Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κήποι με χλοοτάπητα » Τοποθέτηση ή σπορά χλοοτάπητα

Γκαζόν στον κήπο μας!

Γκαζόν στον κήπο μας!

Το γκαζόν είναι αναμφισβήτητα η απλούστερη και καλύτερη λύση για έναν όμορφο, περιποιημένο και καταπράσινο κήπο. Συγκρίνοντάς το με άλλες πρωτότυπες διακοσμητικές ιδέες όπως βραχόκηποι, παρτέρια κλπ. έχει πολύ λιγότερες απαιτήσεις σε κόστος και φροντίδα και σας προσφέρει το πλεονέκτημα του ανοικτού και λειτουργικού χώρου για να χαρείτε και να απολαύσετε τον κήπο σας, όσο μικρός κι αν είναι. Αν λοιπόν έχετε αποφασίσει να στρώσετε τον κήπο σας με γκαζόν και "πιάνουν τα χέρια σας", ξεκινήστε επιλέγοντας :

Σπορά ή έτοιμο χλοοτάπητα;
Η σπορά είναι σίγουρα πιο οικονομική λύση από τον έτοιμο χλοοτάπητα και μπορούμε να πειραματιστούμε χρησιμοποιώντας και μίγματα σπόρων από διάφορες ποικιλίες γκαζόν. Χρειάζεται όμως μεγάλη υπομονή και ιδιαίτερη προσοχή, αφού το γκαζόν δεν θα πρέπει να πατηθεί για αρκετό διάστημα μέχρι να φτρώσει ικανοποιητικά. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί επισπορά σε σημεία όπου ο σπόρος δεν βγει καλά. Αν λοιπόν το ρίσκο και η υπομονή δεν αποτελούν στοιχεία του χαρακτήρα σας, τότε προτιμήστε τη λύση του έτοιμου φυσικού χλοοτάπητα. Σας προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα κι έναν καταπράσινο κήπο, τον οποίο μπορείτε άφοβα να πατήσετε μετά από 10 περίπου ημέρες. Ό,τι και να επιλέξετε ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες και το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει!

Προετοιμασία του εδάφους
Είτε αποφασίσουμε να σπείρουμε είτε να τοποθετήσουμε έτοιμο χλοοτάπητα, θα πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσουμε και να προετοιμάσουμε κατάλληλα το έδαφος. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη εγκατάσταση, ανάπτυξη και διάρκεια ζωής του χλοοτάπητα.

1. Απομακρύνουμε χόρτα και ζιζάνια με ζιζανιοκτόνα ευρέως φάσματος και αφαιρούμε τις μεγάλες πέτρες.
2. Ρίχνουμε λίπασμα τύπου 20-20-20 με ιχνοστοιχεία ή άλλο κατάλληλο για γκαζόν (περίπου 40 γρ./τ.μ.) και άμμο κατά προτίμηση ποταμίσια.
3. Φρεζάρουμε το χώμα για να ανακατευτεί και να αφρατέψει και το εμπλουτίζουμε με θρεπτικά στοιχεία για να βελτιώσουμε τη δομή του. Αν το χώμα μας δεν είναι καλής ποιότητας, προμηθευόμαστε ειδικό αμμώδες χώμα για γκαζόν, υπολογίζοντας να φτάσει τα 10-15 εκ. ύψος από την επιφάνεια.
4. Σε αυτή τη φάση, τοποθετούμε, αν θέλουμε, υπόγειο αυτόματο πότισμα.
5. Ισιώνουμε το χώμα με τσουγκράνα απομακρύνοντας και τις τελευταίες πέτρες ή σβώλους χώματος και παράλληλα δίνουμε την απαραίτητη κλίση στο έδαφος, ώστε να μην λιμνάζει το νερό σε κανένα σημείο.
6. Συμπιέζουμε ελαφρά με κύλινδρο.
7. Ποτίζουμε καλά το χώμα, βεβαιωνόμαστε ότι δεν λιμνάζει νερό πουθενά και  αφήνουμε το έδαφος να στεγνώσει καλά για 2 ημέρες περίπου.

Εγκατάσταση χλοοτάπητα με σπορά
Η σπορά του χλοοτάπητα γίνεται από αρχές της Άνοιξης μέχρι τέλος του Φθινοπώρου, εκτός από τις πολύ θερμές περιόδους του καλοκαιριού. . Ο σπόρος φυτρώνει συνήθως σε 10-20 ημέρες περίπου, ωστόσο θα χρειαστεί μία υποχρεωτική περίοδος αναμονής περίπου 60 ημερών μέχρι να μπορεί να πατηθεί ο χλοοτάπητας.

Οδηγίες σποράς
1. Ρίχνουμε το σπόρο ομοιόμορφα, σε κατάλληλα προετοιμασμένο έδαφος και τον παραχώνουμε στο χώμα χτυπώντας ελαφρά με τη τσουγκράνα ή άλλο εργαλείο.
2. Με τη βοήθεια του κυλίνδρου ενσωματώνουμε ακόμα καλύτερα τον σπόρο στο έδαφος.
3. Ρίχνουμε ειδικό απωθητικό φάρμακο για τα μυρμήγκια και τα πουλιά για να προστατεύσουμε το σπόρο.
4. Ποτίζουμε περισσότερες από μία φορές την ημέρα, μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι και όσο χρειάζεται ανάλογα με την εποχή, αρκεί το χώμα να είναι πάντα υγρό χωρίς να πλημυρίζει.


Εγκατάσταση έτοιμου χλοοτάπητα
Ο έτοιμος χλοοτάπητας μπορεί να εγκατασταθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Έχει μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης, προσφέρει όμως άμεσο αισθητικό αποτέλεσμα κι έναν καταπράσινο κήπο που μπορεί να πατηθεί το αργότερο μετά από 10-15 ημέρες.

Οδηγίες τοποθέτησης
1. Σε κατάλληλα προετοιμασμένο και στεγνό έδαφος, στρώνουμε τις λωρίδες του χλοοτάπητα δίπλα-δίπλα, ώστε να ακουμπούν μεταξύ τους χωρίς να αφήνουμε κενά, αλλά και χωρίς να πατάει η μία πάνω στην άλλη. Όπου χρειάζεται κόβουμε χρησιμοποιώντας αιχμηρό μαχαίρι κατά προτίμηση με μικρά δόντια.
2. Καταβρέχουμε ελαφρά με το λάστιχο ποτίσματος.
3. Πατάμε τον χλοοτάπητα με βαρύ κύλινδρο ώστε να εφαρμόσει καλά στο έδαφος και να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας.
4. Ποτίζουμε πολύ καλά αμέσως μετά την τοποθέτηση και για τις επόμενες 10 ημέρες περίπου ποτίζουμε τακτικά και όσο χρειάζεται, ανάλογα με την εποχή, ώστε ο χλοοτάπητας να είναι πάντα υγρός χωρίς να πλημυρίζει.
5. Μετά από 3-4 εβδομάδες, ο χλοοτάπητας θα έχει ριζώσει και θα μπορούμε να κάνουμε το πρώτο κούρεμα, ανάλογα πάντα με την εποχή και την ανάπτυξή του. Καλό θα είναι να μην έχει πολύ υγρασία γι αυτό αν χρειάζεται δεν ποτίζουμε για μία-δυο μέρες πριν το κούρεμα.
6. Κάνουμε ένα προληπτικό ψεκασμό για μύκητες.

     Tips
• Αρχίζουμε την τοποθέτηση του έτοιμου χλοοτάπητα από την πλευρά του κήπου που είναι πιο μακριά. Εάν η επιφάνεια είναι μεγάλη, τεντώνουμε ένα σπάγκο και βάζουμε την πρώτη σειρά του χλοοτάπητα κατά μήκος του. Εάν έχει μεγάλη κλίση, στερεώνουμε τον χλοοτάπητα με μικρά ξύλινα πασαλάκια.
• Περίπου 10-15 ημέρες μετά την τοποθέτηση του χλοοτάπητα δοκιμάζουμε να ανασηκώσουμε ένα κομμάτι τραβώντας ελαφρά την άκρη του. Αν τα ριζίδια έχουν εισχωρήσει στο έδαφος και ανασηκώνεται με δυσκολία σημαίνει ότι έχει πλέον ριζώσει, οπότε μπορούμε να ελαττώσουμε το πολύ νερό και να ποτίζουμε φυσιολογικά ανάλογα με την εποχή.
• Σε ήδη εγκαταστημένους χλοοτάπητες (2-3 ετών), είτε από σπορά είτε από τοποθέτηση έτοιμου χλοοτάπητα, καλό είναι να γίνεται αερισμός, καθώς η ποσότητα του αέρα που φτάνει ως τις ρίζες του δεν είναι αρκετή για να αναπνεύσει το γκαζόν και εμποδίζεται η ανάπτυξή του. Ο αερισμός – η προσθήκη αέρα, δηλαδή – γίνεται τον χειμώνα με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος διάνοιξης τρυπών, εάν είναι μεγάλη η έκταση ή με ένα απλό σκαλιστήρι στους συνηθισμένους οικιακούς κήπους.

 

 

Πηγή:.grassmarket.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Ξέρεις τί σημαίνει το όνομά σου;

    Λένε ότι όποιος έχει το όνομα έχει και τη χάρη. Γι αυτό δες τι σημαίνει το όνομα σου......

  2. Αναψυκτικά: κάνουν κακό στα παιδιά

    Σε κάθε οικογενειακό τραπέζι ή έξοδο στην ταβέρνα, μαζί με τους μεγάλους, τα παιδιά απολαμβάνουν κι εκείνα το...

  3. Αιτήσεις υπαγωγής στο άρθρο 99 από τον Όμιλο Μαρινόπουλος

    Τη - σχεδόν - συνολική υπαγωγή του τμήματος λιανικού εμπορίου τροφίμων του Ομίλου Μαρινόπουλος, δηλαδή πέραν των σούπερ-μάρκετ...

  4. Ούρμια, η λίμνη που έγινε κατακόκκινη

    Η λίμνη Ούρμια στο Ιράν, κάποτε η μεγαλύτερη λίμνη της Μέσης Ανατολής και μια από τις μεγαλύτερες του...

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron