Αρχική » Στάδια κηπουρικής » Συνταγές για τα προϊόντα μας » Συνταγές εποχής και εορταστικές

Τούρτα για τον Άγιο Βασίλη

Τούρτα για τον Άγιο Βασίλη

Είναι εύκολη αλλά να την φτιάξετε μόνο αν έχετε αρκετό χρόνο, καλούς τένοντες για να δουλέψετε τον πλάστη και όρεξη για παιχνίδι. Δεν είναι μια κλασική τούρτα. Περισσότερο είναι κέικ με κρέμα ζαχαροπλαστικής, επικαλυμμένο με ζαχαρόπαστα. Αν επιχειρήσουμε να επικαλύψουμε μια αφράτη τούρτα με την ζαχαρόπαστα, δεν αποκλείεται να ισοπεδώσουμε το γλυκάκι, καθώς η ζαχαρόπαστα, όσο λεπτή και αν την ανοίξουμε, παραμένει βαριά.

Υλικά για το κέικ:
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλιές της σούπας κακάο
100 γραμμάρια καρύδι αλεσμένο
1 σφηνάκι Kahlua
1 κουταλάκι αλάτι

Στο μίξερ αναδεύω καλά τα αυγά και τη ζάχαρη σε υψηλή ταχύτητα. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτω το αλεύρι και χαμηλώνω την ταχύτητα. Στη συνέχεια προσθέτω το κακάο, το αλάτι, το Kahlua. Κλείνω τη μηχανή και προσθέτω το καρύδι. Με τη σπάτουλα φέρνω δυο βόλτες. Ψήνω στους 180 σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου μισή ώρα. Σε ρηχό ταψί έχω στρώσει λαδόκολλα και έχω τοποθετήσει μέσα ένα τσέρκι 24άρι. Η λαδόκολλα μου εξασφαλίζει μια ωραία λεία επιφάνεια που θα τη χρειαστώ όταν απλώσω τη ζαχαρόπαστα.

Υλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
500 ml γάλα
100 γρ ζάχαρη
3 αυγά
20 γρ. βούτυρο
1 βανίλια
80 γρ. αλεύρι
100 γρ. αμύγδαλο ανάλατο και αλεσμένο
Στην κουζινομηχανή ξανά και χτυπάω σε υψηλή ταχύτητα τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ταυτοχρόνως ζεσταίνω το γάλα και προσθέτω τη βανίλια και το βούτυρο. Μόλις ετοιμαστεί το μείγμα της κουζινομηχανής, το προσθέτω σιγά σιγά στο γάλα που ζεσταίνεται ενώ ανακατεύω συνεχώς. Μόλις πήξει, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το αλεσμένο αμύγδαλο.

Υλικά για την κρέμα σαντιγί:
300 γρ κρέμα γάλακτος
50 γρ ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
Χτυπάω καλά στο μίξερ την κρέμα γάλακτος. Λίγο μετά προσθέτω την άχνη και τη βανίλια και χτυπάω καλά μέχρι να αποκτήσει το μείγμα μου τη γνωστή αφράτη υφή της κρέμας.

Υλικά για τη ζαχαρόπαστα:
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 φακελάκια ζελατίνη
¼ της κούπας νερό
½ κούπα γλυκόζη
1 βανίλια
Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω το νερό και προσθέτω τη ζελατίνη, στη συνέχεια τη γλυκόζη και τη βανίλια. Σε μεγάλο σκεύος βάζω την άχνη και, κάνοντας μια λακούβα το κέντρο, ρίχνω το υγρό της κατσαρόλας. Με το κουτάλι παίρνω την άχνη από έξω και την σπρώχνω προς το υγρό. Μόλις χάσει λίγη απ΄τη θερμοκρασία του, ζυμώνω με τα χέρια. Δημιουργώ μια άσπρη μπάλα που τυλίγω καλά με μεμβράνη και διατηρώ στο ψυγείο.

Στήνω την τούρτα.
Κόβω στα δύο το κέικ με προσοχή - αφού έχει κρυώσει - και δημιουργώ τις δύο βάσεις που θα χρειαστώ για την τούρτα. Αν από την πάνω μεριά έχει σκάσει, επιλέγω να τοποθετήσω αυτήν την επιφάνεια από κάτω. Ραντίζω με Kahlua ή κονιάκ. Αν το θέλω λίγο πιο τρυφερό, τότε ανακατεύω το ποτό με ένα εσπρεσσάκι. Στρώνω πάνω της όλη την κρέμα ζαχαροπλαστικής και καλύπτω με την επόμενη βάση. Ραντίζω και αυτήν τη βάση με τον ίδιο τρόπο. Τέλος επικαλύπτω την τούρτα με την κρέμα σαντιγί. Ο στόχος είναι να την στρώσω όσο καλύτερα μπορώ ώστε να έχω μια λεία επιφάνεια. Την βάζω στο ψυγείο.

Με τον πλάστη ανοίγω ένα λεπτό φύλλο λευκής ζαχαρόπαστας. Υπολογίζω πόσο χρειάζομαι ώστε να καλύψω καλά την τούρτα και περιφερειακά. Χωρίς άγχος και με γρήγορες κινήσεις απλώνω το φύλλο πάνω στην τούρτα, στρώνω καλά στην περίμετρό της και κόβω ό,τι περισσεύει.

Παίρνω χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο και σταγόνα σταγόνα το ρίχνω σε ένα μικρό κομμάτι της ζαχαρόπαστας. Το δουλεύω καλά με τα χέρια μου για να πάει παντού το χρώμα και να γίνει ομοιόμορφο. Δεν τρομάζω που αρχικά επιμένει να είναι ροζ. Ρίχνω κι άλλο χρώμα και πετυχαίνω τον σκοπό μου. Με τη φαντασία μου θυμάμαι πώς έπαιζα με τις πλαστελίνες και σιγά σιγά δίνω μορφή στο σώμα του Άη Βασίλη. Με λιγότερες σταγόνες κόκκινο και μια - δυο σταγόνες κίτρινο πετυχαίνω ένα μπεζ που θα γίνει η βάση για το πρόσωπό του. Λευκό για τα γένια και κάτι σκούρο για τα μάτια ή τα σχηματίζω κάνοντας δυο τρυπίτσες με οδοντογλυφίδα.

Αν έχει περισσέψει κι άλλη ζαχαρόπαστα, βάφω και σχεδιάζω αστεράκια, νιφάδες χιονιού και άλλα που κόβω με τις φόρμες που κυκλοφορούν στην αγορά. Τοποθετώ όλα τα σχέδια, αφού πρώτα βρέχω με νερό τα δάχτυλά μου και τα περνώ από την κάτω τους επιφάνεια προκειμένου να κολλήσουν πάνω στη ζαχαρόπαστα που είναι απλωμένη στην τούρτα.

Προσέχω πολύ πώς την διατηρώ στο ψυγείο… Για να μη σκληρύνει η ζαχαρόπαστα, σκεπάζω καλά καλά με μεμβράνη όλη την τούρτα. Αν μάλιστα έχω και τουρτιέρα με γυάλινο καπάκι, βάζω πάνω απ’ τις μεμβράνες και το καπάκι και είμαι σίγουρη πως ούτε θα σκληρύνει, ούτε θα κινδυνεύσει από τους ζωηρούς καλικάντζαρους της οικείας μου.

 

 

Το διαβάσαμε στο .bostanistas.gr









Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

  1. Η Ιαπωνία από το 2016 επιστρέφει στο κυνήγι της φάλαινας

    Η Ιαπωνία αποφάσισε να επανέλθει από τα τέλη Μαρτίου στη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, παρά την απόφαση του Διεθνούς...

  2. Λιβελούλη: διανύει τις μεγαλύτερες αποστάσεις στη Γη από κάθε άλλο έντομο

    Πολλά πουλιά και έντομα μεταναστεύουν από ήπειρο σε ήπειρο, όμως «πρωταθλήτρια» μεταξύ των εντόμων ανακηρύσσεται μια μικροσκοπική λιβελούλη,...

  3. Το ποιό όμορφο άλογο του κόσμου

    Ο Frederick είναι ένας από τους πιο φημισμένους επιβήτορες Freisian στον κόσμο. Πρόκειται για ένα είδος που εξαφανίζεται...

  4. ΟΑΕΔ: νέα προγράμματα έως τον Οκτώβριο

    Έξι προγράμματα για ανέργους αναμένεται να τρέξουν από τις αρχές Αυγούστου έως και τον Οκτώβριο, ΟΑΕΔ και υπουργείο...

Συγκομιδή βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Ιδέες και συμβουλές για την χρήση των βοτάνων

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για τα αγαπημένα μας βότανα. Μαζεύετε τα βότανα πριν πέσει ο ήλιος, για να έχουν πιο έντονη γεύση. Ψιλοκόψτε σχοινόπρασο,...

διαβάστε αναλυτικά »

Αυτό το γνωρίζατε;

Ωροσκόπιο Λουλουδιών

Ωροσκόπιο Λουλουδιών

Δείτε το Λουλούδι που αντιστοιχεί στο ζώδιο σας...ΚριόςΤουλίπαΦήμη. Εκδήλωση αγάπης. Σύμβολο του τέλειου εραστή.Οί τουλίπες είναι βολβώδη λουλούδια που κατάγονται από την...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Προλάβετε τις άσπρες τρίχες!

Η κληρονομικότητα είναι ο βασικότερος παράγοντας που καθορίζει σε ποια ηλικία θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άσπρες τρίχες. Παράγοντες όπως...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Πίλινγκ με λεβάντα και μέντα

Πίλινγκ με λεβάντα και μέντα

Μπορείτε να φτιάξετε ένα πίλινγκ για λιπαρές επιδερμίδες που καταπολεμά τα σπυράκια και την λιπαρότητα...Υλικά:• 1 κούπα αλεσμένη βρώμη• 1/2 κούπα αλεσμένα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Μαρούλι και ελαιόλαδο για περιποίηση

Τα φυσικά προϊόντα διατροφής είναι τα καλύτερα συστατικά για τη φροντίδα του δέρματος, και κοστίζουν πολύ λιγότερο από τις μάσκες εμπορίου.Τι θα...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με φυσικά υλικά

Αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με φυσικά υλικά

Μπορούμε πολύ εύκολα στο σπίτι μας να φτιάξουμε μία αντιρυτιδική κρέμα θρέψης για τον λαιμό με το “εθνικό” μας προϊόν το ελαιόλαδο! Υλικά2,5...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με φυσικά υλικά

Καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με φυσικά υλικά

“Σπιτική συνταγή” για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας:Για το scrub θα χρειαστείτε:- 2 κουταλιές της σούπας κατακάθι ελληνικού καφέ- 2 κουταλιές της σούπας...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Ελαιόλαδο για ... πολλές δουλειές!

Ελαιόλαδο για ... πολλές δουλειές!

Εκτός από τις γνωστές χρήσεις του ελαιολάδου υπάρχουν και άλλες τόσες που πρέπει να γνωρίζουμε!Με το ελαιόλαδο μπορούμε να:1. Να καθαρίσουμε μπογιά...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron