Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Compost & Λίπασμα

Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ

Φτιάξτε το δικό σας κομπόστ

Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Στη βιολογική γεωργία, το compost αποτελεί βασικό συστατικό επιτυχίας. Δημιουργήστε λοιπόν το δικό σας λίπασμα και απολαύστε τα υγιεινά βιολογικά κηπευτικά σας.
 
Διαδικασία κομποστοποίησης.
Τα βακτήρια, οι μύκητες και άλλα μικρόβια είναι οι εργάτες της κομποστοποίησης. Αυτοί υποβοηθούνται κι από πολλούς άλλους μεγαλύτερους οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης, αυτά τα μικρόβια παράγουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και νερό καθώς αποικοδομούν τα οργανικά υλικά του σωρού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το κομπόστ (πλούσιο, σκούρο, θριφτό και άοσμο), τέλειο λίπασμα για τον κήπο.
 
Για το δικό σας compost ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
 

1.Κάδος κομποστοποίησης
Στο εμπόριο υπάρχουν πολλοί τύποι κάδων που χρησιμοποιούνται για τη παραγωγή του κομπόστ. Υπάρχουν κάδοι σε τετράγωνο ή σε κωνικό σχήμα, πλαστικοί, ξύλινοι, σταθεροί ή περιστρεφόμενοι.
 Εναλλακτικά μπορείτε να κατασκευάσετε το δικό σας χειροποίητο κάδο όπως παρακάτω:
Οι πλευρές πρέπει να είναι από συμπαγή υλικά, όπως το ξύλο ή τσιμεντόλιθοι. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την κατασκευή ξύλινου κάδου, που είναι και ο πιο εύκολος.
Οι ιδανικές διαστάσεις της βάσης είναι 1x1, ενώ το ύψος γύρω στα 70 cm. Θα χρειαστούμε 4 δοκάρια και περίπου 30 σανίδες.
 
Κατασκευή:
Καρφώνουμε τις σανίδες στα δοκάρια, αφήνοντας όμως μεταξύ τους ένα διάκενο περίπου 1 cm ώστε να αερίζεται το κομπόστ. Tip: Χρησιμοποιήστε παλέτες καρφώνοντας στα κενά σανίδες…
Το δοχείο δεν πρέπει να έχει πάτο και το τοποθετούμε στον κήπο μας, αφού πρώτα σκαλίσουμε λίγο το χώμα σε βάθος 10-15 cm, ώστε να βοηθήσουμε τους γεωσκώληκες να ανέβουν επάνω, βοηθώντας έτσι την όλη διαδικασία. Με σανίδες φτιάγνουμε ένα καπάκι ή καλύπτουμε με ένα νάιλον την κορυφή της κατασκευής.
 
2. Προσθέστε τα υλικά για την κομποστοποίηση.
Σε γενικές γραμμές, τα υλικά που είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Ας τις ονομάσουμε καφέ και… πράσινες.
 Φανταστείτε λοιπόν πως φτιάγνουμε ένα σάντουιτς με στρώσεις υλικών. Τα καφέ υλικά είναι το ψωμί και τα πράσινα υλικά το τυρί. Ξεκινήστε λοιπόν να γεμίζετε τον κάδο σας με διαδοχικές στρώσεις καφέ και πράσινων υλικών σαν να φτιάχνατε σάντουιτς.
 Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε την καλή υφή του μίγματος, τον καλό αερισμό του και την εξισορρόπηση της υγρασίας, αποτρέποντας την σήψη των υγρών πράσινων υλικών.
 Μην ξεχνάτε ποτέ ότι όλο το μίγμα θα πρέπει να είναι ενυδατωμένο σαν ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι! Ξεκινήστε με ένα στρώμα 10 εκατοστών από θάμνους, κλαδιά, σανό ή άχυρο, τοποθετώντας τα στο κάτω μέρος του κάδου. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “καφέ” υλικών, και στη συνέχεια, ένα λεπτό στρώμα χώμα κήπου.
 Στη συνέχεια, προσθέστε ένα στρώμα 10 εκατοστών “πράσινων” υλικών συμπληρώνοντας με ένα λεπτό στρώμα κομπόστ ή χώμα εδάφους. Καταβρέξτε την κάθε στρώση ελαφρά με ένα ψεκαστήρα.
 
Συνεχίστε την προσθήκη υλικών σε εναλλασσόμενα στρώματα πράσινων και καφέ προϊόντων μέχρι να γεμίσει ο κάδος.

Πράσινα:
Λαχανικά
Φρούτα
Aποκόμματα χλόης
Καφές και τσάι
Kοπριά χορτοφάγων ζώων
Πράσινα φύλλα
Μικρά κλαδιά
 
Καφέ:
Ξερά φύλλα
Σανό και άχυρο
Ξεραμένη χλόη
Χαρτί και χαρτόνι
Ξυλώδη κλαδιά
Κελύφοι αυγών
Φακελάκια τσαγιού
πριονίδια
Στελέχη καλαμποκιού
Μπισκότα
 
Τί να μην Προσθέτετε στο κομπόστ σας
Η προσθήκη ορισμένων στοιχείων, όπως τα λίπη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα απλά θα επιβραδύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης, αποκλείοντας το οξυγόνο που χρειάζονται οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί για να κάνουν τη δουλειά τους.
 
Αν προσθέσετε τα υλικά αυτά θα παράγετε κομπόστ, απλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος. Προσθέτοντας άλλα υλικά, στο σωρό σας είναι απλά επικίνδυνο λόγω της ενδεχόμενης δηλητηρίασης ή ασθένειας. Ανθρώπινα περιττώματα ή περιττώματα σαρκοφάγων ζώων, χημικά ή επεξεργασμένο ξύλο, ζωικά λίπη, όλα εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία και δεν πρέπει ποτέ να προστεθούν στο σωρό του κόμποστ σας.
 
Μην Προσθέτετε:
Κρέας και τα κόκαλα
Ψωμί
Πουλερικά και ψάρια
Μαγειρεμένα φαγητά
Λιπαρά απόβλητα τροφίμων
Ολόκληρα αυγά
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Ανθρώπινα περιττώματα
Ολέθρια ζιζάνια
Επεξεργασμένα ξύλα
Περιττώματα σαρκοφάγων ζώων
Αρρωστα φυτά
 
3.Διαδικασία κομποστοποίησης.
Μόλις γεμίσετε τον κάδο, ανακατεύετε το σωρό με ένα ξύλο κάθε 7-14 ημέρες. Όσο πιο συχνά, τόσο πιο γρήγορα θα έχετε το κομπόστ σας. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, μην αμελήσετε να κρατάτε ενυδατωμένο το μείγμα. Φανταστείτε δηλαδή την υγρασία που έχει ένα στυμμένο σφουγγάρι. Ανάλογα τις συνθήκες και τα υλικά, το κομπόστ θα είναι έτοιμο από 20 μέχρι ακόμα και έξι μήνες. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν είναι σκούρο και εύθραυστο, με μια ευχάριστη μυρωδιά χώματος.
 
Καλή επιτυχία...

 

 

Πηγή:organiclife.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Καρναβάλι: Τα φαγητά σε διάφορες χώρες

    Τα φαγητά του καρναβαλιού εκφράζουν την ψυχή του κάθε τόπου και συχνά οι ρίζες τους φτάνουν πολύ πίσω...

  2. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους. Ιδέες για Πασχαλινή διακόσμηση

    Όμορφη, Πασχαλινή διακόσμηση.Πέρα από τον παραδοσιακό σοκολατένιο κούνελο, η πασχαλινή διακόσμηση μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους....

  3. Στη διατήρηση των υγρότοπων μας το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

    Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο του πολυετούς ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου του για την ελληνική φύση,...

  4. Κάντε το πλυντήριο σας να λάμπει και να μυρίζει υπέροχα

    Ξέρετε πως είναι να έχετε μόλις πλύνει τα ρούχα σας αλλά αυτά πάλι να μυρίζουν, και μάλιστα περίεργα;...

Δραστηριότητες στον κήπο

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Φτιάξτε μόνοι σας ένα χαρταετό

Την Καθαρά Δευτέρα ο χαρταετός έχει την τιμητική του! Άλλωστε τα περισσότερα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα αυτή μόνο και μόνο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron