Αρχική » Φυτά

Καλλιεργείστε Βαλεριάνα, ένα φαρμακευτικό φυτό

Καλλιεργείστε Βαλεριάνα, ένα φαρμακευτικό φυτό

Η βαλεριάνα είναι φυτό που απαντάται  σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και σε πολλές εύκρατες και ηπειρωτικές περιοχές της Ασίας. Επίσης καλλιεργείται στην Αμερική κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Στην Ελλάδα αυτό το είδος σαν αυτοφυές φύεται κοντά σε ποτάμια αλλά και σε δάση με αραιή βλάστηση. Η βαλεριάνα σαν φαρμακευτικό φυτό καλλιεργείται στη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Γερμανία, Στην Ασία καλλιεργείται επίσης σαν φαρμακευτικό φυτό κυρίως  στην Ιαπωνία και τις Ινδίες.

Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis L.) ανήκει στην οικογένεια των Valerianaceae και απαντάται με δύο μορφές. Υπάρχουν  ποικιλίες με:
•    Πλατιά φύλλα και η  βαλεριάνα αυτή είναι γνωστή  σαν ευρωπαϊκή
•    Με στενά φύλλα και η βαλεριάνα αυτή  είναι γνωστή σαν ιαπωνική.

Στην Ελλάδα υπάρχουν σαν αυτοφυή επτά είδη βαλεριάνας τα οποία   συναντώνται  σε περιοχές με μεγάλα άλλα και μικρά υψόμετρα στην  ηπειρωτική αλλά και την  νησιωτική Ελλάδα.

Βοτανική περιγραφή

Η βαλεριάνα είναι μία πολυετής πόα που φθάνει το ύψος των 0,60-1,20 μ.  ο βλαστός της είναι όρθιος, κοίλος εσωτερικά που φέρει εξωτερικά ραβδώσεις. Έχει φύλλα σύνθετα αποτελούμενα από 12-20 οδοντωτά και επιμήκη φυλλάρια. Τα φύλλα του περιβάλλουν τους βλαστούς με τους κολεούς τους. Από την  αρχική  ρίζα ενός νεαρού φυτού αναπτύσσονται βλαστοφόροι οφθαλμοί που εξελίσσονται σε βλαστούς (αδέλφια) επάνω στους οποίους αναπτύσσονται νέοι βλαστοί ώστε στο τέλος δεν ξεχωρίζει ο αρχικός από τους άλλους βλαστούς.

Κάθε βλαστός αναπτύσσει ένα πυκνό ριζικό σύστημα. Οι ρίζες της βαλεριάνας χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη έντονη οσμή που αναπτύσσεται κυρίως μετά την ξήρανση τους. 

Η βαλεριάνα ανθίζει κατά τον  Μάιο. Τα άνθη της είναι λευκορόδινα, εμφανίζονται  σε κορύμβους, με βράκτια  φύλλα λογχοειδή. Ο καρπός είναι ωοειδής και λείος. Το χειμώνα όλο το υπέργειο τμήμα ξηραίνεται αλλά αναβλαστάνει ενωρίς την άνοιξη.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις

Έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα και μπορεί να καλλιεργηθεί σε εύκρατα αλλά και σε ηπειρωτικά κλίματα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το είδος του εδάφους. Αναπτύσσεται καλά σε όλα τα εδάφη αλλά σε γόνιμα και υγρά εδάφη αποδίδει καλύτερα. Αναπτύσσεται καλά σε ελαφρά  έως μέτριας μηχανικής συστάσεως εδάφη, επειδή ευνοείται  η συγκομιδή των ριζών.

Η καλλιεργητικές εργασίες.

Το φυτό έχει ανάγκη από μέτριες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων όπως είναι το  άζωτο, ο φωσφόρος και το κάλιο. Το φυτό αυτό έχει ανάγκη επίσης από πολλές αρδεύσεις.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε σπορείο κατά  την άνοιξη. Το σπορείο συνήθως  γίνεται με  τελάρα γεμισμένα με κατάλληλο μίγμα που αποτελείται από κοπριά και άμμο σε αναλογία 1:1 αλλά και σε παρτέρια με κατάλληλο υπόστρωμα.

Για την καλλιέργεια ενός στρέμματος απαιτείται σπόρος περίπου 50 γρ. οι σπόροι του είναι μικροί, κάθε γραμμάριο έχει 1500 σπόρους. Ο σπόρος σπέρνεται σε θερμαινόμενο σπορείο  σκεπασμένο με πλαστικό στα τέλη του χειμώνα και μετά από 1-2 εβδομάδες τα φυτά αποκτούν 3-4 φύλλα. Την περίοδο αυτή γίνεται η μεταφύτευση των φυταρίων σε γλαστράκια ή  κυψελίδες δίσκων όπου αναπτύσσονται και στην συνέχεια μεταφυτεύονται στο χωράφι στα μέσα Απριλίου – μέσα Μαΐου. Η μεταφύτευση γίνεται δύο μήνες μετά την σπορά και αφού τα φυτά έχουν ύψος 12-15 εκατοστά. Το χωράφι  έχει προετοιμασθεί κατάλληλα και η φύτευση γίνεται με τα χέρια ή με φυτευτική μηχανή.

Στη βιολογική καλλιέργεια πρέπει να γίνεται η λίπανση με κομπόστ με κοπριά ή τα εμπορικά οργανικά λιπάσματα. Μία λίπανση με 5-6 μονάδες αζώτου, φωσφόρου και καλίου, είναι ικανοποιητική για μία καλή απόδοση σε δρόγη βαλεριάνας.

Η πυκνότητα φυτεύσεως μπορεί να φθάσει τα 4000-4500 φυτά το στρέμμα σε αποστάσεις 30Χ80 εκατοστά. Από την αρχή της άνοιξης τα φυτά αναπτύσσονται γρήγορα αλλά δεν ανθίζουν από το πρώτο χρόνο, αλλά τον επόμενο, από τα τέλη Μαΐου έως το τέλος Ιουνίου. Η καλλιέργεια αυτή απαιτεί πολλές αρδεύσεις αλλά και πολλά σκαλίσματα.

Οι αρδεύσεις πρέπει να είναι όταν πρέπει με την ποσότητα νερού που πρέπει (αραιές αρδεύσεις, σε τακτά χρονικά διαστήματα με την ποσότητα που έχουν ανάγκη τα φυτά) επειδή η μεγάλη υγρασία στο έδαφος είναι ευνοϊκή συνθήκη ανάπτυξης σηψιρριζιών. 
Η διάρκεια της καλλιέργεια της βαλεριάνας είναι 2 έτη.

Συγκομιδή και απόδοση

Το φυτό καλλιεργείται για τις ρίζες του. Οι ρίζες συλλέγονται το φθινόπωρο, Σεπτέμβριο- Οκτώβριο από φυτά δύο ετών. Οι περισσότερες ρίζες βρίσκονται σε βάθος 20-25 εκατοστών. Αμέσως μετά τη συλλογή ξεπλένονται από το χώμα και ξηραίνονται με θερμό αέρα σε θερμοκρασία που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 40ο C και στην συνέχεια συσκευάζεται. Η απόδοση σε ξηρή δρόγη μπορεί να φθάσει τα 400 κιλά το στρέμμα. Η καλλιέργεια αυτή μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 300-500€ το στρέμμα.

Ασθένειες, εχθροί, προβλήματα

Οι κυριότερες ασθένειες είναι οι σηψιρριζίες που παρουσιάζονται σε εδάφη με κακή στράγγιση ή όταν γίνεται πολύ συχνό πότισμα με πολύ νερό. Επίσης παρατηρούνται ωίδια, σκληρωτινιάσεις, σκωριάσεις, κλπ που αντιμετωπίζονται με θείο και σκευάσματα χαλκού. Επίσης προσβάλλεται από ορισμένα έντομα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρούνται ελλείψεις ιχνοστοιχείων.

Χρήσεις

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της βαλεριάνας, είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η ρίζα και το ρίζωμα της βαλεριάνας περιέχουν ένα αιθέριο έλαιο που αποτελείται κατά 1% από εποξυβαλεριανικό τριεστέρα. Ο εστέρας αυτός διασπάται με την παρουσία της οξειδάσης σε βαλεριανικό οξύ και μεθυλκετόνη. Το πρώτο έχει σπασμολυτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες ενώ το δεύτερο είναι ελαφρά αναισθητικό.  Σκευάσματα της δρόγης και εκχυλίσματα της χρησιμοποιούνται ως ήπια ηρεμιστικά. Η ιδιότητα αυτή της βαλεριάνας οφείλεται στο βαλερινικό οξύ που περιέχεται στην ξηρή δρόγη ρίζας σε ποσοστό 0,15-0,20%.

Άνθη της βαλεριάνας χρησιμοποιεί η βιοδυναμική γεωργία για το βιοδυναμικό σκεύασμα BD-7.

Το διαβάσαμε σε : symagro.com

Άλλα άρθρα σχετικά με: Βαλεριάνα
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Δέσμευση εταιρειών για την αλιεία στην Αρκτική

  Ιστορική χαρακτηρίζει η Greenpeace τη δέσμευση μεγάλων εταιρειών, όπως η McDonald's και η Marks and Spencer, ότι δεν...

 2. Στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου κυριακάτικες εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό και ποτό

  Εκδηλώσεις με δωρεάν φαγητό, ποτό, ζωντανή μουσική και χορούς, διοργανώνει η Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015,...

 3. Γιαούρτι: επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης

  Το γιαούρτι ανακηρύχθηκε ως το επίσημο σνακ της Νέας Υόρκης, βρίσκοντας μία θέση δίπλα στο ποπ κορν και...

 4. Ποια είναι τα έθιμα κάθε ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι το Πάσχα

  Το Πάσχα είναι η δεύτερη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζεται μοναδικά σε όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχουν και...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron