Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Μπισκότων

Κουλουράκια ανεβατά

Κουλουράκια ανεβατά

Νόστιμα σπιτικά κουλουράκια από την Κρήτη. Με τη συνταγή αυτή γίνονται γύρω στα 50 μεγαλούτσικα κουλουράκια και δεν έχουν σχεδόν καθόλου κόπο.Δεν είναι πολύ γλυκά και είναι υπέροχα στο πρωινό ή με τον απογευματινό καφέ.
Φτιάξτε τα! Είναι υγιεινά αφού δεν έχουν ούτε βούτυρο ούτε αυγά, και δεν παχαίνουν όσο άλλα αφού έχουν μιά μόνο κούπα ζάχαρη.Επίσης είναι νηστίσιμα και συνηθίζονται στις νηστείες.

Υλικά:
1 κιλό αλεύρι σκληρό
100 γρ νωπή μαγιά
1 κούπα βρασμένη κανέλα (κανελόζουμο)
1 σφηνάκι ρακί (αν δεν έχετε, μπορείτε να βάλετε κονιάκ)
1 κούπα ζάχαρη+ 2 ακόμη κοφτές κουταλιές σούπας
Μισή κούπα λάδι
Μισή κούπα χυμό πορτοκαλιού (μπορούμε να βάλουμε και χυμό τύπου αμίτας)
λίγη μαστίχα αλεσμένη στο μούλτι  με τη μια κουταλιά ζάχαρη (4-5 μεσαίους κόκκους)
σουσάμι αποφλοιωμένο (μια φλυτζάνα περίπου)

Επί το έργον:
Το κανελόζουμο, τα υλικά, η ζύμη πριν και μετά, το "κολπάκι"
"Ανεπιάνουμε" τη μαγιά με τη βρασμένη κανέλα, 2-3 κουταλιές αλεύρι, και την άλλη κουταλιά ζάχαρη.Που σημαίνει:Βράζουμε ένα -δυό ξυλάκια κανέλας σε λίγο παραπάνω  από μια κούπα νερό (χάνεται λίγο με το βρασμό άρα βάζουμε παραπάνω) και το αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να βγάλουμε τα ξυλάκια.Όταν  γίνει χλιαρό, σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου, μετράμε μιά κούπα , το ρίχνουμε σε βαθύ μπώλ και διαλύουμε σ' αυτό τη μαγιά, τη ζάχαρη και 2-3 κουταλιές αλεύρι.Αφήνουμε να φουσκώσει.
Σε μεγαλύτερη λεκάνη ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υγρά υλικά  με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και το αλεύρι.Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και θα μας δώσουν μια αρκετά μαλακή ζύμη που μπορεί να κολλά λίγο στα χέρια μας σ΄αυτή τη φάση.Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.Δεν θέλει πολύ ώρα, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι.

Όταν ανεβεί,  ξεπλένουμε καλά καλά το σουσάμι   σε σουρωτήρι και όπως είναι βρεγμένο το αδειάζουμε σε καθαρή πετσέτα, και το ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.Πλάθουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια κορδόνι σε πάχος δακτύλου και σε μήκος 20-22 εκατοστών, το κυλάμε στο σουσάμι και το γυρίζουμε σε κουλουράκι.Πατάμε στο κλείσιμο να κολλήσουν οι άκρες.Το βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.Συνεχίζουμε ως ότου τελειώσει το μίγμα.Γίνονται περίπου τρία ταψάκια της κουζίνας με 16-18 κουλουράκια καθένα.Αφήνουμε να ανεβούν σκεπασμένα με πετσέτες που δεν βγάζουν χνούδι, και τα ψήνουμε σε 180 βαθμούς (35-40 λεπτά ανάλογα το φούρνο,ή μέχρι να πάρουν χρώμα).

Κολπάκι:
Για να δούμε αν έχει ανέβει η ζύμη, μόλις τελειώσουμε το ζύμωμα βάζουμε σ' ένα ποτήρι με νερό ένα κομματάκι ζύμη σαν μικρό καρύδι.Αυτό πάει στον πάτο.Όταν ανεβεί στην κορυφή έχει ανέβει η ζύμη.Τό ίδιο κάνουμε και μετά που πλάθουμε το τελευταίο κουλουράκι.Αν δεν έχουμε εμπειρία στο πότε η ζύμη είναι ανεβασμένη, αυτός είναι ένας ασφαλής τρόπος.


Παρατήρηση:
Οι πιο έμπειρες νοικοκυρές αυτά τα κουλουράκια τα κάνουν "ζεματιστά".νΔηλαδή, τα πλάθουν χωρίς να τα κυλήσουν σε σουσάμι, όταν ανεβούν τα βουτούν για 1-2 λεπτά σε νερό που βράζει, μετά τα κυλούν στο σουσάμι πλασμένα (οπότε χαλά λίγο το σχήμα τους αλλά επανέρχονται) και τα φουρνίζουν.Έτσι κολλά περισσότερο σουσάμι και επίσης αποκτούν ομορφότερο, πιο γυαλιστερό "πρόσωπο". Είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν στα μπέγκελς και δεν ξέρω πώς μπορεί να συνδέονται μεταξύ τους αυτά τα αρτοποιήματα.

 

Πηγή:cretangastronomy.blogspot.com









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Τέλος στο χύμα τσίπουρο από τον ΟΟΣΑ;

     Συστάσεις για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στους κλάδους των ποτών και των πετρελαιοειδών...

  2. Οικονομική Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

    Έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες για τις όμορφες και λαμπερές γιορτές των Χριστουγέννων. Μπορούμε να στολίσουμε το χώρο μας...

  3. Τι γνωρίζουμε για τους αχινούς;

    Μπορεί να είναι ενοχλητικοί όταν τους πατάμε στη θάλασσα, όμως κατά τα άλλα οι αχινοί είναι πλάσματα με...

  4. Οι αλιευτικοί πόροι στην Μεσόγειο εξαντλούνται

    Περίπου το 96% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου στα ευρωπαϊκά νερά υφίστανται υπερεκμετάλλευση και οι Μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, με...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron