Αρχική » Χρήσιμα και απαραίτητα » Αυτό το γνωρίζατε;

Η εμφιάλωση και η συντήρηση του κρασιού

Η εμφιάλωση και η συντήρηση του κρασιού

Η εμφιάλωση του κρασιού αποτελεί μια κορυφαία διαδικασία. Ο βασικός λόγος είναι ότι με την εμφιάλωση, το κρασί παίρνει την τελική του μορφή ως προς τον καταναλωτή. Αποκτά ‘ονοματεπώνυμο’ που με αυτό βγαίνει στην κατανάλωση, αμέσως ή αργότερα αφού μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια σε κελάρια για παλαίωση και βελτίωση.

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει εξελιγμένα μηχανήματα εμφιάλωσης του κρασιού που τοποθετημένα εν σειρά μπορούν αυτόματα:
• να τοποθετηθούν στην αρχή οι φιάλες
• να πλυθούν και να στεγνώσουν καλά στα πλυντήρια
• ακολούθως να γεμίσουν με το κρασί,
• στη συνέχεια να ταπωθούν με φελλό ή με άλλο πώμα,
• στη συνέχεια να ετικετοποιηθούν
• και μετά να παλετοποιηθούν

Τα βασικά εργαλεία εμφιάλωσης είναι:
• Πλυντήριο φιαλών
• Γεμιστικά (απλά ή αυτόματα)
• Ταπωτικά φελλών ή άλλων πωμάτων,
• Σύστημα ετικετοκόλλησης
• Συρρικνωτικά.
• Σύστημα εγκιβωτισμού και παλετοποίησης.


Πριν την εμφιάλωση αντιμετωπίζονται προβλήματα που έχουν να κάνουν με την καθαρότητα του κρασιού από διάφορα αιωρούμενα σωματίδια που υπάρχουν και τα περισσότερα διακρίνονται δια γυμνού οφθαλμού όπως, στερεά τμήματα του σταφυλιού, ζύμες, βακτήρια, κρύσταλλοι των τρυγικών αλάτων κ.λ.π. Για την απομάκρυνση τους και την διαύγεια του κρασιού, εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές.
Με τη διαδικασία της ψύξης του κρασιού πριν την εμφιάλωση, σχηματίζονται αντιαισθητικοί κρύσταλλοι που υποδηλώνουν υψηλή συγκέντρωση τρυγικού οξέος και οι οποίοι απομακρύνονται κατά την εμφιάλωση, ώστε το περιεχόμενο στη φιάλη να είναι διαυγές.
Το πέρασμα του κρασιού (κυρίως του λευκού) από διάφορα ειδικά φίλτρα που αφαιρούν σωματίδια, βακτήρια, ζυμομύκητες κ.λ.π το βοηθά να μείνει διαυγές στη φιάλη. Όμως αρκετοί οινοπαραγωγοί προτιμούν να εμφιαλώνουν τα κρασιά τους αφιλτράριστα (συνήθως τα κόκκινα), γιατί με το φιλτράρισμα το κρασί καταπονείται και χάνει μέρος της δυναμικότητας – έντασης που διαθέτει.

Συνθήκες συντήρησης του κρασιού
Τα κελάρια και οι κάβες, όπως συνηθίζουμε να λέμε τους χώρους αποθήκευσης του κρασιού, βαρελιών ή φιαλών, θα πρέπει να εξασφαλίζουν συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας ώστε να συντηρείται σωστά και να βελτιώνει τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά με το πέρασμα του χρόνου.
• Η σχετική ατμοσφαιρική υγρασία θα πρέπει να είναι 60- 70%. Ο βασικός λόγος είναι ότι με την υγρασία της ατμόσφαιρας ο φυσικός φελλός διατηρεί κλειστούς τους πόρους του, δεν επιτρέπει την είσοδο αέρα στη φιάλη, και αποφεύγεται η ανεπιθύμητη οξείδωση που οδηγεί στην καταστροφή του κρασιού. Το ίδιο συμβαίνει επειδή οι φιάλες με φελλό, τοποθετούνται πλαγίως. Το κρασί ακουμπά στο φυσικό φελλό και τον διατηρεί υγρό. Έτσι δεν επιτρέπει την εισροή αέρα στη φιάλη και αποφεύγεται η οξείδωση.
• Η θερμοκρασία στο χώρο θα πρέπει να είναι σχετικά σταθερή και να βρίσκεται μεταξύ των 13 – 18°C. Το κρασί με τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας, διαστέλλεται και συστέλλεται μέσα στη φιάλη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει προβλήματα όχι μόνον στην παλαίωσή του αλλά και στην συντήρησή του. Υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να «κουράσουν» τα κρασιά, να τα «χαλάσουν» ή σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό μπορεί να συμβεί αυτό, με συνθήκες πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
• Το κρασί απορροφά εύκολα τις οσμές που υπάρχουν στο περιβάλλον. Ο συχνός εξαερισμός του χώρου είναι απαραίτητος στις κάβες και τα κελάρια και βοηθάει σημαντικά στο να κρατάει και να βελτιώνει το κρασί τα αρώματά του .
•Το σκοτάδι ή ο ελάχιστος φωτισμός είναι ο καλύτερος φίλος του κρασιού. Το έντονο φως, δημιουργεί χημικές διεργασίες στη φιάλη, παρόμοιες με αυτές των υψηλών θερμοκρασιών.

 

 

Το διαβάσαμε στο gardenguide.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα



Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Εθελοντική ομάδα μας μαθαίνει τη θεραπευτική επαφή με τα ζώα

    Μια εθελοντική ομάδα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς χορηγούς, χωρίς υποστήριξη από το κράτος, με λεφτά από την τσέπη του...

  2. Μέλισσες που ... ορέγονται τα εντομοκτόνα;

    Είναι μια περίπτωση θανάσιμης έλξης: οι μέλισσες και οι άγριοι συγγενείς τους οι μπάμπουρες προτιμούν να πίνουν νέκταρ...

  3. Η πιο ακριβή ράτσα σκύλου στον κόσμο

    Είναι μία αρχαία ράτσα σκύλου που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των πλουσίων Κινέζων ενώ οι τιμές του μπορούν...

  4. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλους. Ιδέες για Πασχαλινή διακόσμηση

    Όμορφη, Πασχαλινή διακόσμηση.Πέρα από τον παραδοσιακό σοκολατένιο κούνελο, η πασχαλινή διακόσμηση μπορεί να εκφραστεί και με άλλους τρόπους....

Η κηπουρική ανά περιοχές

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα και τα έθιμα

Τα λουλούδια του Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές για τον συμβολικό ρόλο που έπαιξαν και παίζουν τα...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Καθάρος αέρας στο σπίτι μας

Μέσα από πολυετείς μελέτες Ρώσων και Αμερικανών διαστημικών επιστημόνων, ο άνθρωπος εκπέμεπει στην ατμόσφαιρα έως και 150 πτητικές ουσίες όπως Άνθρακας, Υδρογόνο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

Μαργαρίτες για όμορφους κήπους

H Mαργαρίτα (Argyranthemum frutescens) είναι ένα κλασικό φυτό που δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει ποτέ με την ανθοφορία του! Παράγει πάρα πολλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Δάφνη η ευγενής: ιδιότητες

Η Δάφνη: το αγαπημένο φυτών θέων και ανθρώπων! Εχει μια μοιρωδιά γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη, που σε κάνει να χάνεσαι μεσα στα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκομηλιά: καλλιέργεια και ιδιότητες ( Φασκόμηλο )

Φασκόμηλο - Ελελίσφακος ο φαρμακευτικός - Salvia OfficinalisΠεριγραφή: Φυτό πολυετές με πολλά κλαδιά μέχρι 50 εκ. ύψος, ξυλώδη στη βάση τους και τρυφερά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ( Σκίνος )

Σχίνος ή σκίνος (schinus),  καταπράσινος θάμνος όλο το χρόνο (αειθαλής). Είναι Μεσογειακό φυτό που το βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Το συνηθισμένο...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Συνταγές ομορφιάς με υλικά από τη κουζίνα μας

Η ομορφιά δεν είναι πάντα δαπανηρή ιστορία! Για να παρασκευάσετε τις παρακάτω μάσκες που σας προτείνουμε, χρειάζεστε μόνο φρέσκα φρούτα, λαχανικά και...

διαβάστε αναλυτικά »

Χειμωνιάτικος κήπος

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Φρέζες: όμορφες μες στο χειμώνα

Οι φρέζες είναι υπέροχες και μας αρέσουν. Οι φρέζες είναι φυτό εποχιακό και πολυετές. Είναι μικροί βολβοί, που τους φυτεύεις το φθινόπωρο...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron