Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Τούρτα για τον Άγιο Βασίλη

Τούρτα για τον Άγιο Βασίλη

Είναι εύκολη αλλά να την φτιάξετε μόνο αν έχετε αρκετό χρόνο, καλούς τένοντες για να δουλέψετε τον πλάστη και όρεξη για παιχνίδι. Δεν είναι μια κλασική τούρτα. Περισσότερο είναι κέικ με κρέμα ζαχαροπλαστικής, επικαλυμμένο με ζαχαρόπαστα. Αν επιχειρήσουμε να επικαλύψουμε μια αφράτη τούρτα με την ζαχαρόπαστα, δεν αποκλείεται να ισοπεδώσουμε το γλυκάκι, καθώς η ζαχαρόπαστα, όσο λεπτή και αν την ανοίξουμε, παραμένει βαριά.

Υλικά για το κέικ:
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλιές της σούπας κακάο
100 γραμμάρια καρύδι αλεσμένο
1 σφηνάκι Kahlua
1 κουταλάκι αλάτι

Στο μίξερ αναδεύω καλά τα αυγά και τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω το αλεύρι και χαμηλώνω την ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτω το κακάο, το αλάτι, το Kahlua. Κλείνω τη μηχανή και προσθέτω το καρύδι. Με τη σπάτουλα φέρνω δυο βόλτες. Ψήνω στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Σε ρηχό ταψί έχω στρώσει λαδόκολλα και έχω τοποθετήσει μέσα ένα τσέρκι 24άρι. Η λαδόκολλα μου εξασφαλίζει μια ωραία λεία επιφάνεια που θα τη χρειαστώ όταν απλώσω τη ζαχαρόπαστα.

Υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
500 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
3 αυγά
20 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
80 γρ. αλεύρι
100 γρ. αμύγδαλο ανάλατο και αλεσμένο
Στην κουζινομηχανή ξανά και χτυπάω σε υψηλή ταχύτητα τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ταυτοχρόνως ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω τη βανίλια και το βούτυρο. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα της κουζινομηχανής, το προσθέτω σιγά σιγά στο γάλα που ζεσταίνεται ενώ ανακατεύω συνεχώς. Μόλις πήξει, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το αλεσμένο αμύγδαλο.

Υλικά για την κρέμα σαντιγί:
300 γρ κρέμα γάλακτος
50 γρ ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Χτυπάω καλά στο μίξερ την κρέμα γάλακτος. Λίγο μετά προσθέτω την άχνη και τη βανίλια και χτυπάω καλά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μου τη γνωστή αφράτη υφή της κρέμας.

Υλικά για τη ζαχαρόπαστα:
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη
¼ της κούπας νερό
½ κούπα γλυκόζη
1 βανίλια
Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω το νερό και προσθέτω τη ζελατίνη, στη συνέχεια τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μεγάλο σκεύος βάζω την άχνη και, κάνοντας μια λακούβα το κέντρο, ρίχνω το υγρό της κατσαρόλας. Με το κουτάλι παίρνω την άχνη από έξω και την σπρώχνω προς το υγρό. Μόλις χάσει λίγη απ΄τη θερμοκρασία του, ζυμώνω με τα χέρια. Δημιουργώ μια άσπρη μπάλα που τυλίγω καλά με μεμβράνη και διατηρώ στο ψυγείο.

Στήνω την τούρτα.
Κόβω στα δύο το κέικ με προσοχή - αφού έχει κρυώσει - και δημιουργώ τις δύο βάσεις που θα χρειαστώ για την τούρτα. Αν από την πάνω μεριά έχει σκάσει, επιλέγω να τοποθετήσω αυτήν την επιφάνεια από κάτω. Ραντίζω με Kahlua ή κονιάκ. Αν το θέλω λίγο πιο τρυφερό, τότε ανακατεύω το ποτό με ένα εσπρεσσάκι. Στρώνω πάνω της όλη την κρέμα ζαχαροπλαστικής και καλύπτω με την επόμενη βάση. Ραντίζω και αυτήν τη βάση με τον ίδιο τρόπο. Τέλος επικαλύπτω την τούρτα με την κρέμα σαντιγί. Ο στόχος είναι να την στρώσω όσο καλύτερα μπορώ ώστε να έχω μια λεία επιφάνεια. Την βάζω στο ψυγείο.

Με τον πλάστη ανοίγω ένα λεπτό φύλλο λευκής ζαχαρόπαστας. Υπολογίζω πόσο χρειάζομαι ώστε να καλύψω καλά την τούρτα και περιφερειακά. Χωρίς άγχος και με γρήγορες κινήσεις απλώνω το φύλλο πάνω στην τούρτα, στρώνω καλά στην περίμετρό της και κόβω ό,τι περισσεύει.

Παίρνω χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο και σταγόνα σταγόνα το ρίχνω σε ένα μικρό κομμάτι της ζαχαρόπαστας. Το δουλεύω καλά με τα χέρια μου για να πάει παντού το χρώμα και να γίνει ομοιόμορφο. Δεν τρομάζω που αρχικά επιμένει να είναι ροζ. Ρίχνω κι άλλο χρώμα και πετυχαίνω τον σκοπό μου. Με τη φαντασία μου θυμάμαι πώς έπαιζα με τις πλαστελίνες και σιγά σιγά δίνω μορφή στο σώμα του Άη Βασίλη. Με λιγότερες σταγόνες κόκκινο και μια - δυο σταγόνες κίτρινο πετυχαίνω ένα μπεζ που θα γίνει η βάση για το πρόσωπό του. Λευκό για τα γένια και κάτι σκούρο για τα μάτια ή τα σχηματίζω κάνοντας δυο τρυπίτσες με οδοντογλυφίδα.

Αν έχει περισσέψει κι άλλη ζαχαρόπαστα, βάφω και σχεδιάζω αστεράκια, νιφάδες χιονιού και άλλα που κόβω με τις φόρμες που κυκλοφορούν στην αγορά. Τοποθετώ όλα τα σχέδια, αφού πρώτα βρέχω με νερό τα δάχτυλά μου και τα περνώ από την κάτω τους επιφάνεια προκειμένου να κολλήσουν πάνω στη ζαχαρόπαστα που είναι απλωμένη στην τούρτα.

Προσέχω πολύ πώς την διατηρώ στο ψυγείο… Για να μη σκληρύνει η ζαχαρόπαστα, σκεπάζω καλά καλά με μεμβράνη όλη την τούρτα. Αν μάλιστα έχω και τουρτιέρα με γυάλινο καπάκι, βάζω πάνω απ’ τις μεμβράνες και το καπάκι και είμαι σίγουρη πως ούτε θα σκληρύνει, ούτε θα κινδυνεύσει από τους ζωηρούς καλικάντζαρους της οικείας μου.

 

 

Το διαβάσαμε στο .bostanistas.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Σαλαμάνδρα: Aναγέννηση ιστών με βλαστοκύτταρα

    Νέα μέθοδο αναγέννησης ιστών με τη βοήθεια βλαστικών κυττάρων, η οποία μιμείται την ικανότητα της σαλαμάνδρας να αναδημιουργεί...

  2. Από περιστέρια οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

    Μία νέα startup φιλοδοξεί να δίνει σε πραγματικό χρόνο και κατά παραγγελία μετρήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο...

  3. Θα γίνει δωρεάν διανομή φρούτων από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά

    Στην παραλαβή και διάθεση 21.600 κιλών ακτινιδίων σε 1072 οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 2500 άπορα μέλη της Ιεράς...

  4. Αντιμέτωπη η Ελλάδα με νέα καταδίκη για την Caretta caretta

    Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη θέσπιση καθεστώτος προστασίας της...

Φυτά

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Γιατροσόφια της γιαγιάς για άμεση ανακούφιση το καλοκαίρι

Το καλοκαίρι, εκτός από ξενοιασιά, έχει και απρόοπτα που απέχουν από το να είναι σοβαρά για την υγεία, παραμένουν ωστόσο ενοχλητικά. Κοψίματα,...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ο "λευκός χρυσός"

Ο "λευκός χρυσός"

Η ζάχαρη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διατροφής μας. Όμως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κομμάτια της καθημερινότητάς μας.Ο «λευκός...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Τι περιέχει το αντικουνουπικό φιδάκι

Πόσα και πόσα καλοκαιρινά βράδια μας προφύλαξε από τα τσιμπήματα των αιμοβόρων κουνουπιών; Το φιδάκι, το σπειροειδές βραδύκαυστο εντομοαπωθητικό που η βάση...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Φυσικό ντεμακιγιάζ ματιών

Για να κάνετε καθαρισμό - ντεμακιγιάζ στα μάτια σας, δεν χρειάζεται να καταφύγετε στα διάφορα πανάκριβα προϊόντα...Οι λύσεις είναι εδώ:1. Αβοκάντο. Κόψτε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron