Αρχική » Χώροι κηπουρικής » Κηπουρική Μικρών κήπων

Καλλιέργειας μανιταριών

Καλλιέργειας μανιταριών

Oι πιο διαδεδομένοι τρόποι επαγγελματικής αλλά και ερασιτεχνικής καλλιέργειας μανιταριών είναι η καλλιέργεια σε σάκους και η καλλιέργεια σε κορμούς δέντρων. Παρακάτω θα δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.

Καλλιέργεια σε σάκους

Πλεονεκτήματα
Γρήγορη μέθοδος. Το στάδιο επαγωγής διαρκεί 2-4 βδομάδες (εξαρτάται απο το είδος του μύκητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες)
Επιτυχία καλλιέργειας. Μπορείτε να δείτε αν θα έχετε παραγωγή ή όχι. Λόγω της διαφάνειας του σάκου, μπορείτε να δείτε εύκολα αν το μυκήλιο (σπόρος) έχει αποικήσει πλήρως στο υπόστρωμα και επίσης να παρατηρήσετε αν υπάρχει κάποια μόλυνση.
Απόδοση. Η καλλιέργεια σε σάκους, επιτρέπει τοDETA1-18ν πλήρη έλεγχο των ποσοτήτων των συστατικών του υποστρώματος, γεγονός που σας δίνει τη δυνατότητα να υπολογίσετε τη  συνολική απόδοση της καλλιέργειας.
Μανιτάρια υψηλής ποιότητας. Τα μανιτάρια για να αναπτυχθούν χρειάζονται θρεπτικά στοιχεία. Χρησιμοποιώντας κάποιο μίγμα υποστρώματος, όπως υπολλείματα αγροτικών  παραπροιόντων(άχυρο, πυρηνόξυλο, πριονίδι κλπ), θα παρέχετε στα μανιτάρια πρωτείνη, βιταμίνες και άλλα μέταλλα τα οποία είναι απαραίτητα για μια υγιή ανάπτυξη και τελικώς  μια υψηλής ποιότητας συγκομιδή.
Πρώτες ύλες.Μπορείτε να βρείτε ποικιλία απο πρώτες ύλες για τα μανιτάρια σας. Ακόμα και στα αστικά κέντρα υπάρχουν επιλογές όπως υπολλείματα απο το σπίτι σας ή ακόμα και  στα πάρκα-άλση.
Διαχείρηση εξαντλημένων υποστρωμάτων. Τα χρησιμοποιημένα υποστρώματα μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν σαν βελτιωτικά εδάφους. Το γεγονός  αυτό μπορεί, εκτός απο την προστασία του περιβάλλοντος, να βελτιώσει και το εισόδημα αν κάποιος ασχοληθεί επαγγελματικά.

Μειονεκτήματα
Καλλιεργητική διαδικασία. Τα πράγματα εδώ γίνονται λίγο δύκολα. Ένα απο τα σημαντικότερα στάδια στην καλλιέργεια μανιταριών είναι η διαχείρηση και η παστεριώση του  υποστρώματος.
Aκρίβεια. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη ακρίβεια στο ζύγισμα των συστατικών και να προσθέσετε γύψο ή μαρμαρόσκονη αν χρείαζεται.
Προσπάθεια. Στην καλλιέργεια μανιταριων σε σάκους, χρειάζεται περισσότερος έλεγχος και προσοχή για την ίδια ποσότητα μανιταριων που θα απέδιδε η καλλιέργεια σε  κορμούς.
Θάλαμος καλλιέργειας. Σίγουρα θα χρειαστείτε ένα δωμάτιο σχεδιασμένο και εξοπλισμένο για την καλλιέργεια σας οποίο θα παρέχει υγιές περιβάλλον, κατάλληλη  θερμοκρασία,  υγρασία και ένταση φωτός.

Καλλιέργεια σε κορμούς

Πλεονεκτήματα
Μακροχρόνια συγκομιδή. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πολλοί καλλιεργητές επιλέγουν αυτό τον τρόπο καλλιέργειας. Υπάρχει δυνατότητα συγκομιδής για 2 με 4 χρόνια  (ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες)
Σταθερές περιβαλλοντικές συνθήκες. Mέσα σε ένα κορμό τόσο η υγρασία, όσο και η θερμοκρασία παραμένουν σταθερές. Αυτό βέβαια, εξαρτάται απο την τεχνική της καλλιέργειας.
Προσπάθεια. Συγκριτικά με την καλλιέργεια σε σάκους, η καλλιέργεια σε κορμούς απαιτεί λιγότερη εργασία για το ίδιο αριθμό μανιταριών.
Θάλαμος καλλιέργειας. Για την καλλιέργεια σε κορμούς δεν χρείαζεται θάλαμος καλλιέργειας.
Διαχείρηση εξαντλημένων κορμών. Μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τους κορμούς μετα το πέρας την καλλιέργειας είτε για καύσιμη ύλη για τη θέρμανση του είτε σε επιχειρήσεις με καυσόξυλα με σκοπό την αύξηση του εισοδήματός του αν ασχολείται επαγγελματικά με την καλλιέργεια μανιταριων σε κορμούς.

Μειονεκτήματα
Πρώτη συγκομιδή. Ανάλογα με τον τύπο ξύλου που χρησιμοποιεί κάποιος, θα πρέπει να περιμένει πάνω από 14 μήνες (σκληρό ξύλο) και 8 μήνες (μαλακό ξύλο).
Υγρασία. Πρέπει να συντηρείται η υγρασία εντός κορμού. Αυτό επιτυγχάνεται με τον ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ψεκασμό τους με νερό.
Επιτυχία καλλιέργειας. Σε αντίθεση με την καλλιέργεια σε σάκους, οι κορμοί έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση σε μολύνσεις λόγω της έκθεσής του στόν αέρα, ο οποίος έιναι πιο επιβλαβής από τον αέρα σε ένα θάλαμο καλλιέργειας λόγω επιβλαβών οργανισμών που περιέχονται σε αυτόν.Shiitake mushrooms logs
Ποικιλία ειδών. Δεν είναι δυνατή η καλλιέργεια όλων των ειδών όπως για πράδειγμα το Maitake.
 Kίνδυνοι μόλυνσης. Υπάρχει η πιθανότητα εξαπλωσης δισεκατομμυρίων σπορίων στα γύρω φυτά του κήπου σας, κάτι που είναι ανεπιθύμητο ειδικά αν πρόκειται για καρποφόρα   δέντρα.
Ενθαρρύνθει την αποψίλωση των δασών. O περιβαλλοντικός κίνδυνος που προκύπει απο τη επαγγελματική καλλιέργεια μανιταριων σε κορμούς είναι η μαζική αποψίλωση των  δασών

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Όλα εξαρτώνται απο τον σκοπό της καλλιέργειά σας.
Θέλετε να καλλιεργήσετε μανιτάρια ως χόμπι ή ως ένα μέσο για να σας αποφέρει κάποιο εισόδημα;
Αν θέλετε μανιτάρια, ποιοτικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα τότε κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να στραφείτε στην καλλιέργεια σε σάκους, βέβαια απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια αλλά οι πιθανότητες να πετύχετε είναι μεγαλύτερες.
Στον αντίποδα, αν θέλετε να καλλιεργήσετε μανιτάρια για μεγάλο χρονικό διάστημα με λιγότερη προσπάθεια-δουλειά, για τις προσωπικές και οικογενεικές σας ανάγκες ή για φίλους  τότε πιθανόν να πρέπει να στραφείτε στην καλλιέργεια με κορμούς.
Γενικότερα, η καλλιέργεια σε σάκους θεωρείται πιο κατάλληλη για εμπορική καλλιέργεια μανιταριών
Οπωσδήποτε πρέπει να εχετε στο μυαλό και την διαχείρηση των υπολλειμάτων μετά την καλλιέργεια και πως αυτή θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

 

 

Το διαβάσαμε στο aeroponic.gr

Άλλα άρθρα σχετικά με: Μανιτάρια
Δημοφιλέστερα Άρθρα


agronomist.gr

Αυτό το γνωρίζατε;

 1. Σχετικά με την ασφαλιστική υπαγωγή των εργαζομένων της ΕΒΖ στο ΕΤΕΑ

  Την υπαγωγή των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε την...

 2. Γνωρίζετε τι συμβαίνει στο σώμα σας;

  Το σώμα μας είναι τουλάχιστον παράξενο! Όταν πονάει μία άρθρωση, ένα άλλο πρόβλημα λύνεται ως δια μαγείας και...

 3. Σωστή διατροφική συμπεριφορά στις διακοπές

  Η μάχη σας με τα κιλά ξεκίνησε στην αρχή της άνοιξης και τώρα χαίρεστε το καλοκαίρι στην παραλία!...

 4. Γνωρίζετε γιατί οι αρχαίοι έβαζαν νερό στο κρασί τους;

  Συχνά, και ιδιαίτερα τώρα, γίνομαι αποδέκτης ερωτημάτων σχετικών με το αν οι αρχαίοι Έλληνες είχαν υποκατάστατα των σημερινών...

Φυτά

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Μαύρη σοκολάτα: «ξυπνά» τον οργανισμό μας

Το απογευματάκι, μετά το μεσημεριανό φαγητό και έχοντας περάσει ήδη κάποιες ώρες εργαζόμενοι, οι περισσότεροι νιώθουν σαν οι δυνάμεις τους να τους...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι να βάλω στο τραπέζι μου τον Φεβρουάριο: Λεμόνι

Τι μας προσφέρει: Υπάρχουν πολλών ειδών λεμόνια, που ποικίλλουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα τους. Τα λεμόνια που...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Φρούτα και λαχανικά που πρέπει να τρώμε το χειμώνα

Κατά τους χειμερινούς μήνες, το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για να μπορεί να αντισταθεί στο κρύο και να...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Αναιμία: σωστή αντιμετώπιση

Η αναιμiα είναι ένδειξη ανεπάρκειας αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό. Η αιμοσφαιρίνη ειναι βασικό «συστατικό» των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα μας, τα οποία μεταφέρουν...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου: χρήσεις και ιδιότητες

Το ελίχρυσο είναι ένα βότανο που συναντάται στην παραμεσόγειο ζώνη, αναπτυσσόμενο σε εδάφη που είναι άγονα, ξηρά και αμμώδη. Βοτανικά ανήκει στην...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Χυμός που διαλύει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις

Το ουρικό οξύ είναι μια χημική ουσία που δημιουργείται όταν ο οργανισμός διασπά τις ουσίες που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες βρίσκονται σε...

διαβάστε αναλυτικά »

Φυτά

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Για να μοσχομυρίζει το σπίτι σας όλη μέρα!

Η πρώτη εντύπωση όταν επισκέπτεστε ένα σπίτι είναι καθοριστική.Η μυρωδιά που αναδύεται την στιγμή που εισέρχεστε, καθορίζει το αν πήγατε για να...

διαβάστε αναλυτικά »
Facebook
Twitter
cron