Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική εσωτερικών κήπων

Καλλιέργειες μέσα στο σπίτι

Καλλιέργειες μέσα στο σπίτι

 Στο υπερβολικό κρύο τα φυτά αναπαύονται αποθηκεύοντας ενέργεια με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάπτυξή τους. Αυτό σημαίνει ότι το μποστάνι μας δεν θα παράγει όσο θα επιθυμούσαμε, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία, ιδιαίτερα για όσους ζουν στα βόρεια και χωρίς θερμοκήπιο. Φυσικά τρώμε τα φύλλα από τα κραμβοειδή, όπως το κουνουπίδι, το μπρόκολο ακόμα και τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου (εκτός του κεφαλιού), στη σαλάτα μας καθημερινά. Πώς μπορούμε όμως να καλλιεργήσουμε περισσότερες ποικιλίες και τον χειμώνα, ώστε να συνοδεύουν τη σαλάτα ή και τα μαγειρευτά μας;

Η λύση είναι η εσωτερική καλλιέργεια άφθονων μικρών λαχανικών (Microgreens), προστατευμένων από το κρύο. Η καλλιέργεια μπορεί να γίνει σε πολλά σημεία του σπιτιού - μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε δίπλα σε ένα παράθυρο, στο τραπέζι ενός καλά φωτισμένου χώρου, όπως της κουζίνας για παράδειγμα, ή ακόμα και με τη βοήθεια ειδικών λαμπτήρων για μεγαλύτερη παραγωγή. Μπορούμε να τα τοποθετήσουμε αρκετά κοντά σε ένα παράθυρο (όχι όμως πολύ κοντά, για να μη μένουν εκτεθιμένα στο κρύο) αλλά όχι και πολύ κοντά στο τζάκι ή σε σώματα θερμότητας, για να μη ξεραθούν.

Ακόμα και ελάχιστο φως είναι αρκετό για να καλλιεργήσουμε μικρά λαχανικά, αρκεί να υπάρχει αρκετή ζέστη. Το τραπέζι της κουζίνας είναι ιδεώδες μέρος, γιατί εκτός του φωτισμού και της ζέστης προσφέρει και ευκολία στο μαγείρεμα. Αν βέβαια θέλουμε να καλλιεργήσουμε ταχύτερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λάμπες φθορίου η ακόμα και λάμπες οικονομίας (σπιράλ) σε απόσταση 50εκ. από τα λαχανικά.


Για την καλλιέργειά τους θα χρειαστούμε έναν δίσκο φυτέματος με βάθος 5 εκ. Μπορούμε ακόμα να χρησιμοποιήσουμε τους πλαστικούς δίσκους από τα φρούτα και τις σαλάτες που αγοράζουμε - ειδικά αυτά που κλείνουν και με πλαστικό καπάκι. Βεβαιώνουμε ότι υπάρχουν τρύπες από κάτω, το γεμίζουμε με γόνιμο χώμα για σπόρια και το πατάμε κάτω σφιχτά. Υστέρα απλώνουμε τα σπόρια από πάνω σε όλη την επιφάνεια του χώματος και μετά κοσκινίζουμε και άλλο χώμα από πάνω, ώστε να σκεπαστεί πολύ ελαφριά.

Την πρώτη φορά θα το ψεκάσουμε ελαφριά με νερό από πάνω αλλά μετά θα το ποτίζουμε μονάχα από κάτω. Για να το ποτίσουμε από κάτω, θα τοποθετούμε τον δίσκο μας σε έναν μεγαλύτερο δίσκο γεμισμένο με 3 εκ. νερό για 10 λεπτά μια φορά κάθε ημέρα. Εάν ο χώρος δεν διαθέτει αρκετή ζέστη, μπορούμε να σκεπάσουμε τους δίσκους μας με ένα πλαστικό καπάκι, ώστε να διατηρείται η ζέστη και η υγρασία. Μετά από 2 ως 6 βδομάδες, ανάλογα με το είδος καλλιέργειας, θα έχουν εμφανιστεί τα πραγματικά φύλλα, όπως λέγονται τα επόμενα από τα πρώτα. Τότε είναι έτοιμα για κατανάλωση, αφού πρώτα τα κόψουμε με ένα ψαλίδι από τη βάση τους ακριβώς πάνω από το ύψος του χώματος.

Καλλιεργήστε διαφορετικές ποικιλίες συστηματικά για να έχετε συνεχόμενη σοδιά από πλούσιες μυρωδιές και γεύσεις και πολύ ωφέλιμα ιχνοστοιχεία για την υγεία σας. Ενδεδειγμένα είδη για καλλιέργεια είναι το γαιοκάρδαμο, η αντράκλα, η άγρια ρόκα, τα ανατολίτικα σαλατικά, το μιζούνα, το πακ τσόι και ακόμα τα μαρούλια. Επίσης πολύ νόστιμοι και πολύ θρεπτικοί είναι η ηλίανθοι.

Πειραματιστείτε σε είδη και τρόπους καλλιέργειας, για να βρείτε τα πιο νόστιμα για το δικό σας γούστο. Τα μικρά λαχανικά μπορεί να μοιάζουν με τις φύτρες και να φέρουν ορισμένα κοινά ιχνοστοιχεία, ωστόσο περιέχουν και πολλά διαφορετικά, όπως την χλωροφύλλη και τα στοιχεία του βλαστού σε αντίθεση με τις φύτρες που είναι κυρίως η ρίζα. Γι' αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να καλλιεργούνται και να συνοδεύουμε και με τα δύο τα φαγητά μας για μεγαλύτερη ποικιλία ωφέλιμων στοιχείων στη υγεία μας.

 

 

Το διαβάσαμε στο bostanistas.gr

 

 

 









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Φέρνει… γούρι το ψάρι δράκος!

    Το ψάρι «κόκκινος δράκος», επίσης γνωστό και ως Arowana, θεωρείται ότι... φέρνει καλή τύχη κατά την κινεζική λαϊκή...

  2. Βότανα βιολογικά από συριανά χωράφια

    Στη Σύρο λένε πως το φασκόμηλο ξορκίζει τη γλωσσοφαγιά. Καλού-κακού, οι νοικοκυρές κρεμάνε ματσάκια φασκόμηλου στα στεγάδια (στις...

  3. Ένας φονικός μύκητας χαρίζει σεξαπίλ στα θύματά του

    Ένας μύκητας που ενοχοποιείται για την παρακμή των αμφιβίων σε όλο τον κόσμο δείχνει να εξαπλώνεται κάνοντας πιο...

  4. Τις τελευταίες μέρες των δεινοσαύρων ξαναζεί η Γη

    Ακόμα και με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, δεν χωράει πλέον αμφιβολία ότι ο πλανήτης εισέρχεται σε μια περίοδο...

Αυτό το γνωρίζατε;

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Πως θα βρούμε τον τύπο της επιδερμίδα μας

Κάθε τύπος επιδερμίδας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται ειδική φροντίδα και προϊόντα περιποίησης. Προσδιορίστε τον τύπο επιδερμίδας σας για να είστε σίγουρη...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Φυσική μάσκα μαλλιών με πορτοκάλι και λάδι καρύδας

Το να παρασκευάσετε τα δικά σας φυσικά προϊόντα φροντίδας είναι διασκεδαστικό, ασφαλές και φιλικό προς τον προϋπολογισμό σας!Υλικά- Χυμός ενός λεμονιού- Χυμός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Μούρα για όμορφη επιδερμίδα

Τα μούρα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και διατηρούν το πρόσωπό σας λαμπερό και λείο!Βήμα 1Σε ένα μπλέντερ, αναμείξτε 2 κουταλιές γιαούρτι και...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Έντονο ξανθό χρώμα στα μαλλιά με φυσικό τρόπο

Το χαμομήλι και το λεμόνι ως παράγοντες λεύκανσης, και ο όξινος χυμός του λεμονιού επιτρέπουν στα ένζυμα της πατάτας να λαμπρύνουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Τα φυσικά προϊόντα διατροφής είναι τα καλύτερα συστατικά για τη φροντίδα του δέρματος, και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις μάσκες εμπορίου.Τι θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Απαλή και λαμπερή επιδερμίδα με scrub σώματος

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι προετοιμασίες για την θάλασσα και το μαγιό έχουν ξεκινήσει. Δώστε λοιπόν στο σώμα σας την φροντίδα που...

διαβάστε αναλυτικά »

Συγκομιδή βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αγαπημένα μας βότανα. Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει σε ποια ηλικία θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες. Παράγοντες όπως...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron