Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Τούρτα για τον Άγιο Βασίλη

Τούρτα για τον Άγιο Βασίλη

Είναι εύκολη αλλά να την φτιάξετε μόνο αν έχετε αρκετό χρόνο, καλούς τένοντες για να δουλέψετε τον πλάστη και όρεξη για παιχνίδι. Δεν είναι μια κλασική τούρτα. Περισσότερο είναι κέικ με κρέμα ζαχαροπλαστικής, επικαλυμμένο με ζαχαρόπαστα. Αν επιχειρήσουμε να επικαλύψουμε μια αφράτη τούρτα με την ζαχαρόπαστα, δεν αποκλείεται να ισοπεδώσουμε το γλυκάκι, καθώς η ζαχαρόπαστα, όσο λεπτή και αν την ανοίξουμε, παραμένει βαριά.

Υλικά για το κέικ:
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλιές της σούπας κακάο
100 γραμμάρια καρύδι αλεσμένο
1 σφηνάκι Kahlua
1 κουταλάκι αλάτι

Στο μίξερ αναδεύω καλά τα αυγά και τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω το αλεύρι και χαμηλώνω την ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτω το κακάο, το αλάτι, το Kahlua. Κλείνω τη μηχανή και προσθέτω το καρύδι. Με τη σπάτουλα φέρνω δυο βόλτες. Ψήνω στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Σε ρηχό ταψί έχω στρώσει λαδόκολλα και έχω τοποθετήσει μέσα ένα τσέρκι 24άρι. Η λαδόκολλα μου εξασφαλίζει μια ωραία λεία επιφάνεια που θα τη χρειαστώ όταν απλώσω τη ζαχαρόπαστα.

Υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
500 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
3 αυγά
20 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
80 γρ. αλεύρι
100 γρ. αμύγδαλο ανάλατο και αλεσμένο
Στην κουζινομηχανή ξανά και χτυπάω σε υψηλή ταχύτητα τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ταυτοχρόνως ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω τη βανίλια και το βούτυρο. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα της κουζινομηχανής, το προσθέτω σιγά σιγά στο γάλα που ζεσταίνεται ενώ ανακατεύω συνεχώς. Μόλις πήξει, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το αλεσμένο αμύγδαλο.

Υλικά για την κρέμα σαντιγί:
300 γρ κρέμα γάλακτος
50 γρ ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Χτυπάω καλά στο μίξερ την κρέμα γάλακτος. Λίγο μετά προσθέτω την άχνη και τη βανίλια και χτυπάω καλά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μου τη γνωστή αφράτη υφή της κρέμας.

Υλικά για τη ζαχαρόπαστα:
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη
¼ της κούπας νερό
½ κούπα γλυκόζη
1 βανίλια
Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω το νερό και προσθέτω τη ζελατίνη, στη συνέχεια τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μεγάλο σκεύος βάζω την άχνη και, κάνοντας μια λακούβα το κέντρο, ρίχνω το υγρό της κατσαρόλας. Με το κουτάλι παίρνω την άχνη από έξω και την σπρώχνω προς το υγρό. Μόλις χάσει λίγη απ΄τη θερμοκρασία του, ζυμώνω με τα χέρια. Δημιουργώ μια άσπρη μπάλα που τυλίγω καλά με μεμβράνη και διατηρώ στο ψυγείο.

Στήνω την τούρτα.
Κόβω στα δύο το κέικ με προσοχή - αφού έχει κρυώσει - και δημιουργώ τις δύο βάσεις που θα χρειαστώ για την τούρτα. Αν από την πάνω μεριά έχει σκάσει, επιλέγω να τοποθετήσω αυτήν την επιφάνεια από κάτω. Ραντίζω με Kahlua ή κονιάκ. Αν το θέλω λίγο πιο τρυφερό, τότε ανακατεύω το ποτό με ένα εσπρεσσάκι. Στρώνω πάνω της όλη την κρέμα ζαχαροπλαστικής και καλύπτω με την επόμενη βάση. Ραντίζω και αυτήν τη βάση με τον ίδιο τρόπο. Τέλος επικαλύπτω την τούρτα με την κρέμα σαντιγί. Ο στόχος είναι να την στρώσω όσο καλύτερα μπορώ ώστε να έχω μια λεία επιφάνεια. Την βάζω στο ψυγείο.

Με τον πλάστη ανοίγω ένα λεπτό φύλλο λευκής ζαχαρόπαστας. Υπολογίζω πόσο χρειάζομαι ώστε να καλύψω καλά την τούρτα και περιφερειακά. Χωρίς άγχος και με γρήγορες κινήσεις απλώνω το φύλλο πάνω στην τούρτα, στρώνω καλά στην περίμετρό της και κόβω ό,τι περισσεύει.

Παίρνω χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο και σταγόνα σταγόνα το ρίχνω σε ένα μικρό κομμάτι της ζαχαρόπαστας. Το δουλεύω καλά με τα χέρια μου για να πάει παντού το χρώμα και να γίνει ομοιόμορφο. Δεν τρομάζω που αρχικά επιμένει να είναι ροζ. Ρίχνω κι άλλο χρώμα και πετυχαίνω τον σκοπό μου. Με τη φαντασία μου θυμάμαι πώς έπαιζα με τις πλαστελίνες και σιγά σιγά δίνω μορφή στο σώμα του Άη Βασίλη. Με λιγότερες σταγόνες κόκκινο και μια - δυο σταγόνες κίτρινο πετυχαίνω ένα μπεζ που θα γίνει η βάση για το πρόσωπό του. Λευκό για τα γένια και κάτι σκούρο για τα μάτια ή τα σχηματίζω κάνοντας δυο τρυπίτσες με οδοντογλυφίδα.

Αν έχει περισσέψει κι άλλη ζαχαρόπαστα, βάφω και σχεδιάζω αστεράκια, νιφάδες χιονιού και άλλα που κόβω με τις φόρμες που κυκλοφορούν στην αγορά. Τοποθετώ όλα τα σχέδια, αφού πρώτα βρέχω με νερό τα δάχτυλά μου και τα περνώ από την κάτω τους επιφάνεια προκειμένου να κολλήσουν πάνω στη ζαχαρόπαστα που είναι απλωμένη στην τούρτα.

Προσέχω πολύ πώς την διατηρώ στο ψυγείο… Για να μη σκληρύνει η ζαχαρόπαστα, σκεπάζω καλά καλά με μεμβράνη όλη την τούρτα. Αν μάλιστα έχω και τουρτιέρα με γυάλινο καπάκι, βάζω πάνω απ’ τις μεμβράνες και το καπάκι και είμαι σίγουρη πως ούτε θα σκληρύνει, ούτε θα κινδυνεύσει από τους ζωηρούς καλικάντζαρους της οικείας μου.

 

 

Το διαβάσαμε στο .bostanistas.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Το ηλεκτροφόρο χέλι ανεβάζει το βολτάζ

    Το ηλεκτροφόρο χέλι παίρνει άριστα στη φυσική, αφού γνωρίζει ότι μπορεί να αυξάνει την τάση φέρνοντας τον θετικό...

  2. Νάξος: Ταξίδι πολιτισμού μέχρι τον Σεπτέμβριο στον Πύργο Μπαζαίου

    Για 14η χρονιά το Φεστιβάλ Νάξου ανοίγει τις πύλες της δημιουργίας, της έκφρασης και της καλλιτεχνικής αναζήτησης στον...

  3. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η νομαδική και μετακινούμενη κτηνοτροφία

    Η έκθεση φωτογραφίας «Στο διάβα», που είναι αφιερωμένη στη ζωή των νομάδων και μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Μεσόγειο συνεχίζει...

  4. Στην Αυστραλία σκότωσαν κοάλα λόγω ... υπερπληθυσμού

     Η υπουργός Περιβάλλοντος της πολιτείας της Βικτόρια, Λίζα Νέβιλ, ανακοίνωσε πως η ευθανασία των κοάλα έλαβε χώρα κοντά...

Φυτά

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Αιθέρια έλαια για τις μαθητικές εξετάσεις και όχι μόνο

Τα αιθέρια έλαια έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη διάθεση, τα συναισθήματα και  τις εντυπώσεις των ανθρώπων. Οι περισσότερες αναμνήσεις του ατόμου...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Καρότα για λαμπερό δέρμα

Τα καρότα αφαιρούν τις βλαβερές τοξίνες από το δέρμα με αποτέλεσμα να φαίνεστε πιο νέοι και αναζωογονημένοι. Οι μάσκα που ακολουθεί είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Φασκόμηλο: Το «Ελληνικό τσάι» με πλούσια οφέλη

Το φασκόμηλο, πέρα από ένα βότανο με πλούσια διατροφική αξία, είναι επίσης ένα δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Θεραπευτικές ιδιότητες του λεμονιού

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα αρωματικά και καθαριστικά προϊόντα έχουν άρωμα λεμονιού; Απ' ό,τι φαίνεται η μυρωδιά του λεμονιού δεν είναι...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Φτιάξτε δικά σας χρώματα ζαχαροπλαστικής

Στα γλυκά στα φαγητά, ακόμα και για πλαστελίνη ή δακτυλομπογιές, απαραίτητα τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Πάντα βέβαια υπάρχει η επιλογή να τα αγοράσουμε, αλλά...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Camu Camu: ευεργετικό για τον οργανισμό μας

Είναι μικρά μωβ - κόκκινα φρούτα που τα παίρνουμε από τους θάμνους που φύονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου!  Ιδιότητες του Τα...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron