Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Καλλιέργειες μέσα στο σπίτι

Καλλιέργειες μέσα στο σπίτι

 Στο υπερβολικό κρύο τα φυτά αναπαύονται αποθηκεύοντας ενέργεια με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι το μποστάνι μας δεν θα παράγει όσο θα επιθυμούσαμε, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία, ιδιαίτερα για όσους ζουν στα βόρεια και χωρίς θερμοκήπιο. Φυσικά τρώμε τα φύλλα από τα κραμβοειδή, όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο ακόμα και τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου (εκτός του κεφαλιού), στη σαλάτα μας καθημερινά. Πώς μπορούμε όμως να καλλιεργήσουμε περισσότερες ποικιλίες και τον χειμώνα, ώστε να συνοδεύουν τη σαλάτα ή και τα μαγειρευτά μας;

Η λύση είναι η εσωτερική καλλιέργεια άφθονων μικρών λαχανικών (Microgreens), προστατευμένων από το κρύο. Η καλλιέργεια μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του σπιτιού - μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε δίπλα σε ένα παράθυρο, στο τραπέζι ενός καλά φωτισμένου χώρου, όπως της κουζίνας για παράδειγμα, ή ακόμα και με τη βοήθεια ειδικών λαμπτήρων για μεγαλύτερη παραγωγή. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε αρκετά κοντά σε ένα παράθυρο (όχι όμως πολύ κοντά, για να μη μένουν εκτεθιμένα στο κρύο) αλλά όχι και πολύ κοντά στο τζάκι ή σε σώματα θερμότητας, για να μη ξεραθούν.

Ακόμα και ελάχιστο φως είναι αρκετό για να καλλιεργήσουμε μικρά λαχανικά, αρκεί να υπάρχει αρκετή ζέστη. Το τραπέζι της κουζίνας είναι ιδεώδες μέρος, γιατί εκτός του φωτισμού και της ζέστης προσφέρει και ευκολία στο μαγείρεμα. Αν βέβαια θέλουμε να καλλιεργήσουμε ταχύτερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάμπες φθορίου η ακόμα και λάμπες οικονομίας (σπιράλ) σε απόσταση 50εκ. από τα λαχανικά.


Για την καλλιέργειά τους θα χρειαστούμε έναν δίσκο φυτέματος με βάθος 5 εκ. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε τους πλαστικούς δίσκους από τα φρούτα και τις σαλάτες που αγοράζουμε - ειδικά αυτά που κλείνουν και με πλαστικό καπάκι. Βεβαιώνουμε ότι υπάρχουν τρύπες από κάτω, το γεμίζουμε με γόνιμο χώμα για σπόρια και το πατάμε κάτω σφιχτά. Υστέρα απλώνουμε τα σπόρια από πάνω σε όλη την επιφάνεια του χώματος και μετά κοσκινίζουμε και άλλο χώμα από πάνω, ώστε να σκεπαστεί πολύ ελαφριά.

Την πρώτη φορά θα το ψεκάσουμε ελαφριά με νερό από πάνω αλλά μετά θα το ποτίζουμε μονάχα από κάτω. Για να το ποτίσουμε από κάτω, θα τοποθετούμε τον δίσκο μας σε έναν μεγαλύτερο δίσκο γεμισμένο με 3 εκ. νερό για 10 λεπτά μια φορά κάθε ημέρα. Εάν ο χώρος δεν διαθέτει αρκετή ζέστη, μπορούμε να σκεπάσουμε τους δίσκους μας με ένα πλαστικό καπάκι, ώστε να διατηρείται η ζέστη και η υγρασία. Μετά από 2 ως 6 βδομάδες, ανάλογα με το είδος καλλιέργειας, θα έχουν εμφανιστεί τα πραγματικά φύλλα, όπως λέγονται τα επόμενα από τα πρώτα. Τότε είναι έτοιμα για κατανάλωση, αφού πρώτα τα κόψουμε με ένα ψαλίδι από τη βάση τους ακριβώς πάνω από το ύψος του χώματος.

Καλλιεργήστε διαφορετικές ποικιλίες συστηματικά για να έχετε συνεχόμενη σοδιά από πλούσιες μυρωδιές και γεύσεις και πολύ ωφέλιμα ιχνοστοιχεία για την υγεία σας. Ενδεδειγμένα είδη για καλλιέργεια είναι το γαιοκάρδαμο, η αντράκλα, η άγρια ρόκα, τα ανατολίτικα σαλατικά, το μιζούνα, το πακ τσόι και ακόμα τα μαρούλια. Επίσης πολύ νόστιμοι και πολύ θρεπτικοί είναι η ηλίανθοι.

Πειραματιστείτε σε είδη και τρόπους καλλιέργειας, για να βρείτε τα πιο νόστιμα για το δικό σας γούστο. Τα μικρά λαχανικά μπορεί να μοιάζουν με τις φύτρες και να φέρουν ορισμένα κοινά ιχνοστοιχεία, ωστόσο περιέχουν και πολλά διαφορετικά, όπως την χλωροφύλλη και τα στοιχεία του βλαστού σε αντίθεση με τις φύτρες που είναι κυρίως η ρίζα. Γι' αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να καλλιεργούνται και να συνοδεύουμε και με τα δύο τα φαγητά μας για μεγαλύτερη ποικιλία ωφέλιμων στοιχείων στη υγεία μας.

 

 

Το διαβάσαμε στο bostanistas.gr

 

 

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ο αρωματουρισμός

    Λειτουργεί το site eaffe.org της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας. Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, ιδρύθηκε πριν ένα...

  2. Μενού με ονόματα από την ελληνική κρίση!

    Το ελληνικό εστιατόριο «Ζ» στην περιοχή Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου σερβίρει εδώ και λίγες ημέρες πιάτα που φέρουν ονόματα...

  3. Μέλισσες που ... ορέγονται τα εντομοκτόνα;

    Είναι μια περίπτωση θανάσιμης έλξης: οι μέλισσες και οι άγριοι συγγενείς τους οι μπάμπουρες προτιμούν να πίνουν νέκταρ...

  4. Μία συνήθεια που μας γερνάει

    Επιστέφετε εξαντλημένοι από τη δουλειά και το μόνο που θέλετε είναι ένα ζεστό μπάνιο που θα σας χαλαρώσει...

Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα

Όμορφοι κάκτοι

Όμορφοι κάκτοι

Οι κάκτοι είναι από τα ποιό όμορφα φυτά, εύκολα στην καλλιέργεια και  δεν θέλουν πολύ φροντίδα. Το μόνο που χρειάζονται είναι ένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο είναι ευεργετικό για την υγεία

Το φθινόπωρο, έστω και χωρίς πρωτοβρόχια και κίτρινα φύλλα στα δέντρα, έχει καταφθάσει και απόδειξη αυτού η ελαφριά ζακέτα που χρειαζόμαστε στις...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Τριβόλι: το βότανο της σεξουαλικής υγείας

Το άγχος, η έλλειψη χρόνου και γενικότερα ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν ως αποτέλεσμα αρκετοί άνδρες σήμερα ιδίως μετά την ηλικία των...

διαβάστε αναλυτικά »

Φθινοπωρινός κήπος

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Ας ετοιμάσουμε τα φυτά μας για το φθινόπωρο

Μπορεί τα φυτά την άνοιξη να υπερτερούν σε χρώματα και αρώματα, όμως και το φθινόπωρο έχουν τη μαγεία τους. Στον κήπο και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Φρούτα που βρίσκουμε στο δάσος το καλοκαίρι

Η ελληνική φύση παραμένει πλούσια και την καλοκαιρινή περίοδο, και  μπορεί να μας χαρίσει  χόρτα εποχής όπως τα βλήτα, τα στύφνα και ...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυσικός έλεγχος ζώων

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Γάτες και σκύλοι στον κήπο

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι ο χειρότερος εχθρός του κήπου.Ένα ανεκπαίδευτο κατοικίδιο όπως η γάτα κι ο σκύλος μπορεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

Βασιλικός και ... μύρισε καλοκαίρι

 Δεν υπάρχει σήμερα άλλο αρωματικό φυτό που να λατρεύεται σε ολόκληρο τον κόσμο με τόση θέρμη όσο ο Βασιλικός (Ocimum basilicum), που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Σπαθόλαδο: πώς το φτιάχνουμε

Το περίφημο Ίαμα των Αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες! Όταν οι ανθισμένες κορυφές του βοτάνου...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron