρεις ή τέσσερις (ανάλογα με το μέγεθός του) οριζόντιες τομές παράλληλες. Ξεκινούμε το κόψιμο από το στέλεχος και καταλήγοντας προς την άλλη άκρη του κρεμμυδιού, φροντίζουμε το μαχαίρι να φτάνει σχεδόν μέχρι τη ρίζα του, αλλά να μην την διαπερνά. Έτσι το κρεμμύδι μας παραμένει ακέραιο, με τρεις οριζόντιες παράλληλες τομές και χωρίς να έχει αποκοπεί κάποιο τμήμα του.

Τώρα στο ίδιο μισό κομμάτι κρεμμυδιού θα κάνουμε κάθετες τομές με τη μύτη του μαχαιριού. Το μαχαίρι πρέπει να έχει φορά από το στέλεχος προς τις ρίζες, και οι τομές θα είναι κάθετες με τις προηγούμενες. Και εδώ πρέπει να φροντίσουμε ώστε το τμήμα της ρίζας να παραμείνει ακέραιο. Οι κάθετες τομές μπορεί να είναι περισσότερες ή λιγότερες, ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να κόψουμε το κρεμμύδι. Όσο περισσότερες τομές, τόσο πιο λεπτοκομμένο θα γίνει το κρεμμύδι μας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε σχηματίσει ορθογώνια παραλληλόγραμμα.

Γυρίζουμε το μαχαίρι κατά 90 μοίρες και κόβουμε σε μικρά κυβάκια, κρατώντας σταθερά το κρεμμύδι από τη ρίζα του. Πετάμε το τελευταίο κομμάτι ρίζας που δεν το χρησιμοποιούμε. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με το άλλο μισό του κρεμμυδιού. Και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μαγειρική μας ή να χρησιμοποιήσουμε τα κυβάκια στη σαλάτα μας. Δεν χρειάζονται άλλο επιπλέον τεμαχισμό. Αν τα θέλουμε πιο μικρά, κανονίζουμε το μέγεθος στα κυβάκια, με την απόσταση που θα αφήσουμε ανάμεσα στις κάθετες και οριζόντιες γραμμές.

Όσο για το δάκρυ που θα χύσουμε κόβοντας ένα κρεμμύδι, νομίζω ότι είναι πολύ περισσότερο όταν το περάσουμε από τον τρίφτη ή όταν το σοτάρουμε, παρά όταν το κόβουμε με το μαχαίρι. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προτάσεις όπως, να το βάλουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο πριν το κόψουμε, να μασήσουμε μια τσίχλα ή να κρατήσουμε ένα σπιρτόξυλο με τα δόντια καθώς το κόβουμε ή ν' αφήσουμε τη βρύση να σιγοτρέχει δίπλα από το ξύλο κοπής. Νομίζω το καλύτερο απ' όλα είναι να μην κρατάμε το πρόσωπό μας ακριβώς από πάνω.

Μη σας τρομάζει η διαδικασία. Κατά βάση είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη εξάσκηση.

Σημ.: Αν θέλουμε κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια, αφού το ξεφλουδίσουμε, κρατάμε από τι ρίζα και κόβουμε σε λεπτές φέτες, όπως στο τρίτο στάδιο κοπής, προσπερνώντας το πρώτο και δεύτερο κόψιμο, σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες.

 

Πηγή:noikokyra.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Κρεμμύδι








Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Αρκούδες και λύκοι φεύγουν από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης

    Δύο λύκους και δύο αρκούδες του Ζωολογικού Κήπου θα αποχαιρετήσουν οι Θεσσαλονικείς στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος,...

  2. Αυγά: είναι χρυσή τροφή

    Αν θέλεις να χάσεις το λίπος γύρω από τη μέση, τα αυγά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για...

  3. Φεστιβάλ μελιού & προϊόντων μέλισσας

    Το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Το...

  4. Τριώδιο - απόκριες: παράδοση και διατροφή

    Τελώνου και Φαρισαίου και αρχή ... τριωδίου! Τι είναι το Τριώδιο;Τριώδιο είναι το βιβλίο της Εκκλησιαστικής Ακολουθίας των ύμνων...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron